"Infrastructura hard si soft a eRomania (n.a un portal implementat de firma Omnilogic pe care autoritatile au cheltuit fonduri publice de circa 12 milioane de euro) poate suporta peste cinci milioane de utilizatori inregistrati si peste 50.000 de utilizatori simultan", a declarat joi secretarul general din Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI), la conferinta in care Dan Nica ii preda sefia acestui minister lui Razvan Cotovelea. Declaratia este neintemeiata si iresponsabila, avertizeaza un dezvoltator web, care a demonstrat in studioul HotNews.ro, cum intregul portal devine inaccesibil pe toata durata rularii unui test de 60 de secunde in care se fac 100 de cereri simultane asupra unei pagini din site.

Cum arata sectiunea Companie din portalul eRomaniaFoto: Captura Portaleromania.ro

In conferinta de final de mandat la conducerea Ministerului pentru Societatea Informationala, Dan Nica (PSD) a declarat joi, 6 martie 2014, ca in peste 2 luni de la lansarea in testare publica asupra portalului eRomania au fost lansate fara succes 100.000 de atacuri cibernetice.

Mai mult, Adrian Kalapis, secretarul general in MSI si responsabil de acest proiect, a spus ca:

  • "Infrastructura hard si soft a eRomania poate suporta peste cinci milioane de utilizatori inregistrati si peste 50.000 de utilizatori simultan. Noi acum trebuie sa punem in valoare aceasta investitie si sa fie un instrument la dispozitia institutiilor publice".

AUDIOCapacitatea tehnica a eRomania:

Descarca fisierul audio in format MP3

Cei doi au mai spus ca au trimis scrisori de prezentare ale acestui portal catre toate institutiile publice si prefecturi, tocmai pentru ca acestea sa apeleze la facilitatile oferite de eRomania.

VIDEO TEST eRomania: un portal national de 12 milioane de euro care nu rezista nici la 100 de accesari simultane

In urma acestui articol, un dezvoltator web care a dorit sa-si pastreze anonimatul a contactat redactia HotNews.ro si a atentionat ca un simplu test, uzual in lumea dezvoltatorilor web, demonstreaza ca portalul eRomania cedeaza sub presiunea accesului simultan a 100 de utilizatori.

VIDEO TEST: Cati utilizatori sustine eRomania?

Folosind un program utilitar din suita Apache, pe care cea mai mare parte a dezvoltatorilor web il folosesc tocmai pentru a testa capacitatea site-urilor lor de a sustine un numar semnificativ de utilizatori, dezvoltatorul a rulat luni, 10 martie, un test de mai putin de 60 de secunde in care s-au facut 100 de cereri simultane asupra unei pagini din portalul eRomania.

Rezultatul? Pe toata durata testului, portalul nu mai raspundea la nici o comanda.

"Este clar ca afirmatia oficiala a d-lui Adrian Kalapis legata de capacitatea platformei de a suporta "peste 50.000 de utilizatori simultan" este nefondata. Problema grava este insa alta: respectiva afirmatie nu este doar neintemeiata, ci si iresponsabila. Daca un simplu test efectuat de pe un calculator (si a carui rulare nu necesita cunostinte tehnice foarte avansate) duce la suspendarea functionarii portalului, va dati seama la ce riscuri este expus acesta din momentul in care respectiva afirmatie a fost facuta public. Ca o gluma, nu ne ramane decat sa speram ca "hacker-ii" vor considera ca un atac asupra portalului eRomania ar fi sub demnitatea lor profesionala", ne-a declarat dezvoltatorul.

Din testele noastre (pe care le-am facut miercuri, 12 martie, dupa simularea facuta de dezvoltatorul web) accesand cu 10 utilizatori simultan pagina de start a eRomania, rasunsul portalului variaza intre 5 secunde si 20 de secunde. Daca se acceseaza de 100 de utilizatori simultan, timpul de raspuns creste la valori cuprinse intre 30 si 65 de secunde. Ne-am oprit aici cu testarea, dar este putin probabil ca in aceste conditii portalul sa poata suporta peste 50.000 de utilizatori simultan.

eRomania -pare a fi o bataie de joc pe bani publici si un proiect mort din fasa

Trecand de la partea tehnica la continut, prima intrebare care-ti vine in minte cand spui 12 milioane euro este: Ce stie sa faca de banii astia?

Prima parte a site-ului este plina de franturi de informatii si linkuri catre locul de unde au fost luate aceste informatii. Sursa: "Omnilogic si diverse surse publice deschise".

Interesanta este sectiunea Companie, unde vizitatorii vor da intai de toate peste informatii despre diverse Biserici - Biserica Ortodoxa Romana, Biserica Reformata, Biserica Crestin Baptista, Biserica Adventista de Ziua a Saptea etc..Cultul islamic, mozaic dar nici o informatie despre Biserica Romano-Catolica. Explicatia aparitiei bisericilor la inceputul acestei sectiuni ar fi aceea ca informatiile sunt prezentate in ordine alfabetica. Abia apoi urmeaza liste cu firme din diverse localitati.

Nici macar in sectiunea Economie - Comunicatii si Tehnologia Informatiei - care se presupune ca este felia Ministerului care a girat acest proiect, nu sunt informatii complete. Mai exact sunt cateva date despre un proiect Ro-Net aflat in implementare si doar cateva randuri despre Strategia privind Agenda Digitala a Romaniei - un document de 170 de pagini aflat si el undeva pe circuitul de avizare interministeriala.

Cititi aici un articol despre ce inseamna Strategia privind Agenda Digitala a Romaniei.

Cine va actualiza aceste informatii dupa ce portalul va iesi din faza de testare publica si va fi lansat oficial? Autoritatile publice si comunitatile locale. A spus-o clar chiar Ministrul Dan Nica si asta scrie si in brosura de prezentare a portalului.

Va dati seama ce inseamna asta in conditiile in care Ministerul se chinuie abia acum sa prezinte acest portal institutiilor publice?

Si daca dupa atatia ani de scandal privind acest portal, Omnilogic si Ministerul pentru Societatea informationala au iesit cu aceste informatii aruncate parca pentru a umple niste pagini doar de dragul de nu fi goale, ce garantie putem avea ca lucrurile vor sta mai bine dupa 1 aprilie 2014?

  • Care sunt totusi facilitatile mult laudate de Ministerul pentru Societatea Informationala?

Sectiunea Utile este bine ascunsa chiar in josul site-ului si ofera acces la cateva interfete si aplicatii.

Conform informatiilor MSI, "portalul ofera in mod gratuit, in premiera in Romania, tuturor institutiilor publice functionalitati printre care se numara cele mai avansate aplicatii si instrumente IT de monitorizare, colaborare, prezentare si management (platforma de Business Intelligence, platforma de Business Process Management, platforma de management de proiect, constructie portal, constructie pagina de prezentare site etc.).

In acest fel, orice institutie publica din Romania va avea posibilitatea de a-si realiza cu zero costuri un site propriu sau un portal de informatii, sa foloseasca gratuit aplicatii de planificare activitati, monitorizare a implementarii proiectelor, evaluare a performantei, gestionare a resurselor, knowledge management, cu posibilitatea generarii de analize si rapoarte, si a altor documente suport pentru fluidizarea proceselor de business (grafice Gant, scorecarduri, analize SWOT, analize comparative etc). In plus, pentru functionarii publici inregistrati, vor putea fi configurate grupuri de lucru intra- si inter-institutionale in functie de subiecte si teme, prin intermediul carora vor fi posibile transmiterea si/sau partajarea de informatii si documente (maxim 5 documente odata, cu pana la 25 M fiecare), comunicare instantanee, realizarea in comun de documente si materiale. Licentele software pentru aceste functionalitati sunt perpetue, iar accesul in platforma este protejat de solutii de securitate".

Ramane de vazut daca institutiile publice vor folosi aceste instrumente sau daca, din contra, vor continua sa faca achizitii publice separate.

  • Pe eRomania statul a platit deja peste 37,2 milioane lei. Ce penalitati are de platit Omnilogic si cati bani mai are de incasat in 2014

Cati bani publici au fost deja cheltuiti pe acest portal? Peste 37,2 milioane de lei (inclusiv TVA), conform informatiilor MSI furnizate joi, 6 martie 2014:

  • "Proiectul cunoscut sub numele de  eRomania2 a fost dezvoltat de catre firma Omnilogic in baza unui contract incheiat in anul 2010, a carei valoare totala se ridica la 52.057.628 lei (TVA inclus). In anul 2010 si 2011 au fost achitate catre furnizor, conform contractului, transe egale de cate 17.352.542 lei (TVA inclus). Pentru anul 2012 a fost achitata suma 2.560.193,57 lei.
  • Pana in prezent, in anul 2013 nu au fost efectuata nicio plata, urmand ca suma de 3.526.000 (TVA inclus) lei sa se achite pana la sfarsitul acestui an, numai in cazul in care lansarea aplicatiei se va face in conditii optime din punct de vedere tehnic, iar penalitatie in valoare de 528.086,86 lei datorate de catre Omnilogic pentru nerealizarea aplicatiei la termen si aferente anului 2013, achitate. In total, incluzand suma aferenta anului 2013, furnizorul Omnilogic va plati penalitati de 1.625.657, 52 lei. Ultima transa de 11.266.349,09 (TVA inclus) lei este prevazut a fi achitata, conform contractului, in anul 2014 si este conditionata de indeplinirea prevederilor din actul aditional".

Istoria eRomania in mandatele a 4 ministri ai comunicatiilor: Gabriel Sandu, Valerian Vreme, Razvan Mustatea si Dan Nica. Urmeaza Razvan Cotovelea

Acest portal web a fost dezvoltat de catre firma Omnilogic in baza unui contract incheiat in anul 2010, cand la conducerea Ministerului Comunicatiilor era Gabriel Sandu (PDL), iar valoarea totala a proiectului se ridica la 52.057.628 lei (TVA inclus).

Este singurul proiect concretizat din grandioasa strategie eRomania estimata la 500 milioane de euro, initiata in timpul Guvernarii PDL si ulterior abandonata.

Din 2010 si pana in prezent acest portal nu a fost lansat public. Dupa plecarea lui Gabriel Sandu, la sefia Ministerului Comunicatiilor s-au perindat alti doi ministri PDL - Valerian Vreme si Razvan Mustea, care au tergiversat lucrarile si s-au ferit sa concretizeze acest proiect, desi Ministerul a platit in mandatele lor milioane de euro catre Omnilogic.

Gabriel Marin, seful Omnilogic, sustine ca portalul a fost gata inca din 2010 dar ca la mijloc a fost 'o problema de viziune din partea autoritatilor'.

eRomania 2, cum era numit acest contract presupunea dezvoltarea unui portal cu informatii despre toate localitatile din Romania. In urma scandalului iscat de eRomania, autoritatile au ajuns sa modifice conditiile contractuale si sa adauge anumite servicii electronice.

Guvernarea PDl a plecat, a venit Guvernarea USL, iar la sefia Ministerului Comunicatiilor (numit acum Ministerul pentru Societatea Informationala) a ajuns Dan Nica (PSD). La sfarsitul lunii decembrie 2013 acesta a lansat in testare publica acest portal, nu inainte insa de a plati firma Deloitte pentru a face un audit asupra acestui site.

Nica a sustinut ca nu a avut de ales optiunea abandonarii acestui proiect, in care se platisera milioane de euro si ar fi insemnat o paguba semnificativa la buget.

eRomania - portalul democratiei participative se afla astfel in testare publica pana la sfarsitul acestei luni. Un prim audit independent foarte negativ a fost transmis Ministerului lui Dan Nica.

Intre timp, in locul lui Dan Nica la Ministerul pentru Societatea Informationala a fost numit in aceasta luna Razvan Cotovelea, la propunerea PC. Dan Nica va candida pentru un post in Parlamentul European. Ramane de vazut cum va gestiona noul ministru problema eRomania - si daca va putea sa raspunda la intrebarea: Ce face site-ul de 12 milioane de euro?

HotNews.ro a adresat miercuri catre Ministerul Comunicatiilor intrebarile de mai jos, legate de costurile si capacitatea tehnica a acestui portal si vom reveni cu raspunsuri imediat ce le vom obtine:

  • 1. Va rugam sa ne prezentati situatia defalcata pe fiecare componenta a acestui sistem pentru care statul a platit pana acum suma de 37.265.277 lei (TVA inclusa)
  • 2. Cine se va ocupa de actualizarea informatiilor din acest sistem dupa data de 1 aprilie 2014 cand acesta va fi lansat oficial? Ce demersuri exacte ati facut in acest sens?
  • 3. Aveti o garantie ca autoritatile publice vor actualiza informatiile din acest portal? Daca nu, nu considerati ca acest proiect este mort diin fasa?
  • 4. Cine va asigura mentenanta acestui sistem, cat timp se va face si ce costuri vor fi pentru aceste servicii de mentenanta?
  • 5. Domnul Kalapis a declarat in conferinta de final de mandat a Ministrului Nica urmatoarele:"Infrastructura hard si soft a eRomania poate suporta peste cinci milioane de utilizatori inregistrati si peste 50.000 de utilizatori simultan".
  • Mentineti aceste cifre sau a fost o greseala de prezentare a dl Kalapis? Cifra de peste 50.000 de utilizatori simultan este uriasa.

Pentru detalii despre eRomania citeste si: