151 de milioane de gospodarii din Europa receptionau anul trecut servicii TV prin intermediul direct sau indirect al satelitilor operatorului de sateliti SES, in crestere cu 5% fata de anul anterior, a anuntat joi operatorul. Un nou satelit, ASTRA 5B, care va fi lansat vineri, 21 martie, va fi localizat la 31,5 grade est si va cuprinde sarcini utile in banda Ku si Ka pentru asigurarea unor servicii performante Direct-to-Home (DTH) in Europa de Est si pietele invecinate.

Satelit Astra 2FFoto: SES Astra

Acoperirea directa a gospodariilor deservite de satelitii din flota SES a crescut de la 99 milioane in 2012 la 106 milioane in 2013. Acoperirea indirecta prin transmisii de la satelitii SES catre operatorii de cablu a inregistrat o crestere usoara de la 152 la 153 milioane de gospodarii; numarul gospodariilor deservite prin intermediul IPTV de satelitii SES a crescut cu 27%, ajungand la 31 milioane. Cea mai mare crestere relativa a acoperirii directe s-a inregistrat in regiunea Asia-Pacific (+21%) si Africa, Orientul Mijlociu si India (+18%).

Satelitii SES deservesc aproape toate gospodariile care beneficiaza de cablu si IPTV in Europa (95%), precum si marea majoritate a gospodariilor europene care beneficiaza de servicii HD prin satelit (81%). In Europa, cea mai mare piata DTH pentru SES ramane Germania, cu 18 milioane gospodarii ASTRA care primesc semnal TV direct de la flota SES. SES transmite peste 6.200 de canale TV, dintre care 1.800 sunt HD.

Despre SES

SES este un important operator de sateliti de talie mondiala cu o flota de 55 de sateliti geostationari. Compania ofera servicii de comunicatii prin satelit radiodifuzorilor, furnizorilor de continut si servicii de internet, operatorilor de retele mobile si fixe, precum si organizatiilor comerciale si guvernamentale din intreaga lume.

ASTRA este denumirea de marca pentru un sistem de sateliti de comunicare geostationari, operat de SES, care asigura in principal servicii DTH. In Romania, cei mai importanti clienti ai SES Astra sunt Orange TV si CME.