Huawei este o companie chineza de top cu peste 300.000 de angajati si are tehnologie si servicii care rivalizeaza cu orice alta companie de pe orice alt continent, iar noi am dorit sa sprijinim aceasta investitie straina ca orice alta investitie, a declarat marti ministrul Razvan Cotovelea, intrebat despre Memorandumul de Intelegere cu Huawei si declaratiile facute de presedintele Basescu la Haga. Daca Huawei sau orice alta companie doreste sa participe la licitatii publice pentru infrastructuri IT critice trebuie sa respecte legislatia europeana si standardele NATO, iar daca are toate acreditarile si autorizarile care o califica la astfel de licitatii, Huawei o va face, nu trebuie sa o ajute Guvernul pentru ca sunt suficienti de puternici sa se ajute singuri, a spus acesta.

Dan Nica si Razvan CotoveleaFoto: Hotnews
  • "Memorandumul pe care Guvernul l-a semnat cu Huawei este unul general, de intelegere care nu prevede nici un proiect concret. Prevede o intelegere la nivel de principii, prin care Guvernul doreste sa sustina niste eforturi financiare deosebite pe care aceasta companie din China doreste sa le realizeze in Romania. Este vorba de crearea unui centru de cercetare care va avea peste 1000 de specialisti pe care-i va angaja, de operatiuni pe care le vor dori sa le realiza in Romania.
  • Huawei este o companie de top cu peste  300.000 de angajti si are tehnologie si servicii care rivalizeaza cu orice alta companie de pe orice alt continent. Noi am dorit sa sprijinim aceasta investitie straina asa cum dorim sa investitm orice alta investitie straina. De aici incolo e grija companiei sa-si stabileasca un plan de afaceri, sa-si stabileasca la ce licitatii publice vrea sa participe. Nu avem nici cadrul legal nici posibilitatea sa favorizam o firma sau o tehnologie, pentru ca legislatia in Romania este pe deplin armonizata cu cea a UE. Ceea ce facem este sa incurajam investitiile straine in Romania.
  • Mai departe, pe infrastructura critica, daca aceasta copanie sau oricare alta doreste sa participe, trebuie sa respecte legislatia europeana si standardele NATO. In momentul in care are acreditarile, autorizarile care o califica sa participe la o astfel de licitatie o va face, nu trebuie sa o ajute Guvernul pentru ca sunt suficienti de puternici sa se ajute singuri", a spus Razvan Cotovelea,in cadrul unei conferinte Mediafax.

Prezent la eveniment si intrebat despre declaratiile presedintelui Basescu la Haga, fostul ministru al Comunicatiilor, Dan Nica, in mandatul caruia s-a semnat Memorandumul de Intelegere cu Huawei a declarat:

  • "Nu exista in acest moment sistemele mentionate in Memorandumul cu Huawei. In momentul in care vor fi elementele din proiect, vor fi scoase la licitatie conform legislatiei UE. Daca se califica bine daca nu, asta e.
  • Huawei are afaceri de 40 miliarde de dolari si vinde produse de zeci de miliarde de dolari in toata Europa. Mari companii cum sunt Vodafone si alti operatori mobili au o importanta parte de echipamente luate de la aceasta firma. Ei vand ca au dreptul sa vanda. Nimeni nu le-a interzis sa vanda in Europa si nici noi pentru ca suntem tara a UE. Memorandumul spune ca se va respecta legislatia UE.
  • Nu exista nici un proiect IT in Romania care sa nu fie scos la licitatie. Ca sa fie scos la licitatie trebuie sa aiba etape premergatoare si nici nu ne aflam nici macar acolo. Nu ne aflam in situatia in care un astfel de proiect sa fi fost supus Comitetului tehnico economic (n.a din care face parte si Serviciul Roman de Informatii - SRI) spre avizare, Comitet care analizeaza oportunitatea si elementele care tin de securitate cibernetica si interoperabilitate in Romania. Si ei daca vor sa participe sunt bineveniti daca respecta regulile si conditiile din UE", a spus Dan Nica.

Presedintele Traian Basescu a afirmat, in cadrul conferintei de presa sustinute la Haga in marja Summitului Securitatii Nucleare, ca abordarile sale traditionale legate de parteneriatul cu SUA nu s-au schimbat, afirmand ca acesta este de neinlocuit si evocand o apropiere de “Est” si “Asia”, pe care a criticat-o. “(...) De parteneriatul strategic cu SUA, care nu imbraca doar securitatea militara, ci si aspectele dezvoltarii economiei romanesti, numai ca acum ne incurcam, cream confuzie, vrem cu China, vrem cu SUA? Ma indoiesc ca SUA nu pot dezvolta programe IT sau de telefonie in Romania, de ce trebuie sa ne vulnerabilizam”, a spus Basescu.