​Presedintele grupului chinez ZTE Corporation, Shi Lirong, i-a propus vicepremierului Liviu Dragnea, cu ocazia vizitei acestuia in China, crearea unui joint venture (asociere) intre ZTE si o companie de stat sau privata din Romania pentru un proiect de cloud computing in viitorul parc tehnologic care va fi dezvoltat de autoritatile romane, a declarat joi Lorian Vintila, directorul de strategie ZTE Romania. La randul sau, Dragnea i-a propus sefului ZTE infiintarea in Romania a unui Centru european de interconectare a retelelor de telecomunicatii, similar celui din Frankfurt, cel mai important din Europa unde sunt conectati cei mai importanti operatori, a mai precizat Lorian Vintila.

Vintila a spus ca propunerile formulate de vicepremierul roman si presedintele grupului ZTE pot fi concretizate numai in conformitate cu respectarea legislatiei in vigoare, tinand cont ca Romania face parte din Uniunea Europeana. Declaratiile directorului de strategie ZTE Romania au fost facute in cadrul unui eveniment organizat de revista Comunicatii Mobile.

Vicepremierul Liviu Dragnea a efectuat o vizita de lucru in China in perioada 20-26 martie si a avut intalniri la nivel inalt cu oficiali chinezi pentru a analiza stadiul implementarii acordurilor semnate in noiembrie anul trecut, in cadrul vizitei la Bucuresti a premierului chinez, Li Keqiang.

Liviu Dragnea a avut o intalnire si cu oficialii ZTE Corporation si cei ai Huawei, cei doi mari producatori chinezi de echipamente telecom.

In cadrul intalnirii cu oficialii ZTE, principala tema de discutie a fost invitarea companiei pentru a face parte dintr-un viitor parc tehnologic pe care are intentia sa il creeze Guvernul roman.

"Am invitat compania ZTE sa faca parte din primul viitor parc tehnologic care va fi realizat in Romania cu companii chinezesti. I-am incurajat sa dezvolte parteneriatul cu autoritatile locale si universitatile din Romania pentru ca deja sunt implicati intr-un proiect important in invatamant in aproape 2.500 de scoli. Le-am spus ca un obiectiv principal pentru Guvernul Romaniei il reprezinta realizarea Ghiseului Unic si s-au aratat foarte interesati de acest lucru", a precizat Dragnea.

Discutiile cu reprezentantii companiei chineze au vizat si identificarea unui oras din Romania in care Huawei sa dezvolte un proiect pilot privind siguranta cetateanului.

"Le-am propus sa identifice un oras in care sa dezvolte un proiect pilot pentru un sistem de supraveghere pentru siguranta cetateanului. De asemenea, vrem sa colaboram in domeniul Smart government si Smart City. Eu sper ca ei sa accepte propunerea sa faca aceasta investitie pilot pentru ca toate autoritatile locale din Romania sa inteleaga care este importanta acestui stil de guvernanta locala (...), care te poate ajuta, pe de o parte, sa intervii rapid atunci cand apar situatii care pot pune in pericol siguranta cetateanului, de asemenea, poti interveni in domeniul medical sau in alte domenii. (...) Este un proiect care se poate dezvolta pe e-government, sa usuram inclusiv plata taxelor de catre fiecare cetatean catre primarie sau catre bugetul de stat", a explicat vicepremierul.