Scad preturile in telefonia mobila de la 1 aprilie 2014? Ce asteptari are autoritatea de reglementare, ce declara Orange, Vodafone si Cosmote

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Luni, 31 martie 2014, 19:03 Economie | Telecom


Numarul de utilizatori si scaderea tarifelor de interconectare
Foto: ANCOM
Tarifele de interconectare in telefonia mobila pe care si le percep operatorii pentru terminarea apelurilor clientilor proprii in retelele concurente vor scadea cu peste 70% de la 1 aprilie 2014. Care va fi impactul pentru consumatori? Autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) se asteapta ca operatorii sa vina cu oferte mai competitive: "unii operatori ar putea creste volumul serviciilor incluse in abonament, in timp ce alti operatori ar putea mentine volumul serviciilor, reducand valoarea abonamentului sau tarifele pe minut. Aceeasi situatie este valabila si in cazul cartelelor pre-platite, pentru valoarea de reincarcare".

Tariful de interconectare, care se regaseste in tariful preceput utilizatorului final care initiaza apelul, se factureaza exclusiv in cazul apelurilor in afara retelei si reprezinta pretul pe care reteaua apelata il solicita pentru acceptarea apelului.

Incepand cu data de 1 aprilie 2014, noile tarife maxime pentru terminarea apelurilor in retelele de telefonie fixa din Romania scad de la 0,67 eurocenti/minut la 0,14 eurocenti/minut, respectiv de la 3,07 eurocenti/minut la 0,96 eurocenti/minut in retelele de telefonie mobila.

Peste 70% din utilizatorii din Romania isi limiteaza apelurile nationale de pe telefonul mobil din cauza ca sunt preocupati de costurile prea mari ale comunicarii, iar apelurile 'in retea' au ajuns sa reprezinte aproape 90% din totalul traficului de apeluri la puncte mobile, a anuntat in luna decembrie 2013 ANCOM, cand a comunicat aceasta noua reducere a tarifelor de interconectare. in urma consultarilor cu operatorii din piata.

 • Care va fi impactul la nivelul consumatorilor? ANCOM se asteapta la oferte mai competitive in beneficiul consumatorilor

"Odata cu aplicarea noilor tarife de interconectare, operatorii de pe piata romaneasca se vor eficientiza, isi vor optimiza interconectarile existente si se vor bucura de conditii concurentiale optime pentru accesul la retele.

Noile tarife de terminare promoveaza concurenta si investitiile in infrastructuri, asigurand totodata maximizarea beneficiilor tuturor utilizatorilor, din punct de vedere al posibilitatilor de alegere, al preturilor si al calitatii.

Tarifele cu amanuntul pentru serviciile de comunicatii sunt in general non-lineare, puternic segmentate si prezinta totodata un dinamism ridicat, frecventa de lansare de noi oferte fiind in crestere. Reactiile operatorilor la noile tarife de terminare vor fi diferite, in functie de pozitia concurentiala si de propria strategie de afaceri ale fiecaruia. De exemplu, unii operatori ar putea creste volumul serviciilor incluse in abonament, in timp ce alti operatori ar putea mentine volumul serviciilor, reducand valoarea abonamentului sau tarifele pe minut. Aceeasi situatie este valabila si in cazul cartelelor pre-platite, pentru valoarea de reincarcare.

Prin urmare, desi modalitatile de internalizare a beneficiilor acestor masuri sunt la latitudinea fiecarui operator in parte, ne asteptam ca reducerea tarifelor de terminare sa stimuleze operatorii sa vina cu oferte noi mai competitive, spre beneficiul utilizatorilor finali", au precizat pentru HotNews.ro oficialii ANCOM intrebati despre impactul acestei scaderi tarifare.


 • Cum vad oficialii Orange, Vodafone si Cosmote impactul reducerii tarifelor de interconectare asupra clientilor

HotNews.ro a adresat luni intrebari privind impactul acestei noi reduceri tarifare catre Orange, Vodafone, Cosmote si RCS&RDS - principalii operatori de telefonie mobila.

Oficialii Vodafone au raspuns primii, precizand ca noua scadere nu influenteaza tarifele oferite clientilor.

 • "Noua scadere a tarifelor de interconectare, reglementata de ANCOM, are un efect direct asupra tarifelor practicate intre operatori, si nu influenteaza tarifele pentru serviciile comerciale oferite utilizatorilor nostri", au precizat reprezentantii Vodafone Romania.

Pe de alta parte, reprezentantii Cosmote Romania recunosc ca tariful de interconectare este una dintre componentele tarifelor comerciale si ca se va tine cont de aceasta rudecere.

 • "Tariful de interconectare reprezinta doar una dintre componentele tarifelor comerciale, iar impactul scaderii acestuia trebuie analizat intr-un context mai larg. Desigur, vom tine cont de scaderea tarifelor de interconectare in definirea ofertelelor noastre viitoare, satisfactia clientilor nostri fiind unul dintre obiectivele noastre primordiale", au declarat pentru HotNews.ro oficialii Cosmote Romania.

Oficialii Orange au precizat pentru HotNews.ro ca efectul scaderii tarifelor asupra utilizatorilor va depinde de deciziile comerciale ale fiecarui operator in parte:

 • "Decizia ANCOM de reducere a tarifelor de terminare a apelurilor in retelele operatorilor mobili din Romania va avea impact asupra procesului de decontare intre operatori, fara a influenta in mod direct tariful final pentru clientii persoane fizice si companii. Astfel, efectul scaderii acestor tarife asupra utilizatorilor finali nu este automat, acesta va depinde de deciziile comerciale pe care le va lua fiecare operator in parte", au declarat oficialii Orange Romania.

Vom reveni cu raspunsurile RCS&RDS imediat ce le vom primi.

Masura de reglementare propusa de ANCOM a fost aspru criticata anul trecut de oficialii Orange, Vodafone si Cosmote, care au avertizat, prezentand o analiza KPMG, ca propunerea de reducere a tarifelor de interconectare in telefonia mobila la nivelul de 0,86 eurocenti/minut pentru Romania va duce la o reducere anuala a veniturilor industriei de peste 200 de milioane de euro care va afecta investitiile.


Pe de alta parte, RCS&RDS a reactionat precizand ca "este total incorect ca investitiile operatorilor sa fie suportate de clientii altor retele", si subliniind ca "utilizatorii vor beneficia de reduceri de peste 150 de milioane euro anual in urma reducerii acestor tarife in forma propusa de ANCOM pe baza unui model de calcul bazat pe costuri aplicat si in alte state UE".


 • ANCOM sustine ca reducerea tarifelor de interconectare a stimulat concurenta si scaderea tarifelor

Cand a lansat in consultare publica aceasta propunere, in august 2013, presedintele ANCOM declara:

 • "Tarifele de interconectare raman cheia competitiei in telecom. Pe piata de terminare fiecare operator are un monopol natural si de aceea este nevoie sa reglementam aceste tarife, iar datele din piata demonstreaza ca nivelurile stabilite de ANCOM in ultimii 10 ani au stimulat concurenta, inovatia si investitiile in piata de comunicatii din Romania. Sub presiunea concurentei, tarifele medii pentru apeluri au scazut de 7 ori, iar consumul a crescut exponential", a declarat Catalin Marinescu, presedintele ANCOM.

Concurenta a condus spre tarife tot mai mici - in  prezent consumatorii romani platesc unul dintre cele mai mici tarife medii la nivelul Uniunii Europene - 1,9 eurocenti/minut - dar a si stimulat operatorii de comunicatii sa realizeze investitii masive in dezvoltarea unor retele tot mai eficiente si in furnizarea de noi servicii, precum cele de internet in banda larga. In plus, anticipand evolutiile viitoare ale pietei de comunicatii din Romania, furnizorii de retele de comunicatii mobile si-au majorat substantial anul trecut portofoliile de frecvente radio. La randul lor, furnizorii de retele de comunicatii fixe au investit in retele performante, capabile sa ofere clientilor viteze de acces la internet, la nivelul celor stabilite de Uniunea Europeana in Agenda Digitala.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9513 vizualizari

 • +6 (6 voturi)    
  asa nenicule (Luni, 31 martie 2014, 20:00)

  ember [utilizator]

  bine zic aia. adica lor le vor scadea costurile dar traifele comerciale aplicate de ei consumatorilor nu vor fi impactate.
  • +1 (1 vot)    
   ... (Marţi, 1 aprilie 2014, 9:35)

   calin22 [utilizator] i-a raspuns lui ember

   Nu e chiar asa... Hai sa iti explic de ce.
   Presupunem ca acum tariful de interconectare cerut de catre Orange este de 10 EUR/minut. Tariful cerut de Vodafone este de 5 EUR/minut. Vodafone are catre Orange X minute pe luna iar orange catre Vodafone 2X minute pe luna. Rezulta ca cele doua companii isi datoreaza una alteia exact aceeasi suma de bani. Ce mai conteaza in aceasta situatie care este tariful de interconectare? Poate fi 1000 EUR/minut pentru ca la final balanta Orange/Vodafone va fi 0!

   Aceasta reducere de tarif la interconectare ii ajuta foarte mult pe cei mici din industrie pentru ca ei sunt marii beneficiari...
 • +9 (11 voturi)    
  La RDS ce să mai scadă? (Luni, 31 martie 2014, 21:46)

  Sakura [utilizator]

  Nu ştiu ce ar mai putea scădea la RDS, au de departe cele mai ieftine abonamente. La 2 euro pe lună ai 200 de minute nationale si internationale* + nelimitat in retea + internet. La 5 euro 500 de minute nationale in orice retea ş.a.m.d. Mie mi se pare aproape gratis.
  • +6 (8 voturi)    
   pt asta sunt (Luni, 31 martie 2014, 23:18)

   _sandu_ [utilizator] i-a raspuns lui Sakura

   rds a creeat aceste abonamente anticipand reducerea pe care au si sutinut-o
  • +2 (2 voturi)    
   RDS (Marţi, 1 aprilie 2014, 8:36)

   micul_licurici [utilizator] i-a raspuns lui Sakura

   Nu numai ca au cele mai ieftine abonamente dar si tariful de depasire este foarte mic... daca consumi cele 200 min nationale (pentru 2 eur) ce vorbesti peste este taxat cu 1cent/min pentru minutele nationale.

   Pe la Vodafone am vazut abonamente la care daca depasesti minutele din contract esti taxat cu 26 centi/min in retea!. brrrr.....
  • 0 (0 voturi)    
   rds (Marţi, 1 aprilie 2014, 15:27)

   ruddy [utilizator] i-a raspuns lui Sakura

   Doresc si eu un abonament de genul acesta dar de vreo doua luni singurul raspuns pe care il au este ca nu au pe stoc cartele si nu pot sa imi fac abonament. Super tare raspunsul celor de la RDS.
  • 0 (0 voturi)    
   minutele ca minutele, da' cum le poti utiliza? (Miercuri, 2 aprilie 2014, 13:28)

   ember [utilizator] i-a raspuns lui Sakura

   degeaba imi da rds un miliard si doua sute nouasprezece mii de minute daca odata ce am iesit din oras folosesc telefonul ca breloc la chei. abonamentele lor or fi atractive pentru pensionari poate. prefer sa folosesc doar internetul fix de la rds, in ce priveste telefonia si tv-ul ma descurc cu alti furnizori, fie ei si mai scumpi.
 • -1 (1 vot)    
  pai normal (Luni, 31 martie 2014, 22:18)

  marius112 [utilizator]

  Doar a anuntat whatsup ca de anul viitor nu va mai fi doar sms.uri gratis ci si apeluri gratuite.
 • -2 (4 voturi)    
  [...] (Luni, 31 martie 2014, 22:32)

  JeSuisRoumain [utilizator]

  sa mai reduca ce ? Poate sa ne plateasca ei pe noi sa le folosim serviciile :) [preturile sunt oricum foarte mici]
 • 0 (0 voturi)    
  bref (Miercuri, 2 aprilie 2014, 13:46)

  manon [utilizator]

  una peste alta eu vreau sa stiu clar ce se intampla acum cu pretul abonamentului meu? in suma de bani pe care o platesc lunar primesc minute in plus sau mi se scade factura cu valoarea corepsunzatoare noului pret/min la acele minute inlcuse in abonament? alo, vodafone?
 • 0 (0 voturi)    
  investitii vodafone (Miercuri, 2 aprilie 2014, 13:52)

  manon [utilizator]

  Despre care investitii vorbeste vodafone? acum doua luni am facut o sesizare la ei cu privire la semnalul foarte slab la telefon in apartament cu banuiala ca se datoreaza anveloparii blocului si celor doua randuri de termopan, la apartament si la balcon. Raspunsul uni dudui de la tehnic a fost ca vodafone nu mai face nici un fel de investitie!!! si ca nu e problema lor ca eu am semnal slab in apartament datorat anveloparii!! si daca nu imi convine situatia sunt libera sa reziliez contractul! mai mult, nici un nici doua, m-a intrabta daca reziliez amandoua abonamentele care sunt pe numele meu! Nu am facut-o inca pentru ca inca sunt in termenii contractului. Dar va asigur vodafine ca indata ce vine scandenta voi rezilia amandoua abonamentele la voi, pentru nesimtirea cu care am fost tratata de angajata dvs si rezolutia data probelemei mele. Eu ca utilizator si client vodafine ce ar trebui sa fac? sa imi cojesc peretii de polistiren? sa scot geamurile de la balcon sau de la apartament??


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by