Romanii au transmis anul trecut 112 milioane de SMS-uri in roaming in UE, iar traficul de voce a fost de 423 de milioane de minute, in crestere cu 7% si respectiv 18% fata de anul anterior, arata datele autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM). Durata medie a unui apel efectuat in roaming a fost de 1 minut si 55 de secunde, iar durata medie a unui apel primit a fost de 2 minute si 54 de secunde. Utilizarea serviciilor in roaming va creste si mai mult de la 1 iulie 2014 cand tarifele de roaming se vor reduce din nou dar si pe termen mai lung ca urmare a masurilor de reglementare care prevad eliminarea tarifelor de roaming.

Utilizarea serviciilor de telefonie mobila in roaming, in crestereFoto: ANCOM

Utilizatorii romani de telefonie mobila au efectuat anul trecut 105 milioane de minute de apeluri in roaming in UE, iar numarul de apeluri primite s-a ridicat la 318 milioane minute.

Tarife de roaming in UE

Tarife de roaming in UE

Foto: Comisia Europeana

De la 1 iulie 2014, toti operatorii care ofera servicii de roaming in retelele publice de comunicatii mobile in interiorul Uniunii Europene sunt obligati sa aplice noi tarife maxime pentru serviciile oferite clientilor care se afla in calatorie intr-un alt stat membru UE si utilizeaza telefonul in roaming.

Astfel, pentru un apel efectuat in roaming nu se va percepe un tarif mai mare de 0,19 euro/minut (fara TVA), iar pentru primirea unui apel abonatii nu vor plati mai mult de 0,05 euro/minut (fara TVA). Tariful pentru trimiterea unui mesaj text (SMS) in roaming nu va depasi valoarea de 0,06 euro (fara TVA), in timp ce primirea unui SMS este gratuita. Totodata, tariful pentru utilizarea serviciilor de date (inclusiv accesul la internet) este de 0,20 euro/MB (fara TVA).

Piata de telefonie si internet mobil in 2013

  • "Desi umarul de utilizatori de telefonie mobila a ramas relativ constant in 2013, la peste 22,9 milioane de utilizatori activi (abonamente si cartele preplatite) comparativ cu anul anterior, traficul de voce a crescut cu 3,3% pana la 63,3 miliarde minute, iar traficul de SMS-uri a crescut cu 22% pana la 16,9 miliarde SMS-uri, majoritatea in propriile retele, a declarat miercuri Eduard Lovin, director executiv al Autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM), in cadrul unui eveniment organizat de ZF.

Anul 2013 a aratat o crestere a gradului de utilizare a serviciilor de internet mobil (traficul mediu lunar), atât prin intermediul telefoanelor mobile, cât şi prin intermediul modemurilor/cardurilor USB.

In 2013 pe piata din Romania existau 13,6 milioane de conexiuni active de internet mobil, din care 1,5 milioane de conexiuni active prin intermediul modemurilor/cardurilor USB.

Un utilizator de internet mobil din Romania a consumat in medie, in fiecare luna 70 MB prin telefoanele mobile si 1,5 GB prin intermediul modemurilor cardurilor USB.

Mai multe detalii in prezentarea atasata.

Amintim ca Parlamentul European a votat joi, 3 aprilie, in favoarea eliminarii tarifelor de roaming (taxe suplimentare pentru utilizarea unui telefon mobil pentru a suna, a trimite mesaje sau a accesa internetul intr-un alt stat membru) peste tot in UE, incepand cu 15 decembrie 2015. Europarlamentarii au votat de asemenea si pentru ca accesul la internet sa fie asigurat conform principiului 'neutralitatii internetului" care presupune ca tot traficul internet sa fie tratat in mod egal, fara discriminare, restrictii sau interferente, independent de cel care trimite sau de cel care primeste, de tip, continutut, aparat, serviciu sau aplicatie.