Ce cred oficialii Cosmote despre initiativa Guvernului de a introduce obligativitatea inregistrarii si stocarii datelor de identificare ale utilizatorilor prepaid

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Marţi, 22 aprilie 2014, 13:00 Economie | Telecom


 documente
(22 Apr 2014) PDF, 283KB
Oficialii Cosmote, al treilea mare operator local de telefonie mobila, spera sa-si poata exprima in Parlament punctul de vedere asupra initiativei Guvernului de a introduce obligativitatea inregistrarii si stocarii datelor de identificare ale utilizatorilor prepaid si a contribui la asigurarea unui echilibru intre cerintele clientilor, ale companiilor si ale autoritatilor, potrivit unui raspuns comunicat HotNews.ro. Acestia amintesc ca este al patrulea proiect initiat in ultimii trei ani cu scopul introducerii obligativitatii inregistrarii utilizatorilor de cartele prepaid si ca, recent, Curtea de Justitie a Uniunii Europene a invalidat asa numita Directiva 'Big Brother' privind stocarea datelor de trafic ale tuturor utilizatorilor de telefonie si internet.

 • "Avand in vedere ca proiectul urmeaza a fi inaintat spre adoptare Parlamentului, ne exprimam increderea ca in cadrul dezbaterilor parlamentare ni se va fi oferi prilejul de a ne exprima punctul de vedere, astfel incat sa putem contribui, din perspectiva experientei dobandite in furnizarea de servicii de comunicatii, la asigurarea unui echilibru intre cerintele utilizatorilor, ale companiilor si ale autoritatilor Statului Roman.
 • Reamintim ca proiectul in cauza este cel de-al patrulea initiat in ultimii trei ani cu scopul introducerii obligativitatii inregistrarii utilizatorilor de cartele prepaid. Dorim, de asemenea,  sa evidentiem ca la nivelul UE, Curtea de Justitie a Uniunii Europene a invalidat Directiva 2006/24/CE a Parlamentului European, ca urmare a constatarii ca aceasta nu si-a dovedit eficacitatea si reprezinta o imixtiune disproportionata in drepturile fundamentale la protectia datelor cu caracter personal", au precizat pentru HotNews.ro reprezentantii Cosmote Romania, al treilea mare operator local de telefonie mobila.

La finalul lui martie 2013, numarul total de clienti ai Cosmote Romania (inclusiv Zapp) a fost de 6,07 milioane utilizatori (n.a SIM-uri valabile), 75,1% dintre acestia fiind utilizatori de cartele preplatite.

Potrivit expunerii de motive la acest proiect legislativ (vezi documentul atasat), piata de telefonie mobila din Romania este dominata de clientii de tip prepay, care reprezinta aproximativ 67% din numarul total de utilizatorii de comunicatii mobile.

Guvernul a initiat si aprobat in data de 9 aprilie 2014 un proiect de lege privind inregistrarea detinatorilor de cartele telefonice pre-platite, incepand cu 1 ianuarie 2015.

 • "In ultima sedinta a CSAT s-a luat decizia de a promova urgent un act normativ pentru prevenirea si contracararea riscurilor la adresa securitatii nationale. Este vorba despre obligatia detinatorilor de cartele prepay de a le inregistra, de a depune un act de identitate. Si, de asemenea, obligatii pentru operatorii de telefonie mobila", a declarat Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, la finalul sedintei de Guvern din data de 9 aprilie.

In termen de sase luni din momentul in care legea va intra in vigoare, toti cei care detin astfel de cartele vor trebui sa se inregistreze la operatorii de telefonie. Aceleasi obligatii le vor avea si cei care doresc sa achizitioneze cartele noi, indiferent ca sunt persoane fizice sau juridice.

 • "Daca nu vor face acest lucru, operatorul de telefonie mobila va sista furnizarea serviciului pana cand detinatorul cartelei va inregistra cartela pe baza unui document de identitate. Furnizorii de servicii vor avea obligatia de informa, de a notifica toti detinatorii de cartele prepay cu privire la aceasta obligatie. Practic, din momentul intrarii in vigoare a legii, toti cei care vor dori sa achizitioneze cartele prepay vor avea obligatia de a depune un document de identitate", a spus Cazanciuc.

Aceste masuri se vor aplica si in cazul firmelor, acestea urmand sa fie obligate sa prezinte documente de constituire a societatii.

 • Ce obligatii de inregistrare si stocare a datelor sunt introduse la utilizarea retelelor Wi-Fi gratuite

Potrivit proiectului, "in cazul punctelor de conectare la internet puse gratuit la dispozitia publicului de catre persoane juridice, este obligatorie securizarea accesului pe baza de parola, precum si asigurarea procedurilor si echipamentelor necesare stocarii pe o perioada de 6 luni a datelor furnizorului de servicii pentru a identifica utilizatorii conectati in aceste puncte. Utilizatorii acestor puncte au obligatia de a-si comunica datele de identificare la accesarea acestor servicii.

La sfarsitul perioadei de retinere, toate datele retinute exclusiv in temeiul acestei legi, cu exceptia datelor accesate si retinute conform legii, puse la dispozitia autoritatilor, trebuie distruse, prin procesuri ireversibile, la data expirarii termenului de 6 luni.

Acest proiect de lege initiat de Guvern a fost inregistrat la Senat in data de 14 aprilie 2014.


 • Mai multe ONG-uri au cerut parlamentarilor sa nu voteze proiectul: Sub pretextul protejarii securitatii nationale, toti cetatenii sunt considerati suspecti si sunt supravegheati in stil orwellian

Nici societatea civila nu a primit pozitiv acest nou proiect legislativ. Astfel, in data de 11 aprilie, reprezentantii Asociatiei pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania - Comitetul Helsinki (APADOR-CH), ai Asociatiei pentru Tehnologie si Internet (ApTI), ai ActiveWatch - Asociatia de Monitorizare a Presei si ai Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) au cerut parlamentarilor sa nu voteze acest proiect de lege.

 • "Acest proiect de lege a fost adoptat la numai o zi dupa ce, prin decizia din 8 aprilie 2014 a Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE), a fost invalidata Directiva 2006/24/CE a Parlamentului European, privind pastrarea datelor utilizatorilor de telefonie si internet - cunoscuta si ca 'Directiva Big Brother' - pe motiv ca aceasta reprezinta o imixtiune deosebit de grava si disproportionata in drepturile fundamentale la respectarea vietii private si la protectia datelor cu caracter personal.
 • Semnatarii considera ca si proiectul de lege adoptat de Guvern in sedinta din 9 aprilie 2014 urmeaza acelasi caracter dispoportionat al directivei recent invalidate de instanta europeana, intrucat, sub pretextul protejarii securitatii nationale, toti cetatenii sunt considerati suspecti si sunt supravegheati in stil orwellian, specific unei societati totalitare", au atentionat semnatarii acestui apel.

Potrivit acestora, "proiectul este neclar si are influente asupra mai multor domenii decat cartelele telefonice preplatite. De exemplu:
 • - toti cetatenii care se conecteaza le sisteme WiFI gratuite vor trebui identificati;
 • - toti cei 10 milioane de utilizatori de cartele pre-pay trebuie sa se inregistreze in termen de 6 luni de la data adoptarii legii, in caz contrar serviciul le este dezactivat;
 • - inregistrarea utilizatorilor se face in conditii incerte, nu se stie cine are acces la baza de date, de ce este necesar CNP-ul utilizatorilor etc.

Semnatarii solicita Guvernului sa nu se transforme intr-o anexa, cu mai putin personal, a serviciilor de informatii sau a CSAT-ului si sa retraga acest proiect de lege, care afecteaza grav dreptul la respectarea vietii private".

 • Din trei initiative legislative ale PD-L de identificare a celor care cumpara cartele preplatite, una se dezbate inca in Parlament/Guvernul Ponta a transmis pe 20 mai 2013 ca nu sustine nici acest proiect legislativ

Despre obligatia inregistrarii cartelelor pre-platite s-a mai discutat si in iulie 2013, existand o intentie a deputatului PSD Sebastian Ghita de a depune o initiativa legislativa care sa permita identificarea celor care cumpara cartele preplatite. Insa, intentia anuntata de Ghita a starnit controverse deoarece prin acea initiativa legislativa s-ar fi permis posibilitatea interceptarii cartelelor telefonice pre-platite de catre serviciile secrete. Atunci, premierul Victor Ponta a declarat ca sustine intentia deputatului PSD Sebastian Ghita care intr-un interviu din 17 iulie 2013 catre HotNews.ro a spus ca vrea sa depuna aceasta initiativa legislativa care sa permita identificarea celor care cumpara cartele preplatite. Ponta a mai spus ca nu doar ca sustine aceasta initiativa, ci exista si o decizie in acest sens luata de Consilul de Securitate si Aparare a Tarii (CSAT) in luna august 2012, in urma atentatului din Bulgaria.

Trei initiative similare de identificare a celor care cumpara cartele preplatite au fost lansate in Guvernarea PD-L, una dintre acestea fiind inca in dezbatere in Parlament.

Astfel, propunerea legislativa privind colectarea si stocarea datelor necesare identificarii celor care cumpara cartele preplatite, initiata in luna decembrie 2011 de deputatul PD-L Daniel Pirpiliu, a fost respinsa pe 21 mai 2012 de catre Senat si ulterior pe 16 aprilie 2013 si de catre Camera Deputatilor, care era camera decizionala. Primul Guvern Ponta, al carui mandat a inceput pe 7 mai 2012, nu a sustinut adoptarea acestei initiative legislative.

 • Comisia IT din Camera Deputatilor a respins initiativa PD-L pe motiv ca masura colectarii datelor prepaid este inutila din punct de vedere practic

Inclusiv Comisia IT&C din Camera Deputatilor a respins aceasta propunere PD-L privind colectarea si stocarea datelor necesare identificarii clientilor serviciilor de comunicatii electronice furnizate prin intermediul cartelelor preplatite, din urmatoarele considerente:
 • - masura colectarii datelor necesare identificarii clientilor de servicii de comunicatii electronice furnizate prin intermediul cartelelor preplatite este inutila din punct de vedere practic. Utilizarea de persoane interpuse este o practica frecventa care face introducerea in zona infractionala a unor categorii de persoane extrem de sarace, credule sau chiar minori. Utilizarea de date aferente unor carti de identitate false sau furate (ori pierdute) este, de asemenea, posibila avand in vedere zona larga de persoane implicate in distribuirea cartelelor telefonice preplatite, inclusiv prin Internet. Metodele investigative aflate la dispozitia organelor de aplicare a legii sunt suficiente pentru identificare inclusiv a titularilor cartelelor preplatite (pot fi folosite date de trafic, inclusiv geo-localizare, corelarea IMSI cu cartela, etc).;
 • - aceasta propunere legislativa creeaza costuri suplimentare pentru operatori si distribuitori si are un impact negativ asupra utilizatorilor, avand in vedere ca la ora actuala in Romania 60- 70% din cartelele SIM de pe piata sunt preplatite;
 • - legea romaneasca se aplica persoanelor fizice si juridice romane, dar cartele SIM preplatite pot fi achizitionate in state terte cum ar fi Republica Moldova, iar posesorii lor pot intra pe teritoriul Romaniei si pot folosi aceste cartele prin activarea serviciul de roaming, ceea ce face ca eficacitatea acestei legi sa se reduca semnificativ;
 • - la nivelul Uniunii Europene nu exista un act normativ de natura sa oblige statele membre sa identifice utilizatorii cartelelor de telefonie de tip PrePay. In Raportul de evaluare a Directivei 2006/24/CE privind retinerea datelor, Comisia Europeana precizeaza ca eficacitatea masurii inregistrarii obligatorii a identitatii utilizatorilor de servicii preplatite nu a fost dovedita, iar in momentul de fata Comisia nu este convinsa de necesitatea de a actiona in acest domeniu la nivelul UE.

Pentru detalii privind toate aceste initiative citeste si: UPDATE Din trei initiative legislative ale PD-L de identificare a celor care cumpara cartele preplatite, una se dezbate inca in Parlament/Guvernul Ponta a transmis pe 20 mai 2013 ca nu sustine nici acest proiect legislativ
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5641 vizualizari

 • +6 (12 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 22 aprilie 2014, 13:13)

  [anonim]

  • +8 (10 voturi)    
   cel putin Un Parlamentar din 10 (Marţi, 22 aprilie 2014, 13:21)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui

   are Amanta, nu va vota aceasta lega ca sa afle nevasta Lui !,
   • +4 (6 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Marţi, 22 aprilie 2014, 13:41)

    [anonim] i-a raspuns lui un domn

   • +2 (2 voturi)    
    Da, dar (Miercuri, 23 aprilie 2014, 8:04)

    capitan [utilizator] i-a raspuns lui un domn

    Având în vedere faptul că cealaltă jumătate este constituită din neveste şi alţi membri ai familiei, s-ar putea ca votul să fie jumi-juma .... :)
 • +6 (10 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 22 aprilie 2014, 13:24)

  [anonim]

 • +5 (9 voturi)    
  musai cu CNP? (Marţi, 22 aprilie 2014, 13:31)

  danzigk [utilizator]

  deci strainii (pe care, chipurile, guvernu' cinstit se "chinuie" sa-i atraga'n tara) nu o sa poa' sa-si ia numar local... sau le da SRI-ul adeverinta si/sau CNP temporar!?!?!
 • -3 (11 voturi)    
  Dubios (Marţi, 22 aprilie 2014, 13:51)

  Cataleya [utilizator]

  Eu am abonament la o firma de telefonie mobila, de vreo 10 ani. Asta inseamna ca tot de-atata timp datele mele sunt stocate permanent, undeva, pt a putea sa achit factura si pt a se putea vedea cat trebuie sa platesc in fiecare luna.
  Nu vad care-ar fi problema daca si un cumparator de cartela prepaid ar avea datele stocate in legatura cu un numar de telefon?
  Oamenii care folosesc prepaid, o fac din doua motive.
  1. Ca sa aiba ei insisi un oarecare control asupra banilor pe care-i cheltuieste lunar pe telefon.
  2. Ca sa poata sa telefoneze fara a li se putea afla identitatea.
  In primul caz, nu vad de ce s-ar ofusca Ion, Maria sau Gheorghe daca odata cu cumpararea cartelei si-ar da si datele personale.
  In cazul al 2-lea, nu cred ca mai e nevoie de explicatii.
  Iar in ce priveste internetul, cred ca este cam la fel.
  Cine are abonament la internet, are automat datele stocate.
  Cine vrea sa umble prin oras cu un laptop sau iphone, ca sa acceseze internetul ca "anonim" are exact aceeasi problema ca cei cu prpaidu care se opun inregistrarii datelor personale.
  • +3 (7 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 22 aprilie 2014, 14:15)

   [anonim] i-a raspuns lui Cataleya

   • +1 (7 voturi)    
    Deviezi de la subiect! (Marţi, 22 aprilie 2014, 14:42)

    Cataleya [utilizator] i-a raspuns lui

    Referitor la punctul 2, nu e vb ca tu vei fi sunat de un numar necunoscut ci de faptul ca persoanele care vor sa ramana neidentificate discuta intre ele. Si doar acele persoane au ceva de ascuns. Iar (ca simplu exemplu) daca cineva vrea sa te santajeze, degeaba ii inchizi tu telefonul pe motiv ca nu-l cunosti si crezand ca astfel ai lichidat problema. Dimpotriva, n-ai cum sa-l identifici.
    • +3 (9 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Marţi, 22 aprilie 2014, 15:12)

     [anonim] i-a raspuns lui Cataleya

    • +2 (8 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Marţi, 22 aprilie 2014, 15:17)

     [anonim] i-a raspuns lui Cataleya

     • -1 (3 voturi)    
      tu trebuie sa fi gicacontra .. (Marţi, 22 aprilie 2014, 21:17)

      adrian8 [utilizator] i-a raspuns lui

      e foarte normal sa se inregistreze si cartelele prepaid .

      nu e normal sa existe anonimat la nivel de nr telefonic , nu se pot da alarme false , nu se mai pot santaja telefonic , nu se mai pot face 'afaceri' la telefon , chiar si probleme de securitate nationala se rezolva ... deci nu bate campii ... maine poimaine o sa vrei si abonament la internet anonim , sa nu iti stocheze nimeni ip-ul si sa poti ameninta si face orice frauda pe net si sa nu poti fi gasit ..
   • +1 (5 voturi)    
    ? (Marţi, 22 aprilie 2014, 14:54)

    ToXRM [anonim] i-a raspuns lui

    pai e simplu: nu ajunge sa dai deny la numar sa apara 'private number' aluia pe care suni. toata treaba e la low level inregistrata la nivel de IMEI si cartela, celula etc. Operatorul intotdeauna stie ca acea cartela cu IMEI X a fost pe CELULA Y la ora Z si este a lui Ion Ion conform contractului, chiar daca suni tu cu numar ascuns. Hotii folosesc prepaid pt ca nu au date personale de identificare in sistem, e simplu. mi se pare o idee buna, open wifi ai de exemplu si ca abonat Orange de pe telefon, sistemul detecteaza ca IMEI-ul tau este la ei inregistrat si iti dau acces la reteaua wifi, nici nu trebuie sa faci nimic. RCS RDS la fel are open pe baza de abonament fiberlink, daca esti deja abonat ai acces peste tot unde au ei retea wifi. Daca ne uitam putin in alte tari, nicaieri nu exista open wifi, doar prepaid cu cartele, si costa o gramada de bani.E usor sa mergi cu laptopul in masina prin centru si sa faci prostii cu carduri si ebay pe abonamentele prostilor care nu isi securizeaza routerul wireless.
    • +3 (5 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Marţi, 22 aprilie 2014, 15:13)

     [anonim] i-a raspuns lui ToXRM

  • +3 (7 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 22 aprilie 2014, 15:06)

   [anonim] i-a raspuns lui Cataleya

   • +2 (6 voturi)    
    Asta se intampla deja de mult! (Marţi, 22 aprilie 2014, 16:34)

    Cataleya [utilizator] i-a raspuns lui

    De fiecare data cand platesti ceva cu cartea de credit, datele tale personale intra intr-un circuit si sunt stocate undeva.
    Mai ales in tarile dezvoltate in care absolut nimeni nu mai foloseste bani cash decat atunci cand e vb de niste sume derizorii de cateva zeci de euro. (paine, pantofi, o camasa sau o pizza congelata)
    Acum, dintr-o data isteria asta, ca statul stie tot ce faci, tot ce vorbesti.
    Cam tarziu v-ati trezit!
    Tu te crezi anonim, dar n-ai realizat ca dupa ce cauti ceva pe internet, imediat computerul tau se umple de reclame care se refera exact la produsul pe care l-ai cautat cu cateva minute inainte?
    Sau credeti ca e doar coincidenta?
    Dar, de fiecare data cand se pune aceasta problema, apar cativa lobby-isti care se dau de ceasul mortii ca "bietul popor" nu va mai avea sfera privata.
    O absurditate!
    Peste tot se incearca inducerea efectului paranoic. vezi ca ala te asculta, ala te vede, ala te simte...
    N-ai cum sa fii "invizibil" din moment ce tu, de bunavoie si nesilit de nimeni, te inconjuri si te folosesti de cele mai noi si mai mai performante gadgeturi, fie ele telefoane, smart-TV sau sisteme de navigatie pe aproape 90% din automobilele care circula astazi.
    Care este de fapt teama dvs?
    Concret daca se poate!
   • 0 (2 voturi)    
    exagerezi .. (Marţi, 22 aprilie 2014, 21:18)

    adrian8 [utilizator] i-a raspuns lui

    si se poate vedea din tot ce scrii tu ..

    posibil sai ceva serios de ascuns , daca simti nevoia sa dai telefoane anonime ...

    si repet nu e vorba de ce vorbesti si doar de situatia in care trebuie s fi gasit .
  • +2 (4 voturi)    
   bună dimineaţa, tovarăşă! (Miercuri, 23 aprilie 2014, 7:36)

   Ava_ps [utilizator] i-a raspuns lui Cataleya

   Datele utilizatorilor prepay SÎNT deja stocate. Cînd mi-a fost furat telefonul, n-am ştiut să zic cine a cumpărat sim-ul, că a fost acum mai bine de 10 ani pe firmă, dar m-au identificat după ce le-am recitat numerele apelate cel mai des. Care erau în sistem. Greu o fi, la nevoie, să îl întrebe pe Ghiţă, care a cumpărat cartelele pentru firmă acum 10 ani, cui le-au fost repartizate numerele...
   Aburelile cu "n-am nimic de ascuns" sînt primul pas spre societatea Big Brother. Trebuie să fii niţel naiv să te oferi voluntar pentru îngrădirea libertăţii.
 • +3 (9 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 22 aprilie 2014, 14:07)

  [anonim]

  • +3 (7 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 22 aprilie 2014, 15:20)

   [anonim] i-a raspuns lui

   • +1 (5 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Marţi, 22 aprilie 2014, 15:35)

    [anonim] i-a raspuns lui

   • 0 (8 voturi)    
    Chiar? (Marţi, 22 aprilie 2014, 15:41)

    Cataleya [utilizator] i-a raspuns lui

    Pe cine crezi ca intereseaza ce vorbesti tu la telefon?
    Sau cine crezi ca are capacitatea si posibilitatea sa afle ce vorbesti tu cu interlocutorul? Vecinul tau? Nevasta? Sau cine?
    Omul de rand oricum nu are acces la aceste date, iar daca e vb de "securitate nationala" absolut orice lege "normala" se suspenda in baza necesitatii urgente. Iar pt asta nu mai e nevoie de aprobari judecatoresti.
    Voi va imaginati ca vreo centralista sta cu casca la ureche sa afle cu cat si-a vandut Nelu masina sau de cate ori face vecina sex cu...cine-o face!?
    Adevarul e ca majoritatea se tem sa nu fie prinsi cu pirateria pe internet. De cate ori apare problema datelor personale si a stocarii informatiei, beculetul de alarma se aprinde in mintea celor care sunt constienti ca s-ar putea sa fie descoperiti ca infractori.
    Dar asta intra sub incidenta altor legi.
    Voi n-aveti decat sa va considerati lezati in sfera privata si sa va imaginati in continuare ca SRI-ul roman sau de aiurea, sta cu urechea sa va asculte toate ineptiile si banalitatile pe care le conversati la telefon.
    • +1 (5 voturi)    
     esti convinsa ca asa va fi? (Marţi, 22 aprilie 2014, 16:21)

     hades_ [utilizator] i-a raspuns lui Cataleya

     Draga mea, tu vei fi prima care va realiza cat d emult gresesti atunci cand vei avea de suferit de pe urma legiilor astea tampite.... Dar vorba aia: adevarul si globul de cristal....

     In plus, prefer sa fie liber toti decat sa sufere un nevinovat.
    • 0 (4 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Marţi, 22 aprilie 2014, 17:07)

     [anonim] i-a raspuns lui Cataleya

    • +2 (4 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Marţi, 22 aprilie 2014, 17:55)

     [anonim] i-a raspuns lui Cataleya

 • -1 (7 voturi)    
  Cred ca... (Marţi, 22 aprilie 2014, 14:13)

  Cataleya [utilizator]

  ...aceasta intreaga isterie pleaca de fapt de la lobby-isti si de la cei care se ocupa cu afaceri necurate. Politicieni, afaceristi dubiosi si tot soiul de interlopi.
  In rest, nu prea vad de ce si-ar face probleme omul de rand, ca SRI-ul sau oricare alt serviciu, i-ar putea crea vreun necaz de pe urma convorbirilor telefonice private pe care le efectueaza.
  Dar se defileaza permanent cu ideea de "viata privata". Bullshit. De parca ar avea cineva pe lumea asta capacitatea logistica sa analizeze zecile de miliarde de SMS-uri si convorbiri telefonice care se transmit, intr-o singura ora, la nivel mondial.
  • +2 (4 voturi)    
   nu neaparat (Marţi, 22 aprilie 2014, 14:36)

   Sword [utilizator] i-a raspuns lui Cataleya

   exista foarte multe tari (eu unul iti spun din proprie experienta) unde cumpararea SIM urilor nu se poate face fara un act de identitate.

   in toate tarile GCC asta este o regula. iar in Arabia Saudita, nici macar reincarcarea nu poate fi efectuata fara o serie valida de act de identitate.

   asta tine mai mult de descurajarea unor anumite actiuni (hai sa sunam la 112 sa anuntam un incendiu apoi sa ne amuzam cat de fraieri sunt aia ca ne iau in seama).

   stocarea datelor nu are nici o legatura cu identitatea utilizatorului. din cate stiu, oricum datele legate de trafic se pastreaza o perioada la operatori (data si ora apelului, celula din care s-a efectuat apelul, destinatar si durata, precum si IMEI ul telefonului). trebuie facuta o distinctie intre stocarea acestor date si inregistrarea CONTINUTULUI unor mesaje sau convorbiri care nu se poate face decat cu mandat (cel putin teoretic).
   • -1 (7 voturi)    
    Exact asta spun si eu (Marţi, 22 aprilie 2014, 15:20)

    Cataleya [utilizator] i-a raspuns lui Sword

    Daca cineva vrea (si poate) sa te inregistreze, nu are nevoie nici de legi speciale si nici de mandat de la judecator.
    Avem cazul Merkel care a fost ani de zile interceptata de americani. S-a facut ceva valva pana cand a iesit la iveala ca si nemtii si francezii si englezii (ca sa nu mai vb de rusi) fac exact la fel. Din acel moment s-a pus batista pe tambal.
    Ceea ce trebuie sa dea de gandit sunt situatiile in care, in Romania de exemplu, dupa cate o perchezitie la un politician, interlop sau afacerist dubios se gasesc cate 7-8 telefoane mobile, toate functionale, toate cu cartela prepaid separata, iar in agenda se gaseau doar cate un numar, pt fiecare telefon.
    Concluziile sunt cat se poate de clare.
    Nu prea vad care-ar fi motivul si interesul ca un om de rand sa foloseasca simultam mai mult de doua telefoane mobile. Spun doua pt ca unul poate fi telefonul de serviciu iar celalalt sa fie telefonul privat.
    Dar deja de la 3-4-5 telefoane folosite simultan, toate cu cartele prepaid, treaba nu mai pare a fi chiar ok. Iar daca e vb de un fustangiu care umbla dupa 7 femei si foloseste 7 telefoane sa nu-l prinda nevasta, sau sa nu afle una de cealalta, mai mult ca sigur ca SRI-ul nu este interesat de astfel de probleme.
    Cat priveste intregistrarea si stocarea datelor, sunt doar sperietori scoase pe piata de cei care intr-adevar au un interes abscons, nicidecum de oamenii de rand care, chipurile, s-ar teme sa nu afle SRI-ul de reteta lor de prajituri sau de faptul ca au discutat cu x sau y despre cate-n luna si-n stele.
    • -1 (7 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Marţi, 22 aprilie 2014, 15:32)

     [anonim] i-a raspuns lui Cataleya

   • -1 (5 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Marţi, 22 aprilie 2014, 15:27)

    [anonim] i-a raspuns lui Sword

    • +4 (4 voturi)    
     te inseli (Marţi, 22 aprilie 2014, 15:39)

     Sword [utilizator] i-a raspuns lui

     problema nu se pune in a identifica numarul de telefon (asta e tehnic posibil, o stiu) ci a face legatura intre acel nr de telefon si un detinator inregistrat.

     daca iti pierzi telefonul si ai o cartela pre-pay, cred ca ti l-ai putea bloca mult mai usor fiind inregistrat (iar ulterior sa primesti un nou sim, cu vechiul numar de telefon), similar cu ce ai face daca ai avea un post-paid.

     nu cred ca te ameninta nimeni, daca iti folosesti telefonul in limite rezonabile.
     • +1 (1 vot)    
      se face deja (Miercuri, 23 aprilie 2014, 18:43)

      Ava_ps [utilizator] i-a raspuns lui Sword

      Am prepay, telefon furat, blocat sim, primit sim nou cu acelaşi număr de telefon exact cum descrieţi. Doar că, aşa cum spuneam mai sus, numărul era deja înregistrat pe numele persoanei care cumpărase sim-ul (pe firmă, cu mulţi ani în urmă). Probabil nu-i aveau CNP-ul, dar acum îl au pe al meu, fiindcă nu au înlocuit sim-ul decît după ce au făcut copie după buletin...
      Deci, discutăm doar legalizarea unei practici care deja există.
      • +1 (1 vot)    
       :) (Miercuri, 23 aprilie 2014, 20:41)

       Sword [utilizator] i-a raspuns lui Ava_ps

       practica exista insa inregistrarea are caracter optional.

       propunerea legislativa vizeaza insa obligativitatea inregistrarii.

       sau a intrarii in normalitate....

       sunt tare curios, in cazul in care propunerea va fi adoptata, cati vor mai face glume sunand la 112 :)
       • 0 (2 voturi)    
        normalul este relativ :) (Miercuri, 23 aprilie 2014, 22:09)

        Ava_ps [utilizator] i-a raspuns lui Sword

        Mi se părea la fel de normal să cumpăr cartela de la magazinul din colţ, fără să dau vreo explicaţie legată de ea. Există ţări care cer identificare, există ţări care nu. Nu cred că există un "normal" unic în situaţia asta. Aş înţelege ca o ţară cu probleme cunoscute de terorism de exemplu să vrea un control mai strîns, dar nu ne încadrăm nici pe departe. Iar dacă problema ar fi numărul apelurilor abuzive la 112, ar putea să spună clar: în ultimul an am avut atîtea apeluri la 112, dintre care atîtea abuzive. Dar toate discuţiile pînă acum sînt - ca la toate proiectele de lege - dezlînate şi nefundamentate. Expunerea spune de "accesul la datele cu caracter personal prin registrul abonaţilor" (de ce ar vrea cineva să le dea de bunăvoie şi să fie apoi spamat?) şi că e "dificilă identificarea utilizatorilor" în diverse situaţii inclusiv penale (deci fiindcă organismele statului sînt incompetente trebuie să ne oferim noi să le facem treaba?). Îmi pare rău, nu ţine.
        • 0 (0 voturi)    
         Vrei informatii (Joi, 5 iunie 2014, 15:24)

         Encounter [utilizator] i-a raspuns lui Ava_ps

         Poftim: "Reprezentanţii STS arată că cei care sună nejustificat o fac pentru distracţie sau pentru a alunga plictiseala. „Majoritatea apelurilor false şi abuzive provin de la copii, tineri, persoane cu probleme psihice şi sunt în mare parte realizate de pe cartele pre-pay. Urmare a constatărilor făcute de către autorităţile statului, 10.892 cetăţeni au fost sancţionaţi conform legii pentru apeluri false şi abuzive către numărul 112. Cele mai multe sancţiuni au fost aplicate în judeţele Teleorman, Suceava şi Bucureşti. De constatarea şi sancţionarea acestor contravenţii se ocupă Poliţia. În judeţul Vrancea au fost primite şi tratate 332.229 apeluri. Dintre acestea, 24,35 % au fost reale şi 75,65 % false. Apelurile au fost transferate către: Ambulanţă – 53,38 %, Poliţie – 27,45 %, ISU/ SMURD – 16,27 % şi Jandarmi – 2,90 % ." Ar ai fi interesant cati oameni au suferit pentru ca nu li s-au acordat ingrijiri la timp si nu in ultimul rand, cat ne-a costat distractia aia! Pe cei care platim taxe, bineinteles.
  • +2 (8 voturi)    
   Nume & CNP (Marţi, 22 aprilie 2014, 15:09)

   Pacientul_2020 [utilizator] i-a raspuns lui Cataleya

   Draga doamna Andradda,

   Nu contest nimic din ceea ce afirmatai dar ce nu inteleg eu este:
   1. De ce nu va scrieti numele complet, oricum cel putin Andradda presupun ca este prenumele real , cel pe care-l aveti in buletin.
   2. De ce nu va publicati si CNP-ul , consider ca este o lipsa de respect fata de cei care citesc ceea ce scrieti sa nu cunoasca interlocutorul. Ca si cand eu as veni cu o masca pe fata sa-mi exprim unele opinii ... Oricum unele femei doresca sa-si ascunda varsta iar din CNP se poate afla, asa ca aveti unele circumstante referitor la CNP. Poate propuneti un amendament la lege sa nu se cera CNP-ul prentru femei.
   • 0 (0 voturi)    
    Incurci lucrurile (Joi, 5 iunie 2014, 12:39)

    Encounter [utilizator] i-a raspuns lui Pacientul_2020

    Masura atat de criticata are ca rost prevenirea terorismului (1) caz in care as vrea sa auzim aceleasi comentarii dupa primul atentat reusit in Romania si (2) descurajarea cretinilor care deja au omorat oameni trimitand pompierii si salvarea la evenimente inexistente! Ideea e ca daca se stie ca pot fi identificati nu vor mai suna, deci nu va mai muri nimeni. Pentru ca o fi datoria statului pe care il indestulam cu taxele noastre sa ii pedepseasca, dar ideea e ca va fi pedepsit dupa ce a murit cineva. Tot nu pricepi???
    Iar referitor la pseudonimele utilizate, nu uita ca suntem inregistrati deja cu totii in baza de date inainte de a posta. Iar de acolo este asigurata o trasabilitate. DAc anu ma crezi, cauta-ti adresa de mail pe vreunul dintre site-urile specializate si spune-mi daca te-ai regasit.
    Problema nu exista, e normal sa pot fi identificat. INsa e clar ca trebuie ca aceste informatii sa fie folosite exclusiv in scopul legal. In rest vorbim discutii.
  • +1 (5 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 22 aprilie 2014, 15:17)

   [anonim] i-a raspuns lui Cataleya

   • +2 (4 voturi)    
    . (Marţi, 22 aprilie 2014, 15:36)

    Sword [utilizator] i-a raspuns lui

    cred ca ai inteles gresit ce-a vrut sa spuna Andradda...

    problema nu se pune ca decide altcineva in numele tau, ci ca multi abuzeaza de drepturile care le sunt conferite.

    crede-ma, orice sistem are si parti slabe, iar cand incerci sa abuzezi de ele, apar problemele. nu are nimeni, nici o problema cu tine, stiind ca iti suni nevasta de la 0723.xxx.xxx. daca insa suni la aeroportul otopeni si anunti o bomba la bordul unui avion, e o problema.
    • +3 (5 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Marţi, 22 aprilie 2014, 17:58)

     [anonim] i-a raspuns lui Sword

   • 0 (6 voturi)    
    Isteria e bullshit! (Marţi, 22 aprilie 2014, 16:10)

    Cataleya [utilizator] i-a raspuns lui

    Dar daca te faci ca nu intelegi, e treaba ta.
    • -1 (5 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Marţi, 22 aprilie 2014, 18:00)

     [anonim] i-a raspuns lui Cataleya

 • +1 (5 voturi)    
  La ora actuala... (Marţi, 22 aprilie 2014, 17:53)

  Cataleya [utilizator]

  ...cand eu sau oricine altcineva putem sa scriem public pe internet sau pe bloguri ca Basescu e un mafiot, Obama e un bleg, Putin e un dictator, Ponta e un plagiator, Dragnea e un corupt, fara sa avem nici cele mai mici probleme cu "securitatea" nu prea vad de ce ne-am teme ca SRI ar afla ca ne sunam sotul sau sotia sa cumpere ceapa sau ne sunam copilul sa-si ia fularul daca pleaca la joaca?
  Sa-mi spuneti si voi, astia panicati, care-ar fi problemele pe care vi le-ar putea crea statul pt ca va obliga sa va cumparati cartele prepaid pe baza unor documente oficiale?
  Am zis si mai sus.
  As vrea niste motive concrete, nu doar sloganul cu "sfera privata". Sper ca intelegeti cu totii ca stocarea informatiilor si a identitatii, nu are absolut nimic de-a face cu ascultarea lor in timp real, de catre cineva anume pus pt a face acest lucru.
  Absolut nimeni in lumea asta nu dispune de logistica necesara pt a asculta si analiza in timp real (sau chiar si "post factum", toate miliardele de informatii care circula in fiecare secunda in mediul virtual, al telefoniei sau internetului!
  Ca va place sau nu, eu raman la parerea ca numai interlopii si coruptii se tem de aceste inregistrari. Nu mai vb de teroristi.
  Si cum , dintre cei mai mari interlopi si corupti fac parte si foarte multi politicieni si afaceristi cu functii si puteri economice uriase, acestia o dau inainte cu "sfera privata" si cu incalcarea a nustiu ce drepturi fundamentale. Manipulare totala.
  Dar tocmai acesti "protestatari" sunt cei care profita de zeci de ani de zile de toate datele "secrete" ale populatiei pt a-si vinde marfa sau pt a-si impune ideile.
  • 0 (6 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 23 aprilie 2014, 12:09)

   [anonim] i-a raspuns lui Cataleya

   • 0 (0 voturi)    
    Aiurea (Joi, 5 iunie 2014, 12:47)

    Encounter [utilizator] i-a raspuns lui

    Nu toata lumea de aici e impotriva, dar nu asta te intereseaza, asa-i?
    As vrea sa imi spui cu ce argumente vei veni daca un cretin trimite ambulanta la cucuietii din deal timp in care nu vine ambulanta la copilul tau care chiar avea nevoie!? Vei da vina pe stat ca nu are mai multe ambulante??? Desigur, pentru ca faci parte din specia de personaje crescute de badea, care-si neaga vesnic orice responsabilitate si cred ca intotdeauna altcineva e responsabil si trebuie sa faca totul!
    Nici nu va dati seama voi detractorii ca de fapt ar trebui sa luptati nu impotriva acestei legi, ci pentru intarirea protectiei impotriva abuzurilor care vor folosi informatiile colectate datorita acestei legi. Incurcati borcanele.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by