Protestele sindicalistilor de la Posta Romana au incetat la finalul saptamanii trecute, dupa ce dialogul social intre conducerea Postei Romane si Sindicatul Lucratorilor Postali din Romania (SLPR) s-a incheiat cu semnarea unui protocol si a unui act aditional la Contractul Colectiv de Munca (CCM) prin care sunt prevazute cresteri salariale, a anuntat luni Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI). Protocolul mai prevede acordarea de sporuri salariale, aprovizionarea cu rechizite si consumabile, achizitionarea de uniforme pentru postasi si alte masuri menite a imbunatati conditiile de munca ale angajatilor companiei. Posta Romana are peste 27.000 de angajati.

Ion Smeeianu, mandatat sa mareasca salariile postasilorFoto: AGERPRES

Ministerul a anuntat luni ca "in cadrul sedintei Consiliului de Administratie al CNPR din data de 22 mai 2014, a fost aprobata majorarea cheltuielilor salariale convenite cu SLPR, in limitele prevazute de legislatia in vigoare in domeniu si mandatarea directorului general pentru semnarea in numele si pentru CNPR a actului aditional la Contractul Colectiv de Munca".

  • "Cresterile salariale agreate de managementul Postei Romane si de reprezentantii sindicatului  sunt de 150 lei brut. Astfel, pentru angajatii din clasele 0-21, salariul va creste cu suma de 50 lei brut incepand cu 01.08.2014, urmand o crestere de 100 lei brut incepand cu 01.10.2014, iar pentru angajatii din clasele 22-50 suma de 150 lei brut incepand cu 01.10.2014. Aceste cresteri salariale vor fi facute in conformitate cu legislatia in vigoare si cu aprobarea Ministerului Finantelor Publice, la prima rectificare bugetara. Toate masurile mentionate au fost decise ca urmare a negocierilor, pe baza unei liste lungi de propuneri facute atat de managementul CNPR cat si de reprezentantii SLPR", se arata in comunicatul MSI.

Pe de alta parte, in comunicat se mentioneaza ca "in cadrul discutiilor care au avut loc, Ministerul pentru Societatea Informationala a subliniat ca aceste majorari salariale pentru angajatii Postei Romane trebuie sa fie corelate si conditionate de cresterea veniturilor companiei, de limitele bugetului de venituri si cheltuieli aprobat (conform OUG 26/2013) si de procesul de normare a activitatii".

Sanatatea si echilibrul financiar al Postei Romane, respectiv privatizarea ei prin atragerea unui investitor serios sunt obiectivele principale ale companiei. Posta Romana este de sase luni pe profit, iar profitul operational pentru primul trimestru al anului 2014 este 22,5 milioane lei. In acest context, continuarea eforturilor echipei de management si a angajatilor in vederea atingerii acestor obiective in urmatoarea perioada este esentiala.

La initiativa ministrului pentru Societatea Informationala, Razvan Cotovelea, intreaga echipa de management a Postei Romane - directorii executivi si directorii - a anuntat luni, 19 mai, pana la finalului programului de activitate, ca renunta benevol, fara echivoc si fara vreo conditionalitate, la orice clauze din contractul individual de munca ce reglementeaza plata unor salarii compensatorii in cazul incetarii activitatii.

Initiativa ministrului a venit dupa ce HotNews.ro a prezentat vineri, 16 mai, un documentcare arata ca Rosita Alexe, directorul executiv juridic al Postei va primi 30 de salarii compensatorii, respectiv aproape 60.000 de euro in urma incetarii raporturilor de munca in companie, decizie semnata de Ion Smeeianu, directorul general al companiei de stat.

Ulterior, pe 21 mai, Ministerul a informat ca plata salariilor compensatorii catre Rosita Alexe, fostul director executiv juridic al Postei Romane a fost efectuata prin decizia directorului general al companiei, Ion Smeeianu. MInisterul a tinut sa sublinieze ca "prin reprezentantul sau in Adunarea Generala a Actionarilor (AGA), recomandase anterior acestui moment sa nu se efectueze nicio plata compensatorie, insa, domnul Smeeianu, a ales sa onoreze plata sumei de aproximativ 60.000 de euro catre fosta sa colega".

Drept reactie, Ministrul Cotovelea a declarat ca "ne pregatim sa atacam in instanta decizia prin care s-a dispus incasarea salariilor compensatorii de catre fosta directoare. Posta Romana nu poate sustine asemenea plati compensatorii si sincer nici nu consider ca ar fi corect. Vom identifica caile legale prin care sa recuperam aceasta suma cu care a fost prejudiciata Posta Romana".