70 de furnizori de comunicatii electronice au fost sanctionati cu avertisment sau amenda pentru ca nu si-au indeplinit obligatia de transmitere catre ANCOM a listei localitatilor in care au furnizat efectiv retele si servicii in cea de-a doua jumatate a anului 2013. Pe baza acestor informatii, o harta oficiala este disponibila gratuit pe internet unde oricine poate vedea ce servicii fixe de telefonie, internet si TV prin cablu si IP sunt disponibile in localitatea unde locuieste. 9 furnizori au fost amendati cu cate 5.000 de lei. Nici unul dintre acestia nu este un nume cunoscut in industrie. Printre furnizorii sanctionati apare si RCS&RDS, insa doar cu avertisment.

Afla acoperirea cu servicii fixe de telefonie, internet si TV din localitatea taFoto: Hotnews

Conform reglementarilor telecom in vigoare (Decizia nr. 987/2012 a ANCOM) furnizorii de retele si servicii de comunicatii electronice au obligatia de a raporta semestrial catre ANCOM pana la data de 10 august si, respectiv, pana la data de 10 februarie localitatile in care au furnizat efectiv retele si servicii, pentru perioada cuprinsa intre 1 ianuarie si 30 iunie a anului in curs respectiv, pentru perioada cuprinsa intre 1 iulie si 31 decembrie a anului anterior.

Cei 70 de furnizori au fost sanctionati pentru faptul ca nu au transmis informatiile aferente celui de-al doilea semestru al anului 2013 sau pentru neraportarea, in mod corect si complet a acestor informatii. Astfel, 9 furnizori au fost sanctionati cu amenda contraventionala in valoare de cate 5.000 de lei fiecare, 9 dintre ei au primit avertisment cu masuri in vederea remedierii, iar 52 au fost sanctionati cu avertisment.

De la data de 1 iulie 2013, furnizorii de comunicatii electronice au obligatia de a transmite datele statistice catre ANCOM exclusiv prin intermediul unei aplicatii informatice online, utilizand semnatura electronica certificata. Pe baza listelor de localitati raportate de furnizori, ANCOM intocmeste harta de acoperire cu servicii furnizate la puncte fixe ( telefonie, internet si TV prin cablu sau IP) disponibila online https://statistica.ancom.org.ro:8000/sscpds/public/serviceCoverage#gmap. Utilizatorii au optiunea de a introduce judetul si localitatea pentru care doresc sa afle acoperirea cu unul sau mai multe servicii, iar aplicatia returneaza o lista a furnizorilor ce ofera serviciul/serviciile selectat(e) in localitatea respectiva.

  • De ce RCS&RDS a primit avertisment, iar operatori mici au fost amendati

La solicitarea HotNews.ro, oficialii ANCOM au transmis lista completa cu furnizorii sanctionati (vezi documentul atasat). Nici unul dintre cei noua amendati nu este un nume cunoscut. Pe lista apare insa RCS&RDS, cel mai mare operator de internet fix si televiziune din Romania, insa numai cu avertisment.

Iata explicatia oferita HotNews.ro de catre ANCOM:

"Pentru neindeplinirea obligatiei de transmitere, in mod corect si complet, catre ANCOM a listei localitatilor in care au furnizat in mod efectiv retele si servicii in cea de-a doua jumatate a anului 2013, ANCOM a notificat si a sanctionat un numar de 70 de furnizori.

In urma notificarilor, ANCOM a aplicat urmatoarele sanctiuni:

  • avertisment unui numar de 52 de furnizori care au raportat complet si corect datele solicitate, insa cu depasirea termenului limita de 10 februarie 2014;
  • avertisment cu masuri unui numar de 9 furnizori in vederea remedierii obligatiilor legale incalcate intrucat au raportat datele solicitate, dar nu le-au validat prin semnarea lor electronica;
  • amenda contraventionala in valoare de cate 5.000 de lei unui numar de 9 furnizori pentru ca nu au raportat datele solicitate".