Vodafone a dezvaluit vineri existenta unor conexiuni directe ale agentiilor guvernamentale la retelele grupului, care permit interceptarea conversatiilor in unele dintre tarile in care opereaza, insa pentru Romania si alte cateva state nu a putut prezenta informatii fiind interzis de legislatie, potrivit Mediafax care citeaza The Guardian.

Conexiunile agentiilor guvernamentale nationale sunt utilizate la scara larga in multe dintre cele 29 de tari care au avut pe parcursul anului trecut acces la reteaua grupului, inclusiv in baza unor mandate, a afirmat grupul, intr-un raport care rupe tacerea asupra utilizarii la scara tot mai larga de catre autoritati a interceptarilor retelelor telefonice si de transmisie de date pentru a spiona proprii cetateni, scrie publicatia britanica The Guardian.

Agentiile au instalat conexiuni directe la reteaua Vodafone si a altor operatori telecom, ceea ce le permite sa asculte si sa inregistreze live conversatii, iar in anumite cazuri sa localizeze persoanele.

In Romania, Albania, Egipt, Ungaria, India, Malta, Qatar, Africa de Sud si Turcia este interzisa dezvaluirea oricaror informatii legate de interceptarea convorbirilor telefonice si mesajelor, inclusiv daca astfel de capabilitati exista.

"Este infiorator ca guvernele sa poata accesa convorbirile telefonice cu simpla apasare a unui buton", a declarat directorul organizatiei Liberty, Shami Chakrabarti, citat de cotidianul britanic.

In circa sase din tarile in care Vodafone opereaza, legea obliga operatorii telecom sa instaleze conexiuni directe de acces sau sa permita autoritatilor sa faca acest lucru. Grupul nu a nominalizat statele, intrucat unele dintre acestea ar putea raspunde prin contramasuri incluzand arestarea unor angajati.

Sistemele directe de acces nu necesita mandate, iar companiile nu au informatii despre identitatea sau numarul clientilor vizati. Supravegherea in masa poate avea loc pe orice retea, fara ca autoritatile sa fie nevoite sa se justifice companiilor.