Ministrul pentru Societatea Informationala, Razvan Cotovelea, a declarat marti ca nu stie daca in prezent mai este in functiune Consiliul de Administratie al Postei Romane, subliniind faptul ca a fost plecat in perioada 5-6 iunie, la Luxemburg la reuniunea Consiliului UE. "Stiu insa ca Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) a ajuns la concluzia ca toti membrii Consiliului de Administratie (CA) in afara de reprezentantul Fondului Proprietatea (FP) vor fi revocati urmand sa fie numit un Consiliu de Administratie interimar si acesta va lua o decizie - ramane cu domnul Ion Smeeianu sau alege un alt director general interimar. Cotovelea a facut aceste declaratii in conditiile in care reprezentantii statului in AGA nu aveau cum sa decida revocarea membrilor Consiliului de Administratie din Posta Romana fara mandat din partea sa.

Razvan CotoveleaFoto: Hotnews

Ministrul Cotovelea a admis ca a fost informat in tot acest timp cat a lipsit din tara despre schimbarile din Posta Romana.

  • "Am stiut, dar nu mi se pare firesc ca prin comunicari pe telefon, mail si cum am comunicat eu cu colegii mei sa vin si sa iau o pozitie oficiala apropos de ce se intampla acum, mai ales ca nu s-a intamplat in acest moment. Deci de facto si de jure pana azi dimineata cand am vorbit eu cu colegii mei nu se intamplase nimic. Nu se schimbase Consiliul de Administratie (CA), nu se revocase. De fapt este revocare si numire a unui Consiliu de Administratie interimar. Este in plin proces. Eu nu pot sa ma asez cu ei la masa. Exista AGA, care legal ia aceste decizii. (...) Stiu insa ca AGA a ajuns la concluzia ca toti in afara de reprezentantul Fondului Proprietatea (FP) vor fi revocati urmand sa fie numit un CA interimar, urmand ca acesta sa ia o decizie - ramane cu dl Smeeianu sau alege un alt director general interimar", a declarat initial Ministrul Razvan Cotovelea, jurnalistilor HotNews.ro, Mediafax si Agerpres care i-au cerut explicatii referitor la informatiile pe surse aparute vineri potrivit carora directorul general si membrii Consiliului de Administratie al Postei ar fi fost demisi.

Citeste si: UPDATE Directorul general si Consiliul de Administratie din Posta Romana au fost demisi. Noul director general este Alexandru Petrescu, fostul presedinte al comisiei de privatizare din Posta Romana - surse

Ulterior, la insistentele jurnalistilor televiziunilor de stiri, Ministrul Cotovelea a venit cu mai multe precizari. Intrebat daca mai este sau nu in functiune Consiliul de Administratie de la Posta Romana, acesta a declarat:

  • "Eu cred ca nu mai este. Nu sunt sigur pentru ca de azi dimineata am fost aici cu d-voastra. Ministrul este ministru. Exista reprezentanti in Adunarea Generala a Actionarilor care au drepturi si responsabilitati. Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI) are 75% din actiuni, Fondul Proprietatea (FP) are 25%. Reprezentantii AGA si de la nivelul MSI si de la nivelul FP mi-au comunicat, eu fiind la Luxemburg, ca exista motive intemeiate si juridic vorbind exista necesitatea schimbarii intregului Consiliu de Administratie, mai putin a celui de la FP. Si bineinteles am fost informat de aceste argumente", a declarat marti ministrul Razvan Cotovelea, prezent la un eveniment organizat de Mediafax.

Acesta a mai spus ca noul Consiliu de Administratie va fi numit azi.

  • "Intai se numeste noul Consiliu de Administratie, lucru care din cate stiu eu trebuie sa se intample astazi. Odata ce s-a numit noul CA, acesta ia in calcul ramanerea sau nu in functie a domnului Smeeianu (n.a Ion Smeeianu, directorul general al Postei Romane).

Intrebat daca nu ar fi normal ca noul Consiliu de Administratie sa fie ales prin procedura de selectie si nu sa fie numit, Cotovelea a declarat:

  • "Dupa ce noul Consiliu de Administratie va fi ales, probabil va fi numit si un director general interimar asa cum este si noul Consiliu de Administratie. Intr-o perioada de 3-5 luni asa cum scrie in Ordonanta de Guvern 26 se va relua o procedura de selectie a unui Consiliu de Administratie si a unui nou director general", a spus ministrul.

Cotovelea: AGA a ajuns la concluzia ca se doreste suspendarea lui Ion Smeeianu din functie, adica nu va primi nici un salariu compensatoriu

Intrebat daca Ion Smeeianu, actualul director general al Postei, va primi salarii compensatorii in cazul in care va fi inlaturat de la conducerea companiei, Cotovelea a declarat:

  • "Sper ca nu primeste nici o plata compensatorie. Dansul are un contract de management, un alt act juridic care leaga partile. Din ce stiu eu AGA a ajuns la concluzia ca se doreste suspendarea dansului din functie adica nu va primi nici un salariu compensatoriu. Dansul este liber sa participe la noul proces de selectie. Vom reveni cu toate detaliile".

Informatiile pe surse furnizate vineri de HotNews.ro si Mediafax privind demiterea conducerii Postei Romane

Consiliul de Administratie al Postei Romane a fost demis de Adunarea Generala a Actionarilor, au declarat vineri pentru HotNews.ro doua surse apropiate acestui proces. Directorul general al Postei, Ion Smeeianu, a fost demis, iar in locul sau a fost numit Alexandru Petrescu, fost director executiv si presedinte al Comisiei de privatizare din Posta Romana, au precizat pentru HotNews.ro alte surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul.

Contactat ulterior de HotNews.ro, Alexandru Petrescu nu a dorit sa confirme sau sa infirme numirea sa, precizand doar ca: 'Exista un Consiliu de Administratie nou, capabil de a fi un partener de dialog si negociere cu orice investitor care se incadreaza in categoria investitorilor strategici, in conformitate cu strategia Guvernului si angajamentele fata de institutiile internationale".

Surse apropiate situatiei au declarat vineri pentru Mediafax ca Ministerul pentru Societatea Informationala a revocat vineri, in AGA, cinci din cei sase membri ai Consiliului de Administratie al Postei, pentru ca au aprobat un act aditional la contractul colectiv de munca prin care vor fi majorate salariile.

  • "A ramas doar reprezentantul Fondului Proprietatea si a fost demisa partea CA-ului care a aprobat actul aditional la contractul colectiv de munca prin care s-au majorat salariile. A fost numit un Consiliu de Administratie provizoriu din care, pe langa reprezentantul FP, fac parte printre altii Ludwik Sobolewski (directorul general al BVB - n.r.) si Dante Stein (fost consilier al premierului Ponta - n.r.). Presedintele noului Consiliu va fi ales intr-o prima sedinta de CA", au afirmat sursele citate de Mediafax.

Astfel, au fost revocati Adrian Apolzan (presedinte CA), Ion Smeeianu (directorul general al companiei), Dinu Sava Malacopol, Gelil Eserghep, Andreea Dana Stanescu, iar reprezentantul Fondului Proprietatea Adrian Cighi se regaseste in noua componenta a Consiliului.