Autoritatile au primit o oferta din partea Microsoft pentru continuarea suportului tehnic pentru sistemul de operare Windows XP ce ruleaza pe PC-urile din institutiile publice, o noua runda de negocieri va avea loc undeva saptamana viitoare si pana cel tarziu la 1 septembrie ar trebui sa existe elemente financiare concrete in acest sens, a declarat marti Razvan Cotovelea, ministrul pentru Societatea Informationala. Un lucru foarte important, raportat de CERT-RO saptamana trecuta, este ca nu exista nici un incident major cauzat de lipsa suportului tehnic pe tot ce inseamna limbajele XP pe masinile de calcul, a spus acesta.

Windows Xp_LogoFoto: Microsoft

"Inainte de a pleca joi la Luxemburg, am primit o informare de la grupul nostru interministerial. A fost analizata oferta Microsoft. A existat un dialog intern intre toate institutiile abilitate de la nivelul administratiei publice centrale si undeva saptamana viitoare va avea loc o noua runda de negocieri. Speram ca pana cel tarziu la 1 septembrie sa avem elemente financiare concrete pe care sa le facem publice si presei in privinta modului in care Romania va continua sa primeasca suportul tehnic pentru Windows XP. Deja am primit diferite 'retete' pe care Olanda sau UK le au deja. Inseamna tipuri de suport tehnic, antivirusi si pachete de servicii suplimentare pe care Microsoft le livreaza numai entitatilor publice si private din acele state membre si o matrice financiara", a declarat marti Razvan Cotovelea, prezent la conferinta "Mediafax Talks about the Value of Broadband".

Cat va aloca statul roman pentru continuarea suportului tehnic pentru Windows XP?

"Este greu de spus. Noi dorim sa avem cea mai eficienta matrice tehnica si financiara. Sunt foarte multe servicii pe care daca le-am prelua in continuare de la Microsoft nu ne-ar ajuta foarte mult. De ce? Stiti foarte bine ca aceste programe nu sunt utilizate la adevarata capacitate. Doar 10% din ce poate un soft este utilizat in majoritatea entitatilor publice. Ei bine, avand in vedere acest procent am vrea si noi sa avem servicii fix pentru cat sunt utilizate aceste servicii", a spus Cotovelea.

Intrebat despre cate PC-uri cu Windows XP sunt in prezent in institutiile publice, ministrul a spus:

"Avem o statistica, avem un inventar care este aproape de final. Nu cred ca este relevant numarul indiferent ca sunt 5000 sau 13.000 de PC-uri. Noi trebuie sa asiguram suportul tehnic in continuare pana la eliminarea completa a acestor tipuri de limbaje. Evident ca acest lucru va fi posibil dincolo de anul 2014 cand o noua generatie de fonduri UE va intra in tara si vor fi in implementarea administratiei locale. Dorinta noastra de a avea saptamana viitoare o noua runda de negocieri cu Microsoft, lucru pe care i l-am adus astazi in mod intamplator la cunostinta si reprezentantului Microsoft in Romania, pentru ca asa cum am subliniat dorinta noastra este de a finaliza cat mai curand aceasta discutie cu Microsoft", a mai spus Razvan Cotovelea.

Ministerul pentru Societatea Informationala a publicat in 23 aprilie 2014 pe site-ul propriu un Ghid orientativ cu recomandari de securitate la nivelul institutiilor publice pentru protectia informatiilor, in situatia utilizarii terminalelor care folosesc Microsoft Windows XP SP3, sistem de operare pentru care Microsoft a retras asistenta tehnica in data de 8 aprilie.

Instalarea si actualizarea periodica de solutii antivirus eficiente, dezactivarea serviciilor Windows ce nu sunt folosite si utilizarea, in situatiile care permit, a unor distributii Linux cu interfata 'prietenoasa' sunt cateva dintre recomandari.

Amintim ca in data de 10 aprilie 2014, Razvan Cotovelea, ministrul pentru Societatea Informationala, a declarat ca autoritatile au inceput negocierile financiare cu Microsoft pe tema unei posibile extinderi a suportului tehnic pentru Windows XP in institutiile publice.

Microsoft a intrerupt in 8 aprilie 2014 suportul tehnic si de securitate pentru Windows XP, sistem de operare vechi de 12 ani si care este utilizat inca de unul din trei PC-uri din Romania. In lipsa actualizarilor, PC-urile pe care ruleaza acest sistem de operare pot deveni vulnerabile la virusi, spyware si alte programe care afecteaza securitatea si confidentialitatea datelor. Nici programele anti-virus nu vor mai putea oferi protectie completa odata cu expirarea suportului pentru Windows XP, conform oficialilor Microsoft.

Problema majora o reprezinta PC-urile din institutiile publice care din cauza vechimii infrastructurii hardware nu suporta migrarea catre sisteme de operare mai noi precum Windows 7 sau 8.

Anuntul Microsoft a fost facut demult si problema popularitatii XP nu este doar in Romania.

Guvernele din Marea Britanie si Olanda au semnat in luna aprilie 2014 acorduri in valoare de milioane de euro cu Microsoft pentru extinderea cu inca 1 an a suportului tehnic si de securitate pentru Windows XP.

In Romania, Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI) este cel care a gestionat inca din anul 2009 achizitia licentelor Microsoft in institutiile publice centrale.

Statul a platit peste 106,6 milioane lei pe licente Microsoft in 2013, "o parte importanta" fiind licente de Windows XP, sistem de operare lansat in urma cu 12 ani, pentru care Microsoft nu va mai oferi suport tehnic, inclusiv actualizari de securitate, din 8 aprilie 2014, conform datelor comunicate HotNews.ro de Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI) la inceputul lunii noiembrie 2013. HotNews.ro a scris in exclusivitate in data de 6 noiembrie 2013 despre faptul ca Ministerul pentru Societatea Informationala, condus la acea vreme de Dan Nica, negociaza cu Microsoft rezolvarea acestei probleme.

EXCLUSIV Ministrul Dan Nica discuta joi cu oficialii Microsoft Romania problema PC-urilor cu Windows XP din institutiile publice, sistem de operare pentru care suportul tehnic inceteaza pe 8 aprilie 2014