Politicul isi pastreaza influenta asupra conducerii companiilor de stat, in pofida implementarii managementului privat in aceste companii. Membrii Consiliului de Administratie si directorul general al Postei Romane, Ion Smeeianu, selectati conform OUG 109/2011 privind guvernanta corporativa, au fost revocati in aceasta luna. La momentul numirii, Smeeianu era membru PSD Braila, lucru neinterzis prin lege. Actionarii au numit acum un Consiliu de Administratie provizoriu care va renegocia cu sindicalistii si care l-a ales ca director general interimar pe Alexandru Petrescu, anterior Director Executiv al companiei si care este vicepresedinte al PSD Diaspora, conform declaratiei sale de interese.

Alexandru Petrescu, directorul Postei RomaneFoto: Posta Romana

Motivele revocarii lui Smeeianu si a fostului Consiliu de Administratie sunt bizare. Aprobarea majorarii salariilor postasilor care s-ar fi facut fara respectarea normelor legale este principalul motiv anuntat de Ministerul pentru Societatea Informationala, desi acelasi minister salutase anterior masura.

Ministerul pentru Societatea informationala (MSI), condus de Razvan Cotovelea (PC), a enumerat miercuri, 11 iunie, motivele pentru care Adunarea Generala a Actionarilor a decis revocarea mai multor membri din Consiliul de Administratie al Postei Romane:

  • Aprobarea majorarii salariale prin incheierea Actului Aditional la Contractul Colectiv de Munca (CCM) dintre CNPR si SLPR inregistrat sub nr. 104/1026/22.05.2014 - s-a facut cu nerespectarea normelor legale aplicabile (incalcarea prevederilor art. 132 alin (1) din Legea 62/2011, art. 30 din Legea 329/2009, OG 26/2013);
  • Nerespectarea obligatiilor de prudenta, diligenta si loialitate, actionand contrar intereselor CNPR., obligatii prevazute in contractele de mandat;
  • Incalcarea de catre membri CA a obligatiei de supraveghere ce decurge din prevederile Legii 31/1990.

Printre altele, noul Consiliu de Administratie interimar va avea ca prioritati renegocierea cu Sindicatul Lucratorilor Postali din Romania a Actului Aditional la Contractul Colectiv de Munca 2008-2018 inregistrat cu nr. 104/1026/22.05.2014, respectiv cu nr. 215/22.05.2014 pentru a se asigura conditiile sustenabile din punct de vedere financiar a activitatii Postei Romane.

De notat este faptul ca aprobarea majorarii salariilor postasilor a fost salutata de acelasi Minister in data de 26 mai, la anuntarea incetarii protestelor postasilor.

Iata ce spunea atunci Ministerul:

  • "Protestele sindicalistilor de la Posta Romana au incetat la finalul saptamanii trecute. Seria de intalniri care a avut loc sub semnul dialogului social in ultimele doua saptamani intre reprezentantii Companiei Nationale Posta Romana (CNPR) si reprezentantii Sindicatelor din companie (SLPR), cu medierea Ministerului pentru Societatea Informationala si a Ministerului pentru Dialog Social, s-a incheiat cu semnarea unui protocol si a unui act aditional la Contractul Colectiv de Munca (CCM) prin care sunt prevazute cresteri salariale. De asemenea, protocolul prevede acordarea de sporuri salariale, aprovizionarea cu rechizite si consumabile, achizitionarea de uniforme pentru postasi si alte masuri menite a imbunatati conditiile de munca ale angajatilor companiei.
  • In cadrul sedintei Consiliului de Administratie al CNPR din data de 22 mai 2014, a fost aprobata majorarea cheltuielilor salariale convenite cu SLPR, in limitele prevazute de legislatia in vigoare in domeniu si mandatarea directorului general pentru semnarea in numele si pentru CNPR a actului aditional la Contractul Colectiv de Munca".

HotNews.ro a solicitat joi, 10 iunie, atat Ministerului pentru Societatea Informationala cat si sindicatului SLPR sa ofere o explicatie in legatura cu aceasta situatie contradictorie si sa precizeze daca vor mai avea sau nu loc cresterile salariale mentionate anterior in acordul dintre cele doua parti. Pana la publicarea acestui articol nu am primit nici un raspuns.

Dincolo de apartenenta politica, trebuie spus ca atat Ion Smeeianu cat si Alexandru Petrescu sunt manageri cu experienta profesionala in domeniul telecom, respectiv servicii financiar-bancare.

Astfel, inainte de a fi ales director general la Posta Romana, Ion Smeeianu a condus in perioada 2002-2005 autoritatea nationala de reglementare in comunicatii (in prezent denumita ANCOM), iar anterior a fost secretar de stat in Ministerul Comunicatiilor in timpul primului mandat de ministru al lui Dan Nica (PSD).

Alexandru Petrescu, noul director general interimar al Postei Romane, a detinut in ultimii doi ani pozitia de director executiv al Postei Romane, fiind si presedinte al Comisiei de Privatizare. Petrescu este licentiat in economie la University of Wales, fiind specializat in Business Administration. La Londra a detinut mai multe pozitii de conducere in sistemul financiar-bancar din Regatul Unit. Are dubla cetatenie, romana si britanica.