​Membrii noului Consiliu de Administratie al Postei Romane au fost numiti provizoriu pentru o perioada de trei luni, potrivit unei decizii din 5 iunie 2014 a Adunarii Generale a Actionarilor (AGA), publicate marti in Monitorul Oficial. Doi dintre membrii votati in aceasta sedinta, Florian Vardol si Marian Victor Popa, nu apar in comunicatul Ministerului pentru Societatea Informationala din 11 iunie, in care s-au anuntat membrii acestui Consiliul de Administratie provizoriu. Datele din Monitorul Oficial arata insa ca a doua zi, pe 6 iunie, AGA s-a intrunit din nou si a decis revocarea lui Florian Vardol, ca urmare a demisiei, si numirea pentru o perioada de 3 luni a lui Sorinel Dita. Acesta din urma figureaza in lista oficiala anuntata de Minister.

Decizie AGA Posta Romana din 5 iunieFoto: Hotnews

Toate Adunarile Generale al Actionarilor au fost convocate la solicitarea Ministerului pentru Societatea Informationala, condus de Razvan Cotovelea (PC).

Intai de toate trebuie spus ca saptamana trecuta, in 11 iunie, Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI) a confirmat informatiile pe surse prezentate anterior de HotNews.ro privind un nou Consiliu de Administratie provizoriu la Posta Romana.

Ministerul a anuntat in 11 iunie urmatoarele:

  • "In cadrul sedintelor Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) Companiei Nationale Posta Romana S.A. (CNPR) care au avut loc in datele de 5, 6 si 10 iunie 2014, la care au participat reprezentantul Ministerului pentru Societatea Informationala (MSI) si cel al SC Fondul Proprietatea (FP), s-a decis in unanimitate revocarea urmatoarelor persoane din calitatea de membri in Consiliul de Administratie (CA): Ion Smeeianu, Adrian Apolzan, Dinu Sava Malacopol, Andreea Dana Stanescu, Gelil Eserghep, Sorana Baciu, pentru urmatoarele motive:
  • - Aprobarea majorarii salariale prin incheierea Actului Aditional la Contractul Colectiv de Munca (CCM) dintre CNPR si SLPR inregistrat sub nr. 104/1026/22.05.2014 - s-a facut cu nerespectarea normelor legale aplicabile (incalcarea prevederilor art. 132 alin (1) din Legea 62/2011, art. 30 din Legea 329/2009, OG 26/2013 );
  • - Nerespectarea obligatiilor de prudenta, diligenta si loialitate, actionand contrar intereselor CNPR., obligatii prevazute in contractele de mandat;
  • - Incalcarea de catre membri CA a obligatiei de supraveghere ce decurge din prevederile Legii 31/1990.
  • De asemenea, AGA a decis numirea unui nou Consiliu de Administratie provizoriu al Companiei Nationale Posta Romana S.A. compus din: Ludwik Leszek  Sobolewski, Alexandru Petrescu, Dante Stein, Rodica Bizdoaca, Benoit Pleska, Sorinel Dita si Adrian Cighi".

Ce arata acum deciziile publicate in Monitorul Oficial:

Doua dintre deciziile publicate marti in Monitorul Oficial nuanteaza comunicatul oficial al Ministerului.

MSI a convocat in 5.06.2014 Adunarea Generala a Actionarilor, respectiv:

  • - statul roman, prin Ministerul pentru Societatea informationala, detinand 75% din numarul de voturi in AGA Companiei Nationale Posta Romana reprezentata prin Adrian Frantz Kalapis;
  • - Fondul Proprietatea, detinand 25% din numarul de voturi in AGA CNPR, reprezentata prin Adrian Cighi

care in baza mandatului primit de la MSI si a procurii FP au hotarat revocarea celor mentionati in comunicatul oficial al MSI. Motivele sunt identice cu cele prezentate de Minister in 11 iunie, insa noii membri numiti provizoriu in Consiliul de Administratie difera.

Astfel, actionarii au hotarat in aceasta AGA sa numeasca ca membri provizorii pe o perioada de trei luni a urmatorilor: Florian Vardol, Alexandru Petrescu, Ludwik Leszek Sobolewski, Dante Stein, Rodica Bizdoaca si Marian-Victor Popa.

Florian Vardol si Marian-Victor Popa nu se regasesc in anuntul oficial facut de Minister. Ce s-a intamplat?

Date publicate tot astazi in Monitorul Oficial arata ca o noua sedinta a AGA a fost convocata de Minister chiar a doua zi pe 6 iunie. In aceasta noua sedinta aceeasi reprezentanti ai actionarilor au decis revocarea lui Florian Vardol, ca urmare a demisiei, si numirea ca membru provizoriu pentru o perioada de 3 luni a lui Sorinel Dita.Acesta din urma figureaza in lista oficiala anuntata de Minister.

Amintim ca in data de 10 iunie, Ministrul pentru Societatea Informationala, Razvan Cotovelea, prezent la un eveniment Mediafax si intrebat de ziaristi in legatura cu informatii pe surse privind revocarea conducerii Postei Romane, declara ca nu stie sigur daca mai este sau nu in functiune Consiliul de Administratie al Postei Romane si dadea impresia ca a fost doar informat in legatura cu aceste schimbari.

  • "Eu cred ca nu mai este. Nu sunt sigur pentru ca de azi dimineata am fost aici cu d-voastra. Ministrul este ministru. Exista reprezentanti in Adunarea Generala a Actionarilor care au drepturi si responsabilitati. Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI) are 75% din actiuni, Fondul Proprietatea (FP) are 25%. Reprezentantii AGA si de la nivelul MSI si de la nivelul FP mi-au comunicat, eu fiind la Luxemburg, ca exista motive intemeiate si juridic vorbind exista necesitatea schimbarii intregului Consiliu de Administratie, mai putin a celui de la FP. Si bineinteles am fost informat de aceste argumente", a declarat in 10 iunie ministrul Razvan Cotovelea, prezent la un eveniment organizat de Mediafax.

Citeste si:Ministrul Cotovelea, intrebat daca mai este in functie Consiliul de Administratie de la Posta Romana: Eu cred ca nu mai este, dar nu sunt sigur. Stiu insa ca AGA a ajuns la concluzia ca toti in afara de reprezentantul Fondului Proprietatea vor fi revocati

Datele publicate astazi in Monitorul Oficial arata ca toate Adunarile Generale ale Actionarilor au fost convocate la solicitarea Ministerului condus de Razvan Cotovelea.