"De ce trebuie sa existe tarife pentru roaming intr-o piata unica? Pana la sfarsitul acestui an sper sa se convina pentru eliminarea completa a tarifelor de roaming - propunerea a primit deja girul Parlamentului, acum fiind randul statelor membre sa pecetluiasca intelegerea", a spus Neelie Kroes, vicepresedintele Comisiei Europene. Parlamentul European a votat deja pentru eliminarea tarifelor de roaming in UE pana pe 15 decembrie 2015, masura care trebuie aprobata acum si de Consiliul European. De la 1 iulie 2014, traficul de date in roaming va costa de 25 de ori mai putin decat in 2010 arata datele publicate marti de Comisia Europeana.

Neelie Kroes, vicepresedinte CEFoto: AGERPRES

Economii in urma reducerii tarifelor de roaming

Economii in urma reducerii tarifelor de roaming

Foto: Comisia Europeana

De la 1 iulie 2014, UE va reduce cu peste jumatate plafoanele tarifare pentru descarcarea de date: de la 45 centi/MB la 20 centi/MB.

Astfel, de la aceasta data, atunci cand calatoriti pe teritoriul UE veti putea sa consultati harti, sa vizionati videoclipuri, sa va verificati e-mailurile si sa actualizati informatii in retelele sociale la un pret si mai mic decat in prezent.

Comisia Europeana da si un exemplu privind economiile care vor fi realizate odata cu aceasta reducere. Un microbist aflat in vacanta in alta tara din UE timp de o saptamana care ar folosi internetul mobil costurile pentru traficul de date in roaming ar fi de 25 de ori mai mici decat in timpul Cupei Mondiale din 2010, luand in calcul un pret mediu de 5 euro/MB pentru 2010 (vezi poza).

Tarifele pentru roaming atinsesera nivelul lor maxim acum cativa ani, cand UE a inceput sa ia masuri in 2007. Rezultatul este o reducere cu 80-90 % a tarifelor de roaming in 2014 fata de 2007.