Data limita de depunere a ofertelor preliminare pentru privatizarea Postei Romane, proces in care statul vrea sa gaseasca un investitor care sa vina cu aport de cash pentru a cumpara 51% din actiuni, a fost prelungita de la 30 iunie pana la 30 septembrie 2014, ca urmare a solicitarii unei administratii postale europene care a cumparat dosarul de privatizare, a anuntat vineri Ministerul pentru Societatea Informationala. Contactat de HotNews.ro, Alexandru Petrescu, directorul general interimar al Postei Romane, a precizat ca acesta a fost singurul operator care a cumparat pana acum dosarul de privatizare, dar ca efortul de promovare al oportunitatii de a investi in Posta Romana continua si ca alte cinci companii de investitii din Europa si America de Nord au solicitat deja intalniri preliminare.

Alexandru Petrescu, directorul Postei RomaneFoto: Posta Romana
  • "Procesul de privatizare a Postei Romane este in plina desfasurare. Exista in prezent premisele unei privatizari de succes intrucat o mare administratie postala europeana a cumparat recent dosarul de privatizare a companiei. Fiind vorba de o documentatie complexa, de o decizie importanta si de o tranzactie majora, s-a solicitat prelungirea termenului de depunere a ofertelor preliminare. Consultantul impreuna cu echipa de privatizare desfasoara discutii impreuna cu alti potentiali investitori si suntem increzatori in semnalele pozitive ale pietei. Lucram activ la finalizarea discutiilor cu Comisia Europeana privind conversia datoriilor companiei in actiuni", a declarat vineri ministrul Razvan Cotovelea.

Ministerul a transmis si cateva precizari din partea directorului general interimar al Postei Romane.

  • "La acest moment, unul dintre cei mai mari operatori de servicii postale din Europa a achizitionat dosarul de prezentare a Postei Romane pentru suma de 50,000 euro, acesta solicitand amanarea termenului de depunere a documentelor de precalificare pentru a avea timpul necesar sa studieze documentatia care are aproximativ 1,000 de pagini. Avand in vedere complexitatea informatiilor si magnitudinea tranzactiei ne asteptam la astfel de solicitari si am fost pregatiti sa analizam si sa le solutionam in timp util", a precizat Alexandru Petrescu, director general interimar si presedinte al Comisiei de privatizare din Posta Romana.

Petrescu: Alte cinci companii de investitii din Europa si America de Nord au solicitat intalniri preliminare pe tema privatizarii Postei Romane

Contactat de HotNews.ro, Petrescu a precizat ca pana la data limita de 30 iunie, documentatia de atribuire a fost achizitionata numai de acest operator postal, fara a da si numele sau. Acesta a precizat insa ca efortul de a promova oportunitatile de investi in Posta Romana continua si exista interes.

  • "Sunt participant in aceste zile la evenimentul Zilele Analistilor si Investitorilor Fondului Proprietatea, unde ieri am avut o prezentare despre oportunitatea investitionala in Posta Romana. In urma acestei prezentari, cinci companii de investitii din Europa si America de Nord au solicitat intalniri preliminare. Efortul de promovare continua si avem planificat un itinerariu care include prezentari si discutii in detaliu si road-show-uri in marile centre financiare din Europa", a declarat pentru HotNews.ro Alexandru Petrescu.

Principalele bariere invocate de autoritati in privatizarea Postei Romane

In precizarile facute de Alexandru Petrescu si transmise vineri de Ministerul pentru Societatea Informationala, sunt atinse si problemele existente in privatizarea acestei companii:

  • "Dupa cum s-a mai mentionat si in trecut,barierele principale erau legate de nivelul ridicat al datoriilor istorice, nivelul scazut de profitabilitate, contractul colectiv de munca, neclaritatile privind cadrul de reglementare si statutul de furnizor al serviciului universal de servicii postale in Romania. Va pot spune acum ca s-au facut progrese semnificative pentru ameliorarea tuturor acestor probleme, inclusiv finalizare diligentelor privind conversia datoriilor catre autoritatea fiscala in actiuni", a spus Alexandru Petrescu.

Amintim ca in luna aprilie din acest an, Ministrul razvan Cotovelea a declarat ca procesul de privatizare a Postei Romane va fi reluat imediat dupa primirea avizului Comisiei Europene (CE) asupra conversiei in actiuni a datoriilor de peste 242,5 milioane lei (aproximativ 56 milioane euro) pe care Posta Romana le are la bugetul de stat, care este asteptat imediat dupa Paste, iar ofertele preliminare ar putea fi depuse in perioada iunie-august 2014.

Alexandru Petrescu: Am obtinut aprobarea conversiei in cadrul procesului de privatizare

  • "Conversia a fost prioritara pe agenda noastra si a consultantilor dupa momentul iunie 2013 si in prezent rezultatul poate fi considerat unul de succes. Procesul de conversie a inceput cu un Raport privind testul creditorului privat in economia de piata care a fost inaintat spre analiza reprezentantilor Comisiei Europene. Au urmat discutii constructive cu ei fie la Bruxelles, fie la Bucuresti sau prin video-conferinta, si astfel am reusit sa obtinem aprobarea conversiei in cadrul procesului de privatizare.

In prezent, rambursarea lunara a datoriei si a dobanzii aferente este la un nivel ridicat si poate impacta negativ disponibilitatea de lichiditati pentru necesarul de investitii. Prin conversia datoriilor in actiuni s-ar putea opri acest flux de iesire de numerar din companie, iar banii ar putea fi folositi pentru investitiile mult necesare. Mai departe, acest lucru s-ar traduce intr-o crestere a eficientei si a performantelor.

Mai mult, in prezent, patrimoniul imobiliar al companiei este ipotecat in favoarea ANAF si nu poate fi folosit drept garantie pentru imprumuturi bancare. Conversia va ridica aceasta sarcina si compania va putea astfel sa contracteze si finantare aditionala cu termeni contractuali sustenabili privind rambursarea sau rata dobanzii", spune Petrescu.

In legatura cu aprobarea de catre Comisia Europeana a conversiei in actiuni a datoriilor Postei s-a exprimat in data de 24 iunie si Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, care se afla la Bruxelles:

  • "Ce discutam cu Comisia Europeana este sa ne permita sa facem aceasta conversie, sa spunem, eliminare a datoriilor. Dansii, dupa experientele neplacute pe care le-au avut cu noi, cu Romania, in privinta Oltchim-ului si CFR Marfa, insista ca aceasta conversie sa fie numai temporara, sa fie conditionata de realizarea privatizarii si, in caz ca nu se va realiza privatizarea, datoriile sa fie repuse pe rol, deci sa fie anulata conversia. 2) Conversia sa nu se mai faca la inceputul procedurii de privatizare, cum am facut la CFR Marfa, ci numai intr-o faza foarte avansata, cand suntem aproape siguri ca avem un cumparator interesat sa preia compania" - Sursa: TVR

UPDATE 16: 24 Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, a declarat vineri pentru HotNews.ro:

  • "Comisia Europeana este de acord cu conversia in actiuni a datoriilor istorice ale Postei, cu conditia ca aceasta sa se faca intr-o etapa avansata a procesului de privatizare, deci cand avem o oferta ferma, si daca intr-o perioada de 1 an nu se realizeaza, datoriile sa fie repuse pe rol"

Aditional conversiei, au mai fost luate si alte masuri pentru a atrage interesul investitorilor?

  • "As mentiona in primul rand discutiile constructive purtate cu regementatorul pietei serviciilor postale ANCOM. Posta Romana este furnizorul serviciului universal in Romania, iar prestarea acestui serviciu ar trebui compensata dintr-un fond a carui realizare sper ca va avea loc in acest an pentru ca in prezent nu functioneaza acest principiu.
  • Apoi, am redimensionat personalul la cerintele pietei si ale companiei in luna septembrie a anului trecut si astfel a fost redus numarul de angajati cu aproximativ 5.000 de persoane.
  • In plus, s-a urmarit cresterea veniturilor prin incercarea de a mari cota de piata pe segmentele existente sau intrarea pe segmente noi, concret prin deschiderea de franchize Posta Romana, prin autorizarea ca broker de asigurari sau prin parcurgerea unor pasi concreti  privind un joint-venture pe servicii bancare.

Nivelul ridicat al datoriilor istorice anuleaza rezultatele obtinute pana in prezent de Posta - spune directorul general al companiei

  • "Rezultatele obtinute sunt concrete si sustenabile in viitor. Posta Romana a inregistrat profit operational in luna octombrie a anului 2013 pentru prima data in ultimii 5 ani, continuand acest trend pozitiv si in cursul anului curent. Din pacate rezultatul financiar determinat de nivelul ridicat al datoriilor istorice anuleaza si chiar depaseste cu mult acest profit dupa cum am mentionat", a mai spus Alexandru Petrescu.

Cum raspunde Alexandru Petrescu la intrebarea: De ce ar investi cineva in Posta Romana?

  • "Simplul fapt ca oricare investitor interesat ar putea sa obtina controlul prin preluarea a 51% din companie este un element cheie in orice investitie startegica si considerata pe termen lung.
  • Pe de alta parte, si Compania este intr-o pozitie mai atractiva pentru potentialii investitori interesati datorita masurilor luate, iar perspectivele ei de dezvoltare sunt semnificative, dar si realizabile.
  • Intarirea capabilitatilor existente, istoricul si experienta atat in sectorul serviciilor postale, cat si in ceea ce priveste portofoliul de servicii non-postale, dar si reteaua logistica vasta de distributie, interconectata prin intermediul flotei proprii de vehicule, reprezinta atuuri de necontestat.
  • Din perspectiva dispersiei geografice si a portofoliului remarcabil de clienti, aceasta tranzactie ofera potentialului cumparator oportunitatea de a beneficia de o platforma de vanzari stabila si, prin urmare, de fluxuri de numerar diversificate.
  • Avand in vedere situatia actuala de ansamblu, Posta Romana reprezinta o platforma solida pentru un investitor interesat sa intareasca pozitia de lider in sectorul postal din Romania si sa dezvolte alte capabilitati strategice, precum servicii financiare sau de broker de asigurari".

Pasii urmatori in procesul de privatizare:

Conform informatiilor prezentate vineri de Ministerul pentru Societatea Informationala, "dosarul de prezentare, atat in limba romana cat si in limba engleza, poate fi achizitionat in schimbul sumei de 50.000 euro (sau echivalentul in RON, la cursul comunicat de B.N.R valabil la data platii), de la sediul MSI pe baza cererii scrise prealabile a investitorilor interesati. Cererea scrisa privind achizitionarea dosarului de prezentare va fi comunicata in prealabil cu cel putin 2 zile lucratoare prin scrisoare recomandata sau personal prin depunere la sediul ministerului.

Astfel, pentru participarea la procesul de selectie, investitorii interesati vor depune la sediul MSI pana la data limita 30 septembrie 2014, ora 12:00, documentele de participare prevazute la art. 35 din Hotararea Guvernului 577/2002 si in Dosarul de prezentare, inclusiv documentele ce atesta indeplinirea criteriilor de precalificare si garantia de participare in valoare de 9.480.866 RON sau echivalentul acestei sume in EUR, la cursul de schimb B.N.R. din ziua constituirii garantiei, conform precizarilor din Dosarul de prezentare, inclusiv a oricaror instructiuni ce se comunica ulterior investitorilor si ofertele preliminare si neangajante.

Celelalte elemente ale anuntului de privatizare publicat in presa interna si internationala in perioada 25-27 februarie 2013, astfel cum a fost modificat prin anuntul de prelungire din data de 27 martie 2013 si prin anuntul de prelungire din data de 7 iunie 2013, raman neschimbate. Anuntul de privatizare este postat pe website-ul MSI www.msinf.ro si al Companiei Nationale 'Posta Romana' S.A. www.posta-romana.ro.

Temeiul legal in baza caruia s-a facut anuntul de prelungire este Hotararea Guvernului nr. 761/2012 privind aprobarea strategiei de privatizare a CNPR, astfel cum a fost modificata si completata prin HG nr. 321/2013. Aceasta prevede la art. 4, pe de o parte, actualele termene (30 iunie 2014 pentru ofertele preliminare si termenul de valabilitate a ofertei pentru 30 octombrie 2014), cat si posibilitatea prelungirii acestor termene cu perioade succesive de 180 de zile (si maximum 360 de zile)".