Legea privind inregistrarea utilizatorilor de cartele prepay si retele Wi-Fi: Noua ONG-uri ii cer presedintelui Basescu sa sesizeze Curtea Constitutionala

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Luni, 7 iulie 2014, 16:15 Economie | Telecom


Wi-fi doar dupa ce te inregistrezi
Foto: Hotnews
 documente
(07 Iul 2014) PDF, 141KB
Noua organizatii neguvernamentale au atentionat din nou luni, 7 iulie, ca legea privind inregistrarea utilizatorilor de cartele prepay si retele wi-fi ar afecta grav dreptul la viata privata consfintit de Constitutie si au cerut public presedintelui Basescu sa sesize Curtea Constitutionala a Romaniei cu privire la potentiale aspecte de neconstitutionalitate ale acestei legi adoptate de Parlament in aceasta luna. Potrivit acestei legi, de la 1 ianuarie 2015, toti cei care detin cartele prepaid au la dispozitie 12 luni pentru a furniza catre operatorii mobili datele de identificare, altfel serviciile sunt suspendate. In plus, toate persoanele juridice care ofera acces la internet prin retele Wi-Fi, indiferent ca este gratuit sau nu, sunt obligate sa retina datele de identificare ale celor care se conecteaza si sa le pastreze timp de 6 luni.

Dupa ce legea a fost adoptata in procedura de urgenta de ambele camere ale Parlamentului, CCR ramane garantul respectarii drepturilor omului la viata privata, spun reprezentantii celor noua ONG-uri.

Sesizarea Curtii nu poate fi insa facuta inainte de promulgare (conform legii de functionare a acesteia - 47/1992), decat de urmatorii: Avocatul Poporului, presedintii Senatului si Camerei Deputatilor, Presedintele Romaniei sau un numar de 50 de deputati si 25 de senatori. Intrucat nu s-a primit niciun raspuns in urma apelului similar facut saptamana trecuta catre Avocatul Poporului si presedintii celor doua camere, si nici nu exista semnale ca legea ar fi fost contestata la CCR, organizatiile semnatare fac acest ultim apel azi catre Presedintia Romaniei.

Daca legea nu va ajunge in analiza CCR inainte de promulgare, ultima sansa pentru ca ea sa nu intre in vigoare ar fi ca Presedintele Romaniei sa o trimita inapoi Parlamentului pentru reexaminare.

 • Iata mai jos, textul integral al solicitarii:

Domnului Traian Basescu, Presedintele Romaniei

Stimate domnule presedinte,

Organizatiile semnatare considera ca Legea privind modificarea si completarea OUG nr. 111/2001 privind comunicatiile electronice adoptata pe 2 iulie, de Camera Deputatilor in procedura de urgenta afecteaza grav dreptul la viata privata consfintit de Constitutie si va solicita sa sesizati Curtea Constitutionala cu privire la potentiale aspecte de neconstitutionalitate.

Legea adoptata este neclara si are influente asupra mai multor domenii decat cartelele telefonice preplatite. De exemplu:
- toti cetatenii care se conecteaza le sisteme WiFI gratuite sau nu vor trebui identificati;
- toti cei 10 milioane de utilizatori de cartele pre-pay trebuie sa se inregistreze in termen de 12 luni de la data adoptarii legii, in caz contrar serviciul le este dezactivat;
- inregistrarea utilizatorilor se face in conditii incerte, nu se stie cine are acces la baza de date, de ce este necesar CNP-ul utilizatorilor etc.

Legea a fost initiata de Guvern in luna aprilie 2014 a fost aprobata rapid de Senatul Romaniei (in 2 iunie), si chiar mai rapid de Camera Deputatilor (2 iulie)[1]. Asta in ciuda protestelor venite din partea societatii civile, si chiar a furnizorilor de servicii de comunicatii electronice, care cereau dezbatere publica pe aceasta tema si mai ales renuntarea la o astfel de masura.

Guvernul a adoptat aceasta initiativa- contestata de societatea civila[2] - la numai o zi dupa ce, prin decizia din 8 aprilie 2014 a Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE), fusese invalidata Directiva 2006/24/CE a Parlamentului European, privind pastrarea datelor utilizatorilor de telefonie si internet - cunoscuta si ca 'Directiva Big Brother' - pe motiv ca aceasta reprezinta o imixtiune deosebit de grava si disproportionata in drepturile fundamentale la respectarea vietii private si la protectia datelor cu caracter personal.

Organizatiile semnatare considera ca legea urmeaza acelasi caracter disproportionat al directivei recent invalidate de instanta europeana, intrucat, sub pretextul protejarii securitatii nationale, toti cetatenii sunt considerati suspecti si sunt supravegheati intr-un stil orwellian, specific unei societati totalitare.

Semnatarii sunt indignati ca Guvernul si Parlamentul Romaniei continua sa ia decizii peste capul cetatenilor si intr-un total dispret fata de obligativitatea consultarii acestora in procesul legislativ. Proiectul NU a fost transmis societatii civile si industriei inainte de adoptarea de guvern si niciuna dintre comisiile Senatului NU a fost interesata de alte opinii. Comisiile Camerei Deputatilor sesizate pe fond doar au simulat dezbaterea publica si au adoptat proiectul la o zi dupa ce presedintele Comisiei pentru tehnologia informatiilor si comunicatii a afirmat public ca se asteapta amendamente si ca proiectul va mai fi dezbatut deabia in sesiunea ordinara din toamna.

In acest stil traditional de ne-dezbatere publica riscam sa intre in vigoare legi lacunare si care nu au practic niciun efect benefic serios dar care aduc atingere drepturilor fundamentale ale cetatenilor.

Istoricul adoptarii acestui proiect ne arata adevarata fata a Romaniei digitale dorita de guvernanti: un spatiu virtual in care cetatenii sa dea cu subsemnatul pentru orice utilizare a tehnicilor de comunicatie si in care datele sa fie accesibile direct si fara mandat tuturor serviciilor secrete si nesecrete.

Trebuie precizat ca legea este a patra tentativa de a impune o astfel de reglementare in Romania in ultimii trei ani[3], toate fiind respinse pana acum in diverse stadii in Parlament. Amintim si ca peste 1500 de organizatii prestigioase si cetateni au semnat pana acum o petitie impotriva activitatilor de supraveghere in masa din Romania (http://coliberator.ro/petition/).

Organizatiile semnatare va solicita sa actionati in spiritul mandatului dvs. si sa va exercitati atributiile legale, sesizand Curtea Constitutionala cu privire la neconstitutionalitatea acestei legi, care afecteaza grav dreptul la respectarea vietii private, inainte de promulgarea ei.

Semnatari:
Maria-Nicoleta Andreescu, Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania - Comitetul Helsinki (APADOR-CH)
Bogdan Manolea, Asociatia pentru Tehnologie si Internet (ApTI)
Mircea Toma, ActiveWatch
Ioana Avadani, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI)
Stefan Candea, Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie (CRJI)
Vasile Craciunescu, Geo-spatial.org
Tiberiu Turbureanu, Fundatia Ceata
Oana Preda, Centrul de Resurse pentru Participare Publica
Mihail Bumbes, Militia Spirituala


 • UPDATE Doi deputati, Remus Cernea (independent) si Razvan Tanase (PSD, membru UNPR) ii cer lui Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, sa sesizeze Curtea Constitutionala cu privire la acest proiect de lege care inseamna un pas inapoi pentru apararea drepturilor si libertatilor individuale in Romania

Iata scrisoarea deschisa catre Avocatul Poporului si remisa HotNews.ro luni, 7 iulie:

Scrisoare deschisa catre Avocatul Poporului,

domnul Victor Ciorbea,

privind contestarea la Curtea Constitutionala a Legii pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicatiile electronice

            Stimate domnule Victor Ciorbea,

            Va adresam aceasta scrisoare deschisa fiind deosebit de ingrijorati de rapiditatea cu care au fost adoptate in parlamentul Romaniei, fara o dezbatere reala si cu accelerarea nejustificata a procedurilor, a unei Ordonante de Urgenta din 2011 care risca sa afecteze drepturile cetatenilor si, in acelasi timp, sa nu serveasca scopului clamat de 'cunoastere, prevenire si contracarare a riscurilor ori amenintarilor la adresa securitatii nationale'.

            Prevederile acestui act normativ sunt excesive si nu se regasesc in aceasta forma in legislatia altor tari ale Uniunii Europene. De asemenea, garantiile asupra dreptului la viata privata sunt foarte slabe, lucru care predispune la utilizarea abuziva a datelor colectate.

            Dezbaterile asupra acestei teme sunt ample in multe tari si orice decizie ar trebui precedata de consultari cu toti cei interesati, inclusiv cu operatorii de telefonie mobila si internet, ori cu organizatiile neguvernamentale pentru apararea drepturilor omului.

            Practic, o Ordonanta de Urgenta a guvernului, veche din 2011, a fost adoptata de Senat la inceputul lunii iunie 2014, iar in sedinta extraordinara a Camerei Deputatilor din 2 iulie, tema a fost pusa e ordinea de zi. In plen, cu exceptia unei singure interventii pe fondul legii, dezbaterile au lipsit cu desavarsire. Comisia de drepturile omului, culte si minoritati nu a fost sesizata, ceea ce diminueaza si mai mult legitimitatea intregului proces de adoptare. Noi nu am acceptat nici prevederile acestei legi si nici modul in care s-a fortat adoptarea ei, astfel ca ne-am pronuntat, prin vot, in consecinta.

            Aceasta grabire a lucrurilor este inexplicabila si prin prisma faptului ca, recent, parlamentul a respins cu o larga majoritate, o propunere legislativa asemanatoare. Acum, sub o aparenta de deliberare si decizie in forul legislativ, sunt impuse restrictii fara precedent care afecteaza libertatea de comunicare si libertatea pe internet. Toti cei care achizitioneaza cartele preplatite vor trebui sa isi prezinte datele de identificare, inclusiv CNP-ul, iar toti cei care utilizeaza serviciile unui cafe internet, spre exemplu, vor trebui identificati, la randul lor.

            Astfel de prevederi au fost declarate neconstitutionale de catre Curtea Constitutionala a Germaniei. Putine tari din Uniunea Europeana au astfel de legislatii. Or, in absenta unei reglementari la nivel european, retelelor de crima organizata le va fi oricand simplu, spre exemplu, sa achizitioneze cartele preplatite din tari unde nu exista o legislatie similara si sa le utilizeze pe teritoriul Romaniei. Asadar, eficienta unor astfel de prevederi va fi, in cel mai bun caz modesta in lupta cu crima organizata, dar pretul va trebui platit de catre toti cetatenii care isi vor vedea dreptul la privacy (viata privata) afectat. Nu in ultimul rand, obligarea de a retine datele utilizatorilor de internet va genera costuri pentru cei care ofera serviciu de internet, lucru care va putea fi impovarator financiar pentru multi dintre acestia.

            Dupa cum se stie, recent Curtea de Justitie a Uniunii Europene a invalidat Directiva 2006/24/CE a Parlamentului European, ca urmare a constatarii ca aceasta nu si-a dovedit eficacitatea si reprezinta o imixtiune disproportionata in drepturile fundamentale privind protectia datelor cu caracter personal.

            Va adresam rugamintea, domnule Victor Ciorbea, sa va exercitati prerogativa de a sesiza Curtea Constitutionala cu privire la acest proiect de lege care inseamna un pas inapoi pentru apararea drepturilor si libertatilor individuale in Romania.


UPDATE 2 Alte cinci ONG-uri cer ca legea sa nu fie promulgata si au initiat o miscare de protest in mediul on-line (pe Facebook) si pe strada despre care spun ca "va dura pana cand Statul Roman va restabili libertatile cetatenesti. Prima actiune de protest va avea loc pe 12 iulie 2014 in fata sediului SRI, colt cu Parlamentul, spre sfarsitul bd. Libertatii".

Cele cinci organizatii semnatare ale protestului sunt:

Rezistența Urbană (inițiatori)
Activiști Fără Frontiere
Miliția Spirituală
SoLib - Societatea pentru Libertate individuala
ASUR – Asociația Secular-Umanistă din România


 • Legea privind inregistrarea utilizatorilor de cartele prepay si retele Wi-Fi, votata de Parlament in 2 iulie 2014

Camera Deputatilor, for decizional, a adoptat in 2 iulie 2014 aceasta lege. Astfel, din 292 de deputati prezenti, 195 au votat pentru, 20 au votat contra, 75 s-au abtinut, iar 2 nu au votat deloc.


In data de 5 iulie 2014, Legea a fost trimisa spre promulgare la Presedintele Romaniei.

Citeste si: UPDATE Camera Deputatilor, for decizional, a aprobat proiectul de lege privind inregistrarea datelor personale la achizitia cartelelor telefonice preplatite /Conectarea la internet in retelele Wi-Fi se va face numai dupa identificarea utilizatorilor


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4763 vizualizari

 • +2 (8 voturi)    
  Basescu si "echibrul" puterilor (Luni, 7 iulie 2014, 16:46)

  _tudor_ [utilizator]

  Sunt curios daca pentru Basescu e mai importanta libertatea sau nomenclatura...
 • 0 (8 voturi)    
  ... (Luni, 7 iulie 2014, 17:02)

  rerenenegate [utilizator]

  O lege total anti-democratica, adoptata de deputati la 25 de ani de la revolutie. Se pare ca Brucan n-a avut dreptate. Nu ne-au trebuit 20 de ani, poate 80.
  Dar ce ne mai miram cand in functii sunt copiii/nepotii celor din fruntea partidului si statului din '89 (inclusiv din vechea secu').
 • +2 (8 voturi)    
  Sustin initiativa grupului de ong-uri! (Luni, 7 iulie 2014, 17:18)

  george_neagu [utilizator]

  Sustin initiativa grupului de ong-uri. Ce au votat majoritatea din parlament e gresit.
 • +2 (4 voturi)    
  foarte aiurea (Luni, 7 iulie 2014, 21:03)

  muma_padurii [utilizator]

  o lege impinsa in clasicul stil al parlamentarilor romani - "bifat la recomandare" , printre meciuri si ultimile cumparaturi pt vacanta la mare...

  Se detaliaza in lege cum gestioneaza companiile de telefonie datele adunate? care e organizatia care poate cere accesul la aceste date si in ce conditii - sau cine pluseaza mai mult ?

  acum cateva zile citeam un articol interesant pe BBC despre un raport publicat de Washington Post legat de NSA si modul in care au inteles ei sa acceseze emailurile si alte conturi online - in 90% din cazuri nu era nici o legatura cu vreo investigatie al unui act criminal...
  http://www.bbc.co.uk/news/world-us-canada-28182494
 • -1 (5 voturi)    
  Mie mi se pare de bun simt legea. Era timpul. (Marţi, 8 iulie 2014, 9:07)

  2r2 [utilizator]

  Ce vi se pare asa incredibil.
  In toata europa trebuie sa iti dai numele cand folosesti o retea wifi care nu e a ta personala, la fel si in cazul cartelelor SIM. Totul e perfect normal. Folosesti niste servicii atunci trebuie sa dai ceva inapoi.
  Va e frica ca nu mai puteti da jos torenti de pe potspoturile publice :)
  Singurul lucru care e ciudat putin a partea retroactiva pentru SIM-urile deja active
  • 0 (2 voturi)    
   ai dreptate (Marţi, 8 iulie 2014, 11:46)

   Gobelin [utilizator] i-a raspuns lui 2r2

   jumatate din utilizatorii de telefonie mobila sunt pe abonament, pentru aia nu urla nimeni.
   pana si la casa de schimb valutar dai buletinul .
   o singura obiectie as avea, legat de "partea retroactiva pentru SIM-urile deja active".
   asta nu e retroactivitate.
   este o prevedere care se aplica de acum incolo pentru un serviciu.
   iar legea e universala, deci se aplica tuturor utilizatorilor acelui serviciu.
   daca n-ar fi asa, ar exista o discriminare a unor utilizatori in raport cu altii, si atunci chiar ar fi atacabila constitutional.
  • +2 (2 voturi)    
   Mie nu mi se pare o lege asa de buna. (Marţi, 8 iulie 2014, 17:47)

   H0mbre [utilizator] i-a raspuns lui 2r2

   Foarte multi nu inteleg ideea de "viata privata" si cred ca a ascunde ceva inseamna obligatoriu ca nu e legal.
   Fals. Poti sa ai ceva de ascuns si sa fie ok. De ex daca vrei sa pui online niste materiale care afiseaza coruptia din guvern, care face niste dezvaluiri teribile despre SRI, care infatiseaza o istorie alternativa sau ofera altfel de stiri.

   Cum sa te lupti cu abuzurile guvernului, daca el are la dispozitie o asemenea masinarie de supraveghere si urmarire?

   Viata privata = democratie.
   Renuntati la ea si guvernul si-o va lua in cap.
   Nici o dictatura nu vine brusc, pt ca oamenii ar protesta. Ea vine treptat, iar cand vezi lanturile e deja prea tarziu.
 • 0 (4 voturi)    
  Foarte bine. In acest fel, (Marţi, 8 iulie 2014, 9:51)

  John M. [utilizator]

  cei care paraseau barurile la ora inchiderii si continuau distractia chemand 112 si raportau incendii, accidente si agresiuni fictive vor trebui sa-si gaseasca alt mod de a scapa de mahmureala. Statisticile spun ca peste 1 milion de apeluri false se primesc la 112 pe an, iar 70% dintre utilizatorii de telefonie mobila folosesc cartele pre-pay (nu abonamente), deci greu sau imposibil de identificat. Legea e buna si va salva milioane de lei pe an, aruncati de catre autoritati pe apeluri de urgenta fictive.
 • +3 (3 voturi)    
  Nu aduce nimic bun (Marţi, 8 iulie 2014, 13:15)

  eu_cristi [utilizator]

  Am auzit la multi argumentul ca sunt apeluri false la 112 de pe cartele prepay dar nimeni nu a spus ca aceste apeluri se pot face si de pe telefon FARA sim. Incercati de curiozitate, luati un telefon fara sim, deschideti-l si veti putea suna la 112, deci cei glumeti vor putea "glumi" in continuare. In ceea ce priveste apelurile de amenintare, ele pot fi facute in continuare de la telefoane publice de exemplu sau pe email/biletele in posta. Cat priveste teroristii, acestia oricum au sisteme de comunicare bine puse la punct si pot foarte usor sa ia un sim din orice alta tara din lume si sa vorbeasca in Romania prin roaming fara sa dea datele nimanui. Din punct de vedere al infractionalitatii online, cei ce vor intradevar sa comita ilegalitati pot foarte usor sa gaseasca o retea wireless neparolata prin vecini iar proprietarii vor raspunde legal pentru ce s-a intamplat. Chiar daca e parolata, sistemele de criptare WPA pot fi sparte cu usurinta. In ceea ce priveste argumentul ca "in Italia e asa, de ce la noi nu se poate", acesta nu este valid, in cele 6 tari din UE in care a fost implementat acest sistem, nu s-a constatat o scadere a infractionalitatii, in concluzie legea a fost degeaba. Singurul impact pe care-l are legea este asupra oamenilor simpli, care nu cauta sa faca infractiuni, acestia vor fi mult mai usor de urmarit atat de autoritati cat si de Orange/Vodafone/Cosmote/Digi.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by