Agentia Nationala de Administrare Fiscala a demarat in 4 iulie o licitatie deschisa pentru achizitia a 2357 de computere portabile (laptopuri) si de birou (desktopuri), contract a carui valoare estimata este de 1,6 milioane de euro (7,22 milioane lei, inclusiv TVA), finantat de la bugetul de stat, potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP). 100 de laptopuri sunt pentru Ministerul de Finante. Computerele achizitionate vor inlocui o parte din totalul de 28.000 de computere folosite in prezent, multe dintre ele iesite din ciclul de viata tehnologic, precizeaza autoritatea.

In caietul de sarcini al acestei licitatii (cu numar de participare: 151940/04.07.2014) este prezentata situatia statiilor de lucru din ANAF:

  • Situatia existenta:
  • Incepand cu anul 2003 s-a initiat un program de reinnoire al statiilor de lucru, programul fiind finantat din fonduri Phare, banca mondiala si bugetul propriu. In anul 2008 in Agentia Nationala de Administrare Fiscala si in Ministerul Finantelor Publice peste 90% din statiile de lucru nu erau mai vechi de 5 ani.
  • In prezent, ANAF si toate unitatile sale subordonate au un parc de peste 28.000 de computere (din care 3000 computere portabile), ultima achizitie semnificativa de computere realizandu-se in anul 2008.
  • Activitatea zilnica a personalului din structurile ANAF se desfasoara prin intermediul aplicatiilor specifice instalate pe diverse generatii de computere, multe dintre ele iesite din ciclul de viata tehnologic.
  • Achizitionarea celor 2357 computere (657 computere portabile tip 1 si 1700 computere de birou), care vor inlocui o parte din totalul de 28.000 de computere folosite in prezent, va asigura integrarea acestora in sistemul informatic al ANAF.
  • Unul din scopurile principale ale proiectului il reprezinta optimizarea costurilor, atat al celor de exploatare a flotei de echipamente, cat si al celor generate de utilizarea echipamentelor in mediul de lucru (costul eficientei utilizatorului). (..) Sustinem ca aceste echipamente trebuie sa fie achizitionate astfel incat sa asigure o uniformitate in ceea ce priveste producatorul, generatia, tipul, modelul etc., deoarece o diversitate mare va implica costuri semnificative ulterioare garantiei, respectiv mentenanta necesara pentru asigurarea functionarii acestora".

Conform informatiilor prezentate in acest document, sistemul de operare cerut pentru aceste laptopuri si desktopuri este: Windows 8.1 Professional 64 biti OEM, cu posibilitatea de downgrade la versiunea Windows 7 Professional 64 biti (versiunea care sa permita 'compatibility Windows XP SP3').

Din totalul de 2357 de computere, pentru ANAF se vor achizitiona 1700 bucati computere de birou si 557 bucati computere portabile, iar pentru Ministerul de Finante - 100 bucati computere portabile.

Termenul limita pentru depunerea cererilor de documente sau pentru acces la documente in aceasta licitatie este 13.08.2014. Termenul limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 18.08.2014. In aceeasi zi va avea loc si deschiderea ofertelor.