Avocatul Poporului a atacat la Curtea Constitutionala legea privind cartele prepay si retele Wi-Fi: Aduce atingere principiului garantarii si ocrotirii vietii intime si principiului proportionalitatii din Constitutie

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Miercuri, 9 iulie 2014, 14:12 Economie | Telecom


Wi-fi doar dupa ce te inregistrezi
Foto: Hotnews
 documente
(09 Iul 2014) PDF, 84KB
(07 Iul 2014) PDF, 141KB
Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constitutionala cu privire la Legea de inregistrare a utilizatorilor de cartele prepay si retele Wi-Fi, adoptata in aceasta luna de Parlament, pe motiv ca aceasta ar aduce atingere principiului garantarii si ocrotirii vietii intime familiale si private de catre autoritatile publice si principiului proportionalitatii prevazut expres de art. 53 alin. (2) din Constitutie. Avocatul Poporului subliniaza ca legea "nu reglementeaza criteriile obiective pe baza carora trebuie stabilita durata stocarii datelor cu caracter personal, astfel incat sa fie garantata limitarea sa la strictul necesar si ca "nu prevede garantii suficiente care sa permita asigurarea unei protectii eficiente a datelor fata de riscurile de abuz, precum si fata de orice accesare si utilizare ilicita a datelor cu caracter personal".

Prezentam mai jos sesizarea facuta la Curtea Constitutionala de catre Avocatul Poporului, precum si articolele din Constitutie care ar fi incalcate:


Avocatul Poporului, obiecţie de neconstituţionalitate cu privire la Legea pentru modificarea i completarea O.U.G. nr. 111/2011 privind comunicaţiile electronice

În conformitate cu dispoziţiile art. 146 lit. a) din Constituţia României si ale art.13 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 35/1997 privind organizarea si funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului, republicată, cu modificările si completările ulterioare, Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională cu o obiecție de neconstituţionalitate având ca obiect Legea pentru modificarea si completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicaţiile electronice.

În opinia Avocatului Poporului, Legea pentru modificarea si completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.111/2011 privind comunicaţiile electronice contravine prevederilor art. 1 alin. (5), art. 26, art. 53 alin. (2) și art. 147 alin. (4) din Constituţia României.

Ce prevad aceste articole din Constitutie:
 • "Art. 1 alin. (5): În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie.
 • Art. 26
 • (1) Autorităţile publice respectă şi ocrotesc viaţa intimă, familială şi privată.
 • (2) Persoana fizică are dreptul să dispună de ea însăşi, dacă nu încalcă drepturile şi libertăţile altora, ordinea publică sau bunele moravuri.
 • Art. 53 alin. (2) Restrângerea poate fi dispusă numai dacă este necesară într-o societate democratică. Măsura trebuie să fie proporţională cu situaţia care a determinat-o, să fie aplicată în mod nediscriminatoriu şi fără a aduce atingere existenţei dreptului sau a libertăţii.
 • Art. 147 alin. (4) Deciziile Curţii Constituţionale se publică în Monitorul Oficial al României. De la data publicării, deciziile sunt general obligatorii şi au putere numai pentru viitor".

În susținerea obiecției de neconstituționalitate, Avocatul Poporului arată că soluția legislativă referitoare la obligația de a stoca datele cu caracter personal pentru o perioadă de 6 luni de la data reținerii acestora este afectată de un viciu de constituționalitate din perspectiva considerentelor reținute în Decizia Curții Constituționale nr. 1258/2009.

Totodată, se apreciază că Legea pentru modificarea si completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicaţiile electronice aduce atingere principiului garantării și ocrotirii vieții intime familiale și private de către autoritățile publice și principiului proporționalității prevăzut expres de art. 53 alin. (2) din Constituţie.

De asemenea, Avocatul Poporului subliniază că Legea pentru modificarea si completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicaţiile electronice nu reglementează criteriile obiective pe baza cărora trebuie stabilită durata stocării datelor cu caracter personal, astfel încât să fie garantată limitarea sa la strictul necesar. În acest sens, se consideră că legea criticată nu prevede garanții suficiente care să permită asigurarea unei protecții eficiente a datelor față de riscurile de abuz, precum și față de orice accesare și utilizare ilicită a datelor cu caracter personal.

În calitatea sa de unică autoritate de jurisdicţie constituţională în România, Curtea Constituţională urmează a se pronunţa asupra constituţionalităţii Legii pentru modificarea\u001Fi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicaţiile electronice


Mai multe ONG-uri au atentionat din nou luni, 7 iulie, ca legea privind inregistrarea utilizatorilor de cartele prepay si retele wi-fi ar afecta grav dreptul la viata privata consfintit de Constitutie si au cerut public presedintelui Basescu sa sesize Curtea Constitutionala a Romaniei cu privire la potentiale aspecte de neconstitutionalitate ale acestei legi adoptate de Parlament in aceasta luna.

Mai multe ONG-uri au cerut tot luni ca legea sa nu fie promulgata si au initiat o miscare de protest in mediul on-line (pe Facebook) si pe strada despre care spun ca "va dura pana cand Statul Roman va restabili libertatile cetatenesti. Prima actiune de protest va avea loc pe 12 iulie 2014 in fata sediului SRI, colt cu Parlamentul, spre sfarsitul bd. Libertatii".

Ce prevede legea:

Potrivit acestei legi, de la 1 ianuarie 2015, toti cei care detin cartele prepaid au la dispozitie 12 luni pentru a furniza catre operatorii mobili datele de identificare, altfel serviciile sunt suspendate. In plus, toate persoanele juridice care ofera acces la internet prin retele Wi-Fi, indiferent ca este gratuit sau nu, sunt obligate sa retina datele de identificare ale celor care se conecteaza si sa le pastreze timp de 6 luni.


Camera Deputatilor, for decizional, a adoptat in 2 iulie 2014 aceasta lege. Astfel, din 292 de deputati prezenti, 195 au votat pentru, 20 au votat contra, 75 s-au abtinut, iar 2 nu au votat deloc.

In data de 5 iulie 2014, Legea a fost trimisa spre promulgare la Presedintele Romaniei.


Legea "Big Brother", adoptata in 2012 in Guvernarea PD-L, a fost declarata neconstitutionala de judecatorii CCR cu unanimitate de voturi


Foarte important de precizat este ca si legea "Big Brother" (Legea 82 din 13 iunie 2012 privind stocarea pentru sase luni a datelor de trafic ale tuturor utilizatorilor de telefonie si internet) a fost declarata neconstitutionala in aceasta luna de judecatorii Curtii Constitutionale cu unanimitate de voturi.

Aceasta dupa ce Curtea Europeana de Justitie a declarat in 8 aprilie 2014, drept nevalida aceasta Directiva UE pe motiv ca ar reprezenta o imixtiune deosebit de grava in drepturile fundamentale la respectarea vietii private si la protectia datelor cu caracter personal.

Legea 82 din 13 iunie 2012 a fost adoptata in Guvernarea PD-L, transpunand o Directiva UE privind stocarea datelor adoptata in 2006 in urma atacurilor teroriste din Londra si Madrid. O lege similara, adoptata in Romania in anul 2008, a fost declarata neconstitutionala un an mai tarziu, pe motive de incalcare a dreptului la viata privata.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4985 vizualizari

 • +10 (26 voturi)    
  dada (Miercuri, 9 iulie 2014, 14:16)

  jeanvaljeanro [utilizator]

  Le tremura chilotii la toti parlamentarii si bugetarii spagari ca nu mai pot vorbi de pe 100 de cartele despre spaga :))
  • +11 (13 voturi)    
   Stai linistit (Miercuri, 9 iulie 2014, 14:42)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui jeanvaljeanro

   Ca pe aia oricum ii descopera serviciile secrete oricite cartele ar folosi. Pentru aia sunt alte metode de depistare, cum ar fi de exemplu detectarea timbrului vocal.
   Legea asta e data pentru a indentifica amarasteanul.
   • +2 (4 voturi)    
    Nici nu trebuie sa se chinuie (Miercuri, 9 iulie 2014, 18:27)

    MoemBius [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    Serviciile secrete
    La cerere toarashu operatorul poate folosi IMEIul telefonuluica baietii doar schimba cartela dar telefonul Si ii gaseste BRUSC!

    :)
    • +2 (2 voturi)    
     Se presupune ca nu-s atit de timpi (Joi, 10 iulie 2014, 11:22)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui MoemBius

     Presupunem ca au auzit si de IMEI si schimba si telefonul. Cumpara 20 de telefoane, fiecare cu cartela lui si vorbesc cind la unul, cind la altul, aleator. Si atunci se foloseste un soft de recunoastere a timbrului vocal.
 • +23 (27 voturi)    
  io-te, coirbea are glas :) (Miercuri, 9 iulie 2014, 14:20)

  sucaa [utilizator]

  sclavul de avocat al pop.. pardon guvernului tine sa ne arae ca poate contesta si el o lege... fix pix :)
  p-aia cu educatia nu are voie s-o conteste. este ordin de la sef :)
  un pampalau care priveste prin ochelari doar cand ii spune pontalaul. altfel se face ca nu vede... rusine!
  • +9 (13 voturi)    
   cum s ar zice Ciorbea S a Inlatat ! (Miercuri, 9 iulie 2014, 14:38)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui sucaa

   ca asa se ureaza dupa Rusalii, mare lucru ca Adormitul Domnului, Ciorbea s a trezit...vorbind !
  • +13 (15 voturi)    
   Pai de (Miercuri, 9 iulie 2014, 14:43)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui sucaa

   trebuie sa para si el cit de cit activ, ca predecesorii lui interimari nu cred sa fi avut vro sesizare. Si atunci i-au facut si lui o lege total neinteresanta pentru baronetul din dotare, sa aiba si Ciorbea ce sesiza la CCR, sa nu se psuna ca ia banii degeaba.
 • +18 (18 voturi)    
  Modificarea L.Educatiei ?! (Miercuri, 9 iulie 2014, 14:22)

  Plagarus [utilizator]

  S-a trezit degeaba V.Ciorbea !
 • +19 (21 voturi)    
  Activitate intensa a Avocatului Poporului (Miercuri, 9 iulie 2014, 14:28)

  EllySt [utilizator]

  D-l Ciorbea vrea sa ne arate ca are si ceva activitate. Mai ales dupa ce a primit o gramada de bonusuri de la d-l Ponta.
  Am vizitat site-ul AP si la "Sesizari din oficiu" si "Anchete" erau numai postari din anii 2011 si 2012. In ultimii ani AP nu a mai avut astfel de activitati sau nu doreste sa le cunoasca si poporul pe care il reprezinta.
 • +13 (15 voturi)    
  /// (Miercuri, 9 iulie 2014, 14:29)

  hmara [utilizator]

  Ti-am fost frica de vreo noua scrisoare de la base?
 • +12 (12 voturi)    
  Si TIMBRU de MEDIU? (Miercuri, 9 iulie 2014, 14:33)

  Je__ [utilizator]

  Cand il contesta avocatul poporului???

  Da modificarile legii invatamantului????

  De doi ani...in pozitia asta nu a fost decat un pion...ce nu face altceva decat sa stea ghiocel la traficul de influienta!!!

  De ce pozitia asta e numita politica, si nu aleasa de societatea civila????
 • +11 (11 voturi)    
  Da' OUG-ul ce modifică Legea Educației (Miercuri, 9 iulie 2014, 14:36)

  Kentt [utilizator]

  de ce n-o atacă?
 • +6 (16 voturi)    
  Băi Ciorbea! (Miercuri, 9 iulie 2014, 14:36)

  corvus coraX [utilizator]

  Crezi că de aia nu mai putem noi că înregistrează cartelele?! Mă doare fux la bască, nu am nimic de ascuns. Vezi băi că ăștia pun educația pe butuci, aia e problem
 • +5 (9 voturi)    
  Lol (Miercuri, 9 iulie 2014, 15:02)

  corvus coraX [utilizator]

  A dat Ciorbea-n foc oe bază de drepturile omului...
 • +7 (15 voturi)    
  CORECT. Art 48 din Constitutie nu permite (Miercuri, 9 iulie 2014, 15:17)

  alex4321 [utilizator]

  CORECT. Art 48 din Constitutie nu permite acest lucru.

  Secretul corespondenţei
  ARTICOLUL 28
  Secretul scrisorilor, al telegramelor, al altor trimiteri poştale, al convorbirilor telefonice şi al celorlalte mijloace legale de comunicare este inviolabil.

  Ca doar nu vor datele noastre fara sa se uite cine ce vorbeste (lucru pe care il fac oricum)

  Vad ca sunt multi comentatori care ar vrea sa fim ascultati de securisti ca pe vremea lui Ceusescu
  • +3 (9 voturi)    
   dar de (Miercuri, 9 iulie 2014, 16:20)

   mos ion roata [utilizator] i-a raspuns lui alex4321

   miile de telefoane cu anunturi false date la 112 ce zici?.....dar de amenintarile facute de interlopi de pe cartele prepay? dar de pedofilii care zburda pe net? dar de multe alte situatii? Ciorbea era "bun" la A3 ,s-a dovedit a fi un mancator desavarsit.
   • +2 (6 voturi)    
    Pentru vina unuia nu pot plati toti (Miercuri, 9 iulie 2014, 17:12)

    alex4321 [utilizator] i-a raspuns lui mos ion roata

    (nu de Ciorbea vorbim aici, invata sa faci distinctie intre ceea ce zice persoana si ce este persoana
    Adevarul e numai unul indiferent cine-l spune)


    PE SCURT:
    -------------------------------------------------------------
    Pentru vina unora nu pot plati toti cei nevinovati
    -------------------------------------------------------------

    Asta nu inseamna ca raufacatorii nu trebuie prinsi

    DAR NU ASA.
    ---------------------------------------------------------------
    Daca unu fura pe strada ta ti-ar placea sa fi bagat preventiv la zdup 30 de zile "ca sa nu scape hotul"?
    ---------------------------------------------------------------

    Doamne, ma-ntreb dar cum poti gandi asa?
    • +3 (3 voturi)    
     Dar cam plătesc (Miercuri, 9 iulie 2014, 20:00)

     Mihail_AD [utilizator] i-a raspuns lui alex4321

     Dacă hoțul nu e prins, plătesc locatarii de pe strada respectivă, care și-au găsit casele vraiște. Moment potrivit pentru cei mai mulți de a reflecta că n-ar fi stricat o cameră de supraveghere.

     Paralela pe care o propuneți nu e prea potrivită. De la legitimarea în momentul cumpărării unei cartele, și până la arestul preventiv e o cale destul de lungă.
     În plus, tocmai lipsa identificării îi poate împinge pe anchetatori să extindă arbitrar lista ascultaților, până la limita abuzului.

     Cererea de garanții contra aplicării abuzive mi se pare justificată, dar respingerea ideii în sine îmi pare deplasată din motive de simetrie. Un exemplu: n-am auzit opinia publică să fi protestat împotriva utilizării de către SOV a multiplelor cartele, în scopul de a-și păstra anonimitatea. Consider incorect să li se refuze autorităților instrumentele de replică la tacticile infractorilor.
     • +1 (3 voturi)    
      Pentru vina unora nu pot plati toti cei nevinovati (Joi, 10 iulie 2014, 10:35)

      alex4321 [utilizator] i-a raspuns lui Mihail_AD

      Pentru vina unora nu pot plati toti cei nevinovati

      Nu poti intelege asta?
      • 0 (2 voturi)    
       Exact acest lucru îl susțin și eu (Joi, 10 iulie 2014, 13:07)

       Mihail_AD [utilizator] i-a raspuns lui alex4321

       Pentru fărădelegile rămase anonime plătim cu toții. N-are nici un rost să le apărăm anonimitatea. Nu puteți cere ca societatea să apere infractorii, nici ca tehnologia să fie confiscată de cei cu scopuri criminale.
       Iar când acest lucru se întâmplă, a lipsi un anchetator de instrumente cu care să răspundă e o tactică iresponsabilă.

       Paralela făcută cu ascultările regimului comunist e desuetă, atâta vreme cât nu vorbim aici de procese politice, ci de sprijin pentru aplicarea legii.

       În același timp, folosirea abuzivă a unei astfel de legi trebuie și ea tratată drept infracțiune ori crimă, în funcție de gravitate. Nu prin tactica drobului de sare, ci prin mecanisme de control și reacție.
       • 0 (0 voturi)    
        asta spunea si Securitatea lui Ceausescu (Joi, 10 iulie 2014, 18:02)

        alex4321 [utilizator] i-a raspuns lui Mihail_AD

        asta spunea si Securitatea lui Ceausescu

        BRAVO ! Ne-am intors de unde-am plecat

        si-anume la justificarea securismelor.
        • 0 (0 voturi)    
         Ceea ce i s-a reproșat Securității... (Vineri, 11 iulie 2014, 23:39)

         Mihail_AD [utilizator] i-a raspuns lui alex4321

         ...a fost mai puțin respectarea legii, ci tocmai încălcarea ei, prin abuzuri.

         Observați că astăzi cei mai vocali adversari ai ascultărilor se găsesc chiar foștii securiști, convertiți peste timp în businessmeni sau în oameni politici.

         În plus, trebuie să ne uităm puțin și la legea în sine: nu mai e nimeni condamnat astăzi pentru că a vorbit de rău partidul.
         Pericolul vine de altundeva: din folosirea datelor în scopuri ilegale. Aceasta este însă o altă ilegalitate, pedepsită la rândul ei, și pentru sublinierea căreia AP a sesizat CCR.

         Ar cam fi cazul să ne debarasăm de șabloane inutile: de când a te legitima reprezintă un securism?
  • +1 (5 voturi)    
   ce-are sula cu prefectura (Miercuri, 9 iulie 2014, 18:20)

   Gobelin [utilizator] i-a raspuns lui alex4321

   respectiv datele din buletin cu secretul corespondentei?
   apropos de corespondenta, cand ridici un colet/recomandata, nu dai datele din buletin?
   pe plicuri si pe colete nu sunt datele din buletin.
   pana si la casa de schimb valutar iti cer buletinul.
   de unde atata isterie (nu pe Ciorbea, ca asta s-a auto-sesizat ca sa nu para ca doarme pe el) pe societatea civila?
   • 0 (4 voturi)    
    Da la ce le trebe datele alea (Joi, 10 iulie 2014, 10:37)

    alex4321 [utilizator] i-a raspuns lui Gobelin

    Da la ce le trebe datele alea?

    Daca nu la sa afle cine a vorbit ce si fcine ascris ce?

    Doamne cum poti sa te faci ca nu vezi chestii care-s la mintea cocosului?

    Si sa faci apologia securitaii sia ascultarilor?
 • +3 (7 voturi)    
  non sens (Miercuri, 9 iulie 2014, 16:11)

  2r2 [utilizator]

  Ce legatura au articolele precizate cu faptul ca se se doreste cunoasterea utilizatorilor unor servicii publice?
  Nu inteleg cum afecteaza asta "Persoana fizică are dreptul să dispună de ea însăşi "
  Ultima oara cand am verificat turnurile orange nu fac parte din mine deci nu am nici un drept unilateral asupra lor cel putin nu pana le dau niste bani si in cazul asta datele de identificare.
  Restul articolelor sunt adaugate de umplutura de parca ar fi scoase din lucrearea lui Ponta de doctorat.
  • +2 (4 voturi)    
   pai de ce ii vrea "adresa" aluia (Miercuri, 9 iulie 2014, 17:14)

   alex4321 [utilizator] i-a raspuns lui 2r2

   pai de ce ne vor "adresele" de net, de etelefon etc...

   Ca sa faca o carte de telefoane?

   Si eu prostul care credeam ca ne vor adresele

   -----------------------------------------------
   Ca sa ne violeze NECONSTITUTIONAL "corespondenta"?
   -----------------------------------------------


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by