"Din nicio sursa de informare de care dispunem (comunicat DNA, registratura SIVECO) nu rezulta faptul ca, contractul mentionat (n.a privind Sistemul Educational Informatizat (MEC SEI) incheiat intre Siveco si Ministerul Educatiei, in valoare de 124 milioane EUR - contract derulat in 6 etape in perioada 2001-2009) face obiectul inceperii urmaririi penale a DNA", au precizat pentru HotNews.ro oficialii Siveco Romania. Acestia mai spun ca "din comunicatul DNA am inteles ca unul dintre aspectele cercetarilor se refera la compatibilitatea licentelor in chestiune cu echipamentele achizitionate anterior de catre MEN prin programul SEI. SIVECO nu a participat in niciun fel la furnizarea acestor licente. Toate contractele incheiate de SIVECO respecta procedurile legale".

Oficialii Siveco Romania au transmis joi, la solicitarea HotNews.ro, precizari legate de informatiile ca dosarul privind utilizarea licentelor educationale pentru care DNA a dispus joi inceperea urmaririi penale in rem cu privire la savarsirea infractiunilor de trafic de influenta, luare de mita, dare de mita si abuz in serviciu ar viza inclusiv contractul privind Sistemul Integrat pentru Securizarea Frontierei de Stat (MAI SISF) incheiat intre EADS Deutschland GmbH Germania si Ministerul de Interne, in valoare de 534 milioane EUR (extins in 2009 cu 200 milioane EUR).

Iata precizarile facute de SIVECO pentru HotNews.ro:

 • 1. Din nicio sursa de informare de care dispunem (comunicat DNA, registratura SIVECO) nu rezulta faptul ca, contractul mentionat face obiectul inceperii urmaririi penale a DNA. Din comunicatul DNA am inteles ca unul dintre aspectele cercetarilor se refera la compatibilitatea licentelor in chestiune cu echipamentele achizitionate anterior de catre MEN prin programul SEI. SIVECO nu a participat in niciun fel la furnizarea acestor licente.
 • 2. Toate contractele incheiate de SIVECO respecta procedurile legale.
 • 3. Referitor la detaliile solicitate pentru  contractul mentionat: contractul a fost incheiat in luna august 2008 de catre MECTS cu societatea Intrarom SA, pentru suma de 363,343,686.00 RON (fara TVA).
 • -  Numarul anuntului de participare a fost 44141/22.02.2008, publicat de Ministerul Educatiei si Cercetarii, si a avut ca obiect achizitia publica de laboratoare informatice pentru unitatile scolare din invatamantul preuniversitar in vederea asigurarii accesului egal al elevilor la mijloacele IT.
 • Descrierea succinta a contractului sau a achizitiei/achizitiilor: laboratoare IT ce contin statii de lucru, servere, laptop-uri, multifunctionale, videoproiectoare, software de baza, software antivirus, software didactic, servicii de instalare si instruire pentru un numar de 8191 unitati scolare.
 • -          Valoarea estimata fara TVA: 395,000,000 RON.
 • Principalele modalitati de finantare si plata: Bugetul de stat al Romaniei pe 2008.
 • 4. Referitor la ce alte companii au fost implicate in programul SEI, precizam ca furnizorii echipamentelor a caror compatibilitate cu licentele este mentionata in comunicatul DNA au fost: IBM, HP, Compaq, Fujitsu Siemens.

Ce contracte IT sunt vizate de procurorii DNA

Initial, Corpul de Control al primului ministru a sesizat DNA in mai 2013 in legatura cu "utilizarea licentelor educationale fara temei legal sau contractual" incepand cu decembrie 2009, in epoca ministrilor Daniel Funeriu si Valerian Vreme, dar procurorii DNA au extins cercetarile asupra intregii proceduri de incheiere a contractelor, care urca pana in anul 2001, cum este cazul unui contract semnat de Siveco cu Ministerul Educatiei.

Care sunt cele patru contracte aflate acum in vizorul procurorilor DNA, potrivit unor surse judiciare consultate de HotNews.ro:

 • Contractul de inchiriere de licente Microsoft de tip Enterprise Agreement Subscription incheiat  intre  Guvernul  Romaniei  si  Microsoft  Ireland  prin intermediul Fujitsu Siemens Computers Austria GesmbH, in valoare de 105 milioane USD, derulat in perioada 2004-2009,
 • Contractul de inchiriere de licente Microsoft de tip Enterprise Agreement Subscription incheiat intre Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale si consortiul D-CON.NET (MCSI MS-EAS), in valoare de 96  milioane EUR, derulat in perioada 2009-2013 (extins in 2013 cu 33 milioane EUR, contract  in derlare).
 • Contractul privind Sistemul Educational Informatizat (MEC SEI) incheiat intre Siveco si Ministerul Educatiei,  in valoare de  124  milioane EUR  (contract derulat in 6 etape in perioada 2001-2009);
 • Contractul privind Sistemul Integrat pentru Securizarea Frontierei de Stat (MAI SISF) incheiat intre EADS Deutschland GmbH Germania si Ministerul  de Interne, in valoare de 534 milioane EUR (extins in 2009 cu 200 milioane EUR).

Reamintim ca Directia Nationala Anticoruptie a dispus inceperea urmaririi penale in rem cu privire la savarsirea infractiunilor de trafic de influenta in legatura cu infractiuni de coruptie, luare de mita, dare de mita, abuz in serviciu, intr-un dosar privind utilizarea licentelor educationale.