UPDATE Ion Smeeianu a incasat 436.578 lei anul trecut ca director general si administrator al Postei Romane, echivalentul unui venit lunar de peste 8200 euro/Noua conducere a Postei nu intentioneaza sa mai faca concedieri in acest an

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Vineri, 25 iulie 2014, 13:47 Economie | Telecom


Ion Smeeianu, mandatat sa mareasca salariile postasilor
Foto: AGERPRES
 documente
Ion Smeeianu, revocat luna trecuta de la conducerea Postei Romane, a incasat in 2013, ca director general si administrator al acestei companii, venituri salariale de 436.578 lei, echivalentul unui venit lunar de 8.232 euro, potrivit declaratiei sale de avere completate in 4 iulie 2014. Posta Romana a comunicat joi catre HotNews.ro ca "avand in vedere conditiile in care a parasit conducerea companiei, fostul Director General al Postei Romane, Ion Smeeianu, nu a beneficiat de nici o suma de bani cu titlu de salarii compensatorii". Revocarea sa din functie a venit pe fondul protestelor postasilor din luna mai si a scandalului legat de plata unei compensatii de 60.000 de euro catre Rosita Alexe, directorul executiv juridic al companiei la incetarea raporturilor de munca.

In luna mai 2013, Ion Smeeianu declara ca salariul sau net este de 6000 de euro, nivel care ar putea ajunge pana la 10.000 de euro in functie de atingerea unor tinte de performanta.

 • "Salariul meu este de 5.000 de euro net. La ei se adauga o indemnizatie de 1000 de euro. Total, 6000 de euro net. Se pune problema sa jung la un salariu mai mare doar daca indeplinesc tintele de performanta cu peste 10%. Contractul meu prevede ca salariul este cuprins intre 5000-10.000 euro lunar.  Cel mai bine este insa sa comparati salariul meu cu cel al jucatorilor din piata. Nu pot sa spun daca merit sau nu acest salariu- asa a fost decizia actionarilor. Vreau sa va atrag atentia ca ieri la ora 9 nu aveam de unde sa platesc salariile angajatilor. Cum cuantificati dumneavoastra acest stress? ", a declarat in 28 mai 2014 Ion Smeeianu. 

Citeste si: Smeeianu, Posta Romana: Salariul meu este de 5.000 de euro net. La ei se adauga o indemnizatie de 1000 de euro. Total, 6000 de euro net

Revocarea lui Ion Smeeianu de la conducerea Postei Romane a fost ceruta in cadrul protestelor postasilor din luna mai 2014 si demiterea sa a avut loc in luna iunie, in urma scandalului legat de aprobarea de catre acesta a platii unei compensatii de 60.000 de euro catre Rosita Alexe, directorul executiv juridic al companiei la incetarea raporturilor de munca.

Pe de alta parte, motivele oficiale pentru revocarea sa si a celorlalti reprezentanti ai statului in Consiliul de Administratie al Postei Romane anuntate de Ministerul pentru Societatea Informationala sunt ciudate.

Aprobarea majorarii salariilor postasilor care s-ar fi facut fara respectarea normelor legale este principalul motiv anuntat de Ministerul pentru Societatea Informationala, desi acelasi minister salutase anterior masura, cu ocazia incetarii protestelor.


Mai exact, Ministerul pentru Societatea informationala (MSI), condus de Razvan Cotovelea (PC),  a enumerat miercuri, 11 iunie 2014, motivele pentru care Adunarea Generala a Actionarilor a decis revocarea mai multor membri din Consiliul de Administratie al Postei Romane:

 • Aprobarea majorarii salariale prin incheierea Actului Aditional la Contractul Colectiv de Munca (CCM) dintre CNPR si SLPR inregistrat sub nr. 104/1026/22.05.2014 - s-a facut cu nerespectarea normelor legale aplicabile (incalcarea prevederilor art. 132 alin (1) din Legea 62/2011, art. 30 din Legea 329/2009, OG 26/2013);
 • Nerespectarea obligatiilor de prudenta, diligenta si loialitate, actionand contrar intereselor CNPR., obligatii prevazute in contractele de mandat;
 • Incalcarea de catre membri CA a obligatiei de supraveghere ce decurge din prevederile Legii 31/1990.

Printre altele, noul Consiliu de Administratie interimar va avea ca prioritati renegocierea cu Sindicatul Lucratorilor Postali din Romania a Actului Aditional la Contractul Colectiv de Munca 2008-2018 inregistrat cu nr. 104/1026/22.05.2014, respectiv cu nr. 215/22.05.2014 pentru a se asigura conditiile sustenabile din punct de vedere financiar a activitatii Postei Romane.


De notat este faptul ca aprobarea majorarii salariilor postasilor a fost salutata de acelasi Minister in data de 26 mai, la anuntarea incetarii protestelor postasilor.

Iata ce spunea atunci Ministerul:

 • "Protestele sindicalistilor de la Posta Romana au incetat la finalul saptamanii trecute. Seria de intalniri care a avut loc sub semnul dialogului social in ultimele doua saptamani intre reprezentantii Companiei Nationale Posta Romana (CNPR) si reprezentantii Sindicatelor din companie (SLPR), cu medierea Ministerului pentru Societatea Informationala si a Ministerului pentru Dialog Social, s-a incheiat cu semnarea unui protocol si a unui act aditional la Contractul Colectiv de Munca (CCM) prin care sunt prevazute cresteri salariale. De asemenea, protocolul prevede acordarea de sporuri salariale, aprovizionarea cu rechizite si consumabile, achizitionarea de uniforme pentru postasi si alte masuri menite a imbunatati conditiile de munca ale angajatilor companiei.
 • In cadrul sedintei Consiliului de Administratie al CNPR din data de 22 mai 2014, a fost aprobata majorarea cheltuielilor salariale convenite cu SLPR, in limitele prevazute de legislatia in vigoare in domeniu si mandatarea directorului general pentru semnarea in numele si pentru CNPR a actului aditional la Contractul Colectiv de Munca".

HotNews.ro a solicitat joi, 10 iunie, atat Ministerului pentru Societatea Informationala cat si sindicatului SLPR sa ofere o explicatie in legatura cu aceasta situatie contradictorie si sa precizeze daca vor mai avea sau nu loc cresterile salariale mentionate anterior in acordul dintre cele doua parti. Pana in prezent nu am primit nici un raspuns.

Dincolo de apartenenta politica, trebuie spus ca atat Ion Smeeianu cat si Alexandru Petrescu sunt manageri cu experienta profesionala in domeniul telecom, respectiv servicii financiar-bancare.

Astfel, inainte de a fi ales director general la Posta Romana, Ion Smeeianu a condus in perioada 2002-2005 autoritatea nationala de reglementare in comunicatii (in prezent denumita ANCOM), iar anterior a fost secretar de stat in Ministerul Comunicatiilor in timpul primului mandat de ministru al lui Dan Nica (PSD).

Alexandru Petrescu, noul director general interimar al Postei Romane, a detinut in ultimii doi ani pozitia de director executiv al Postei Romane, fiind si presedinte al Comisiei de Privatizare. Petrescu este licentiat in economie la University of Wales, fiind specializat in Business Administration. La Londra a detinut mai multe pozitii de conducere in sistemul financiar-bancar din Regatul Unit. Are dubla cetatenie, romana si britanica.

 • Ion Smeeianu nu a beneficiat de nici o suma de bani cu titlu de salarii compensatorii la plecarea din Posta Romana

Ion Smeeianu, fostul director general al Postei Romane, avea un venit minim net de 6.000 de euro pe luna, si potrivit declaratiilor fostului purtator de cuvant al Postei, Dan Dumitrescu, acesta ar fi primit maxim 12 salarii compensatorii in cazul incetarii activitatii inainte de terminarea mandatului, ceea ce inseamna ca daca ar parasi conducerea Postei ar urma sa primeasca o compensatie in valoare de 72.000 de euro.

Luna trecuta, ministrul Cotovelea delara referitor la plata salariilor compensatorii catre Rosita Alexe ca se incearca atacarea in instanta a deciziei prin care s-a dispus incasarea salariilor compensatorii de catre fosta directoare si ca spera ca Smeeianu sa nu primeasca nici o plata compensatorie.

In legatura cu aceste aspecte, Cosmia Croitoru, noua sefa a Departamentui Analiza si Comunicare din Posta Romana a declarat joi, 24 iulie, pentru HotNews.ro:

"Organele de control abilitate au cerut detalii suplimentare privind modul in care s-a facut plata salariilor compensatorii catre fostul Director al Directiei Juridice si Reglementari, Rosita Alexe. In urma recomandarilor formulate de acestea, Compania Nationala Posta Romana va lua masurile necesare de recuperare a sumelor cu care a fost prejudiciat operatorul public de servicii postale. Avand in vedere conditiile in care a parasit conducerea companiei, fostul Director General al Postei Romane, Ion Smeeianu, nu a beneficiat de nici o suma de bani cu titlu de salarii compensatorii".

 • UPDATE Cu privire la vechiul anunt legat de cresterea salariilor postasilor de la 1 august 2014 sau posibile cresteri salariale pana la finalul acestui an, Cosmina Croitoru a declarat vineri, 25 iulie, pentru HotNews.ro:

"In acest moment, reprezentantii mandatati ai Companiei Nationale Posta Romana poarta discutii cu partenerii sociali pentru gasirea celor mai bune solutii de armonizare a intereselor economice ale companiei cu cele ale salariatilor. Avand in vedere contextul pe care il traverseaza Posta Romana, vointa ambelor parti este ajungerea la un numitor comun, astfel incat procesul de privatizare sa fie unul de succes. In acest timp, operatorul national de servicii postale deruleaza, inclusiv in parteneriat cu sindicatele, mai multe proiecte prin care angajatii sa poata dezvolta competente care sa raspunda rigorilor pietei - printre care si cursuri de perfectionare si traininguri tintite pe departamente. Precizam ca, in acest moment, managementul companiei nu intentioneaza sa opereze disponibilizari suplimentare celor efectuate in 2013".


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2874 vizualizari

 • +1 (5 voturi)    
  Astia nici nu au nevoie de mai mult de un an ... (Vineri, 25 iulie 2014, 13:55)

  A_Radu [utilizator]

  La o salarizare din asta , intr-un an isi fac plinul si apoi sanatate, urmatorul ... furt legal din banul public
 • +3 (7 voturi)    
  Da, in conextul in care Posta era aproape (Vineri, 25 iulie 2014, 14:03)

  Luke1 [utilizator]

  de faliment ...

  Probabil Curtea de Conturi ar trebui sa se uite un pic pe situatiile lor financiare ...
  Daca au timp ...
 • +2 (6 voturi)    
  Posta romana (Vineri, 25 iulie 2014, 14:05)

  mopsu [utilizator]

  este un izvor nesecat de hotii, salariati platiti cu nimic, pagube de sute de milioane de euro si sefii sifoneaza cica legal banii nostri. Unde este DNA, SRI etc? Sunt sigur ca stiu in amanunt ce jaf este la Posta dar santobabil, obligati sa taca...
  • 0 (4 voturi)    
   Posta romana (Vineri, 25 iulie 2014, 14:26)

   Qwertz [utilizator] i-a raspuns lui mopsu

   As mai adauga o completare ca posta romana are cele mai infecte servicii si cei mai necivilizati angajati. Tot ce i se intampla acestei institutii este din plin meritat.
   • +3 (5 voturi)    
    Nu e chiar asa ...nu neaparat omuletii (Vineri, 25 iulie 2014, 16:23)

    Luke1 [utilizator] i-a raspuns lui Qwertz

    de rand sunt de vina , ci sistemul !

    Daca s-ar fi mers pe performanta (prin asta intelegand un management real, care sa vrea sa faca Posta competitiva) si angajatii ar fi avut cu totul alta atitudine - in primul rand nu si-ar mai fi permis o atitudine aiurea fata de clienti .
    In al doilea rand posta ar fi avut venituri substantiale, venituri care AR FI SUSTINUT BUGETUL, usurand povara fiscala de pe mediul privat - bineinteles, stiu ca suna cam naiv - dar asta chiar se intampla in state civilizate !

    Ce omit toti sa spuna ca BUGETUL DE STAT se poate alimenta si prin VENITURILE firmelor de stat ! Ceea ce ar fi foatre bine !

    Mai ales pe domenii strategice (infrastructura, telecomunicatii, aparare etc ) e normal ca mai ales STATUL sa fie vioara intai - dar numai punand PROFESIONISTI NEAFILIATI POLITIC in posturile de conducere !

    De fapt asta e cheia : pana nu se va termina cu imixtiunea politicului in economie lucrurile nu vor merge prea bine !
 • +1 (5 voturi)    
  sant furios!!!! (Vineri, 25 iulie 2014, 15:46)

  clevetitor [utilizator]

  Ma frate ce de banuti a incasat mustaciosul asta,posibil si din retinerile mele de pa statul de plata,ca doar nu din profitul postei.Bravo guvern PSD ca-ti rasplatesti foarte bine sefii de companii falimentare!!!
 • -2 (2 voturi)    
  Rahat (Vineri, 25 iulie 2014, 19:10)

  miohaiham [utilizator]

  Rahat de porc
 • -2 (2 voturi)    
  Sunt romani ca si restul (Vineri, 25 iulie 2014, 19:11)

  miohaiham [utilizator]

  Sau astia mănâncă cu găleata?
 • -1 (1 vot)    
  BANII...... (Duminică, 27 iulie 2014, 23:09)

  Peter Pan [anonim]

  Eu tot nu inreleg de ce se mira unii ?? Sunt sute,poate mii de persoane in situatia tipului. Cautati bine pe la toate regiile si institutiile de stat. Nu sunt un fan BOC ,dar este de inteles de ce l-au injurat, inclusiv ai lui, cind a limitat salariile directorilor la 45-48 milioane.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by