Valoarea totala publicata a tranzactiilor din sectorul tehnologiei la nivel global a ajuns la 119 miliarde dolari in prima jumatate a acestui an, cu 70% mai mare decat in aceeasi perioada a anului 2013, potrivit celui mai recent raport Ernst & Young (EY). Dupa un prim trimestru marcat de fuziuni si achizitii foarte mari, valoarea tranzactiilor din trimestrul doi din 2014 a scazut cu 21% pana la 52,4 miliarde dolari, insa daca va continua acest trend, valoarea tranzactiilor ar putea atinge 264 miliarde dolari la sfarsitul acestui an, cel mai inalt nivel din ultimii sapte ani, spun expertii EY.

Top 12 tranzactii de peste 1 miliard de dolari in trimestrul doi din 2014Foto: EY Romania

Cea mai mare tranzactie anuntata in al doilea trimestru din acest an este achizitia companiei americane Micros Systems de catre Oracle, pentru 5,3 miliarde de dolari. Achizitia Beats Electronics de catre Apple pentru trei miliarde de dolari se situeaza pe locul patru in topul celor mai mari 12 tranzactii anuntate in trimestrul incheiat in luna iunie 2014 (vezi imaginea atasata)

Citeste si: Oracle anunta ca va plati 5,3 miliarde dolari pentru compania americana Micros Systems

  • "La nivel global, fuziunile si achizitiile din domeniul tehnologiei se indreapta spre atingerea unui nivel record in anul 2014. Companiile din tehnologie au multe lichiditati iar creditarea continua sa fie ieftina. Zonele de cloud/software-as-a-service (SaaS) si cea de smart mobility au continuat sa fie motoarele de crestere a valorii tranzactiilor din domeniul tehnologiei in trimestrul doi al acestui an, cumuland impreuna peste 42% din volumul total al tranzactiilor inregistrate in acest trimestru", a declarat Bogdan Tenu, Senior Manager, departamentul de Asistenta in tranzactii, EY Romania.

In trimestrul doi din acest an, domeniul tehnologiei pentru servicii de plata si financiare a inregistrat cea mai mare valoare medie a tranzactiilor. Ca volum, in segmentul tehnologiei pentru servicii financiare s-au inregistrat aproximativ 60 de tranzactii in trimestrul doi (T2) din 2014, cu peste 50% mai multe decat media trimestriala din 2013. In termeni de valori absolute, tranzactiile din segmentul tehnologiei pentru servicii financiare au totalizat 8,7 miliarde USD in T2 2014, adica un nivel cu 141% mai ridicat decat cel al mediei trimestriale din anul 2013.

Volumul tranzactiilor in tehnologie in T2 2014 a crescut cu 39% comparativ cu anul trecut, ajungand la 872 tranzactii. Aceasta reprezinta un al doilea record consecutiv inregistrat in decursul celor sase ani si jumatate de cand EY a inceput realizarea acestor rapoarte. A fost a patra crestere trimestriala consecutiva de volum. Cu un nivel de 806 tranzactii, volumul de tranzactii corporate a inregistrat si el a patra crestere consecutiva, respectiv o crestere de 17% comparativ cu trimestrul precedent si de 41% comparativ cu anul trecut.

Volumul tranzactiilor de tip Private Equity (PE) a scazut cu sase la suta comparativ cu trimestrul precedent (ajungand la 66 de tranzactii, cu patru mai putine decat in T1 2014), dupa cinci cresteri trimestriale consecutive, dar a crescut cu 16 % comparativ cu anul precedent. In mod similar, valoarea agregata a tranzactiilor PE a coborat cu mult sub cea inregistrata anterior, ajungand la 5,9 miliarde USD, valoare care marcheaza o scadere de 55% comparativ cu trimestrul anterior si una de 58% fata de anul precedent. Valoarea medie a tranzactiilor PE a atins 266 milioane USD, insemnand o scadere de 41% fata de trimestrul precedent si de 58% comparativ cu anul trecut - cel mai coborat nivel din ultimii trei ani.