Compania chineza Lenovo, care in ianuarie a preluat Motorola Mobility, a lansat in Romania primele sale smartphone-uri, modele cu preturi intre 500 si 1.200 lei, varful de gama fiind un model de 5,3 inci si baterie cu autonomie de trei zile. Romania este prima tara UE in care isi lanseaza telefoanele compania care in trimestrul trecut a vandut peste 15 milioane de unitati pe plan mondial.

Lenovo a lansat cinci modele de telefoane in taraFoto: Lenovo

Lenovo a devenit in 2013 locul unu mondial la vanzarile de PC-uri, insa segmentul in care chinezii vor sa progreseze mai rapid este cel al smartphone-urilor. Compania avea in trimestrul al doilea o cota de 5,4% pe piata mondiala a telefoanelor inteligente, ceea ce ii confera locul patru, conform IDC.

Lenovo este lider la vanzarile de smartphone in China, le-a lansat si in alte tari asiatice, insa in Europa telefoanele se vindeau doar in Rusia si Serbia. Acum, Romania devine prima tara UE in care compania lanseaza telefoanele cu Android, fiind vorba de cinci modele.

Modelul de varf de gama este S860, are ecran de 5,3 inci, procesor MTK quad-core de 1,3 GHz, sistem de operare Android 4.2 si o greutate de 190 grame. Telefonul are 2 GB RAM, camera de 8 MP pe spate, carcasa este metalica, iar bateria este, spune compania, "greu de epuizat" fiindca poate tine pana la trei zile. Telefonul costa 1.200 de lei, iar memoria interna este 16 GB.

Un model apropiat la pret, insa diferit ca public tinta, este S850 care e gandit ca fiind "stilat" fiindca are carcasa realizata in totalitate din sticla stralucitoare (alba, roz sau bleu-marin), iar telefonul este mai subtire, dar si mai usor (140 de grame, fata de 190). Alt element special tine de camera de pe spate care este de 13 MP, iar cea de pe fata este de 5 MP. Pretul este de 1.100 lei, iar RAM-ul este de 1 GB.

Modelul mediu ca pret se numeste S859, este dual-SIM, are procesor quad-core de 1,3 GHz, camera de 8 MP cu flash si 1 GB RAM. Telefonul cantareste 162 de grame si costa 850 de lei.

Un model mult mai ieftin este A536 care dispune de procesor quad-core de 1,3 GHz, ruleaza Android 4.4, dispune de ecran de 5 inci, are 1 GB de RAM si 8 GB stocare, pretul fiind 550 lei.

Cel mai ieftin model costa 500 de lei, are camera de 5 MP, ecran de 4,5 inci si ruleaza Android 4.4. Telefonul numit A328 are 1 GB RAM si 4 GB stocare.

In trimestrul fiscal aprilie-iunie 2014, pentru prima data, Lenovo a vandut mai multe smartphone-uri decat PC-uri la nivel global, cu un volum record de 15,8 milioane unitati, in crestere cu 39 de procente fata de aceeasi perioada a anului anterior. In ciuda competitiei foarte stranse din China, Lenovo a devenit primul vendor de telefoane in aceasta tara, cu 13 milioane de unitati vandute. In regiunea Europa / Orientul Mijlociu / Africa, Lenovo a vandut in acelasi trimestru un numar record de smartphone-uri - peste 1 milion de unitati.