​​Comisia Europeana a impus o amenda de 138,04 milioane de euro pentru Infineon, Philips, Samsung si Renesas pentru ca au facut o intelegere de tip cartel in perioada septembrie 2003-septembrie 2005 pe piata cipurilor pentru smartcarduri, cipuri folosite in SIM-urile din telefonia mobila, in cardurile bancare sau in cartile de identitate. Din cele patru companii, Renesas a fost iertata de la plata amenzii care i s-ar fi cuvenit pentru ca a dezvaluit Comisiei Europene existenta acestui cartel si Samsung a primit o reducere cu 30% a amenzii pentru ca a cooperat in cadrul investigatiei.

Amenzi pentru cartelFoto: Comisia Europeana

Companiile implicate în cartel au colaborat prin intermediul unei rețele de contacte bilaterale, în scopul de a determina răspunsurile lor la cererile clientilor pentru prețuri mai mici. Companiile au discutat și au făcut schimb de informații comerciale sensibile privind prețurile, clienții, negocierea contractelor, capacitatea de producție sau de utilizare a capacității și comportamentul lor pe piață, lucruri interzise de legislatia UE.

Producatorul japonez de cipuri Renesas a scapat de o amenda de 51 milioane de euro pentru ca a dezvaluit Comisiei Europene existenta acestui cartel. Samsung a primit o amenda de 35,1 milioane de euro, redusa cu 30% pentru ca a colaborat in timpul investigatiei europene.

Infineon a primit o amenda de 82,7 milioane de euro, iar Philips o amenda de 20,1 milioane de euro.