Operatorul belgian de servicii postale bpost a avansat, marti, o oferta neangajanta pentru achizitionarea pachetului de 51% din actiunile Companiei Nationale Posta Romana. Daca este selectat de catre Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI), ofertantul va putea demara procedurile de negociere cu autoritatile romane, inainte de a decide asupra depunerii unei oferte angajante, arata un comunicat de presa al MSI. Posta Romana este lider pe piata serviciilor postale in Romania, cu o cifra de afaceri anuala de peste 1,2 miliarde lei, si opereaza printr-o retea de peste 5.600 de oficii postale cu acoperire nationala. Dintre acestea 4900 sunt in mediul rural si 700 in mediul urban.

Decizia de marti a bpost va declansa conversia datoriilor Postei Romane catre stat in actiuni, pre-conditie pentru depunerea ofertei neangajante. Operatorul national de servicii postale va pregati camera de date si toate celelalte documente tipice acestui stadiu al procedurii de privatizare.

"Salut decizia companiei bpost, unul dintre operatorii postali cu cel mai solid profil de business din Europa. Aceasta este o dovada in plus a parcursului comercial performant pe care Posta Romana s-a inscris in ultimul an, trend care sunt convins ca va continua si in perioada urmatoare. Prin depunerea ofertei de achizitionare a pachetului de 51% din actiunile CNPR putem spune ca incheiem cu succes aceasta prima etapa privind privatizarea Postei", a declarat ministrul pentru Societatea Informationala, Razvan Cotovelea.

Guvernul Romaniei a decis, in 12 decembrie 2012, demararea procedurii de privatizare a Postei Romane prin metoda majorarii de capital prin aport de capital privat. Aceasta presupune dobandirea de catre un nou investitor a unui pachet de actiuni reprezentand 51% din capitalul social al companiei, inclusiv cel rezultat ca urmare a conversiei in actiuni a creantelor statului fata de companie.

Procesul de selectie a investitorului se realizeaza prin metoda licitatiei cu oferta in plic, combinata cu metoda licitatiei cu strigare, precedata de negocieri desfasurate pe baza de oferte preliminare si neangajante. Daca va fi selectat, bpost va fi admis in etapa de due diligence a procesului, ceea ce presupune acces in camera de date, acces la managementul companiei si vizite operationale, dar si negocierea contractului de privatizare. La finalizarea acestei etape, bpost va putea depune o oferta finala ferma pentru achizitionarea pachetului majoritar de actiuni la Posta Romana.

Posta Romana este detinuta de statul roman, prin Ministerul pentru Societatea Informationala, in proportie de 75%, si de Fondul Proprietatea (FP) in proportie de 25%.

Posta Romana are nevoie de investitii in tehnologie de 75-100 milioane de euro pentru a furniza servicii similare Postei din Belgia, Germania sau Marea Britanie, bani pe care evident ca statul nu-i poate oferi pentru ca ar fi ajutor de stat, declara pe 25 septembrie joi Razvan Cotovelea, ministrul Comunicatiilor.

Posta Romana este lider pe piata serviciilor postale in Romania, cu o cifra de afaceri anuala de peste 1,2 miliarde lei, si opereaza printr-o retea de peste 5.600 de oficii postale cu acoperire nationala. Dintre acestea 4900 sunt in mediul rural si 700 in mediul urban. Anual, compania proceseaza un volum de sute de milioane de trimiteri postale si distribuie catre 5 milioane de beneficiari drepturile banesti aferente sistemului public de pensii, al asigurarilor sociale de stat, IOVR, agricultori si pensii militare.