Autodenunt in dosarul Microsoft: Cum le-am dat eu spaga guvernantilor si marilor corporatii IT mai bine de 13 ani

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Joi, 2 octombrie 2014, 7:24 Economie | Telecom


Afaceri penale in IT
Foto: Betanews.com
Scandalul Microsoft nu este despre o spaga Microsoft data guvernatilor romani de la Adrian Nastase incoace. Nu este despre un om, Claudiu Florica, fostul sef al Fujitsu Siemens in Romania - partener al Microsoft Irlanda, care ar fi jucat pe degete politicieni corupti. Daca este adevarat ce spune un martor in documentul DNA trimis catre Parlament, atunci este vorba despre o Romanie bolnava, in care deopotriva politicieni si manageri ai marilor corporatii IT - Microsoft, IBM, HP - si-au dat mana pentru cel mai mare jaf public din istoria acestei tari. Pentru ca totul s-a facut exclusiv pe banii nostri.

Daca vreti sa intelegeti scandalul Microsoft va recomand sa cititi cu rabdare cele 77 de pagini din documentul DNA trimis la Parlament, potrivit Stiripesurse.ro. Va veti scarbi. La un moment dat, veti vrea poate sa abandonati. Nu o faceti. Aveti rabdare pana la sfarsit, pentru ca abia atunci veti avea o privire de ansamblu.

 • Cum si-ar fi dat mana managerii marilor internationale IT pentru profit contra unei mite de zeci de milioane de euro

La sfarsitul documentului DNA este declaratia unui martor din dosar
, potrivit caruia tot acest scandal de coruptie a inceput de fapt in anul 2000:

L-am cunoscut pe Claudiu Florică în anul 2000, el lucrând la Compaq România. În acea perioadă Compaq România era cea mai activă reprezentanţă a unui producător IT internaţional de pe piaţa locală. Claudiu Florică, Călin Tatomir şi Orest Robciuc erau cunoscuţi ca fiind persoane cu conexiuni în cercurile politice.

Claudiu Florică lucra îndeaproape cu Scop Computers şi Net Consulting, iar Călin Tatomir şi Orest Robciuc erau foarte apropiaţi de Omnilogic.

În timpul guvernării Adrian Năstase Compaq România a câştigat numeroase contracte în sectorul public printre beneficiari numărându-se: Ministerul Sănătăţii, Ministerul Apărării Naţionale, Primăria Capitalei şi alţii.

Cel mai mare proiect câştigat de Compaq în România a fost informatizarea CNAS, a cărui valoare era de 120 milioane dolari. În câştigarea acestui proiect un rol determinat l-au avut Călin Tatomir şi Orest Robciuc, împreună cu Gabriel Marin, patronul Omnilogic. Proiectul a fost contestat vehement de ceilalţi jucători din piaţă şi a demarat în 2005 după preluarea Compaq de către HP.

În anul 2002, HP a cumpărat la nivel global Compaq.


Călin Tatomir a demisionat şi-a înfiinţat propria firmă, cabinetul Călin Tatomir fiind implicat în trucarea unor licitaţii la Ministerul de Justiţie, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul de Interne. Mai târziu, în perioada în care a fost director general la Microsoft, împreună cu Claudiu Florică au trucat licitaţia de licenţe Microsoft de la MCSI derulată în anul 2009.

Având o relaţie bună la Ministerul Educaţiei, Claudiu Florică a demarat discuţiile în anul 2001, pentru un proiect major de informatizare în şcoli, Sistem Educaţional Informatizat, adică SEI.

Pentru a nu repeta experienţa CNAS, unde Compaq câştigase proiectul dar acesta era blocat din cauza unor contestaţii, Claudiu Florică a decis să invite în acest proiect pe ceilalţi producători internaţionali majori de PC-uri (HP şi IBM) pentru a evita contestaţiile şi pentru a-şi uni activităţile de lobby. Aveau nevoie de un integrator, specializat în dezvoltare software, aşa că au apelat la Siveco, firmă cu experienţă în derularea contractelor guvernamentale.

Contractul a fost atribuit prin negociere cu sursă unică, fără nici o justificare, această decizie fiind luată de guvern la presiunea premierului Adrian Năstase în urma discuţiilor lui Claudiu Florică cu Alexandru Bittner şi Remus Truică privind cuantumul şi modul de plată a mitei către persoanele politice implicate.

Contractul a fost încheiat cu Siveco sub forma unui Contract – cadru de 200 milioane de dolari a cărui derulare urma să aibă loc în mai multe etape, în funcţie de bugetul alocat Ministerului Educaţiei.

Acest contract a fost iniţiat şi controlat de Claudiu Florică, în perioada 2000 – 2002 cât acesta era angajat Compaq. Negocierile au fost purtate de Claudiu Florică (Compaq), împreună cu reprezentanţii IBM (Vladimir Aninoiu), HP (Radu Enache) şi Siveco (Irina Socol) cu Ecaterina Andronescu, Mihnea Costoiu şi ceilalţi angajaţi ai Ministerului Educaţiei implicaţi în procesul  decizional în acest proiect. Ce se livrează, cantităţile şi preţurile au fost negociate de către cei mai sus menţionaţi.

Nefiind o licitaţie deschisă, preţurile la care Ministerul Educaţiei a achiziţionat produsele respective au fost de câteva ori mai mari decât cele din piaţă. Toţi cei 3 furnizori de hardware au subcontractat livrarea produselor lor către firme locale prietene: S&T pentru HP, Omnilogic pentru IBM şi Net Consulting pentru Compaq, în aşa fel încât mita să fie mai greu de urmărit".

 • Cine este Claudiu Florica. Totul a inceput de la licitatia pentru SIUI - sistemul IT pentru decontarea serviciilor medicale al CNAS

Claudiu Florica este prin urmare firul rosu in tot acest dosar de coruptie, omul care incepand din anul 2000 din pozitiile de sef al Compaq Romania si ulterior de sef al Fujitsu Siemens in Romania a tras sforile atat in cazul Sistemului Electronic Informatizat (SEI) al Ministerului Educatiei, cat si in cazul contractelor de sute de milioane de euro dintre Guvernul Romaniei si Microsoft, plecand de la "experienta negativa" cu implementarea SIUI - sistemul informatic al CNAS.

Tot acest megadosar de coruptie nu incepe in 2003 cand Guvernul Nastase a semnat parteneriatul strategic cu Microsoft, ci in 2000 cand Compaq Romania a castigat contractul de 120 milioane de dolari de informatizare al CNAS.

Ceea ce spune acest martor se verifica chiar din declaratiile facute de oficialii CNAS catre HotNews.ro in vara anului 2010 in plin scandal despre acest sistem IT care risca sa intre in colaps:

 • "Licitatia pentru SIUI s-a facut in 2000, castigator a fost firma Compaq. Din anumite motive pe care nu le cunosc, probabil in urma unor contestatii, acest contract s-a intrerupt, fiind reluat in a doua jumatate a anului 2003 in sensul ca s-a produs preluarea Compaq de catre HP, si aceasta firma a trebuit sa-si dea acordul asupra termenilor contractuali la acest sistem", a declarat pentru HotNews.ro Mihai Bejat, director IT in cadrul CNAS.

Asa s-a ajuns ca Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), prima componenta a informatizarii sistemului de sanatate din Romania, sa fie implementat de un consortiu format din HP Romania (integrator de sistem si furnizor de infrastructura informatica), Siveco Romania (dezvoltarea aplicatiilor software) si Serviciul de Transmisiuni Speciale (STS) pentru servicii de telecomunicatii.


Tot oficiali ai CNAS faceau in februarie 2012 urmatoarele precizari pentru Mediafax:

 • "Proiectul SIUI a fost contractat pentru 120 de milioane de euro, iar ulterior contractul a fost diminuat la 103 milioane de euro, actul fiind licitat în 2000, semnat în 2001 şi demarat efectiv în 2005, perioada de operare fiind de 13 ani", a informat la acea vreme CNAS pentru Mediafax,
 • potrivit Monitorul de Suceava.

Prin urmare, din datele facute publice pana acum, tot acest mega dosar de coruptie ar trebui privit pe trei planuri distincte:

 • 1. contractul SIUI al CNAS;
 • 2. Programul de informatizare al Ministerului Educatiei - SEI;
 • 3. Licentele Microsoft din institutiile publice cumparate ca parte a parteneriatului strategic semnat in 2003 de Guvernul Nastase cu Microsoft.

Claudiu Florica este prezent in toate aceste proiecte IT si el ar fi dirijat mita catre politicieni sau managerii implicati in aceste contracte IT.

 • Cardasia dintre cele doua parti este redata in declaratiile unui alt martor din dosarul DNA care vorbeste despre Programul de informatizare al Ministerului Educatiei - SEI. Acesta explica tot mecanismul mitei:

Declaraţie martor

Acest megacontract în jur de 200 milioane dolari a fost iniţiat, negociat şi controlat de CLAUDIU FLORICĂ în perioada 2001 – 2002, când a avut în acest sens întâlniri directe cu Ecaterina Andronescu, Mihnea Costoiu şi alţi angajaţi ai Ministerului Educaţiei şi Cercetării, factori de decizie privitori la acest proiect.

Contractul a fost atribuit prin negociere cu sursă unică, deşi nu exista nici un fel de impediment din punct de vedere tehnic pentru o licitaţie deschisă
, respectiva decizie fiind luată de Guvern într-o şedinţă închisă şi nepublică.

Contractul încheiat de Siveco cu Ministerul Educaţiei a fost conceput ca un contract cadru a cărui derulare urma să aibă loc în mai multe etape, pe măsură ce Ministerul Educaţiei obţinea bugetul necesar achiziţiei. Contractul a fost conceput ca un contract ce depăşea necesităţile pentru a permite noi achiziţii ulterioare prin acte adiţionale, fără o procedură de licitaţie.

Claudiu Florică a condiţionat prezenţa firmei Compaq în acest contract de subcontractarea întregii furnituri de echipamente şi servicii în valoare de 2,3 milioane dolari firmei Technet Austria , firmă înfiinţată de Dragoş Stan în Austria printr-un intermediar, prieten de-al său pe nume Thomas Heintschel, special pentru derularea de contracte care implicau plata unor mite pentru persoane politice implicate în aprobarea acestui contract. Conducerea Compaq de la acea vreme, anume Mihai Pascali şi Călin Tatomir a aprobat derularea contractelor în această manieră şi a acceptat adaosurile comerciale exagerate ale firmei Technet Austria ştiind că din aceste adaosuri urma să fie plătită mita către persoanele din anturajul lui Adrian Năstase.

Claudiu Florică a condiţionat şi prezenţa firmei Siveco ca integrator în acest contract de subcontractarea unei părţi din softwear şi servicii în valoare de 1,5 milioane dolari firmei Kapraras Consulting condusă de Antonio Kapraras care urma să asigure la rândul ei plata unei mite către persoane din anturajul lui Adrian Năstase.

În anul 2002, Claudiu Florică s-a mutat de la Compaq la Fujitsu Siemens Computers şi ca urmare FSC a fost inclusă în contract în locul firmei Compaq şi a primit o comandă de echipamente de tehnică de calcul şi servicii în valoare de 8 milioane dolari, comandă condiţionată de cesionarea întregului contract către firma Net Consulting, firmă deţinută de Dragoş Stan şi care avea acelaşi rol de a plăti mitele promise de Claudiu Florică persoanelor din anturajul lui Adrian Năstase, acesta fiind singurul care putea semna HG ce avea ca obiect atribuirea contractelor în mod direct prin negociere cu sursă unică.

Această înlocuire a firmelor s-a efectuat cu acordul autorităţilor contractante existând corespondenţă în acest sens între Siveco, Ministerul Educaţiei, în care Siveco solicita această modificare, dar fără să existe nici un motiv real pentru care firma Compaq ar fi fost înlocuită cu FSC şi nu cu orice altă firmă producătoare de tehnică de calcul de pe piaţă.

Contractele cu Ministerul Educaţiei erau încheiate formal cu companii mari sau multinaţionale şi acolo unde era Claudiu Florică director, la un anumit moment, acolo apărea şi atribuirea directă a contractelor de către statul român.

În august 2003, Ecaterina Andronescu a fost schimbată cu Alexandru Athanasiu, în funcţia de ministru al Ministerului Educaţiei, iar Claudiu Florică a pierdut o parte din controlul pe care-l avea asupra autorităţii contractante, contractul derulându-se în continuare în perioada 2003 – 2009, dar fără ca vreuna din firmele protejate şi controlate de Claudiu Florică - Fujitsu Siemens Computers, Net Consulting, Softwin să mai primească vreo contractare.

În perioada 2003 – 2005, Claudiu Florică a exercitat presiuni pe toate canalele oficiale şi neoficiale pentru a fi reinclus în proiect, dar fără succes. Astfel, Claudiu Florică s-a întâlnit în primăvara anului 2004 cu Alexandru Bittner care controla toate proiectele de IT în perioada guvernării PSD-iste, 2000 – 2004, iar acesta i-a oferit lui Claudiu Florică susţinerea pe lângă Adrian Năstase în proiectele sistemului de securizare a frontierelor de stat şi proiectul licenţierii Guvernului României pentru produse Microsoft cu condiţia să renunţe să mai facă presiuni pentru a reintra în proiectului Sistemului Educaţional Informatizat.

Tot în 2004, Claudiu Florică s-a întâlnit cu Victor Ponta care avea la acea vreme funcţia de şef al Corpului de Control al premierului Adrian Năstase şi a încercat să-l determine pe Victor Ponta să demareze o anchetă a Corpului de Control la sediul Ministerului Educaţiei şi prin această presiune să oblige practic, firma Siveco să reintroducă firmele protejate de Claudiu Florică în cele două extensii de contract, una în valoare de 20 milioane de dolari şi cealaltă de 96 milioane de dolari, semnate în timpul guvernării PSD.

În schimbul acestei susţineri din partea lui Victor Ponta, Fujitsu Siemens Computers a dotat sediul Tineretului Social Democrat cu calculatoare Fujitsu Siemens în baza unei donaţii făcută prin partenerii Fujitsu Siemens Computers, de la acea dată.

În decembrie 2004, după schimbarea partidului de guvernământ ca urmare a alegerilor ce au avut loc, Claudiu Florică fiind în relaţii personale directe cu diverşi membrii ai Partidului Democrat, cum ar fi Romeo Raicu, Mihai Stănişoară, Victor Blaga, Răsvan Toader şi-a reluat campania de atac la adresa firmei Siveco şi a solicitat şi noilor miniştri reincluderea firmelor FSC, Net Consulting şi Softwin, firme pe care le controla în mod indirect, în acest proiect, dar fără succes.

Au fost foarte multe persoane implicate deoarece acest contract presupunea aprobări atât de la nivelul cancelariei primului – ministru, Ministerului Finanţelor, Ministerului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiilor, Ministerului Educaţiei şi Cercetării.

Persoanele implicate în trafic de influenţă şi luare de mită în acest contract
sunt Adrian Năstase, prim – ministru în perioada 2000 – 2004, Alexandru Bittner care intermedia plata mitelor către Adrian Năstase în acea perioadă, Remus Truică, şeful Cancelariei Primului – ministru în acea perioadă, Victor Ponta, şeful Corpului de Control al Premierului în acea perioadă, Ecaterina Andronescu – ministru al Educaţiei 2000 – 2004, Cristina Ghiţulică – şef de cabinet la Ecaterina Andronescu în perioada 2000 – 2004, Mihnea Costoiu - secretar general al ministerului în acea perioadă, Traian Ionescu – director în Ministerul Educaţiei, Valentin Cotârţă – director în cadrul Ministerului Educaţiei, Gheorghe Dinu – consilier al ministrului Ecaterina Andronescu, Mihai Tănăsescu – ministrul finanţelor la acea perioadă, Enache Jiru – secretar de stat în Ministerul Finanţelor, Dan Nica – ministru MCTI, precum şi miniştrii PD numiţi după Ecaterina Andronescu şi anume, Alexandru Athanasiu, Mircea Miclăuş (n.a Mircea Miclea ?) şi ulterior, Andrei Marga.

Firmele implicate de către Claudiu Florică în traficul de influenţă şi dare de mită şi persoanele respective sunt Dragoş Stan, patronul firmei Net Consulting, Thomas Heintschel, acesta fiind interpus a lui Dragoş Stan şi Claudiu Florică ca director în firmele Technet şi Profinet, Nicolae Culacov, Ştefan Blaer şi Ioan Blaer, acţionari ai firmei Omnitech, care se ocupau de relaţia cu Ministerul Finanţelor, Dinu Pescariu, patronul de la Tenis Club, vechi prieten al lui Claudiu Florică care aducea sumele de bani în numerar în ţară ce urmau să fie plătite ca mită, în numerar, precum şi Antonio Kapraras, patronul firmei Kapraras Consulting.

Alte persoane implicate în traficul de influenţă şi dare de mită, în acest contract, în colaborare cu Claudiu Florică sau în mod direct, protejându-şi propriile interese în acest contract, sunt Irina Socol, patronul firmei Siveco, Florin Ilia, director şi acţionar Siveco, Gheorghe Sadoveanu, angajatul Siveco care se ocupa de traficul de influenţă la nivelul primului – ministru, Ştefan Morcov, angajat Siveco şi manager project pe proiect, Mihai Pascadi – director general Compaq, Călin Tatomir – director adjunct Compaq România, Vadimir Aninoiu – director general IBM România, Mihai Guran – director vânzări IBM România, Gabi Marin – patron la Omnilogic, Radu Enache – director general HP România, Dan Roman – director S&T România, Bogdan Cocora S&T România, Florin Talpeş – patronul Softwin, Metodiu Mehmet – director vânzări Softwin, şi ulterior coacţionar cu Claudiu Florică într-una din firmele acestuia, toate aceste firme menţionate mai sus fiind implicate oficial în contractul cu Ministerul Educaţiei şi făcând fiecare la rândul său trafic de influenţă şi dare de mită pentru a-şi maximiza cota din contract şi a-şi proteja rămânerea lor în acest contract.

Mecanismul era de a se crea un profit cât mai mare în firmele subcontractante, profit din care erau scoase prin intermediul unor off-shore-uri sumele de bani necesare plăţii mitelor prin intermediul unor contracte de servicii fictive. Odată ajunşi banii în off-shore-urile din destinaţii cât mai îndepărtate pe teritoriul României, mitele erau plătite fie prin transferuri bancare în firmele nominalizate de persoanele de lângă autoritatea contractantă şi care aveau rolul de a spăla respectiv bani şi de a-i aduce în ţară pe căi legale sau o parte erau scoşi numerar din băncile din afara teritoriului României şi aduşi în numerar în ţară, tot în mod ilicit, folosind diferiţi intermediari care aveau doar sarcina de a-i transporta în ţară, toate acestea făcându-se în scopul ascunderii sursei veniturilor de persoanele care încasau mită".

Concluzie:
Daca lucrurile afirmate de acesti martori catre procurorii DNA sunt adevarate atunci mita de care se vorbeste in tot acest dosar s-a dat din banii nostri. Nu a venit o firma straina care din propriile venituri sa fi mituit un politician pentru castigarea unui contract, ale carui clauze sa-i fi permis in timp sa-si recupereze 'investitia'.

Nu. Guvernantii au alocat fonduri publice in niste contracte IT deosebit de paguboase, in care produsele si serviciile au fost achizitionate la preturi cu mult peste nivelul pietei tocmai pentru a ramane loc de mita si de profit pentru toti cei implicati in aceste contracte. Ori asta inseamna ca indirect, eu, tu, noi toti, am dat spaga guvernantilor si managerilor marilor corporatii IT.

Pentru detalii privind reactia lui Victor Ponta la marturiile din dosarul DNA citeste si:Pentru detalii privind reactia Siveco la marturiile din dosarul DNA citeste si:

 • Martor al DNA in dosarul Microsoft despre cum ar fi cumparat Siveco lectii informatice de la liceeni si apoi le-a vandut Ministerului Educatiei la preturi de pana la 10 ori mai mari / Siveco: Pretul unei lectii a fost cu cel putin 72% mai mic decat cel de pe piata


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

77075 vizualizari

 • +83 (87 voturi)    
  PÎNĂ LA URMĂ ESENȚA PROBLEMEI (Joi, 2 octombrie 2014, 8:01)

  pointless man [utilizator]

  constă în acea proporție (mare) de români gata să fure pînă îi lasă pe ceilalți (români) lați. Și asta nu se întîmplă de ieri, alaltăieri, nici măcar din vremea comunismului (care a fost el însuși un mega-banditism).

  Vorba unui banc recent:
  Copilul vine acasă de la școală.
  - Tată, știu ce carieră voi urma.
  - Da ? Care ?
  - Intru în crima organizată.
  - Perfect. La stat sau la privat ?

  Idealul acestor personaje ar fi să rămînă singure în țară și pe ceilalți să-i ia dracu, sau să se ducă la dracu (în praznic, ceea ce deja se întîmplă).
  • +29 (31 voturi)    
   asa e (Joi, 2 octombrie 2014, 8:14)

   m.l [utilizator] i-a raspuns lui pointless man

   Cata dreptate ai,... din pacate asta e natiunea noastra... nu degeab se trageau in tzeapa toti talharii la un moment dat sau chiar se decapitau....
    #showComment()
  • +24 (24 voturi)    
   Corect (Joi, 2 octombrie 2014, 10:15)

   Daniels22026 [utilizator] i-a raspuns lui pointless man

   Ai dreptate. De aceea avem nevoie de speranta si credinta in valori, in democratie, in statul de drept.

   Oamenii sint asa cum sint, inapoiati si needucati, dar progresul social exista in ultimele mii de ani.
    #showComment()
  • +21 (25 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 2 octombrie 2014, 11:14)

   [anonim] i-a raspuns lui pointless man

    #showComment()
  • +13 (15 voturi)    
   esenta e alta (Joi, 2 octombrie 2014, 11:43)

   gigi1 [utilizator] i-a raspuns lui pointless man

   Cei de care vorbesti sunt minoritari si fiecare natie ii are problema e ca restul, majoritatea, sunt "mamaliga" si nu fac decat sa se planga si sa gaseasca scuze istorice, bancuri si sa injure politicieni la table in parc, diferenta la alte natii unde jaful nu e asa mare e ca ei aleg actiunea si ies in strada, nu vaicareala la taifas si pe forumuri.
  • -1 (7 voturi)    
   Tot Basse ... (Joi, 2 octombrie 2014, 14:32)

   Pop1 [utilizator] i-a raspuns lui pointless man

   Eu cred ca tot Marinarul i-a inpins pe acesti onorabili ministrii sa ia spaga ... sa vina deci debasificarea ...
  • -1 (1 vot)    
   intrebare (Joi, 2 octombrie 2014, 21:41)

   makensen [utilizator] i-a raspuns lui pointless man

   Oare nu era cu dedicatie planul comunitatii Europene de 'informatizare" a Romaniei ? Sare in ochi modul extrem de facil in care un Florica reuseste sa faca tandari guverne intregi. E clar ca serviciile secrete externe dau clase diletantilor nostrii fosti securisti ! Si apoi, cum se face ca dupa ce au aruncat nada, aceleasi servicii externe ne dau in gat spagarii nationali ? Prea bate la ochi ! Oare cati bani au primit cei ce ne-au dat in gat ?? Ca doar nu credem ca aici e opera celebrului DNA !!!!
 • -45 (55 voturi)    
  APA CHIOARA (Joi, 2 octombrie 2014, 8:42)

  cainelesalbatic [utilizator]

  Jumatate din persoanele indicate in acest compendiu de rechizitoriu n-au nici o legatura cu problema,nici cel putin tangential. DNA a trecut o serie de nume cat mai sunatoare spre a demonstra ce munca gra au facut.Dar gresesc pentru ca in acest fel responsabilitatile se diluiaza pana raman cativa soferi sau magazineri.Sunt aici si diferite jocuri murdare,de improscare cu noroi a unor oameni onorabili si totul se termina cu praf in ochii romanilor.Si uite asa se demonstreaza inca odata fariseismul unor procurori prin fata carora adevaratii hoti defileaza ca la parada. Ion.Romanul
  • +40 (46 voturi)    
   bai ce dreptate ai! (Joi, 2 octombrie 2014, 9:26)

   fvb [utilizator] i-a raspuns lui cainelesalbatic

   cumva ti-e ciuda ca in sfarsit Androneasca e trasa la raspundere pentru ceva?

   este aceeasi femeie care a desfiintat scolile profesionale pe motiv ca nu mai e cerere de asa ceva. si, ca fapt divers, daca nu stiai, avem deficit mare de sudori, lacatusi, etc. un sudor bun poate castiga mai mult ca un inginer, asa de criza e de meseriasi. dar in schimb tanti Androneasca a ajutat prietenii de la fabricile de diplome, ca lumea vrea sa aibe facultate.

   eu sunt sigur ca multi din cei mentionati acolo nu stnt trecuti degeaba.
  • +14 (20 voturi)    
   bai ce dreptate ai! (Joi, 2 octombrie 2014, 9:26)

   fvb [utilizator] i-a raspuns lui cainelesalbatic

   cumva ti-e ciuda ca in sfarsit Androneasca e trasa la raspundere pentru ceva?

   este aceeasi femeie care a desfiintat scolile profesionale pe motiv ca nu mai e cerere de asa ceva. si, ca fapt divers, daca nu stiai, avem deficit mare de sudori, lacatusi, etc. un sudor bun poate castiga mai mult ca un inginer, asa de criza e de meseriasi. dar in schimb tanti Androneasca a ajutat prietenii de la fabricile de diplome, ca lumea vrea sa aibe facultate.

   eu sunt sigur ca multi din cei mentionati acolo nu stnt trecuti degeaba.
  • +19 (21 voturi)    
   Chiar daca nu au luat bani, nu puteau (Joi, 2 octombrie 2014, 10:09)

   fosta zoezoe [utilizator] i-a raspuns lui cainelesalbatic

   sa nu fie incriminati daca au semnat si erau in fruntea ministerelor ! Ancheta penala tocmai asta va stabili, gradul de implicare/vonovatie a fiecaruia. Daca de exemplu "au inchis ochii" , au tolerat o actiune de ex "bani pentru partid" nu este tot furt ? Pare cumva ca FBI , daca nu va place DNA "face jocul" cui ? Sau plangeti de mila psd ca evident el e cel mai sifonat din acest scandal ca si din cele trecute si din cele viitoare. E vorba de mafia politica care ne afecteaza existenta de zi cu zi dar si securitatea nationala.
 • +22 (32 voturi)    
  cel mai mare jaf public ? (Joi, 2 octombrie 2014, 8:45)

  TeodorGligor [anonim]

  Sa fim seriosi...dar contractele pentru 'privatizarile strategice' ale metalurgiei din 2003, dar Electroputere Craiova, dar IPRS Baneasa, flota, retrocedarile din Ardeal, navele de razboi englezesti, etc. ...?
  • +35 (39 voturi)    
   cel mai mare jaf public ? (Joi, 2 octombrie 2014, 8:51)

   Cristi_B [utilizator] i-a raspuns lui TeodorGligor

   Dar privatizarea Petrom? Numai daca vindeau fierul vechi din companie scoteau mai mult de 600 mil de euro. Petrom avea:
   - hoteluri, vile de protocol, scoli si gradinite, ateliere
   - fier la greu: o unit de pompare cu balansier are aprox 7 to, plus km de material tubular (sondele au in medie 1,5 km adancime), plus parcurile de prod., plus km intregi de conducte
   - nu mai punem la socoteala petrolul exploatat
    #showComment() #showComment()
  • +39 (43 voturi)    
   adevarat ! (Joi, 2 octombrie 2014, 9:18)

   translativus [utilizator] i-a raspuns lui TeodorGligor

   Se poate spune despre jaful microsoft ca este enorm dar el face parte din cel mai mare jaf al istoriei noastre care a inceput odata cu venirea comunismului si continua si in zilele noastre.

   Problema este ca, daca in comunism nu aveam posibilitatea sa reactionam, acum ne-o facem cu...votul nostru.

   Avem o majoritate de imbecili care voteaza si revoteaza infractori dovediti si chiar condamnati, ceea ce spune multe despre moralitatea acestei majoritati si mai avem a mare masa de fatalisti care refuza sa creada ca se poate trai si bine, din munca cinstita si ca acest sistem politic ticalos poate fi infrant.

   Daca, dupa ce a inceput sa se intrevada amploarea dezastrului precum si escrocii care l-au cauzat, noi vom lasa tot imbecilimea sa ne hotarasca soarta, inseamna ca nu mai avem sanse la o viata normala iar tara asta va disparea, destramata de aceleasi hiene care au jefuit-o.
    #showComment()
 • +23 (25 voturi)    
  firme straine ;) (Joi, 2 octombrie 2014, 8:49)

  tyty [utilizator]

  Pe vremea lui Nica a inceput obiceiul cu importuri de tehnologie prin firme straine apropiate regimului si infiintate de romani expati. Mai vedeti si la alte unitati din subordonarea mcsi si o sa aveti surprize "placute"
 • +32 (34 voturi)    
  Unde e acum si ce face Claudiu Florica? (Joi, 2 octombrie 2014, 9:08)

  transalpinarum [utilizator]

  N-ar deranja sa aflam unde este acest domn Florica? Si un detaliu interesant care l-am auzit recent, cine sunt parintzii acestui domn Florica? Ce legaturi sunt intre parintzii lui si alte rubedenii de-ale lui Nastase (Adrian&Dana), etc, etc? S-ar putea sa descoperim o mare famiglie cu adinci radacini comunisto/securiste. Si daca tot vorbim de securistul candidat si jurnalistul turnator, oare care sunt dublele comenzi din acest dosar, ca doar apar o gramada de politicieni. Si ce surpriza, marile servicii se pare ca au tacut chitic in toti acesti ani, deci se pare ca or fi fost pe lista de beneficiari? Un lucru trist incepe se fie clar, dupa lovitutzia din '89, pe partea economica a Romaniei au pus laba fostii securisti, care deghizati in diverse organizatii, infiltranduse peste tot, au spoliat Romania pana la os. Acolo sunt banii dumneavoastra!
  • +5 (7 voturi)    
   s-au intors demult, cu copii si nepoti (Joi, 2 octombrie 2014, 15:37)

   Anonim AntiBasescu [utilizator] i-a raspuns lui transalpinarum

   Am descoperi ce stie tot natul de aproape 25 de ani, sublimat in graffiti-ul NE INTOARCEM PE INSERAT!
 • +4 (10 voturi)    
  Toate ca toate... (Joi, 2 octombrie 2014, 9:21)

  dandra [utilizator]

  dar cum il numim:" License gate"?
  Trebuie sa aiba un nume "Catchy", ca sa faca si mai multa senzatie:)
  • +2 (2 voturi)    
   Păi să se cheme .. (Vineri, 3 octombrie 2014, 8:52)

   LianBerthold [anonim] i-a raspuns lui dandra

   ... Gatesgate, e firesc
 • +20 (22 voturi)    
  Asa este... (Joi, 2 octombrie 2014, 9:22)

  Patrula10000 [utilizator]

  am lucrat la un dealer HP si era ceva de genul urmator: era vreo licitatie de stat? Se suna la IBM si la ceilalti eventuali concurenti si se discuta cine castiga licitatia, ce preturi se vor pune...si cum se imparte banul.
  Romanul este definitia hotului si al batausului :)
  • +20 (20 voturi)    
   Bombonel (Joi, 2 octombrie 2014, 10:02)

   Cutezatorii2013 [utilizator] i-a raspuns lui Patrula10000

   la bulau.... Macar sa faca 1 luna de bulau pentru fiecare milion de euro pe care l-a luat mita in viata lui.
    #showComment()
  • +6 (8 voturi)    
   perversitatea e mai profunda (Joi, 2 octombrie 2014, 15:40)

   Anonim AntiBasescu [utilizator] i-a raspuns lui Patrula10000

   Asta e versiunea pentru tineri cu tuleie... versiunea XXXX e ca in discutiile astea sint indeobste implicati si functuionarii autoritatilor achizitoare, se fac si gestioneaza liste, se negociaza procente de diminuare a pragului valoric etc. etc. Ii invatam sa traga cu prastia?
 • +25 (25 voturi)    
  ce concluzie geniala (Joi, 2 octombrie 2014, 9:36)

  asdff [utilizator]

  Pai daca statul e cumparatorul, normal ca mita e din banii nostri. Poate nu stiati, dar asta se intampla de 25 de ani :)
 • +22 (30 voturi)    
  Anno Domini 1989 (Joi, 2 octombrie 2014, 9:37)

  LegatusAugusti [utilizator]

  A insemnat de fapt LIBER LA FURAT atat pentru talharo-golanimea (auto-considerata clasa politica) de la noi cat si pentru talharii internationali !
  Aveti argumente contra ?
  -unde este industria romaneasca ?
  -unde sunt (fostele) paduri ale tarii ?
  -petrolul, gazele, diverse alte bogatii naturale ?
  -in ce buzunare se lafaie c/val bugetelor nationale 1990-2014 ?
  -flota ?
  -3-4 milioane de romani pribegi (asa am ramas fara frate-fiu......) ?
  -etc-etc-etc

  Votul in Romania inseamna cel mult schimbarea clanului mafiot de la conducere cu altul ! Votati ! -:)

  Sub comunism a fost nenorocire, sub capitalism e jale ! In fapt vorbim de aceeasi golani care talharesc rapace tara si poporul ! Carnetul din buzunar se schimba in functie de "cine da" : PCR-FSN-PNL-PSD-PDL...............multi au chiar traiectorii mult mai bogate ! Votati ! -:)

  Bye !

  PS: Hello Ilici, gata memoriile despre "rivolutie" ? -:)
  • +17 (17 voturi)    
   care capitalism ? (Joi, 2 octombrie 2014, 10:35)

   clint [utilizator] i-a raspuns lui LegatusAugusti

   Asta nu e capitalism. Capitalismul inseamna respectarea legii, nu faradelege si presupune niste granite care nu se trec, oricat de bogat ai fi. Nu cred ca un "capitalist" de rand isi poate permite sa faca ce au facut clasa de securisto-comunisti de la noi. Ei sunt comunisti in gandire pentru ca, la fel ca si comunistii, ar face orice ca tu sa faci cat mai putine alegeri cu privire la cum trebuie sa arate "binele public" al carui slujitor ei se auto-intituleaza. Iar electoratul habar nu are cum trebuie sa arate binele public, care, daca ar fi ca intr-o tara civilizata ar fi in general este incompatibil cu ei ca indivizi. De aceea peste 50% il regreta pe Ceausescu, in lipsa oricarei alte viziuni politico-sociale.

   Combinatia economic-legislativ-politic-media nu este admisa asa la vedere in nici o tara civilizata si se numeste plutocratie, la noi tocmai ca se face fara perdea, la fel cea si furtul.

   Pe scurt : s-au facut legi proaste ca sa se poata fura, s-au imbogatit cei "alesi" foarte mult si foarte repede, pe cai oculte, privatizari strambe, au subjugat partidele si media, astfel ca acum controleaza toata tara.

   Capitalismul, te asigur, este cu totul altceva, macar in teorie, ce avem noi s-a facut dupa o reteta clasica de banditism in care s-au acaparat pe rand increderea poporului, resursele, apoi realitatea servita de mesia si care in alte tari nu ar fi fost tolerata de tocmai de popor.

   Insa la noi oamenii traiesc in bezna sau cel mult in confuzie. Acuzand capitalismul nu faci decat sa deschizi poarta catre intoarcerea la comunism si care ar fi cea mai proasta idee si denota o lipsa de discernamant.
    #showComment() #showComment() #showComment()
  • +10 (12 voturi)    
   Esti pafarist (Joi, 2 octombrie 2014, 11:20)

   Daniels22026 [utilizator] i-a raspuns lui LegatusAugusti

   1989 e anul revolutiei. Ma si mir ca o asemenea minune a avut loc in Romania. Daca in 2012 sint 7,4 milioane de uslamisti, va dati seama cit de improbabil era sa se petreaca revolutia romana?! Si totusi s-a petrecut.

   Asa ca vezi cum vorbesti despre revolutie. Libertatea cuvintului exista si o respect. Dar daca tu crezi ca poti sa-ti bati joc de mine in asemenea hal, ... nu te vad bine. Am fost milioane care am iesit pe strazi. Ma refer la milioanele de oameni adevarati, barbate si femei, care NU au cerut certificate de revolutionari si drepturi speciale. Pentru ca eu mi-am riscat viata, tu nu ai dreptul sa ponegresti revolutia romana.
    #showComment()
 • +26 (28 voturi)    
  un exemplu (Joi, 2 octombrie 2014, 9:55)

  corvus coraX [utilizator]

  Mi-am cumpărat prin 1999 un computer. Pentru banii mei a fost un efort financiar imens dar cel vechi nu mai făcea față. Îmi luasem unul destul de puternic pentru acea vreme.

  Tot în acea perioadă luase ființă CNAS și, normal s-au dotat și ei cu computere, deh, muncă tată. Întâmplător am avut ocazia să aflu cam ce fel de computere erau (ușor de aflat pentru cei interesați), și la ce preț. Un computer de-al lor era unul mediocru deja dar plătiseră per bucată de aproape trei ori mai mult decât plătisem eu pentru al meu!
  • +14 (14 voturi)    
   practic ai platit 4 calculatoare (Joi, 2 octombrie 2014, 10:03)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui corvus coraX

   dar in realitate..ai beneficiat de un singur PC...22 decembrie fratilor...sa il serbam cum se cuvine...Proclamatia de la Timisoara TREBUIE sa fie anexata Constitutiei Romaniei !
 • +20 (22 voturi)    
  Mai suntem cativa... (Joi, 2 octombrie 2014, 9:57)

  Xerses [utilizator]

  Care inca vrem sa ramanem in Romania... sper sa putem.
  Pentru ca , atunci cand ma uit in ochii baiatului meu de 2 ani, im dau seama ca suntem mai pacatosi decat cei din pildele biblice :(
  • +11 (17 voturi)    
   " s'avem raison " (Joi, 2 octombrie 2014, 10:34)

   m.l [utilizator] i-a raspuns lui Xerses

   Sa nu te uiti numai in ochii copilului , sa te uiti si in ochii bunicului si sa ii spui sa nu voteze cu Ponta. Batranii de azi se vaita de noi cei tineri ca suntem decazuti , dar oricum ai vrea sa privesti judecatile lor , nu poti observa, oricat de bland esti cat de cazute sunt. Sunt fara speranta. Totul este o milogeala suprema. Statul e un fel de Becali si ei sunt cersetorii de la portile palatului.
   Daca te vei uita in ochii copilului iti vor da lacrimile la gandul ca pentru binele lui va trebui sa pleci din tara, si nu vei mai fi roman... te vei mutila sufleteste...
   Totusi acest sentiment ar trebui sa ne motiveze sa luptam impotriva noastra a poporului. Ca un organism care inceraca sa se curete de cancer , trebuie sa facem ordine in tara; oricat de buni sa blanzi am fi noi, ne trebuie toleranta zero pentru nesimtire. Chiar daca ea vine de la generatia parintilor nostrii.....
    #showComment()
 • +23 (23 voturi)    
  acum intelegem (Joi, 2 octombrie 2014, 10:16)

  xanti [utilizator]

  Unii dintre noi ,unde erau banii din sistemul de educatie.
  Androneasca ameninta ca isi da foc ,dar stie bine ce a facut.
  Si asta doar in educatie ,cine stie ce afaceri s-au derulat in sanatate ,dezvoltare,...
  Daca nu era FBI nu se afla nimic,pacat ca nu e si un FBI european sa cerceteze ce s-a facut cu banii europeni ca ne-am ingrozi.
  Cei care ar trebui sa citeasca 77 de pagini sunt chiar votantii PSD bugetarii,pensionarii,asistatii din buzunarul carora s-au furat cei mai multi bani,din pacate e mai simplu sa se uite la antena 3 .
  • +2 (2 voturi)    
   exista (Joi, 2 octombrie 2014, 13:29)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui xanti

   Se numeste OLAF
  • -3 (3 voturi)    
   ???? (Joi, 2 octombrie 2014, 14:17)

   IonutZamfir [anonim] i-a raspuns lui xanti

   Ce o dai cu PSD si Antena 3? Ce legatura au ? Daca PSD (Nastase, Andronescu, etc.) a furat de ce dupa ei, PDL -ul cinstitului Basescu nu i-a dat in gat? Nu discut de justie ci de faptul ca noul (noii) ministru al educatiei cand a vazut contractele incheiate trebuia sa iasa si sa urle (nu sa astepte FBI).Nu numai ca au tacut dar au dus treaba mai departe. Nici acum nu vedeti mistificarea cu Putere, Opozitie, dusmanii de fatada? Continuati cu PSD si Antena 3 cand in realitate toti sunt la fel !!!!!
 • -13 (19 voturi)    
  Un nume ce are de suferit (Joi, 2 octombrie 2014, 10:18)

  Cutezatorii2013 [utilizator]

  E pacat ca numele Microsoft a ajuns in justitie datorita unor romanasi, florica si mitica, avizi de bani si putere. Si uite asa am reusit sa facem de cacao o importanta companie la nivel mondial. Sunt si bucurestenii buni la ceva...
  • +10 (10 voturi)    
   Prostul moare de grija altuia. (Joi, 2 octombrie 2014, 10:43)

   clint [utilizator] i-a raspuns lui Cutezatorii2013

   Asta ar fi ultima problema pe care o am eu, ca s-a patat renumele unei companii de toata jena oricum, Microsoft.
   Cat timp au fost condusi de Ballmer s-au facut singuri de cacao, cauta show-urile si iesirile acelui mascarici. Ca sa nu mai zic de strategia falimentara care i-a dus in declin.
   E clar ca dupa ce vanzarile de PC-uri au luat-o la vale in segmentul home users, se bazeaza pe stat si pe companii mari unde fac lobby desantat ca sa isi pastreze porcariile de aplicatii si sa spele pe creier oamenii, ceea ce nu ii poate tine departe de "zona gri" a spagii si coruptiei.
   La fel cum de-a lungul timpului au facut "lobby" la producatorii de HW ca sa nu dezvolte drivere pentru alte OS-uri concurente, stim noi care.
   Stai linistit, prietene, fac parte din acelasi jeg in care se invart toate companiile care nu (mai) au ce oferi de fapt.
  • +1 (1 vot)    
   Fals !!! (Joi, 2 octombrie 2014, 14:18)

   IonutZamfir [anonim] i-a raspuns lui Cutezatorii2013

   Esti penibil!!! Mai informeazate cu privire la activitatea Microsoft!!!
  • +4 (4 voturi)    
   . (Joi, 2 octombrie 2014, 16:22)

   tirolez [utilizator] i-a raspuns lui Cutezatorii2013

   Din contra, ancheta a venit din exterior cu ramificatii in Ro.
 • +15 (17 voturi)    
  Si ce calitate am primit (Joi, 2 octombrie 2014, 10:23)

  turistul88 [utilizator]

  Si cand ma gandesc cat ma chinuiam sa ajut un medic cu raportarile lunare cu programul SIUI-Stoma... Un program lent, care se utiliza cu o multime de alte programute freeware. Toate trebuiau setate manual sa "comunice" intre ele, erau Pdf-uri de zeci de pagini cu explicatii. Si cand SIUI se updata, trebuia sa incepi cu setarile manuale de la zero. Contractele or fi fost de sute de milioane de euro, programul furnizat a fost cam de 2 lei.
 • +18 (20 voturi)    
  un singur amendament: (Joi, 2 octombrie 2014, 10:27)

  __alex__ [utilizator]

  nu acesta e cel mai mare jaf public din istoria acestei tari. Acesta e doar cel mai devoalat. Dar sunt altele mult mai mari. Sa nu iasa mongo si vom afla altele mult mai gogonate.

  Foarte bun articolul, felicitari.
  • +12 (14 voturi)    
   Cel mai mare jaf (Joi, 2 octombrie 2014, 11:26)

   Daniels22026 [utilizator] i-a raspuns lui __alex__

   Cel mai mare jaf din istoria acestei tari au fost cele 16 mii de miliarde lei (!!!!!) de la Rafo Onesti. Citiva ani buni s-au vindut combustibili fara plata taxei catre stat.
 • +12 (14 voturi)    
  hotii (Joi, 2 octombrie 2014, 11:03)

  verid [utilizator]

  Singura solutie pentru a pune Romania pe harta este trimiterea la puscarie a tuturor acestor banditi in frunte cu Andronescu si Ponta!
 • +8 (10 voturi)    
  Intrebare (Joi, 2 octombrie 2014, 11:04)

  SergiuPanait [utilizator]

  Am inteles ca in privinta deputatului si a senatorilor, nu se poate face nimic fara aprobarea Parlamentului, dar in privinta altora care apar in materialul DNA si pentru care exista probe zdrobitoare cu privire la faptele savarsite, cum de nu sunt retinuti? Ca mi se par mai mari pericole decat nu stiu ce primar din comuna X din judetul Vaslui.... Iar pe aia ii iau imediat cu mascatii... Sau e totul la vrajeala asa, sa se mai inflameze presa putin si pe urma ne anunta ca au plecat din tara, ca Nicusor Nastase?
 • +8 (14 voturi)    
  O petarda mediatica de campanie electorala ! (Joi, 2 octombrie 2014, 11:10)

  andreesanu [utilizator]

  Cum romanilor le place circul si pomenile ,fiind campanie electorala se da la fiecare dupa pofta sau dupa nevoie :pomeni la cei cu burta goala ,circ la cei care mai au inca ce minca,
  Presa ca de fiecare data ridica fusta justitiei si face publica o ancheta care in mod normal trebuie sa se desfasoare nu in piata la taraba si nici la televizor, ca doar nu-i linsaj mediatic !!!.
  In Romania s-au furat sute de milioane de cite o persoana si nu s-a facut atita taraboi ,romanul uita Bancorex !!!,uita de Temesan???,uita de Bivolaru???,uita de SOV???,uitati privatizarile dubioase la toata industria romaneasca !!!,uitati contractul Bechtel ?,uitati Sidexul ?Uitati BCR ?,uitati Petrom cu tot cu rezerve ?,ce-i contractul cu microsoft ???,este o continuare a hotiilor care devenise un mod de viata ,un mod de parvenire in lumea celor
  ce pretind ca guverneaza Romania.
  Asistam la rafuieli intre clanurile mafiote ce si-au pus coada pe Romania ,iar un remember pentru cei cu minte slaba vezi reactiile lui Nastase !!!-ce ba vreti sa-mi numarati oulele !!!.
 • +7 (11 voturi)    
  Rosia Montana, Chevron... (Joi, 2 octombrie 2014, 12:25)

  M.aura [utilizator]

  Probabil peste vreo 10 ani vom citi o istorie trasa la indigo.
 • +1 (5 voturi)    
  Mituirea politicienilor lacomi (Joi, 2 octombrie 2014, 14:12)

  Craciunitza [anonim]

  sport national si international.. Dar Adevarul iese la iveala.. mai curand sau mai tarziu!
  Doamne ocroteste-i pe romani! Saracia este asa de mare, dar lacomia multor politicieni nu are limite .. Pana cand fratilor vom rabda sa fim jupuiti de nemernici ?? Pana cand vom trai in saracie, boala. analfabetism .. ? Pana cand vom privi ca prostii palatele, masinile bengoase, luxul lor ?? Rabarea noastra este fara de sfarsit ??
 • +1 (5 voturi)    
  pacat (Joi, 2 octombrie 2014, 15:04)

  mexic [utilizator]

  Din nou vor vota pensionarii impotriva tinerilor, adica vor vota impotriva investitiilor. l-ati vazut pe ilie sarbu ultima data in Parlament , este sigur pe el sigur ca Ponta va castiga. Ne vor nenorocii pe cei coreti , muncitori si cinstiti . din cauza lor toate produsele sunt de proasta calitate in acceasta tara. De ce credeti ca si un autoturism strain se fabrica pentru estul Europei mai de slaba calitate dar acelasi pret ; pentru ca diferenta de pret calitate a fost si este spaga.In emisiunea ROMANIA FURATE ilie sarbu a declarat ca nu stie ce s-a mai intamplat la Codlea ( serele de legume si de flori , cele mai mari din Romania ) si incet incet a spus ca de fapt nu stie nimic despre ce se intampla in tara , sub conducerea lui ( sa se uite la emisiunea ROMANIA FURATA si se poate ----- ; de ce nu merge naibi in China .

  oare nu exista posibilitetea sa le dam bani mai multi si sa- i exilam 300 de ani
  • 0 (0 voturi)    
   Ponta displace "tinerilor"? (Joi, 2 octombrie 2014, 21:45)

   Maniu [utilizator] i-a raspuns lui mexic

   iresponsabilitatea lui funciara displace tinerilor educati si manierati pe care ii admiram cu noua injuratura (inedita , creata post 1989) in gura?
 • -4 (6 voturi)    
  sa fim rezervati (Joi, 2 octombrie 2014, 15:32)

  Anonim AntiBasescu [utilizator]

  Niciun "martor" strins cu usa nu este 100% credibil. Mai ales ca statutul de "cooperant" cu organul aduce diminuare in severitatea pedepsei.
  Niciun personaj nu este mai inteligent decit autorul romanului. Magistratii au dat nenumarate dovezi de coruptibilitate si ancilarism incit sa cred ca asa, ca grup, ar fi mai curati decit mediul politic sau cel economic.
  Faptul ca DNA a decis sa faca publica ancheta Microsoft cu o luna inaintea alegerilor prezidentiale e foarte suspect. Chiovesi s-a aratat miel supus dus la taiere fata de presedinte, de ce si-ar schimba naravul tocmai acum? La dosarul ICA a avut mare succes, nu e sigur ca s-ar repeta, cu un lot imens de trimisi in judecata.
  • +1 (3 voturi)    
   tu esti sigur anonim Anti Basescu? (Joi, 2 octombrie 2014, 19:13)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Anonim AntiBasescu

   nu esti alcoolic anonim? sau mai rau PSD-ist anonim? sau Doamne Fereste - Gadea Anonim?
   Dupa tine nici-un martor nu e credibil indiferent de tonele de dovezi pe care le au procurorii din care o parte provin de la FBI.
   Cat despre momentul ales pentru lansarea lor sunt de acord cu tine. E vorba de alegeri si fiecare ataca cu ce poate:
   Ponta devalizeaza bugetul tarii(partea de investitii) ca sa dea bani primarilor si amnistii fiscale iar ceilalti ataca cu legea in mana hotii.
 • 0 (2 voturi)    
  Astia HOTI nu sunt ROMANI (Joi, 2 octombrie 2014, 19:58)

  burebista [utilizator]

  Toata sleahta asta care a luat putera dupa revolutie ,sunt de alt neam .verificati biografia lor .Uitati=va la acest Pontulache ce fata are ,asta seaman cu neamul nostrum romanesc ,si se mai da mare .niste hoti si mincinosi de cea mai josa speta . De 25 de ani astia sunt la putere si conduc tara .Singurul roman adevarat a fost Boc cel mult hulit si dat jos urgent de aceasta clasa mafiota ,pacat ca si el sa asociat cu aceasta udrea ,pacat .
 • +3 (3 voturi)    
  de acum (Joi, 2 octombrie 2014, 21:52)

  aresul [utilizator]

  cred ca si adolescentii cunosc modalitatile de sustinere a gruparilor politice, care, chipurile, constituie baza democratiei. Punctual, in acest articol este mentionat faptul ca seful Corpului si control al primului ministru (la acea vreme, Victor Ponta) a favorizat infractiunea, prin trafic de influenta, gruparea politica din care facea parte beneficiind de bunuri necuvenite in detrimentul intregului stat. Simplu spus, gruparea politica respectiva a furat de la fiecare cetatean, facand acest lucru prin reprezentantii aflati in cele mai inalte functii publice. Aceasta modalitate de sustinere a gruparilor politice este doar una din arsenalul pe care-l au la dispozitie, majoritatea fiind complet necinstite.

  Adevarat, procesul de justitie trebuie sa-si urmeze cursul, insa, daca as sti ca este adevarat ceea ce afirma acest martor, in locul actualului prim ministru, nu numai ca mi-as da demisia, insa m-as prezenta legat, direct la penitenciar! Este o chestiune de bun simt, o chestiune de...civilizatie. Urmand logica, putem spune ca Romania nu este o tara civilizata sau, pur si simplu, afirmatiile martorului sunt mincinoase. Daca ar fi sa urmaresc istoricul acestor fapte, as inclina catre prima varianta, in al carui scenariu grotesc, suntem considerati drept victime, nu cetateni.

  Ei bine, mai devreme sau mai tarziu, aceste lucruri se vor schimba intr-un sens TOTAL nedorit de catre politicieni sau de catre cei ce controleaza sistemul acestora. Castelul de carti format din minciuni, demagogie, propaganda, abuz, ideologii politice...toata acesta constructie a Controlului prost aplicat, se va prabusi complet. Niciodata sa se mai ridice!
 • +3 (3 voturi)    
  Nu sunt singurii vinovati (Vineri, 3 octombrie 2014, 8:31)

  Dedalus [utilizator]

  "A nu face posibil" e mai efficient decat "a urmari si pedepsi".

  Acest dosar nu ar fi fost posibil daca specialistii in IT din ministere ar fi refuzat sa accepte Microsoft drept "sursa unica". Nu vorbesc aici numai de Linux, ci si de orice alte sisteme poate mai putin cunoscute. Si, daca tot vrem un gigant de procesare cum e MS Office, la care un functionar "sa bata referate", macar sa fi trimis invitatie de participare si catre compania ce detine WordPerfect (ce putin). Mai exista si Star si o grmaada de alte pachete comerciale (nu freeware!).

  Si eu am spus pe aici de mai multe ori ca legarea de MS este doar o expresie a incompetentei sia mirajului pentru firme foarte mari.

  Sa incetam sa mai spunem ca doar cei din reteua data in vileag sunt de vina.

  Principalul vinovat este incompetent *dublata de lasitate" functionarilor IT din ministere. Incompetenta, din pacate, nu este o vina in sens penal.

  Aceasta dezvaluire nu e intmplatoar aparauta odata cu povestea din Ucraina. Inca o tara corupta structural la limita de Est a Europei ar fi afectat grav interesele NATO (citeste: SUA).

  Cand situatia de la Est se va stabiliza (sa speram) coruptia va reveni. Sunt convins de acest lucru deaorece chiar daca s-a destructurat o mafie, alta ii va lua locul cat timp incompetent crasa izvorata dintr-un system de invatamant putred se va mentine.
 • +2 (2 voturi)    
  O ipoteza (Vineri, 3 octombrie 2014, 20:15)

  alexjecu [utilizator]

  Ca Romania functioneaza intr-un sistem feudal, de cateva secole, nu e o noutate. Mai greu perceptibil este faptul ca, acum, fura numai cine trebuie, mai corect, sifoneaza. De fapt sunt mari operatiuni de stat.Asazisi hoti primesc comisioane de succes, nu intra in posesia intregii sume. Cred ca in operatiunea Microsoft, dupa balbaiala, dupa felul prostesc in care este prezentat cazul, dupa figurile tembelilor care sunt incriminati, pare sa fi fost o actiune de stat deconspirata. Se pare ca Romania va fi resetata total. Daca ne va duce in normalitate, de ce nu?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by