Daca vreti sa intelegeti scandalul Microsoft va recomand sa cititi cu rabdare cele 77 de pagini din documentul DNA trimis la Parlament, potrivit Stiripesurse.ro. Va veti scarbi. La un moment dat, veti vrea poate sa abandonati. Nu o faceti. Aveti rabdare pana la sfarsit, pentru ca abia atunci veti avea o privire de ansamblu.
- Cum si-ar fi dat mana managerii marilor internationale IT pentru profit contra unei mite de zeci de milioane de euro
La sfarsitul documentului DNA este declaratia unui martor din dosar, potrivit caruia tot acest scandal de coruptie a inceput de fapt in anul 2000:
„L-am cunoscut pe Claudiu Florică în anul 2000, el lucrând la Compaq România. În acea perioadă Compaq România era cea mai activă reprezentanţă a unui producător IT internaţional de pe piaţa locală. Claudiu Florică, Călin Tatomir şi Orest Robciuc erau cunoscuţi ca fiind persoane cu conexiuni în cercurile politice.
Claudiu Florică lucra îndeaproape cu Scop Computers şi Net Consulting, iar Călin Tatomir şi Orest Robciuc erau foarte apropiaţi de Omnilogic.
În timpul guvernării Adrian Năstase Compaq România a câştigat numeroase contracte în sectorul public printre beneficiari numărându-se: Ministerul Sănătăţii, Ministerul Apărării Naţionale, Primăria Capitalei şi alţii.
Cel mai mare proiect câştigat de Compaq în România a fost informatizarea CNAS, a cărui valoare era de 120 milioane dolari. În câştigarea acestui proiect un rol determinat l-au avut Călin Tatomir şi Orest Robciuc, împreună cu Gabriel Marin, patronul Omnilogic. Proiectul a fost contestat vehement de ceilalţi jucători din piaţă şi a demarat în 2005 după preluarea Compaq de către HP.
În anul 2002, HP a cumpărat la nivel global Compaq.
Călin Tatomir a demisionat şi-a înfiinţat propria firmă, cabinetul Călin Tatomir fiind implicat în trucarea unor licitaţii la Ministerul de Justiţie, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul de Interne. Mai târziu, în perioada în care a fost director general la Microsoft, împreună cu Claudiu Florică au trucat licitaţia de licenţe Microsoft de la MCSI derulată în anul 2009.
Având o relaţie bună la Ministerul Educaţiei, Claudiu Florică a demarat discuţiile în anul 2001, pentru un proiect major de informatizare în şcoli, Sistem Educaţional Informatizat, adică SEI.
Pentru a nu repeta experienţa CNAS, unde Compaq câştigase proiectul dar acesta era blocat din cauza unor contestaţii, Claudiu Florică a decis să invite în acest proiect pe ceilalţi producători internaţionali majori de PC-uri (HP şi IBM) pentru a evita contestaţiile şi pentru a-şi uni activităţile de lobby. Aveau nevoie de un integrator, specializat în dezvoltare software, aşa că au apelat la Siveco, firmă cu experienţă în derularea contractelor guvernamentale.
Contractul a fost atribuit prin negociere cu sursă unică, fără nici o justificare, această decizie fiind luată de guvern la presiunea premierului Adrian Năstase în urma discuţiilor lui Claudiu Florică cu Alexandru Bittner şi Remus Truică privind cuantumul şi modul de plată a mitei către persoanele politice implicate.
Contractul a fost încheiat cu Siveco sub forma unui Contract – cadru de 200 milioane de dolari a cărui derulare urma să aibă loc în mai multe etape, în funcţie de bugetul alocat Ministerului Educaţiei.
Acest contract a fost iniţiat şi controlat de Claudiu Florică, în perioada 2000 – 2002 cât acesta era angajat Compaq. Negocierile au fost purtate de Claudiu Florică (Compaq), împreună cu reprezentanţii IBM (Vladimir Aninoiu), HP (Radu Enache) şi Siveco (Irina Socol) cu Ecaterina Andronescu, Mihnea Costoiu şi ceilalţi angajaţi ai Ministerului Educaţiei implicaţi în procesul decizional în acest proiect. Ce se livrează, cantităţile şi preţurile au fost negociate de către cei mai sus menţionaţi.
Nefiind o licitaţie deschisă, preţurile la care Ministerul Educaţiei a achiziţionat produsele respective au fost de câteva ori mai mari decât cele din piaţă. Toţi cei 3 furnizori de hardware au subcontractat livrarea produselor lor către firme locale prietene: S&T pentru HP, Omnilogic pentru IBM şi Net Consulting pentru Compaq, în aşa fel încât mita să fie mai greu de urmărit".
- Cine este Claudiu Florica. Totul a inceput de la licitatia pentru SIUI - sistemul IT pentru decontarea serviciilor medicale al CNAS
Claudiu Florica este prin urmare firul rosu in tot acest dosar de coruptie, omul care incepand din anul 2000 din pozitiile de sef al Compaq Romania si ulterior de sef al Fujitsu Siemens in Romania a tras sforile atat in cazul Sistemului Electronic Informatizat (SEI) al Ministerului Educatiei, cat si in cazul contractelor de sute de milioane de euro dintre Guvernul Romaniei si Microsoft, plecand de la "experienta negativa" cu implementarea SIUI - sistemul informatic al CNAS.
Tot acest megadosar de coruptie nu incepe in 2003 cand Guvernul Nastase a semnat parteneriatul strategic cu Microsoft, ci in 2000 cand Compaq Romania a castigat contractul de 120 milioane de dolari de informatizare al CNAS.
Ceea ce spune acest martor se verifica chiar din declaratiile facute de oficialii CNAS catre HotNews.ro in vara anului 2010 in plin scandal despre acest sistem IT care risca sa intre in colaps:
- "Licitatia pentru SIUI s-a facut in 2000, castigator a fost firma Compaq. Din anumite motive pe care nu le cunosc, probabil in urma unor contestatii, acest contract s-a intrerupt, fiind reluat in a doua jumatate a anului 2003 in sensul ca s-a produs preluarea Compaq de catre HP, si aceasta firma a trebuit sa-si dea acordul asupra termenilor contractuali la acest sistem", a declarat pentru HotNews.ro Mihai Bejat, director IT in cadrul CNAS.
Asa s-a ajuns ca Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), prima componenta a informatizarii sistemului de sanatate din Romania, sa fie implementat de un consortiu format din HP Romania (integrator de sistem si furnizor de infrastructura informatica), Siveco Romania (dezvoltarea aplicatiilor software) si Serviciul de Transmisiuni Speciale (STS) pentru servicii de telecomunicatii.
Tot oficiali ai CNAS faceau in februarie 2012 urmatoarele precizari pentru Mediafax:
- "Proiectul SIUI a fost contractat pentru 120 de milioane de euro, iar ulterior contractul a fost diminuat la 103 milioane de euro, actul fiind licitat în 2000, semnat în 2001 şi demarat efectiv în 2005, perioada de operare fiind de 13 ani", a informat la acea vreme CNAS pentru Mediafax,
- potrivit Monitorul de Suceava.
Prin urmare, din datele facute publice pana acum, tot acest mega dosar de coruptie ar trebui privit pe trei planuri distincte:
- 1. contractul SIUI al CNAS;
- 2. Programul de informatizare al Ministerului Educatiei - SEI;
- 3. Licentele Microsoft din institutiile publice cumparate ca parte a parteneriatului strategic semnat in 2003 de Guvernul Nastase cu Microsoft.
Claudiu Florica este prezent in toate aceste proiecte IT si el ar fi dirijat mita catre politicieni sau managerii implicati in aceste contracte IT.
- Cardasia dintre cele doua parti este redata in declaratiile unui alt martor din dosarul DNA care vorbeste despre Programul de informatizare al Ministerului Educatiei - SEI. Acesta explica tot mecanismul mitei:
Declaraţie martor
„Acest megacontract în jur de 200 milioane dolari a fost iniţiat, negociat şi controlat de CLAUDIU FLORICĂ în perioada 2001 – 2002, când a avut în acest sens întâlniri directe cu Ecaterina Andronescu, Mihnea Costoiu şi alţi angajaţi ai Ministerului Educaţiei şi Cercetării, factori de decizie privitori la acest proiect.
Contractul a fost atribuit prin negociere cu sursă unică, deşi nu exista nici un fel de impediment din punct de vedere tehnic pentru o licitaţie deschisă, respectiva decizie fiind luată de Guvern într-o şedinţă închisă şi nepublică.
Contractul încheiat de Siveco cu Ministerul Educaţiei a fost conceput ca un contract cadru a cărui derulare urma să aibă loc în mai multe etape, pe măsură ce Ministerul Educaţiei obţinea bugetul necesar achiziţiei. Contractul a fost conceput ca un contract ce depăşea necesităţile pentru a permite noi achiziţii ulterioare prin acte adiţionale, fără o procedură de licitaţie.
Claudiu Florică a condiţionat prezenţa firmei Compaq în acest contract de subcontractarea întregii furnituri de echipamente şi servicii în valoare de 2,3 milioane dolari firmei Technet Austria , firmă înfiinţată de Dragoş Stan în Austria printr-un intermediar, prieten de-al său pe nume Thomas Heintschel, special pentru derularea de contracte care implicau plata unor mite pentru persoane politice implicate în aprobarea acestui contract. Conducerea Compaq de la acea vreme, anume Mihai Pascali şi Călin Tatomir a aprobat derularea contractelor în această manieră şi a acceptat adaosurile comerciale exagerate ale firmei Technet Austria ştiind că din aceste adaosuri urma să fie plătită mita către persoanele din anturajul lui Adrian Năstase.
Claudiu Florică a condiţionat şi prezenţa firmei Siveco ca integrator în acest contract de subcontractarea unei părţi din softwear şi servicii în valoare de 1,5 milioane dolari firmei Kapraras Consulting condusă de Antonio Kapraras care urma să asigure la rândul ei plata unei mite către persoane din anturajul lui Adrian Năstase.
În anul 2002, Claudiu Florică s-a mutat de la Compaq la Fujitsu Siemens Computers şi ca urmare FSC a fost inclusă în contract în locul firmei Compaq şi a primit o comandă de echipamente de tehnică de calcul şi servicii în valoare de 8 milioane dolari, comandă condiţionată de cesionarea întregului contract către firma Net Consulting, firmă deţinută de Dragoş Stan şi care avea acelaşi rol de a plăti mitele promise de Claudiu Florică persoanelor din anturajul lui Adrian Năstase, acesta fiind singurul care putea semna HG ce avea ca obiect atribuirea contractelor în mod direct prin negociere cu sursă unică.
Această înlocuire a firmelor s-a efectuat cu acordul autorităţilor contractante existând corespondenţă în acest sens între Siveco, Ministerul Educaţiei, în care Siveco solicita această modificare, dar fără să existe nici un motiv real pentru care firma Compaq ar fi fost înlocuită cu FSC şi nu cu orice altă firmă producătoare de tehnică de calcul de pe piaţă.
Contractele cu Ministerul Educaţiei erau încheiate formal cu companii mari sau multinaţionale şi acolo unde era Claudiu Florică director, la un anumit moment, acolo apărea şi atribuirea directă a contractelor de către statul român.
În august 2003, Ecaterina Andronescu a fost schimbată cu Alexandru Athanasiu, în funcţia de ministru al Ministerului Educaţiei, iar Claudiu Florică a pierdut o parte din controlul pe care-l avea asupra autorităţii contractante, contractul derulându-se în continuare în perioada 2003 – 2009, dar fără ca vreuna din firmele protejate şi controlate de Claudiu Florică - Fujitsu Siemens Computers, Net Consulting, Softwin să mai primească vreo contractare.
În perioada 2003 – 2005, Claudiu Florică a exercitat presiuni pe toate canalele oficiale şi neoficiale pentru a fi reinclus în proiect, dar fără succes. Astfel, Claudiu Florică s-a întâlnit în primăvara anului 2004 cu Alexandru Bittner care controla toate proiectele de IT în perioada guvernării PSD-iste, 2000 – 2004, iar acesta i-a oferit lui Claudiu Florică susţinerea pe lângă Adrian Năstase în proiectele sistemului de securizare a frontierelor de stat şi proiectul licenţierii Guvernului României pentru produse Microsoft cu condiţia să renunţe să mai facă presiuni pentru a reintra în proiectului Sistemului Educaţional Informatizat.
Tot în 2004, Claudiu Florică s-a întâlnit cu Victor Ponta care avea la acea vreme funcţia de şef al Corpului de Control al premierului Adrian Năstase şi a încercat să-l determine pe Victor Ponta să demareze o anchetă a Corpului de Control la sediul Ministerului Educaţiei şi prin această presiune să oblige practic, firma Siveco să reintroducă firmele protejate de Claudiu Florică în cele două extensii de contract, una în valoare de 20 milioane de dolari şi cealaltă de 96 milioane de dolari, semnate în timpul guvernării PSD.
În schimbul acestei susţineri din partea lui Victor Ponta, Fujitsu Siemens Computers a dotat sediul Tineretului Social Democrat cu calculatoare Fujitsu Siemens în baza unei donaţii făcută prin partenerii Fujitsu Siemens Computers, de la acea dată.
În decembrie 2004, după schimbarea partidului de guvernământ ca urmare a alegerilor ce au avut loc, Claudiu Florică fiind în relaţii personale directe cu diverşi membrii ai Partidului Democrat, cum ar fi Romeo Raicu, Mihai Stănişoară, Victor Blaga, Răsvan Toader şi-a reluat campania de atac la adresa firmei Siveco şi a solicitat şi noilor miniştri reincluderea firmelor FSC, Net Consulting şi Softwin, firme pe care le controla în mod indirect, în acest proiect, dar fără succes.
Au fost foarte multe persoane implicate deoarece acest contract presupunea aprobări atât de la nivelul cancelariei primului – ministru, Ministerului Finanţelor, Ministerului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiilor, Ministerului Educaţiei şi Cercetării.
Persoanele implicate în trafic de influenţă şi luare de mită în acest contract sunt Adrian Năstase, prim – ministru în perioada 2000 – 2004, Alexandru Bittner care intermedia plata mitelor către Adrian Năstase în acea perioadă, Remus Truică, şeful Cancelariei Primului – ministru în acea perioadă, Victor Ponta, şeful Corpului de Control al Premierului în acea perioadă, Ecaterina Andronescu – ministru al Educaţiei 2000 – 2004, Cristina Ghiţulică – şef de cabinet la Ecaterina Andronescu în perioada 2000 – 2004, Mihnea Costoiu - secretar general al ministerului în acea perioadă, Traian Ionescu – director în Ministerul Educaţiei, Valentin Cotârţă – director în cadrul Ministerului Educaţiei, Gheorghe Dinu – consilier al ministrului Ecaterina Andronescu, Mihai Tănăsescu – ministrul finanţelor la acea perioadă, Enache Jiru – secretar de stat în Ministerul Finanţelor, Dan Nica – ministru MCTI, precum şi miniştrii PD numiţi după Ecaterina Andronescu şi anume, Alexandru Athanasiu, Mircea Miclăuş (n.a Mircea Miclea ?) şi ulterior, Andrei Marga.
Firmele implicate de către Claudiu Florică în traficul de influenţă şi dare de mită şi persoanele respective sunt Dragoş Stan, patronul firmei Net Consulting, Thomas Heintschel, acesta fiind interpus a lui Dragoş Stan şi Claudiu Florică ca director în firmele Technet şi Profinet, Nicolae Culacov, Ştefan Blaer şi Ioan Blaer, acţionari ai firmei Omnitech, care se ocupau de relaţia cu Ministerul Finanţelor, Dinu Pescariu, patronul de la Tenis Club, vechi prieten al lui Claudiu Florică care aducea sumele de bani în numerar în ţară ce urmau să fie plătite ca mită, în numerar, precum şi Antonio Kapraras, patronul firmei Kapraras Consulting.
Alte persoane implicate în traficul de influenţă şi dare de mită, în acest contract, în colaborare cu Claudiu Florică sau în mod direct, protejându-şi propriile interese în acest contract, sunt Irina Socol, patronul firmei Siveco, Florin Ilia, director şi acţionar Siveco, Gheorghe Sadoveanu, angajatul Siveco care se ocupa de traficul de influenţă la nivelul primului – ministru, Ştefan Morcov, angajat Siveco şi manager project pe proiect, Mihai Pascadi – director general Compaq, Călin Tatomir – director adjunct Compaq România, Vadimir Aninoiu – director general IBM România, Mihai Guran – director vânzări IBM România, Gabi Marin – patron la Omnilogic, Radu Enache – director general HP România, Dan Roman – director S&T România, Bogdan Cocora S&T România, Florin Talpeş – patronul Softwin, Metodiu Mehmet – director vânzări Softwin, şi ulterior coacţionar cu Claudiu Florică într-una din firmele acestuia, toate aceste firme menţionate mai sus fiind implicate oficial în contractul cu Ministerul Educaţiei şi făcând fiecare la rândul său trafic de influenţă şi dare de mită pentru a-şi maximiza cota din contract şi a-şi proteja rămânerea lor în acest contract.
Mecanismul era de a se crea un profit cât mai mare în firmele subcontractante, profit din care erau scoase prin intermediul unor off-shore-uri sumele de bani necesare plăţii mitelor prin intermediul unor contracte de servicii fictive. Odată ajunşi banii în off-shore-urile din destinaţii cât mai îndepărtate pe teritoriul României, mitele erau plătite fie prin transferuri bancare în firmele nominalizate de persoanele de lângă autoritatea contractantă şi care aveau rolul de a spăla respectiv bani şi de a-i aduce în ţară pe căi legale sau o parte erau scoşi numerar din băncile din afara teritoriului României şi aduşi în numerar în ţară, tot în mod ilicit, folosind diferiţi intermediari care aveau doar sarcina de a-i transporta în ţară, toate acestea făcându-se în scopul ascunderii sursei veniturilor de persoanele care încasau mită".
Concluzie:
Daca lucrurile afirmate de acesti martori catre procurorii DNA sunt adevarate atunci mita de care se vorbeste in tot acest dosar s-a dat din banii nostri. Nu a venit o firma straina care din propriile venituri sa fi mituit un politician pentru castigarea unui contract, ale carui clauze sa-i fi permis in timp sa-si recupereze 'investitia'.
Nu. Guvernantii au alocat fonduri publice in niste contracte IT deosebit de paguboase, in care produsele si serviciile au fost achizitionate la preturi cu mult peste nivelul pietei tocmai pentru a ramane loc de mita si de profit pentru toti cei implicati in aceste contracte. Ori asta inseamna ca indirect, eu, tu, noi toti, am dat spaga guvernantilor si managerilor marilor corporatii IT.
Pentru detalii privind reactia lui Victor Ponta la marturiile din dosarul DNA citeste si:
- UPDATE Un martor al DNA in cazul Microsoft afirma ca Adrian Nastase si Victor Ponta sunt implicati in trafic de influenta
- VIDEO Victor Ponta, vizibil agasat de intrebarile unui ziarist legate de contractul Microsoft: Ne dai voie si noua, ca stim ca tu ai o sarcina
- DNA: In acest moment, Victor Ponta nu are calitate de suspect sau inculpat in dosarul Microsoft
Pentru detalii privind reactia Siveco la marturiile din dosarul DNA citeste si:
- Martor al DNA in dosarul Microsoft despre cum ar fi cumparat Siveco lectii informatice de la liceeni si apoi le-a vandut Ministerului Educatiei la preturi de pana la 10 ori mai mari / Siveco: Pretul unei lectii a fost cu cel putin 72% mai mic decat cel de pe piata
Vorba unui banc recent:
Copilul vine acasă de la școală.
- Tată, știu ce carieră voi urma.
- Da ? Care ?
- Intru în crima organizată.
- Perfect. La stat sau la privat ?
Idealul acestor personaje ar fi să rămînă singure în țară și pe ceilalți să-i ia dracu, sau să se ducă la dracu (în praznic, ceea ce deja se întîmplă).
Principalul vinovat este firma lui Bill Gates deoarece ea a batut din poarta in poarta, ea a mituit diverse persoane pentru ca acestea sa aranjeze lucrurile astfel incit tarile respective sa cumpere licente de care nu aveau nevoie.
Scandalul Microsoft este international nu vizeaza doar Romania. Cititi articolele:
(1) "US investigates claims Microsoft bribed Chinese officials"
http://www.telegraph.co.uk/finance/financial-crime/9941049/US-investigates-claims-Microsoft-bribed-Chinese-officials.html
(2) "Microsoft Bribe Probe Reaches Into Pakistan, Russia Deals"
http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424127887324619504579027200320722342
Nu incercati sa induceti lumea in eroare dind principala vina pe romani despre care constat ca sunt vazuti de presa autohtona (unde scriu foarte multi ziaristi ce nu sunt etnici romani) drept un simbol a tot ce este mai rau in lume.
Citat Hotnews:
"Scandalul Microsoft nu este despre o spaga Microsoft data guvernatilor romani de la Adrian Nastase incoace. ... este ... despre o Romanie bolnava"
IA nu mai incerca sa ii scoti nevinovati! NU erau obligati sa ia mita si nici sa faca ceva!! Exista soft OS, existau zeci de solutii pentru hardware samd.! DE CE eu am ales sa-mi cumpar un comp ieftin DAR de calitate - iar astialalti nu puteau?!!
Bine-a zis cine-a zis, ca "Romania e bolnava", atata timp cat unii incearca sa minimalizeze vina unor asemenea ciumetzi!
Bill Gates vinde.
Cum?
E treaba lui!
Cum platesti tu, cui, cat... nu/l mai priveste.
El avrut sa iti ofere un prosud cu n47% discount.
Bombo ce a facut?
A platit tot si 47% i/a luat el si acolitii sai!
Unde este vina lui Bill Gates?
Omule, esti mai bolnav decat prevede legea!
De fapt stiu ce vrei; il vrei curat pe bombonel, pentru ca pesede sa para a fi curat, si asta pentru ca vrei pompa!
Sa traiesti tu cu el; eu ma inscriu in Loteria vizelor; RAMAI TU SI CU TOTI BOSOROGII, ASISTATII, POMANAGII, MILOGII in tara asta unde nu se munceste cat se fura!
Ajunge!
Oamenii sint asa cum sint, inapoiati si needucati, dar progresul social exista in ultimele mii de ani.
este aceeasi femeie care a desfiintat scolile profesionale pe motiv ca nu mai e cerere de asa ceva. si, ca fapt divers, daca nu stiai, avem deficit mare de sudori, lacatusi, etc. un sudor bun poate castiga mai mult ca un inginer, asa de criza e de meseriasi. dar in schimb tanti Androneasca a ajutat prietenii de la fabricile de diplome, ca lumea vrea sa aibe facultate.
eu sunt sigur ca multi din cei mentionati acolo nu stnt trecuti degeaba.
este aceeasi femeie care a desfiintat scolile profesionale pe motiv ca nu mai e cerere de asa ceva. si, ca fapt divers, daca nu stiai, avem deficit mare de sudori, lacatusi, etc. un sudor bun poate castiga mai mult ca un inginer, asa de criza e de meseriasi. dar in schimb tanti Androneasca a ajutat prietenii de la fabricile de diplome, ca lumea vrea sa aibe facultate.
eu sunt sigur ca multi din cei mentionati acolo nu stnt trecuti degeaba.
- hoteluri, vile de protocol, scoli si gradinite, ateliere
- fier la greu: o unit de pompare cu balansier are aprox 7 to, plus km de material tubular (sondele au in medie 1,5 km adancime), plus parcurile de prod., plus km intregi de conducte
- nu mai punem la socoteala petrolul exploatat
Materialul tubular din sonda se extrage usor printr-o operatie de interventie in sonda...
Iar unitatile de pompare sunt la suprafata, usor de ridicat!...
Problema este ca, daca in comunism nu aveam posibilitatea sa reactionam, acum ne-o facem cu...votul nostru.
Avem o majoritate de imbecili care voteaza si revoteaza infractori dovediti si chiar condamnati, ceea ce spune multe despre moralitatea acestei majoritati si mai avem a mare masa de fatalisti care refuza sa creada ca se poate trai si bine, din munca cinstita si ca acest sistem politic ticalos poate fi infrant.
Daca, dupa ce a inceput sa se intrevada amploarea dezastrului precum si escrocii care l-au cauzat, noi vom lasa tot imbecilimea sa ne hotarasca soarta, inseamna ca nu mai avem sanse la o viata normala iar tara asta va disparea, destramata de aceleasi hiene care au jefuit-o.
Nu am avut vreo preferinta inainte de prezentarea programelor candidatilor si as fi vrut sa ii aud pe Iohanis sau pe Udrea despre dizolvarea imediata a parlamentului prin referendum si initierea de noi alegeri cu respectarea vointei noastre pentru cei 300 de mincinosi...etc dar Iohanis s-a pronuntat clar pentru pastrarea sistemului iar Udrea ne povesteste despre o romanie frumoasa dar nu spune si cum o va realiza.
Singurul candidat care s-a pronuntat pentru implementarea vointei noastre despre cei 300, a fost Macovei dar abia in 2016. Pana acum are votul meu dar nu ma multumesc doar cu atat.
Vreau referendum pentru dizolvarea imediata a parlamentului si doar doua mandate pentru toti "alesii neamului", nu doar pentru presedinte caci doar asa vom putea scapa de aceasta ciuma politicianista permanentizata ba la putere, ba in opozitie.
2. Unii dintre candidati au declarat ca vor mentine acest sistem, ba unul chiar le-a spus-o pe sleau ; Daca nu castig alegerile, scapa cine poate.
3. Parlamentul este pepiniera si mediul din care provin acesti escroci si tot el este cel care ii apara de justitie.
Cred ca mai simplu de atat nu se poate explica si mai cred ca si un prescolar ar putea intelege.
Trebuie sa aiba un nume "Catchy", ca sa faca si mai multa senzatie:)
Romanul este definitia hotului si al batausului :)
Aveti argumente contra ?
-unde este industria romaneasca ?
-unde sunt (fostele) paduri ale tarii ?
-petrolul, gazele, diverse alte bogatii naturale ?
-in ce buzunare se lafaie c/val bugetelor nationale 1990-2014 ?
-flota ?
-3-4 milioane de romani pribegi (asa am ramas fara frate-fiu......) ?
-etc-etc-etc
Votul in Romania inseamna cel mult schimbarea clanului mafiot de la conducere cu altul ! Votati ! -:)
Sub comunism a fost nenorocire, sub capitalism e jale ! In fapt vorbim de aceeasi golani care talharesc rapace tara si poporul ! Carnetul din buzunar se schimba in functie de "cine da" : PCR-FSN-PNL-PSD-PDL...............multi au chiar traiectorii mult mai bogate ! Votati ! -:)
Bye !
PS: Hello Ilici, gata memoriile despre "rivolutie" ? -:)
Combinatia economic-legislativ-politic-media nu este admisa asa la vedere in nici o tara civilizata si se numeste plutocratie, la noi tocmai ca se face fara perdea, la fel cea si furtul.
Pe scurt : s-au facut legi proaste ca sa se poata fura, s-au imbogatit cei "alesi" foarte mult si foarte repede, pe cai oculte, privatizari strambe, au subjugat partidele si media, astfel ca acum controleaza toata tara.
Capitalismul, te asigur, este cu totul altceva, macar in teorie, ce avem noi s-a facut dupa o reteta clasica de banditism in care s-au acaparat pe rand increderea poporului, resursele, apoi realitatea servita de mesia si care in alte tari nu ar fi fost tolerata de tocmai de popor.
Insa la noi oamenii traiesc in bezna sau cel mult in confuzie. Acuzand capitalismul nu faci decat sa deschizi poarta catre intoarcerea la comunism si care ar fi cea mai proasta idee si denota o lipsa de discernamant.
===========
Nu face nimenea apologia comunismului ! Poate handicapatii ! -:)
La noi "comunism ante 1989" = "capitalism post 1989" = talharie !
Stiu foarte bine cum e in west ! Am - practic - toata familia plecata !
La noi e doar o parodie gen "Ukraina latino" ! -:)
totusi scriu aici ca sa ramana: din comunism nu ai ce alege.
tot ce s-a facut "bun", cu zici tu, s-a facut cu niste costuri pe care tu nu vrei sa le vezi. este alegerea ta si a celor ca tine. in comunism "toti aveau loc de munca" si "s-a construit" ( orbeste as zice eu ) cu pretul libertatii oamenilor. In comunism puteai sa iti alegi o paine de pe raft ? Nu !
Nea Gheorghe avea loc de munca si producea de ex. pantofi pentru ca in toata tara, lumea se calca in picioare pentru pantofii aia, fiindca le simtea lipsa si nu puteau alege alt tip de pantofi. Cand a putut alege, Nea Gheorge a ramas somer ... Insa pe voi astia va loveste amnezia cand e vorba sa va ganditi la costurile reale ale comunismului. Vedeti numai asa-zisa parte plina a paharului, constructiile alea inutile, iar cand e vorba de capitalism, vedeti pe dos, doar raul. Putin va pasa de libertatea cu care voi nu stiti ce sa faceti si tot voi sunteti aia care voteaza prost, dar si care tipa cel mai mult. Si ati inventat si scenarii care sa va puna pe voi intr-o lumina buna.
Si atunci, te intreb eu, ce sa alegem din comunism ?
Eu unul vreau sa pot face alegeri in viata si mi se pare mai important sa am libertate de alegere decat ca orice idiot sa aiba un loc de munca si sa construiasca uzine si combinate care s-au dovedit un fiasco economic.
Amestec de comunism cu capitalism nu prea are unde sa duca decat la dezastru si ma gandesc chiar la tari mult mai rasarite, nu la noi. Amesteca lapte cu rahat si vei obtine ... rahat, nu e o vorba mare, "calea de mijloc" pare un common sense al timpurilor actuale, insa se va demonstra ca e o utopie, la fel cum a fost si comunismul la vremea lui.
Spun toate astea nu ca sa ma aflu in treaba, ci pentru a contracara ideile tale, care, daca ar fi luate de bune de altii, mai ales de tineri, nu i-ar face decat niste inutili rostiori de lozinci ca tine.
In universitati nu prea sunt bine primiti ca la noi; in administratie tendinta e sa fie scosi incet-incet, vezi cazul Munchen.
La noi, nu Microsoft e principala problema ( e problema lor cat cer pe o licenta ) ci intermediarii care au luat de la ei si au vandut statului cu de 5 ori pretul.
Si tot asa pana in 2014, obicei otoman ... ploconirea in fata celui care are si poate mai mult. Se pare ca este un obicei barbatesc traditional, japonezii fac la fel si toti asiaticii, simt nevoia sa se alinieze/inroleze, nu suporta libertatea haotica !
Asa ca vezi cum vorbesti despre revolutie. Libertatea cuvintului exista si o respect. Dar daca tu crezi ca poti sa-ti bati joc de mine in asemenea hal, ... nu te vad bine. Am fost milioane care am iesit pe strazi. Ma refer la milioanele de oameni adevarati, barbate si femei, care NU au cerut certificate de revolutionari si drepturi speciale. Pentru ca eu mi-am riscat viata, tu nu ai dreptul sa ponegresti revolutia romana.
==============================
Ponegresc rezultatul ! Vad foarte bine ceea ce este in jurul meu ! Tu nu ? Vezi cumva onestitate - prosperitate - sanse egale - competenta - bun simt - grija fata de sanatatea oamenilor si educatia copiilor..............etc-etc-etc
Vad o hotie generalizata - nepotism - incompetenta si inca multe altele !
Nu sunt istoric. Unii spun ca a fost revolutie, altii ca a fost lovitura de stat, altii vorbesc de manipulare - altii...........sunt o droaie de carti, articole ! Pe mine ma intereseaza rezultatele ! In curand copii vor vedea un copac doar la muzeu (daca vor mai fi si astea - cultura nu e chiar finantata abundent) ! Pentru asta ai iesit in strada in 1989 ? Eu cred ca nu !
M-am luptat pentru dreptul tau de a critica. Plingeam noptile din frica de moarte. Eram tinar si-mi doream mult sa traiesc. Orice iti inchipui tu ca faci aici, gresesti. NU vreau statuie de la tine! Nu merit statuie! Dar nu-ti bate joc de sacrificiul a milioane de oameni. Fara noi, vorbeai acum limba rusa. Iar daca m-as intoarce inapoi in timp, as lupta la fel pentru libertate. Chit ca babuini ca tine isi vor bate joc mai tirziu de sentimentele si sacrificiul generatiei mele.
Sa-ti fie rusine!
Dar a devenit un common sense ca dupa caderea comunismului, epoca dominata de un singur partid, Partidul Comunist, in care mijloacele de productie au fost nationalizate, sa se numeasca simplu "comunism" chiar daca ei insisi o numeau doar etapa intermediara "socialism", comunismul fiind proiectat undeva dupa anul 2000.
Chiar daca terminologia asta nu e pe placul unora care se cred mai cu mot si care incearca prin agatarea de cuvinte dar si cu alte argumente jalnice sa ne demonstreze noua ca suntem prosti dar si ca nu a fost chiar atat de rau atunci...
Tot în acea perioadă luase ființă CNAS și, normal s-au dotat și ei cu computere, deh, muncă tată. Întâmplător am avut ocazia să aflu cam ce fel de computere erau (ușor de aflat pentru cei interesați), și la ce preț. Un computer de-al lor era unul mediocru deja dar plătiseră per bucată de aproape trei ori mai mult decât plătisem eu pentru al meu!
Pentru ca , atunci cand ma uit in ochii baiatului meu de 2 ani, im dau seama ca suntem mai pacatosi decat cei din pildele biblice :(
Daca te vei uita in ochii copilului iti vor da lacrimile la gandul ca pentru binele lui va trebui sa pleci din tara, si nu vei mai fi roman... te vei mutila sufleteste...
Totusi acest sentiment ar trebui sa ne motiveze sa luptam impotriva noastra a poporului. Ca un organism care inceraca sa se curete de cancer , trebuie sa facem ordine in tara; oricat de buni sa blanzi am fi noi, ne trebuie toleranta zero pentru nesimtire. Chiar daca ea vine de la generatia parintilor nostrii.....
Androneasca ameninta ca isi da foc ,dar stie bine ce a facut.
Si asta doar in educatie ,cine stie ce afaceri s-au derulat in sanatate ,dezvoltare,...
Daca nu era FBI nu se afla nimic,pacat ca nu e si un FBI european sa cerceteze ce s-a facut cu banii europeni ca ne-am ingrozi.
Cei care ar trebui sa citeasca 77 de pagini sunt chiar votantii PSD bugetarii,pensionarii,asistatii din buzunarul carora s-au furat cei mai multi bani,din pacate e mai simplu sa se uite la antena 3 .
Cat timp au fost condusi de Ballmer s-au facut singuri de cacao, cauta show-urile si iesirile acelui mascarici. Ca sa nu mai zic de strategia falimentara care i-a dus in declin.
E clar ca dupa ce vanzarile de PC-uri au luat-o la vale in segmentul home users, se bazeaza pe stat si pe companii mari unde fac lobby desantat ca sa isi pastreze porcariile de aplicatii si sa spele pe creier oamenii, ceea ce nu ii poate tine departe de "zona gri" a spagii si coruptiei.
La fel cum de-a lungul timpului au facut "lobby" la producatorii de HW ca sa nu dezvolte drivere pentru alte OS-uri concurente, stim noi care.
Stai linistit, prietene, fac parte din acelasi jeg in care se invart toate companiile care nu (mai) au ce oferi de fapt.
Foarte bun articolul, felicitari.
Presa ca de fiecare data ridica fusta justitiei si face publica o ancheta care in mod normal trebuie sa se desfasoare nu in piata la taraba si nici la televizor, ca doar nu-i linsaj mediatic !!!.
In Romania s-au furat sute de milioane de cite o persoana si nu s-a facut atita taraboi ,romanul uita Bancorex !!!,uita de Temesan???,uita de Bivolaru???,uita de SOV???,uitati privatizarile dubioase la toata industria romaneasca !!!,uitati contractul Bechtel ?,uitati Sidexul ?Uitati BCR ?,uitati Petrom cu tot cu rezerve ?,ce-i contractul cu microsoft ???,este o continuare a hotiilor care devenise un mod de viata ,un mod de parvenire in lumea celor
ce pretind ca guverneaza Romania.
Asistam la rafuieli intre clanurile mafiote ce si-au pus coada pe Romania ,iar un remember pentru cei cu minte slaba vezi reactiile lui Nastase !!!-ce ba vreti sa-mi numarati oulele !!!.
Doamne ocroteste-i pe romani! Saracia este asa de mare, dar lacomia multor politicieni nu are limite .. Pana cand fratilor vom rabda sa fim jupuiti de nemernici ?? Pana cand vom trai in saracie, boala. analfabetism .. ? Pana cand vom privi ca prostii palatele, masinile bengoase, luxul lor ?? Rabarea noastra este fara de sfarsit ??
oare nu exista posibilitetea sa le dam bani mai multi si sa- i exilam 300 de ani
Niciun personaj nu este mai inteligent decit autorul romanului. Magistratii au dat nenumarate dovezi de coruptibilitate si ancilarism incit sa cred ca asa, ca grup, ar fi mai curati decit mediul politic sau cel economic.
Faptul ca DNA a decis sa faca publica ancheta Microsoft cu o luna inaintea alegerilor prezidentiale e foarte suspect. Chiovesi s-a aratat miel supus dus la taiere fata de presedinte, de ce si-ar schimba naravul tocmai acum? La dosarul ICA a avut mare succes, nu e sigur ca s-ar repeta, cu un lot imens de trimisi in judecata.
Dupa tine nici-un martor nu e credibil indiferent de tonele de dovezi pe care le au procurorii din care o parte provin de la FBI.
Cat despre momentul ales pentru lansarea lor sunt de acord cu tine. E vorba de alegeri si fiecare ataca cu ce poate:
Ponta devalizeaza bugetul tarii(partea de investitii) ca sa dea bani primarilor si amnistii fiscale iar ceilalti ataca cu legea in mana hotii.
Adevarat, procesul de justitie trebuie sa-si urmeze cursul, insa, daca as sti ca este adevarat ceea ce afirma acest martor, in locul actualului prim ministru, nu numai ca mi-as da demisia, insa m-as prezenta legat, direct la penitenciar! Este o chestiune de bun simt, o chestiune de...civilizatie. Urmand logica, putem spune ca Romania nu este o tara civilizata sau, pur si simplu, afirmatiile martorului sunt mincinoase. Daca ar fi sa urmaresc istoricul acestor fapte, as inclina catre prima varianta, in al carui scenariu grotesc, suntem considerati drept victime, nu cetateni.
Ei bine, mai devreme sau mai tarziu, aceste lucruri se vor schimba intr-un sens TOTAL nedorit de catre politicieni sau de catre cei ce controleaza sistemul acestora. Castelul de carti format din minciuni, demagogie, propaganda, abuz, ideologii politice...toata acesta constructie a Controlului prost aplicat, se va prabusi complet. Niciodata sa se mai ridice!
Acest dosar nu ar fi fost posibil daca specialistii in IT din ministere ar fi refuzat sa accepte Microsoft drept "sursa unica". Nu vorbesc aici numai de Linux, ci si de orice alte sisteme poate mai putin cunoscute. Si, daca tot vrem un gigant de procesare cum e MS Office, la care un functionar "sa bata referate", macar sa fi trimis invitatie de participare si catre compania ce detine WordPerfect (ce putin). Mai exista si Star si o grmaada de alte pachete comerciale (nu freeware!).
Si eu am spus pe aici de mai multe ori ca legarea de MS este doar o expresie a incompetentei sia mirajului pentru firme foarte mari.
Sa incetam sa mai spunem ca doar cei din reteua data in vileag sunt de vina.
Principalul vinovat este incompetent *dublata de lasitate" functionarilor IT din ministere. Incompetenta, din pacate, nu este o vina in sens penal.
Aceasta dezvaluire nu e intmplatoar aparauta odata cu povestea din Ucraina. Inca o tara corupta structural la limita de Est a Europei ar fi afectat grav interesele NATO (citeste: SUA).
Cand situatia de la Est se va stabiliza (sa speram) coruptia va reveni. Sunt convins de acest lucru deaorece chiar daca s-a destructurat o mafie, alta ii va lua locul cat timp incompetent crasa izvorata dintr-un system de invatamant putred se va mentine.