Posta Romana, condusa de vicepresedintele PSD Diaspora Alexandru Petrescu, imparte gratuit batranilor care vin sa-si ridice pensia de la ghiseele postale din Bucuresti pliante electorale PSD cu mesajul 'Klaus Iohannis vrea sa iti taie pensia'. Dupa ce un cititor HotNews.ro ne-a sesizat ca a intalnit aceasta situatie la unul din oficiile postale din sectorul 3, am mers in cel mai apropiat oficiu postal si intr-adevar la ghiseu se impart astfel de pliante. "Le dam de obicei pensionarilor care vin sa ridice bani si cuponul de pensie. Nu pot sa va dau decat unul si nu avem alte pliante electorale", mi-a declarat angajata de la ghiseul postal din sectorul 1. Contactati de HotNews.ro, oficialii Postei au precizat ca angajatii nu au voie sa faca acest lucru la ghiseu, ca vor verifica cele relatate si vor lua masurile care se impun.

Foto:

Mesajul unui cititor HotNews.ro:

  • "Salutare, astazi am fost sa ridic o recomandata de la oficiul Postal numarul 72, din sectorul 3. Pe ghiseele acestui oficiu postal se aflau gramezi intregi de flyere, gen "Basescu il sustine pe Iohannis", exact ca acelea de au fost inmanate oamenilor o data cu pensia. Faptul ca Posta Romana a spus ca nu stie ce contin acele plicuri e o minciuna gogonata. M-as bucura daca cineva de la d-voastra ar intra intr-un astfel de oficiu postal si ar face niste poze. E penibil ce se intampla. Multumesc".

Ce am constatat in primul oficiu postal in care am intrat:

In urma acestui mesaj, am plecat de la redactie catre cel mai apropiat oficiu postal si am intrat in Oficiul postal numarul 15 din Bucuresti, situat pe strada Ion Campineanu nr. 23.

La fiecare ghiseu erau oameni care asteptau la rand si nicaieri nu erau afisate astfel de pliante electorale. M-am uitat foarte atent si eram pe punctul de a pleca, cand am zis sa intreb totusi daca se impart pliante electorale.

"Da, avem pliante electorale", mi-a spus o angajata ocupata cu alte treburi, care mi-a indicat si ghiseul unde trebuie sa stau la rand.

Din fericire nu a fost nevoie sa astept decat o persoana in fata mea si apoi am intrebat-o pe cea care era la ghiseu daca are pliante electorale pentru ca m-ar interesa. Dupa ce s-a uitat putin intrigata, angajata postala mi-a inmanat pliantul din imagine.

'Pe astea le dam de obicei pensionarilor cand vin sa-si ridice bani sau cuponul de pensie', a raspuns aceasta intrebata cui anume se dau aceste pliante.

Mai aveti si alte pliante de la alti candidati?, am intrebat eu.

Nu, eu nu le am decat pe acestea. Nu va dau decat unul, a spus aceasta.

Si spuneti ca le dati de regula pensionarilor?

Da, dar oricum majoritatea le lasa aici, nu-i intereseaza, mi-a mai spus angajata Postei, putin agasata de insistenta intrebarilor pe aceasta tema, desi nimeni altcineva nu mai astepta la rand.

Am contactat oficialii Postei Romane carora le-am comunicat cele intamplate, iar raspunsul primit oficial este urmatorul:

  • "Nu au voie sa faca asta. Compania Nationala Posta Romana va verifica cele relatate de jurnalistul HotNews.ro si va lua masurile care se impun", a declarat pentru HotNews.ro Cosmina Croitoru, purtatorul de cuvant al Postei Romane.

Amintim ca saptamana trecuta (15 octombrie) Alianta Crestin Liberala (ACL) a acuzat ca PSD se foloseste de o institutie de stat, Posta Romana, pentru livrarea de pliante mincinoase, in care dezinformeaza alegatorii ca odata ajuns presedinte, Klaus Iohannis va gira taieri de pensii si salarii.

Cateva detalii din comunicatul ACL - sursa Agerpres:

"Este extrem de grav ca PSD se foloseste de o institutie de stat, Posta Romana, ai carei angajati sunt obligati ca, odata cu pensia, sa le distribuie persoanelor varstnice si pliante cu aceste informatii false.

Posta Romana, permanent capusata de grupuri de interese si ajunsa acum in situatia de a da afara oameni, este in continuare parazitata fara jena de PSD. Practic, Victor Ponta isi face campanie pe banii romanilor, folosind institutii publice.

Cerem PSD sa faca public contractul incheiat cu Posta Romana pentru a distribui aceste materiale de propaganda. Vrem sa urmarim, de asemenea, in ce masura aceste sume se regasesc in documentele oficiale referitoare la bugetul de campanie.

Teama PSD si a lui Victor Ponta de a pierde alegerile ii determine sa angreneze in lupta impotriva candidatului ACL institutii ale statului. Astfel, numeroase primarii din tara sunt obligate sa distribuie aceste pliante mincinoase, cu scopul de a-i speria pe oameni.

Acest nou atac josnic nu are nicio acoperire. Programul prezidentiabilului ACL nu contine nicio referire la scaderi de venituri pentru romani".

In replica, Posta Romana a precizat in aceeasi zica distribuirea acestor pliante s-a facut in baza unui contract comercial, asa cum a facut-o si in alte campanii electorale, si ca nu o priveste continutul mesajelor livrate.

Mai mult, luni, 20 octombrie, a venit cu precizari suplimentare, subliniind ca a primit solicitari pentru distribuirea de pliante electorale "carora le-a dat deja sau le va da curs in zilele urmatoare" si de la Monica Macovei, Elena Udrea si Calin Popescu Tariceanu. Posta spune ca este vorba de contracte comerciale si ca in privinta continutului de text, intreaga raspundere revine beneficiarilor.

Precizarile facute luni, 20 octombrie, de Posta Romana:

In urma informatiilor eronate transmise de o parte a mass-media, legat de distribuirea de flyere electorale de catre Posta Romana pentru unul dintre partidele aflate in competitia electorala, revenim cu urmatoarele precizari:

POSTMESAGER PLUS este un serviciu din portofoliul Postei Romane, care consta in distribuirea de trimiteri catre anumite segmente de clienti, trimiteri cu greutatea maxima de 50g, inclusiv, de tipul: ziare, cataloage, pliante, brosuri sau alte materiale publicitare, precum si de publicitate electorala sau marketing politic. Distribuirea de catre Posta Romana a trimiterilor POSTMESAGER PLUS, constand in materiale publicitare cu caracter electoral sau de marketing politic, se realizeaza doar pe perioada derularii campaniei electorale.

Derularea serviciilor de publicitate neadresata/semiadresata se realizeaza prin intermediul factorilor postali, fie prin depunere la cutia postala, fie prin inmanarea acestora segmentului ales de client, in functie de cererea acestuia. Toti solicitantii, persoane fizice sau juridice, pot accesa pe baza contractuala serviciile de publicitate neadresata/semiadresata (Postmesager, Postmesager Plus, Postghiseu si Postcatalog) la tarifele afisate in oficiile postale sau pe site-ul Postei Romane si pot beneficia de reduceri tarifare pentru indeplinirea conditiilor de volum specificate in contract.

In ceea ce priveste continutul de text si imaginea trimiterii, intreaga raspundere revine beneficiarului. Pentru campania electorala privind alegerile prezidentiale 2014, Posta Romana a primit solicitari similare - carora le-a dat deja sau le va da curs in zilele urmatoare - din partea urmatorilor candidati:

  •     Monica Macovei - solicitare la nivelul administratiei centrale, dar si la nivel local
  •     Elena Udrea (PMP)
  •     Calin Popescu Tariceanu - solicitare la nivel local

Posta Romana a incheiat astfel de contracte in toate campaniile electorale anterioare, cu majoritatea formatiunilor politice implicate. In campaniile electorale din 2012 si 2013, Posta Romana a incheiat contracte POSTEMESAGER PLUS cu urmatoarele partide/aliante, fie la nivel central, fie local: USL, PP-DD, PSD Organizatia Arad, USL Braila, PP-DD-Buzau, PNL Roman, PDL Alba, USL Alba, USL-PNL Sibiu pentru Mircea Cazan, PP-DD Braila colegiu senat nr.1, USL Bucuresti, Deputat Petru Calian, PDL Tulcea, USL Bistrita Nasaud, USL Brasov, USL Arad, PP-DD, PDL Dambovita, PDL Iasi, USL Giurgiu, USL Buzau, PDL Suceava, USL Dambovita, USL Dambovita pentru Sorin Rosca Stanescu, PRM Mures, PDL Tulcea, USL Bucuresti pentru Ana Birchall, USL Bucuresti pentru Victor Cristea, Deputat Aurel Vladoiu, PP-DD Bacau, Uniunea Democratica a Maghiarilor din Romania, PDL Tulcea, PDL Timis, PP-DD Sibiu, PDL Brasov.