Comisia Europeana a anuntat joi ca a aprobat o investitie de 57,1 milioane de euro in cadrul Fondului european de dezvoltare regionala (FEDR), dintr-o investitie totala de 69 milioane de euro (n.a fara TVA), pentru dezvoltarea unei infrastructuri de banda larga de 3.265 km in asa-numitele 'zone albe' ale Romaniei - in care nu exista retele de comunicatii electronice de acces sau de distributie. Proiectul RO-NET va acoperi 783 din cele 2268 de localitati identificate in Romania ca 'zone albe' si va contribui la reducerea decalajului digital dintre zonele urbane si cele rurale prin oferirea accesului la internet in banda larga unui numar de aproximativ 130.000 de gospodarii cu 400.000 de locuitori, 8.500 de intreprinderi si 2.800 de institutii publice.

"Proiectele de acest tip servesc la crearea unor conditii-cadru imbunatatite pentru mediul de afaceri si cetateni si permit regiunilor mai putin dezvoltate din Romania sa beneficieze de oportunitatile oferite de economia digitala", a declarat Comisarul european pentru politica regionala Johannes Hahn.

Investitia are loc in cadrul programului 'Cresterea competitivitatii economice', fiind finantata pe axa prioritara 'TIC pentru sectoarele privat si public'. Proiectul urmeaza a fi implementat pana la sfarsitul anului 2015.

Aprobarea finantarii europene vizeaza reteaua Ro-Net pentru care autoritatile romane au finalizat deja o procedura de concesionare.

Romtelecom si Cosmote (care acum opereaza sub brandul Telekom Romania), avand ca tert sustinator pe furnizorul chinez de echipamente telecom Huawei, au castigat concesionarea lucrarilor de construire si operare a unei retele nationale de internet broadband in zonele defavorizate din tara, contracte in valoare de 365,7 milioane lei (83,1 milioane de euro, inclusiv TVA), conform datelor publicate in 5 iulie 2014 in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP). Proiectul este finantat prin fonduri UE.

Context:

Acesta este un 'proiect major', investitia totala (inclusiv TVA) ridicandu-se la peste 50 milioane de euro. Proiectul face astfel obiectul unei decizii speciale a Comisiei Europene, in conditiile in care alte tipuri de proiecte sunt aprobate la nivel national sau regional.

Proiectul RO-NET va veni in completarea infrastructurii de telecomunicatii apartinand operatorilor existenti in regiunile respective si va conferi acces deschis si nediscriminatoriu la furnizorii de servicii pentru intreprinderi sau consumatori.

Decizia de cofinantare a proiectului se incadreaza in perioada de programare 2007-2013. Romaniei i-au fost alocate fonduri in valoare de aproximativ 20 miliarde de euro in cadrul politicii de coeziune in perioada 2007-2013. Pentru perioada 2014-2020, Romaniei ii sunt alocate 22,9 miliarde de euro (la preturile actuale).