Ministrul Comunicatiilor, Razvan Cotovelea (PC) a declarat marti ca toate salariile angajatilor Postei Romane vor creste incepand de luna viitoare, in conditiile in care compania de stat a trecut pe un profit brut de 6,5 milioane de euro si se asteapta ca profitul inregistrat in acest an sa depaseasca 10 milioane de euro. Intrebat de HotNews.ro cu cat vor creste salariile, Ministrul Cotovelea a raspuns: "nu stiu detalii, dar va pot spune colegii. Cresterile sunt pe diferite clase, cei care au salariul cel mai mic vor primi cea mai mare crestere". Amintim ca principalul motiv pentru demiterea fostei conduceri a Postei Romane a fost aprobarea de catre aceasta a majorarii salariilor postasilor care s-ar fi facut fara respectarea normelor legale. Posta Romana are peste 27.000 de angajati.

Oficiu postalFoto: Hotnews

Intrebat de HotNews.ro cu cat vor creste salariile, ministrul a spus:

  • "Nu stiu detalii, dar va pot spune colegii. Cresterile sunt pe diferite clase, cei care au salariul cel mai mic vor primi cea mai mare crestere".

In legatura cu oferta depusa de Posta belgiana -bPost- pentru privatizarea Postei Romane, Razvan Cotovelea a declarat:

  • "Posta belgiana si-a depus oferta tehnica se analizeaza de catre comitetul de privatizare, oferta financiara va fi deschisa ulteriuor. Vom vedea ce va spune Comisia, activitatea merge mai departe", a precizat acesta.

Amintim ca in vara acestui an, Ion Smeeianu a fost revocat de la conducerea Postei Romane.

Demiterea sa a fost ceruta in cadrul protestelor postasilor din luna mai 2014 si demiterea sa a avut loc in luna iunie, in urma scandalului legat de aprobarea de catre acesta a platii unei compensatii de 60.000 de euro catre Rosita Alexe, directorul executiv juridic al companiei la incetarea raporturilor de munca.

Pe de alta parte, motivele oficiale pentru revocarea sa si a celorlalti reprezentanti ai statului in Consiliul de Administratie al Postei Romane anuntate de Ministerul pentru Societatea Informationala sunt ciudate.

Aprobarea majorarii salariilor postasilor care s-ar fi facut fara respectarea normelor legale este principalul motiv anuntat de Ministerul pentru Societatea Informationala, desi acelasi minister salutase anterior masura, cu ocazia incetarii protestelor.

Mai exact, Ministerul pentru Societatea informationala (MSI), condus de Razvan Cotovelea (PC), a enumerat miercuri, 11 iunie 2014, motivele pentru care Adunarea Generala a Actionarilor a decis revocarea mai multor membri din Consiliul de Administratie al Postei Romane:

  •     Aprobarea majorarii salariale prin incheierea Actului Aditional la Contractul Colectiv de Munca (CCM) dintre CNPR si SLPR inregistrat sub nr. 104/1026/22.05.2014 - s-a facut cu nerespectarea normelor legale aplicabile (incalcarea prevederilor art. 132 alin (1) din Legea 62/2011, art. 30 din Legea 329/2009, OG 26/2013);
  •     Nerespectarea obligatiilor de prudenta, diligenta si loialitate, actionand contrar intereselor CNPR., obligatii prevazute in contractele de mandat;
  •     Incalcarea de catre membri CA a obligatiei de supraveghere ce decurge din prevederile Legii 31/1990.

Printre altele, noul Consiliu de Administratie interimar va avea ca prioritati renegocierea cu Sindicatul Lucratorilor Postali din Romania a Actului Aditional la Contractul Colectiv de Munca 2008-2018 inregistrat cu nr. 104/1026/22.05.2014, respectiv cu nr. 215/22.05.2014 pentru a se asigura conditiile sustenabile din punct de vedere financiar a activitatii Postei Romane.

Citeste si: Ministerul Comunicatiilor confirma informatiile HotNews.ro: Posta Romana are un nou Consiliu de Administratie si un nou director general interimar, Alexandru Petrescu

De notat este faptul ca aprobarea majorarii salariilor postasilor a fost salutata de acelasi Minister in data de 26 mai, la anuntarea incetarii protestelor postasilor.

Iata ce spunea atunci Ministerul:

  • "Protestele sindicalistilor de la Posta Romana au incetat la finalul saptamanii trecute. Seria de intalniri care a avut loc sub semnul dialogului social in ultimele doua saptamani intre reprezentantii Companiei Nationale Posta Romana (CNPR) si reprezentantii Sindicatelor din companie (SLPR), cu medierea Ministerului pentru Societatea Informationala si a Ministerului pentru Dialog Social, s-a incheiat cu semnarea unui protocol si a unui act aditional la Contractul Colectiv de Munca (CCM) prin care sunt prevazute cresteri salariale. De asemenea, protocolul prevede acordarea de sporuri salariale, aprovizionarea cu rechizite si consumabile, achizitionarea de uniforme pentru postasi si alte masuri menite a imbunatati conditiile de munca ale angajatilor companiei.
  •  In cadrul sedintei Consiliului de Administratie al CNPR din data de 22 mai 2014, a fost aprobata majorarea cheltuielilor salariale convenite cu SLPR, in limitele prevazute de legislatia in vigoare in domeniu si mandatarea directorului general pentru semnarea in numele si pentru CNPR a actului aditional la Contractul Colectiv de Munca".

HotNews.ro a solicitat joi, 10 iunie, atat Ministerului pentru Societatea Informationala cat si sindicatului SLPR sa ofere o explicatie in legatura cu aceasta situatie contradictorie si sa precizeze daca vor mai avea sau nu loc cresterile salariale mentionate anterior in acordul dintre cele doua parti. Pana in prezent nu am primit nici un raspuns.