​Posta Romana si-a anuntat miercuri intrarea pe piata de brokeraj in asigurari, deocamdata printr-un proiect pilot. Printr-o companie special creata, Posta Romana Broker de Asigurari, care are 4 angajati, operatorul postal a inceput sa vanda asigurari generale la sediul central, iar incepand de joi, 30 octombrie, si in oficiul 39 din Capitala. Conducerea Postei mizeaza pe baza uriasa de clienti si pe cei peste 27.000 de angajati, care isi vor lua comision din vanzarea politelor, in cazul in care sunt autorizati sa vanda asigurari, sau daca reusesc sa convinga oamenii sa-si incheie asigurari. Intrebat de cresterile salariale, Alexandru Petrescu, directorul general al Postei Romane, a spus ca in medie salariile vor creste cu 100 lei brut incepand de luna viitoare.

Posta Romana a intrat pe piata brokerajului in asigurariFoto: Hotnews
  • "Potentialul este enorm, speram ca in 3-4 ani Posta Romana sa devina intre primii trei jucatori din piata. Anul 2014 se va inchiea cu un profit al Postei Romane de 14 milioane euro. Anul 2013 a fost incheiat cu o pierdere de 8 milioane euro, ceea ce spune mult despre competenta noii conduceri a Postei Romane", a declarat Razvan Cotovelea, ministrul pentru Societatea Informationala (MSI).

Alexandru Petrescu, directorul general al Postei Romane, a fost chiar mai optimist.

  • "Nu am nici o indoiala ca in urmatoarele 12 luni vom deveni cel mai mare broker de asigurari din Romania. Avem cea mai mare baza de date de clienti din Romania", a spus Petrescu.

Acesta a spus ca "in luna noiembrie din acest an va anunta planul national de modernizare al Postei Romane pentru o durata de 24 de luni care va cuprinde achizitii si restructurari toate menite sa modernize Posta Romana.

"La sfarsitul celor 24 de luni, vom avea o companie perfect compatibila cu celelalte companii similare din Europa", a spus Petrescu.

Intrebat de cresterile salariale, Petrescu a spus ca in medie salariile vor creste cu 100 lei brut.

Viorel Motoroiu, directorul general al Postei Romane Broker de Asigurari a dat mai multe detalii despre activitatea de brokeraj.

  • "Pana acum avem contracte cu 7 societati de asigurare printre cele mai mari. Circa 12 milioane de oameni intra in Posta Romana luna de luna. Ne vom baza pe oamenii existenti in Posta Romana, o parte au mai lucrat in asigurari. Vor castiga bani in plus exact cum se platesc oamenii in asigurari. Pana la sfarsitul anului intentionam sa ne extindem in Bucuresti si sa ne lansam la nivel national in resedinte de judet, unde avem trafic foarte mare", a spus Viorel Motoroiu.

Oficialii postei nu au comunicat in cadrul conferintei cati angajati postali sunt autorizati sa vanda asigurari. Viorel Motoroiu a spus ca acestia vor lua comision din vanzarea politelor, in cazul in care sunt autorizati sa vanda asigurari, sau daca reusesc sa convinga oamenii sa-si incheie asigurari.

Viorel Motoroiu a precizat ca momentan compania are patru angajati si ca pana la sfarsitul anului vor numarul va creste la 10 angajati. Motoroiu a precizat ca pentru acest sfarsit de an estimeaza venituri din comisioanele percepute la intermedierea vanzarii de polite de asigurari in valoare de 100.000 de lei. Pentru 2015, aceste venituri se vor ridica la 2,5 milioane lei, potrivit asteptarilor conducerii Postei Romane.

  • Piata de brokeraj in asigurari la jumatatea anului 2014

Datele ASFarata ca in perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2014, brokerii de asigurare si/sau reasigurare au intermediat prime in valoare de 2,19 miliarde lei, ceea ce reprezinta 55,23% din volumul total al primelor brute subscrise de asiguratori pentru asigurari generale si de viata (o valoare a primelor intermediate de 2,19 miliarde lei), in crestere cu 8,74 puncte procentuale fata de primul semestru al anului 2013 (46,49%).

In ceea ce priveste valoarea primelor intermediate pentru principalele 10 societati de asigurare (din punct de vedere al primelor intermediate de brokeri), ponderea se cifreaza intre 5,51% si 13,27%, iar 73,28% din totalul primelor intermediate de brokeri au fost realizate de catre primii 50 de brokeri (cu cote de piata intre 0,44% si 6,89%).

Veniturile obtinute de brokerii de asigurare din activitatea de intermediere in asigurari, in semestrul I din 2014, sunt de 417,39 milioane lei, in crestere cu 7,42% fata de primul semestru al anului 2013 (388,58 milioane lei).

Din raportarea veniturilor obtinute din activitatea de intermediere in total prime intermediate si daune regularizate pentru primii 50 brokeri de asigurare, din datele agregate de catre ASF, rezulta un comision mediu de 18%.

Datele pentru semestrul I sunt centralizate de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara pe baza raportarilor transmise de 448 brokeri de asigurare/reasigurare (dintr-un numar de 594 brokeri care detineau autorizatie de functionare din partea ASF la data de 30 iunie 2014).

Primii 50 brokeri de asigurare au realizat 73,76% din totalul veniturilor obtinute din activitatea de intermediere in asigurari. Valoarea agregata a activelor bilantiere detinute de brokerii de asigurare, in primul semestru al anului 2014, a fost de 527,37 milioane lei, in crestere cu 1,20% fata de perioada similara a anului 2013 (521,11milioane lei).

Din datele centralizate de catre ASF, pe baza raportarilor contabile ale brokerilor, a rezultat ca, la finalul semestrului I din 2014, 292 brokeri au inregistrat profit (in total 59,27 milioane lei), iar 156 de brokeri au inregistrat pierdere (in total 8,67 milioane lei).

50 brokeri de asigurare au cumulat 89,09% din profitul total al pietei de brokeraj, iar profitul individual al acestora s-a situat intre 136.000 lei si 9,8 milioane lei.