Ericsson are aproape 1.900 de angajati la centrul global de servicii din Romania, iar compania vrea sa-si creasca efectivele cu 30-40% anul viitor, a spus Liam Coffey, sef al centrului global de servicii. Ericsson are in Romania afaceri de 120 milioane euro, numarul total de angajati e de circa 3.000, iar compania a semnat in aceasta primavara un contract pentru externalizarea operatiunilor de monitorizare si operare a retelelor fixe si mobile ale Telekom Romania. Ca parte a contractuluui de externalizare, cateva sute de angajati vor fi practic transferati de la Telekom la Ericsson.

Ericsson Global Services CenterFoto: Ericsson

Producatorul de echipamente telecom Ericsson este prezenta din 1994 in Romania, iar in 2007 a deschis centrul global de servicii care atunci avea un singur client si 100 de angajati. Acum, centrul - care este unul dintre cele patru din lume pentru Ericsson - a ajuns la peste 30 de clienti si la 1.900 de angajati (din care circa 200 sunt la o filiala in Polonia).

"Ne vom continua cresterea, in doi ani am dublat efectivele organizatiei, din 2012 cand am venit, iar anul acesta il vom incheia cu 2.000 de angajati. Anul viitor cred ca vom creste efectivele cu 30-40%", spune Liam Coffey, seful centrului din Romania. Ca parte a contractului cu Telekom Romania, o parte dintre angajari vor fi practic transferari ale unor angajati Telekom, catre Ericsson.

Pe termen mediu sunt prognoze de crestere pe mai departe a numarului de angajati, insa totul depinde de situatia din Europa si de ritmul de castigare de noi clienti.

In total, Ericsson are circa 3.000 de angajati in Romania, pe langa cei 1.700 de la centru, fiind si aproape 1.000 in echipele care intervin in teren pentru mentenanta corectiva, preventiva sau planificata. Centrul are 34 de clienti telecom ce deservesc 71 milioane de abonati, insa exista si clienti din domenii precum energie si transport (spre exemplu gigantul Maersk. Media de varsta a angajatilor este de sub 30 de ani, in timp ce ponderea femeilor depaseste 40% din totalul angajatilor.

Un client cheie al centrului este Telekom Romania cu care a fost incheiat in iunie un contract pe sapte ani pentru externalizarea operatiunilor de monitorizare si operare a retelelor fixe si mobile ale Telekom Romania. Ericsson a furnizat recent si echipamente de retea pentru Orange Romania.

Ericsson are afaceri de 26 miliarde euro pe plan mondial, iar numarul angajatilor este de 114.000, din care 18.000 in Suedia.