De ce este nevoie de 100 milioane de euro pentru implementarea televiziunii digitale terestre in Romania si cum va concura aceasta platformele TV de cablu si satelit

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Luni, 10 noiembrie 2014, 14:54 Economie | Telecom


Antena Yagi
Foto: Electromag.eu
Implementarea televiziunii digitale terestre in Romania a fost estimata la circa 100 milioane de euro, incluzand costurile de finantare si tinand cont de investitia necesara implementarii noului sistem de televiziune in standard DVB-T2, care permite transmisia mai multor canale de televiziune, au precizat pentru HotNews.ro oficialii Societatii Nationale de Radiocomunicatii (SNR). Televiziunea digitala terestra va putea fi receptionata la sfarsitul anului 2016 de 90% din populatia tarii si compania mizeaza ca multi telespectatori vor trece de la cablu si satelit pe receptia TV terestra in conditiile in care o buna parte din programele romanesti se vor putea receptiona fara plata.

Context:

Circa 5% din populatia Romaniei, in special din zona rurala, care receptioneaza gratuit posturile TV din eter printr-o simpla antena, fara a fi abonati la cablu, satelit sau IPTV, nu va mai putea face acest lucru de la 17 iunie 2015, cand emisia TV analogica pe cale radio terestra va inceta conform obligatiilor internationale, aceasta fiind inlocuita cu transmisia digitala terestra a programelor de televiziune si servicii multimedia suplimentare.

Conversia televiziunii terestre de la transmisia analogica la cea digitala permite transmiterea mai multor posturi de televiziune cu o calitate superioara, in acelasi spatiu spectral necesar unui singur program transmis analogic.

SNR, operatorul national care transmite posturile publice de televiziune, va implementa in Romania aceasta noua platforma de televiziune, dupa ce a castigat in fata RCS&RDS o licitatie in acest sens.

Luna trecuta, compania a publicat in Sistemul Electronic de Achizitii Publice un anunt de intentie privind realizarea la cheie a retelei de antene necesare trecerii la televiziunea digitala terestra la nivel national, contract cu o valoare estimata intre 96,3 milioane de euro si 101 miloane de euro (fara TVA). Finantarea contractului ar urma sa se faca din surse atrase si valoarea estimata include si costurile de finantare.

Anterior acestui anunt, seful SNR declarase ca implementarea tranzitiei la televiziunea digitala terestra ar avea nevoie de o investitie de 60 milioane de euro, care va fi accesata printr-un credit furnizor, cu o perioada de rambursare de zece ani si ca cine va implementa proiectul trebuie sa vina si cu solutia de finantare.


Drept urmare, HotNews.ro a adresat SNR intrebari legate de costurile estimate pentru acest proiect dar si despre ce beneficii ar aduce populatiei si cum intentioneaza sa lupte cu platformele de cablu si satelit:

 • HotNews.ro: Cum explicati diferenta de investitii estimate de SNR in implementarea televiziunii digitale terestre? 60 mln euro in baza unui studiu de fezabilitate vs. peste 100 mln euro in anuntul din SEAP?

SNR: Directorul General al SNR a declarat ca investitia necesara pentru proiectul DVB-T2 a fost estimata la o valoare de cca. 60 mil Euro, referindu-se la valoarea echipamentelor si serviciilor fara costurile de finantare. Valoarea totala a proiectului din anuntul pe SEAP a fost estimata la cca. 100 mil Euro si include costurile de finantare si valoarea TVA.

 • HotNews.ro: Cum motivati nevoia unor investitii de peste 100 milioane de euro in conditiile in care ati facut atatea investitii anterioare?

SNR: Investitiile anterioare facute de SNR au fost facute pentru modernizarea infrastructurii societatii in cele doua mari sectoare de activitate, respectiv broadcasting (radio si TV) si comunicatii electronice.

Aceasta infrastructura modernizata a permis diversificarea serviciilor oferite de societate, precum si cresterea calitatii acestora, astfel:
 • Odata cu semnarea planului de la Geneva 06, tarile europene au stabilit conditiile de trecere la televiziunea digitala terestra.
 • Modernizarea sectorului de televiziune, in perioada 2005-2008, a tinut cont de dezideratul televiziunii digitale, respectiv ca toate echipamentele de emisie de mare putere sa fie upgradate, ulterior, la sistemul de televiziune digitala DVB-T.
 • Intarzierea reglementarii introducerii televiziunii digitale in Romania, din cauze exterioare SNR, a condus la aparitia si maturizarea unor sisteme de televiziune cu o capacitate de transmisie marita cu 40-60% dupa anul 2010, respectiv standardul DVB-T2.
 • Posibilitatile de transmisie au crescut de la 6-8 canale la 12-14 canale de televiziune digitala in format SD.

SNR a luat exemplul tarilor europene in care introducerea televiziunii digitale a fost intarziata si care au ales sa implementeze direct sistemul DVB-T2.

De altfel, strategia MSI pentru trecerea la transmisiile de televiziune digitale impune acest sistem pentru Romania.

Astfel, investitia necesara pentru implementarea acestei tehnologii noi si moderne a crescut simtitor ca valoare.

 • HotNews.ro: Ce asteptati acum pentru demararea licitatiei? Cand estimati ca veti face anuntul de licitatie?

SNR: Cand toate aprobarile necesare pentru proiect vor fi date, SNR va incepe procedurile pentru licitatia de achizitie a echipamentelor si serviciilor. Noi speram ca acest lucru sa inceapa cat mai curand posibil.

 • HotNews.ro: Cum se va face finantarea? Pana la urma SNR va trebui sa returneze cele peste 100 milioane de euro. Cum o va face si in ce perioada?

SNR: Asa cum am mai declarat, finantarea va fi printr-un credit furnizor, cu o perioada de rambursare de 10 ani - perioada de valabilitate a licentei.

HotNews.ro: Care este strategia de implementare a celor trei multiplexe digitale:

 • cate programe TV vor receptiona romanii gratuit si cate nu? Incepand de cand?
 • cand intentionati sa lansati comercial primele servicii TV? In ce orase? Ce pachete TV? Numai posturile TVR sau si private? La ce preturi?

SNR: Programele transmise pe MUX-ul 1 (n.a multiplex digital) vor fi free to air, in conditiile impuse de licenta, si vor apartine atat SRTv, cat si posturilor private care vor primi licenta de program de la CNA. Capacitatea acestui MUX este de 14 programe SD sau o combinatie de canale SD, HD.

Programele transmise pe cele doua MUX-uri comerciale vor urma politica posturilor private, singurele abilitate sa stabileasca regimul acestora (free to air sau cu plata). Bineinteles, toate aceste posturi vor trebui autorizate de CNA.

Conform licentei, primele transmisii digitale vor incepe dupa 17 iunie 2015. Cu acordul ANCOM ele pot incepe si inaintea acestei date. Acest acord inca nu exista.

In ceea ce priveste pachetele TV transmise, nu putem furniza date in acest stadiu. Vom putea da informatii amanuntite dupa semnarea contractelor comerciale.

Planificarea exacta a implementarii proiectului pe localitati o putem face doar dupa negocierea si semnarea contractului de furnizare echipamente si servicii, planificarea lucrarilor fiind subiect de negociere a contractului de furnizare. Oricum, emitatoarele vor intra in functiune etapizat, incepand cu 17 iunie 2015, concomitent in 4 mari regiuni din tara, respectiv Bucuresti - Muntenia, Iasi - Moldova, Cluj - Transilvania, Timisoara - Banat.

In ceea ce priveste pretul contractelor comerciale intre SNR si televiziuni, acesta va fi confidential si va rezulta din negocieri.

Pretul platit de populatie pentru receptia programelor MUX-ului 1 este de '0' lei. Pretul programelor televiziunilor private de pe MUX-urile comerciale va fi stabilit de acestea.

Fiecare telespectator va plati o singura data pretul set top boxurilor, necesare receptiei in format DVB-T2, daca nu au receptoare cu acest sistem instalat.

 • HotNews.ro: Cui va adresati? Doar celor 5% din populatie care nu au cablu si satelit

SNR: Televiziunea digitala terestra va putea fi receptionata la sfarsitul anului 2016 de 90% din populatia tarii. Ne bazam pe o migrare a multor telespectatori pe receptia terestra.

Faptul ca o buna parte din programele romanesti se vor putea receptiona fara plata este un atu puternic pentru televiziunea digitala terestra si ne face optimisti privind succesul comercial.

 • HotNews.ro: Prin cablu si satelit se dau foarte multe canale TV, se dau pachete cu internet si telefonie. Cu ce va veni SNR ca sa fure din abonatii din mediul urban acaparat de cablu si satelit?

SNR: SNR este demult un furnizor in piata de internet si telefonie. Un serviciu triple pay este la indemana.

In ceea ce priceste costurile echipamentelor necesare receptiei DVB-T2, Asociatia Romana de Comunicatii Audiovizuale (ARCA), o asociatie patronala non-guvernamentala si non-profit, care reuneste principalele societati de radio si televiziune din Romania, a afisat pe site-ul propriu detalii in acest sens.

Conditiile de receptie pentru televiziunea digitala (echipamente necesare)
 • Televizor cu receptie digitala marcat cu indicativul DVB-T2 (Digital video broadcasting terestrial 2)  - si nu cu alte indicative precum  DVB-T, TNT, HD READY sau HD TV) Pretul televizorului poate incepe de la 300 Euro. Alternativ, orice alt tip de televizor la care se poate cupla un set top box DVB-T2, fiind necesara si achizitia unui asemenea set top box la un pret care variaza in jurul a 30 Euro.
 • Antena clasica sau antena pentru receptie digitala de camera sau de exterior care se poate achizitiona la pret in jur de 10 euro.
 • Existenta semnalului DVB-T2 in zona de receptie. Informatii despre existenta semnalului vor putea fi obtinute prin consultarea hartii de la http://www.dvbtmap.eu/ sau a hartilor care vor fi publicate de ANCOM sau CNA. Existenta semnalului depinde si de ecranarea care ar putea fi produsa de obstacole   (cladiri, munti) care se afla intre emitator si locul receptiei cu antena.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6591 vizualizari

 • 0 (6 voturi)    
  Terestru ... antene ... sunteti nebuni! (Luni, 10 noiembrie 2014, 15:15)

  ipsilon [utilizator]

  Bai, ganditorii lu' peste prajit, de la SNR ... voi va mai imaginati ca se apuca romanii sa-si puna iar antene pe bloc, ca pe vremea impuscatului ?! ati capiat de tot, n-avem ce face cu 100 mil euro?
  Cvasi-majoritatea blocurilor - cel puntin in orasul meu - sunt cu sarpante, de azbest sau ce-o mai fi ... cum credeti ca se vor mai monta antene pe bloc ? ... Jesus!
  • +1 (5 voturi)    
   Exista solutii (Luni, 10 noiembrie 2014, 15:57)

   finutza [utilizator] i-a raspuns lui ipsilon

   Vor reaparea antenele colective. Iar receptia unora va fi gratuita (banuiesc ca toate canalele TVR vor fi cuprinse in aceasta oferta + alte cateva, cam 15-20 canale). Pentreu restul, probabil grupate in pachete, se va plati abonament. Calitatea va fi mult superioara, vor putea fi instalate oricate receptoare in casa.
   Aparitia acestei oferete va face ca distribuitorii de televiziune prin cablu si prin satelit "sa umble" la ofertele lor, fiindca altfel vor disparea de pe piata, in sensul ca ori vor scadea pretul, ori vor mari mult grila de programe ofertate.
 • +1 (5 voturi)    
  Alta investitie inutila (Luni, 10 noiembrie 2014, 16:04)

  rerenenegate [utilizator]

  100 mil euro pentru o tehnologie care incepe sa fie deja desueta!!! Eu si multi prieteni/cunoscuti nu ne ma uitam la TV de cativa ani. Presupun ca in 10-20 ani numarul nostru va creste...

  Astia n-au auzit de IPTV, daca vor neaparat sa mai tina in rasuflare o "tehnologie" depasita moral/"obsolete" macar s-o tina la costuri mai mici.

  Deja de cativa ani multe emisiuni le gasesti pe youtube sau alte siteuri, chiar in direct, filme/seriale la fel, si a crescut numarul de surse de informare si divertisment. Iar ei baga sute de milioane pentru "televiziune digitala terestra" :))
  • 0 (2 voturi)    
   Nu se exclud (Luni, 10 noiembrie 2014, 17:40)

   finutza [utilizator] i-a raspuns lui rerenenegate

   Transmisia terestra a semnalului tv in format digital poate fi oricand insotit si de semnal internet (wi-fi), asa incat noile receptoare (televizoarele smart) pot sa acceseze si internetul.
   • +1 (1 vot)    
    ! (Luni, 10 noiembrie 2014, 18:23)

    rerenenegate [utilizator] i-a raspuns lui finutza

    In primul rand internet nu este egal wi-fi. Eu de ex am conectat laptopul la ethernet, iar Tv-ul e pe post de monitor (si doar atat). Atat device-ul ala numit smartphone cat si device-ul mai mare - smart tv, mai mult sau mai putin smart, se vor transforma in device-uri internet (la cei mai multi de la noi, sunt si exceptii).

    Vor disparea semnalul GSM si antenele digitale. Fireste ca vor fi emisiuni transmise in direct pe internet, si tot asa vor exista convorbiri audio/video tot prin internet. Si normal vor coexista si cele clasice, dar in numar mult mai redus.
 • 0 (2 voturi)    
  Mai usor cu oistea-n gard (Luni, 10 noiembrie 2014, 17:30)

  JustinCase [utilizator]

  Ce va mai place sa va dati cu parerea despre tot, politica, fotbal, chestii tehnice. Ce sa mai, va pricepeti la tot!

  http://en.wikipedia.org/wiki/Freeview_(UK)

  Documentati-va inainte de a comenta.
 • -1 (3 voturi)    
  Iata cum se risipeste banul public! (Luni, 10 noiembrie 2014, 17:31)

  Hansen [utilizator]

  Sa facem o mica traducere, pe intelesul tuturor:
  1. Planul "de la Geneva 06" se refera la modul de reglementare a alocarii frecventelor si nu introduce obligatia sa li se dea drepturi preferentiale celor de la SNR. Decizia de a intari un monopol desuet a fost luata pe criterii exclusiv politice (citeste "de gasca", specifice metodei de "sifonare" a banului public)
  2. Cele 100 milioane - sau cate se vor plati pana la final (inclusiv eventualele spagi reglementare) vor fi acoperite in baza platilor pe care le fac Televiziunea si Radioul. La randul lor, acestia se finanteaza din taxa pe care o plateste fiecare cetatean, precum si direct de la bugetul de stat. Sa nu ne miram daca se va discuta iar de marirea acelei taxe...
  3. Nu trebuie sa uitam si care este masa de utilizatori potentiali ai acestui serviciu: cele - probabil cel mult - 100.000 locuinte care nu au acum cablu sau satelit de la unul din multiplii operatori existenti, sunt dispusi sa plateasca costul unui nou televizor/receptor DVB-T2 (si sa mai aiba si curent electric...)
  Daca s-ar fi dorit micsorarea costurilor, era posibila o strategie de licitare - pe baze comerciale - a frecventelor pentru serviciul DVB-T2, in conditiile in care - oricum - toti distribuitorii de programe audiovizuale au si acum obligatia de a transmite gratuit pachetul de programe "must carry" (deoarece sunt "must carry", aceste programe le putem vedea si acum emise gratis sau pe internet - tot gratis...) Cant te gandesti ca si din aceasta licitatie Statul ar fi incasat, in loc sa plateasca...
  Si, nu in ultimul rand, sa nu uitam de sinecurile care se platesc la SNR din banul public.
  • 0 (0 voturi)    
   care 100000 (Luni, 10 noiembrie 2014, 20:21)

   tyty [utilizator] i-a raspuns lui Hansen

   Cele 100000 de locuinte de care amintesti nu au in primul rand televizor, iar daca au ceva care e vechi de 25 de ani, nu au bani de top-box si mai mult ca sigur nu stiu sa il utilizeze!!!
 • -1 (1 vot)    
  ? (Luni, 10 noiembrie 2014, 22:11)

  Aaaaaaaaaaaaa [utilizator]

  Doar un simplu comentariu: care ar fi diferenta - dpdv al clientului - dintre DTH si DTT? Mind you: exista platforma de satelit free-to-air, pentru care nu trebuie cumparate decat echipamentele. Ce ar aduce nou DTT fata de DTH? Food for thought.
  • 0 (0 voturi)    
   aha (Marţi, 11 noiembrie 2014, 10:24)

   JustinCase [utilizator] i-a raspuns lui Aaaaaaaaaaaaa

   Pretul echipamentului de receptie precum si intretinere si instalarea lui este mai mic? Receptia nu este influentata serios de conditiile atmosferice?
   Se furnizeaza servicii localizate? Costuri reduse cu transportul semnalului? Da, toate astea.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by