VIDEO Toti elevii din clasa a treia din Romania vor utiliza tablete la scoala, incepand din martie 2015 - proiect interministerial

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Miercuri, 12 noiembrie 2014, 10:51 Economie | Telecom


Ministrul Razvan Cotovelea, despre introducerea tabletelor in toate scolile din Romania
Foto: Hotnews
Toti elevii din clasa a treia din Romania, circa 220.000 de copii, vor utiliza tablete in procesul educational, incepand din luna martie 2015, potrivit unui proiect la care lucreaza in prezent atat Ministerul Educatiei cat si Ministerul pentru Societatea Informationala, a declarat miercuri Razvan Cotovelea, ministrul Comunicatiilor. Proiectul vizeaza introducerea etapizata a tabletelor pentru toti copiii din clasele a 2-a, a 3-a, si a 4-a, in functie de finalizarea manualelor digitale. Acolo unde sunt manualele digitale gata, adica pentru clasele a 2-a si a 3-a, putem sa lansam licitatia undeva anul acesta si distributia de tablete catre copii sa demareze in luna martie 2015, a spus ministrul.

VIDEO Ministrul Razvan Cotovelea, despre introducerea tabletelor in scoli:Amintim ca in luna octombrie din acest an, Ministrul Educatiei a anuntat ca vrea sa introduca tablete in toate scolile, inclusiv in cele din mediul rural si ca se cauta resurse financiare in acest sens.


Prezent la evenimentul lansarii Strategiei Agenda Digitala Romania 2020, Ministrul Razvan Cotovelea a fost intrebat miercuri daca ministerul pe care il conduce a demarat un proiect in acest sens sau daca aceasta initiativa este in atributiile Ministerului Educatiei.

 • Iata ce a declarat Ministrul Razvan Cotovelea in legatura cu acest subiect:

"Ambele ministere lucreaza la acest proiect. Nu am dorit sa-l lansam in consultare publica pentru a nu crea confuzii ca in mod intentjonat in campania electorala lansam un asemenea proiect. Este un proiect pe care vrem sa-l finantam din alocarea financiara pe 2007-2014 dar si din noua alocare financiara 2014-2020.

Practic de la nivelul claselor a 2-a, a 3-a si a 4-a toti copii vor beneficia de tablete, care vor avea deja manualele electronice disponibile. Acum avem o succesiune clara din partea Ministerului Educatiei si de asemenea vom avea alte aplicatii extrem de utile pentru procesul de invatare.

Vom continua cu dimensiunea gimnaziala urmand ca pentru studentii cu probleme sociale sa vedem in ce masura vom putea gasi intelegere din partea UE pentru a replica proiecte de succes din Spania, Portugalia si Grecia, adica tinerii care au probleme sociale deosebite si nu au disponibilitati financiare sa beneficieze din partea statului de laptopuri"


 • Cand mai exact vor primi elevii tablete in scoli?

"Acolo unde sunt manualele digitale gata, adica pentru clasele a 2-a si a 3-a, putem sa lansam licitatia undeva anul acesta si proiectul sa demareze prin distributia de tablete catre copii in luna martie, imediat dupa ce se finalizeaza licitatia si producatorii vor veni cu aceste tablete. Absolut toti copiii vor beneficia de aceste tablete, iar dupa ce isi vor vor fi terminat clasa a doua sau a 3-a, aceste tablete raman pentru urmatoarea generatie.

Vom introduce tabletele in mod etapizat, pe clase. Clasa a treia - 220.000 de tablete si 220.000 de copii care vor utiliza manualele digitale. Pentru clasa a doua ulterior, iar pt a 4-a, cred ca spre finele semestrului I din 2015, cand manualele digitale vor fi gata. Va fi o platforma integrata care va putea cuprinde inclusiv cataloagele electronice sau alte aplicatii pe care cadrele didactice vor sa le introduca pe aceasta platforma".


 • De unde se va asigura finantarea si care vor fi costurile?

"Pentru fiecare an in parte valoarea proiectului este de pana la 20 de milioane de euro fonduri europene, plus cofinantare 15%. Pentru clasele a 2-a, a 3-a si a 4-a probabil vor fi undeva la 500.000 de tablete. Va dati seama ca la acest volum preturile vor fi scazute. Se vor da discounturi"

 • Cat de performante vor fi tabletele?

O conexiune buna la internet, o minima capacitate de stocare si o utilizare facila simplista sunt elementele esentiale.

 • De unde internet in toate scolile din Romania?

Exista RoEduNet, proiectele in plina desfasurare si care vor avea posibilitatea conectarii zecilor de scoli inca neconectate la internet si exista fondurile europene prin care, acolo unde nu se poate din motive tehnologice sa avem aceeasi infrastructura ca in Bucuresti, sa gasim solutii punctuale.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5556 vizualizari

 • +19 (19 voturi)    
  in curand (Miercuri, 12 noiembrie 2014, 11:10)

  AACR [utilizator]

  Se pregateste a 2-a afecere tip "Microsoft "...
  • +3 (3 voturi)    
   Se cumpara tablete cu 91 Euro pt. elevi?! (Miercuri, 12 noiembrie 2014, 13:41)

   dumitrica [utilizator] i-a raspuns lui AACR

   Daca sunt 220 mii elevi in clasa a III-a si costul tabletelor poate fi maxim 20 mil. Euro (vezi citatul) atunci fiecare bucata nu depaseste 91 Euro ceea ce inseamna un format mic nepotrivit pentru vizualizarea manualelor digitale.

   Pe de alta parte, vor apare tot felul de probleme ce nu pot fi prevazute de la inceput. Ar fi o eroare grava sa se plateasca 20 mil. pentru a constata ulterior ca banii au fost aruncati, dispozitivele fiind ineficiente.

   - Nu se stie daca tabletele sunt intr-adevar utile pentru elevii din ciclul primar. Trebuie mai intii organizate clase pilot pentru a verifica eficacitatea lor.
   - Se sparg, necesita prize, le pica bateria, se pot pierde, fura, cei care stau linga geam vor avea probleme cu soarele care scade vizibilitatea ecranului.
   - Beneficiarii o sa aiba tendinta de a juca jocuri sau sa navigheze pe internet in timpul orei.
   - Dimensiunea memoriei este esentiala, ca la orice PC, cu cit sunt mai ieftine cu atit tabletele au mai putini Giga de RAM si memorie permanenta. Nu te poti baza pe legatura la internet. Trebuie sa ai toate manualele preincarcate.

   Ideea pare buna insa fara o testare pe un esantion corespunzator de elevi de-a lungul unui an scolar nu ai de unde ști cit de rentabila este cheltuirea acelor 20 mil. Euro.

   Citat: "Toti elevii din clasa a treia din Romania, circa 220.000 de copii, vor utiliza tablete in procesul educational, incepand din luna martie 2015 ... Pentru fiecare an in parte valoarea proiectului este de pana la 20 de milioane de euro"
 • +13 (19 voturi)    
  Ce-i trebuie chelului? Tichie de margaritar (Miercuri, 12 noiembrie 2014, 11:11)

  Zzzmara [utilizator]

  Copiii se bat in clase, se injura, se scuipa.
  Nu au niciun respect fata de profesori. Doar frica ii poate tine in frau.

  Invata rugaciuni la religie, ca in evul mediu.
  E bine, or sa citeasca Tatal Nostru pe tableta.
  N-au apa si toalete in mediul rural. Vorba reclamei, cu tableta nu poti sa te stergi la c...

  Penibili sunteti domnilor guvernanti.
  • +4 (6 voturi)    
   educatia din scoli - zero (Miercuri, 12 noiembrie 2014, 11:26)

   fit [utilizator] i-a raspuns lui Zzzmara

   Asta pentru ca educatia din scoli nu ajuta cu NIMIC.
  • +3 (3 voturi)    
   ce vina are copilul?.. (Miercuri, 12 noiembrie 2014, 11:52)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Zzzmara

   1. declaratia asta este petarda clasica aruncata de PSD. lanseaza licitatia ieri si termina de impartit tabletele in martie? astia nu au fost in stare sa termine intr-un an intreg nici macar licitatia pentru manualele digitale, care nu erau o noutate..
   2. generalizati aiurea. toti copiii se bat, se injura si se scuipa?? poate ar trebui sa te muti din jungla.. Romania are milioane de copiii, unii mai buni, altii cu ghinionul de a se naste in familii care nu pot gandi pozitiv sau nu gandesc deloc...
   3. nu-i trebuie toaleta si apa curenta ca sa foloseasca o tableta. ii pui o cartela 3g si merge.. suntem in 2014!
 • +13 (13 voturi)    
  Hahahaha - Campanie Electorala PSD !!! (Miercuri, 12 noiembrie 2014, 11:15)

  _CK_ [utilizator]

  "Nu am dorit sa-l lansam in consultare publica pentru a nu crea confuzii ca in mod intentjonat in campania electorala lansam un asemenea proiect. "

  EXACT ASTA AU FACUT ACUM !!!! =))))))
 • +9 (11 voturi)    
  initiativa tembela (Miercuri, 12 noiembrie 2014, 11:18)

  mircearh [utilizator]

  N-am inteles care e problema cu cartile si creioanele normale.
  Ba da : mai trebuie date niste contracte la Teamnet si Siveco pt softuri umflate si tablete chinezesti la pret de ipad.
 • +12 (12 voturi)    
  Cruce (Miercuri, 12 noiembrie 2014, 11:21)

  Daniels22026 [utilizator]

  Abia s-a deschis vinatoarea DNA la penali electronici, Microsoft, Eads. Pai asta e moment sa achizitionezi tablete??!!

  Intreb si eu, poate intuieste cineva. Ce presa citesc politicienii si functionarii? Oare ce au oamenii astia in cap? Cu multa uimire, imi fac cruce. Asa ceva ... Oare chiar ii da foamea afara din casa?
  • +6 (6 voturi)    
   //\\ (Miercuri, 12 noiembrie 2014, 11:42)

   LiviuP01 [utilizator] i-a raspuns lui Daniels22026

   Cum ce au oamenii in cap? Se gandesc ca va castiga Ponta si se da drumu' la furat in voie!
 • +6 (6 voturi)    
  excelent! :P (Miercuri, 12 noiembrie 2014, 11:35)

  Codruta N [utilizator]

  Pentru o BUNA parte din ei mai trebuie si priza (curent electric) la care sa le incarce - dar asta, nu-i asa? e un detaliu minor :P
 • +5 (5 voturi)    
  In Romania, sunt copii care stau in case fara (Miercuri, 12 noiembrie 2014, 12:11)

  dbdb [utilizator]

  curent electic - ma intreb unde isi vor alimenta tabletele! In plus, sa speram ca pana la anu', face ministeru' sa se poata incarca pe tableta lectiile, ca acum nu se incarca!
 • +3 (3 voturi)    
  Agenda Digitala? Care agenda? (Miercuri, 12 noiembrie 2014, 13:19)

  vodatepes [utilizator]

  Multi citesc putini pricep.Informatia cu aceste tablete a aparut cu ocazia lansari Agendei Digitale a Romaniei 2014 -2020. Acesta strategie se pilaza pe Programul Operational Competitivitate (POC) ax II. Cati din cei care posteaza aici au citi POC? Citi cu atentie si uitati-va la beneficiari potentiali care pot depunde proiecte pentru perioada 2014 - 2020.Va rog sa cititi unui din cei care au aplicat in perioada 2007- 2013 vor avea o mare supriza.IMM-urile nu mai pot aplica aici. Spitalele la fel, universitatiile la fel, ONG -urile la fel nu se mai regasesc. Ma mir ca firmele de consultanta nu iau atitudine. Citit cu atentie acest POC care e inca in negociere cu CE. Vedeti unde se vor duce bani functie de cine poate aplica pe acest program operational.
 • +1 (1 vot)    
  alimentarea? (Miercuri, 12 noiembrie 2014, 13:45)

  Dedalus [utilizator]

  Se pare ca in Romania a fi carcotash e de bon ton...

  Nu poti pe de o parte sa urli ca scolile ar trebui modernizate si pe de alta parte sa faci gat ca vor primi copiii tablete,

  Copiii vor invata faorte repede sa le foloseasca, foarte bine ca le vor primi.

  Eu am o singura nedumerir, legata de posibilitatea lor de inarcare (e nevoie de un adaptor de prizaobligatoriu, pentru ca nu stiu cate calculatoare cu USB sunt prin toate scolile).

  A doua mare problema e laegata de durata bateriei (acumulatoruui) - d obicei la astfel de termianle ieftne bacteria dureazz putin si se si strica foarte repede.

  Ar trebui puse conditii clare in licitatie:
  - pretul sa include alimentatror prize
  - durata de utiliare a bateriei, minim ...
  - pretul bateriei de schimb de maxim...
  • +1 (1 vot)    
   la clasa I sunt inutile (Miercuri, 12 noiembrie 2014, 16:08)

   walhalla [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

   Cel putin la clasele primare sunt inutile.
   Copiii scapa pe jos carti, stilouri, alfabetare, penare, pensoane...
   Sigur scapa si tabletele (probabil vor fi de 9-10 inci). Va fi tras copilul/parintele la raspundere? Bani aruncati in vant... (in buzunarele unor baieti destepti, de fapt).
 • +1 (1 vot)    
  E o prostie... (Miercuri, 12 noiembrie 2014, 15:45)

  Florin J. [utilizator]

  cumpararea de catre stat a tabletelor.
  Statul trebuie sa asigure programe de finantare pentru cumpararea in rate foarte mici de catre parinti, poate chiar din alocatie. Tableta e o rechizita, la fel ca ghiozdanul, uniforma, echipamentul sportiv. De ce trebuie statul sa cumpere pentru toata lumea?Doar cei saraci de tot, la marginea supravietuirii trebuie sa fie ajutati de stat.
  Daca cei mici vor primi de-a moaca tabletele asa le vor si trata - fara valoare si nu vor avea grija de ele.
  Cu proiecte mari se dau tunurile mari, acuma n-au mai pomenit de suma totala de 8-9 miliarde cu care vor sa dea tunul. Tabletele de 9'' cu 1024x768 de la AllView(~500ron/buc) nu costa nici macar 0,5 miliarde pentru copii si profesori la un loc.
  De aia e bine sa le cumpere parintii fiindca se distribuie pe toata tara efortul financiar si nu mai au ocazia sa bage mana pana la cot in bani.
  Statul sa se ocupe de infrastructura de suport nu cum au facut la SEI ( http://vorba.info/aceeasi-roata-a-educatiei-se-invarte-implacabil-pe-acelasi-model-it-stupid-ce-putem-face/ ).
  • +1 (1 vot)    
   O mica completare... (Miercuri, 12 noiembrie 2014, 16:33)

   Florin J. [utilizator] i-a raspuns lui Florin J.

   E vorba de:
   8-9 miliarde EUR - estimarea lor
   si
   0,5 miliarde EUR - costul tabletelor
 • +1 (1 vot)    
  INCA 20 MILIOANE EURO PE PRIZE SI CABLARE (Miercuri, 12 noiembrie 2014, 16:50)

  StanTheo [utilizator]

  Carei tablete ii rezista zilnic bateria 6 ore. Trebuie cablate toate scolile si puse prize la fiecare banca. Acolo sa vezi spagi si contracte grase la firmele de constructii.
  Plus ca i-a nenorocit pe copii, ii baga in depresia de ecran de mici, le distruge ochii si creierul. Nici nu se poate citi bine o carte de pe tableta.
 • 0 (0 voturi)    
  Tot nu votam Ponta! (Miercuri, 12 noiembrie 2014, 23:53)

  marvio [utilizator]

  220.000 de tablete x 500 lei /tableta = 110 milioane lei, dar intrucat se vor cumpara tablete de 500 lei la pretul de 3000 de lei (ca sa manance si gura pesedistilor o paine) rezulta ca efortul bugetar va fi de 6 ori mare adica 660 milioane lei. Mult prea mult pentru economia noastra subreda!

  Concluzie: ori este vorba despre o pomana electorala care va fi anulata scurt in 2015, ori se pune iar de o afacere oneroasa prin tandemul Teamnet/ Siveco, rezultatul final fiind jupuirea fara mila a natiei romane!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by