Autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) a inaugurat luni la Prejmer, in judetul Brasov, propriul laborator unde va putea sa verifice daca nivelul radiatiilor emise de telefoanele mobile sau alte aparate elctronice respecta directivele UE in privinta compatibilitatii electromagnetice si siguranta consumatorilor. Laboratorul nu va fi utilizat pentru masurari la cerere, ci numai in activitatea de control a autoritatii ori in cazul unor sesizari ale furnizorilor de comunicatii si a unor plangeri intemeiate ale consumatorilor.

Foto:

VIDEO Robotelul Kuka masoara radiatiile telefonului mobil:

In laborator vor putea fi testate echipamentele radio, cele electrice si electronice existente pe piata romaneasca - de la telefoane, electrocasnice, corpuri de iluminat si pana la echipamente medicale, stiintifice si industriale. In laborator se vor masura, printre altele, emisiile de curent armonic, fluctuatiile de tensiune, perturbatiile radiate, rata de absorbtie specifica si puterea perturbatoare.

  • "Laboratorul este dotat cu tehnologie de ultima generatie si dispune de camere  ecranate si o camera semi-anecoica performanta in care vor fi realizate masurari ale emisiilor electromagnetice produse de aparatele electrice si electronice pe care le folosim zilnic si teste de imunitate privind functionarea acestora in diferite conditii", a declarat Catalin Marinescu, presedintele autoritatii.

Atributiile autoritatii vizeaza verificarea respectarii cerintelor esentiale privind compatibilitatea electromagnetica si pentru alte produse electrice care produc campuri electromagnetice perturbatoare gen electrocasnice, televizoare, surse de alimentare, etc care pot perturba buna functionare a altor echipamente aflate in vecinatate, inclusiv serviciile de comunicatii.

In controalele de pana acum, autoritatea apela la laboratorul ICMET din Craiova, care are si acreditare RENAR.

Daca la ICMET Craiova masuratorile se pot face la cerere, contra-cost, si consumatorii pot verifica spre exemplu nivelul SAR (rata specifica de absorbtie a radiatiilor electromagnetice) pentru telefoanele mobile, laboratorul de la Prejmer va fi folosit exclusiv de autoritatea de reglementare in actiunile sale de control sau ca urmare a unor plangeri sau sesizari ale furnizorilor de servicii si retele de comunicatii. Presedintele autoritatii a precizat insa ca masurarile pot avea loc si ca urmare a unor plangeri ale consumatorilor, insda acestea trebuie sa fie intemeiate.

Laboratorul a costat peste 14, 6 milioane de lei, respectiv 3,28 milioane de Euro. Realizarea laboratorului a presupus proiectarea si constructia, precum si furnizarea, instalarea si integrarea echipamentelor specifice, dar si instruirea celor 12 ingineri ai ANCOM care vor realiza masurari. Contractul pentru realizarea laboratorului a fost atribuit prin licitatie publica care a fost castigata de Asocierea dintre S.C. COMTEST S.R.L. si S.C. THERMO FIX S.R.L.

Autoritatea a demarat acum procedura de acreditare a acestui laborator si a personalului care va face masuratorile, a inceput deja o serie de teste care vor servi acreditatii, proces care se va finaliza in cateva luni.

Intrarea pe piata europeana a produselor electrice si electronice este libera si nu este necesara obtinerea unei certificari sau omologari anterior introducerii pe piata. Producatorul are insa obligatia de a verifica conformitatea produselor in cadrul unor laboratoare acreditate si de a pune la dispozitia autoritatilor din tarile europene in care isi distribuie produsele suficiente dovezi ca acestea respecta cerintele esentiale prevazute in legislatie.

In Romania, conformitatea acestor produse cu Directiva Compatibilitate Electromagnetica si cu Directiva R&TTE (Radio and Telecommunications Terminal Equipment) este supravegheata de ANCOM prin verificarea documentelor care le insotesc: declaratia de conformitate, marcajul CE si rapoartele de incercari privind indeplinirea cerintelor esentiale prevazute de reglementarile in vigoare (referitoare la compatibilitatea electromagnetica, protectia sanatatii si sigurantei utilizatorului si a oricarei alte persoane, precum si la utilizarea eficienta a spectrului in cazul echipamentelor radio).

Atunci cand, in urma verificarilor administrative, pentru unele produse exista prezumtia de neconformitate, se verifica daca produsul este conform cu cerintele esentiale prin masurari in laborator. Daca echipamentele verificate nu sunt conforme,ANCOM cere producatorului sau importatorului aducerea produsului in stare de conformitate sau retragerea de pe piata. ANCOM poate, de asemenea, aplica amenzi contraventionale.