Se face inventarul retelelor telecom din Romania: Arbitrul telecom promite harti care vor reda stadiul acoperirii in localitati

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Joi, 27 noiembrie 2014, 16:05 Economie | Telecom


Afla acoperirea cu servicii fixe de telefonie, internet si TV din localitatea ta
Foto: Hotnews
Autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) a anuntat joi ca a agreat cu industria formatul si modalitatea de transmitere a informatiilor care vor permite realizarea inventarului retelelor publice de comunicatii electronice si al elementelor de infrastructura. Autoritatea va putea intocmi astfel harti care sa redea stadiul acoperirii cu retele publice de comunicatii electronice al localitatilor din Romania, precum si o situatie a elementelor de infrastructura disponibile.

 • Comunicatul facut joi de autoritatea de reglementare in comunicatii:

"Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a discutat cu industria de comunicatii electronice formatul si modalitatea de transmitere a informatiilor privind dezvoltarea si localizarea geografica a retelelor publice de comunicatii electronice si a elementelor de infrastructura asociate acestora.

Furnizorii vor transmite Autoritatii informatii cu privire la segmentele de retea, punctele de acces la retea, comutatoarele, statiile de distributie CATV operate si cabinetele, camerele de tragere, conductele, stalpii si pilonii asociati acestora.

Informatiile primite de la furnizori vor permite ANCOM sa demareze realizarea inventarului retelelor publice de comunicatii electronice si al elementelor de infrastructura asociate acestora prevazut in Legea nr.154/2012 privind regimul infrastructurii retelelor de comunicatii electronice. Autoritatea va putea intocmi astfel harti care sa redea stadiul acoperirii cu retele publice de comunicatii electronice al localitatilor din Romania, precum si o situatie a elementelor de infrastructura disponibile. ANCOM va putea folosi acest instrument pentru a identifica regiunile care necesita stimularea suplimentara a investitiilor in infrastructura, precum si pentru a asigura utilizarea partajata a elementelor de infrastructura.

Intr-o prima faza, furnizorii de retele publice de comunicatii electronice prin intermediul carora sunt furnizate servicii de telefonie sau servicii de internet la puncte fixe cu un numar de conexiuni mai mare de 100.000, la nivel national, precum si furnizorii de retele radio mobile celulare publice, vor transmite ANCOM informatii GIS (Geographical Information System) cu privire la elementele retelei proprii si la elementele de infrastructura asociate acestora instalate doar in municipiul Bucuresti. Pentru restul teritoriului national, acesti furnizori vor avea obligatia de a transmite ANCOM informatii la un nivel de detaliu mai redus (non GIS), urmand ca ulterior toate informatiile transmise sa fie informatii GIS.

Furnizorii de de servicii de telefonie sau internet la puncte fixe care au sub 100.000 de conexiuni vor avea si ei obligatia de a transmite catre Autoritate informatii non-GIS la nivel national privind dezvoltarea si localizarea geografica a retelelor publice de comunicatii electronice pe care le furnizeaza.

Prima raportare a acestor informatii are ca termen data de 1 ianuarie 2016 pentru datele existente la data de 1 ianuarie 2015, urmand ca informatiile sa fie actualizate ulterior pana la data de 1 iulie a fiecarui an cu datele existente la data de 31 decembrie a anului anterior.

Transmiterea informatiilor se va realiza prin intermediul unei aplicatii informatice puse la dispozitie de ANCOM, datele urmand a fi transmise in mod securizat, validate de o semnatura electronica certificata.

Decizia va fi transmisa spre publicare in Monitorul Oficial al Romaniei si va intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2015".

Amintim ca autoritatea are deja o aplicatie online care este disponibila gratuit pe internet, unde oricine poate vedea ce servicii fixe de telefonie, internet si TV prin cablu si IP sunt disponibile in localitatea unde locuieste.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1936 vizualizari

 • -1 (1 vot)    
  atentie ANCOM (Joi, 27 noiembrie 2014, 16:24)

  doe.john [utilizator]

  Va rugam sa faceti harta din masuratori, nu cea din predictii de acoperire si trafic. Una est ec da ATOL-ul si alta este ce se constata in realitate.

  Similar pentru calitatea serviciilor, faceti masuratori reale nu predictii si asumptions: plecati din Bucuresti spre Timisoara cu un apel continuu de date si voce si apoi comunicati locatiile in care aveti call drop, unde nu se poate accesa serviciul, unde este degradare de voce, unde intra roaming( intre Orsova si Drobeta Trurnu Severin aproape de la toti operatorii se intra in roaming din cauza de lipsa de semnal), unde nu se poate initia un apel, unde telefonul indica acoperire dar la initierea apelului se constata call setup failure etc.

  Similar pentru date per servicii: GPRS, EDGE, HSDPA, HSUPA, LTE si LTE-A.

  Sau mai exact, cereti-le de la operatori aceste date si api verificati prin sondaje cat sunt de exacte aceste date/

  Apoi faceti-le publice sa stim si noi dinainte in locatie fiecaruia la ce operator sa ne abonam. ACum exista o singura aplicatie care ofera acesta informatie facuta de niste chinezi: opensignal.com

  Inca ceva, intrebati operatorii in cate comune au mai facut densificare in ultimi ani ca pe la sate oamenii se ruca in pod sau in copca ca sa prinda semnal sa vorbeasca si ei la telefon. Las la o parte capacitatea, vorbesc macar de acoperire.

  Intrebati operatorii in cate orase mari au facut densificare astfel incat sa asigure acoperire deep indoor mai buna de -100 dBm in orice punct din oras?

  ANCOM, esti direct responsabil de verificarea tuturor acestor probleme. Daca intrebi operatorii totul e perfect in Romani asi nu au nici un fel de probleme. Realitatea este insa cu totul alta si trebuie masurata, nu crezuta si nici simulata cu ATOL, PLANET sau alte tool-uri.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by