Compania romaneasca E-Boda a lansat cel mai scump smartphone al sau, un model disponibil in doua versiuni de specificatii si cu preturi de 650, respectiv 850 lei. Piata totala a smartphone-urilor va fi in 2014 de 2,6 milioane unitati, iar cea a tabletelor, de 850.000 unitati din toate marcile, estimeaza Alexandru Dragoiu, CEO al companiei. El spune ca smartphone-urile au toate sansele sa avanseze cu 30-40% in 2015, iar la tablete cresterea va fi de maxim 15%, insa o stagnare nu ar fi o supriza, e de parere seful E-Boda.

E-Boda V500SFoto: E-Boda

E-Boda a prezentat Storm V500s, model ce devine varful de gama al marcii. Modelul are design unibody, ecran IPS de 5 inci, procesor Octa Core cu o frecventa de 1,4 GHz incorporat, camera foto principala de 14 MP si frontala de 5 MP. Spatiul de stocare este de 16 GB. Modelul costa 849 lei.

E-Boda a lansat si varianta Storm V500, un smartphone cu procesor Quad Core de 1,3 GHz, spatiu de stocare de 8GB si o camera principala de 8 MP cu functie auto focus. Modelul costa 649 lei.

Alexandru Dragoiu, CEO al E-Boda, estimeaza ca vanzarile de smartphone-uri vor totaliza in Romania 2,6 milioane de unitati, piata crescand mult peste asteptari datorita modelelor de sub 100 de euro. Ca si raport intre modelele cumparate "la liber" si cele luate prin abonament vorbim de 30:70 de procente.

E-Bida estimeaza ca va incheia anul cu 60.000 de unitati din toate modelele, iar pentru 2015 tinta de vanzari pentru modelul lansat acum este de 15.000 de unitati. CEO-ul E-Boda spune ca piata romaneasca a crescut procentual in ultimii ani dublu fata de media mondiala fiindca avem un decalaj de adoptare a acestei tehnologii, astfel ca sunt sanse ca piata smartphone-urilor sa urce cu 30-40% anul viitor. Pentru E-Boda previziunile de vanzari sunt de 100.000 de unitati pentru 2015.

E-Boda este prezenta si pe piata tabletelor, seful companiei estimand ca 2014 se va incheia cu vanzari totale de 800-850.000 unitati, cu 50% peste anul trecut. "Mare parte a utilizatorilor de tablete sunt copii, iar la ei tableta nu rezista foarte mult", spune Dragoiu care remarca faptul ca foarte multe dintre utilizarile tabletei au fost preluate de telefon, mai ales ca sunt populare smartphone-urile de 5 inci. Multa lume are tableta, dar durata de utilizare este clar mai mica decat se asteapta posesorul in momentul cumpararii si nu e nicio presiune pentru inlocuirea ei. Dragoiu estimeaza ca anul se va incheia cu 80.000 de tablete E-Boda vandute, iar anul viitor piata totala ar putea creste cu maxim 10-15%, dar o stagnare nu ar fi exclusa.

Cum este la tablete raportul dintre operatori si piata "la liber"? Invers decat la smartphone-uri, fiindca operatori vor vinde mai ales tablete 3G pe care le vor furniza cu abonament. "Operatorii nu sunt importanti pe segmentul celor care vor tableta cea mai ieftina din piata, fiindca acel copil se joaca mai ales in casa pe wireless, iar acea tableta nu va avea 3G".

Intrebat de segmentul smartwatch, seful E-Boda a spus ca se gandeste la lansarea unui model, insa nimic nu e batut in cuie. "Eu vad acest segment al ceasurilor inteligente ca fiind separat in doua sectiuni: inainte de Apple si dupa Apple, iar eu zic ca ceasul iWatch e in alta liga de utilizare si de design" Dragoiu spune ca ceasurile "smart" de sine statatoare care pot functiona si fara sincronizare cu smartphone-ul nu vor avea succes fiindca oamenii nu vor inca un SIM, inca un cost, inca o factura, inca un abonament."Chiar nu stiu inca daca aceste ceasuri pot face volume mari. Sunt multi care spun ca in general clientii le poarta la mana cateva saptamani si apoi le arunca intr-un sertar"