Piata telefoniei mobile la 30 iunie 2014: Un utilizator activ a vorbit in medie 4 ore si 5 minute si a transmis 71 de mesaje SMS lunar

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Luni, 8 decembrie 2014, 14:59 Economie | Telecom

trafic voce mobila
Foto: ANCOM
Numarul total de utilizatori activi la telefonia mobila a scazut cu 1,4% pana la 22,3 milioane SIM-uri active, dar gradul de utilizare a serviciilor este in continua crestere, potrivit datelor comunicate luni de autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM). Durata medie a unui apel in primul semestru din acest an a crescut la 2 minute si 27 de secunde, iar traficul de voce mediu realizat de un utilizator activ a fost de 4 ore si 5 de minute pe luna, cu 13 minute mai mult decat in semestrul similar din 2013. In medie, un utilizator a transmis 71 de mesaje SMS pe luna, cu 11 mai multe decat in aceeasi perioada a anului trecut.

  • Piata telefoniei mobile - date ANCOM:

Numarul total de utilizatori activi la telefonie mobila a ajuns la 22,3 milioane (n.a SIM-uri active), cu 1,4% mai putini decat la mijlocul anului trecut, in timp ce numarul de linii de telefonie fixa a scazut cu 1,9%, pana la 4,6 milioane, a anuntat luni autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM).

Reducerea utilizatorilor activi de telefonie mobila este cauzata de scaderea anuala cu 3,4% a utilizatorilor pe baza de cartele preplatite, dar, in acelasi timp, trebuie remarcat ca numarul de utilizatori pe baza de abonament a crescut cu 1,3%, iar traficul de voce a crescut cu 5,3%.

In Romania, la mijlocul acestui an, existau 9,4 milioane de utilizatori pe baza de abonament si 12,9 milioane utilizatori pe baza de cartele preplatite active. Scaderea numarului de utilizatori activi s-a reflectat in scaderea ratei de penetrare a serviciilor de telefonie mobila la 100 locuitori, de la 112,3% la 30 iunie 2013, la 110,7% la 30 iunie 2014.

Desi numarul total de utilizatori activi a scazut, gradul de utilizare a serviciilor de telefonie mobila este in continua crestere. Astfel, traficul de voce in retelele mobile realizat in primul semestru al anului 2014 a inregistrat o crestere anuala de 5,3%, pana la 33,2 miliarde de minute, fiind observate cresteri pe toate segmentele de apeluri, cele mai importante fiind in cazul traficului catre retele internationale si cu transmisie prin satelit (+62%) si, respectiv, al traficului catre alte retele de telefonie mobila (+28%), in timp ce traficul in retelele mobile proprii a crescut cu doar 1,6%, iar traficul catre retele publice fixe a inregistrat o crestere de 2,1%.

In ceea ce priveste structura traficului de voce de telefonie mobila, traficul rezultat din apelurile utilizatorilor de cartele preplatite detinea ponderea ce mai mare in numarul total de minute (54%), in timp ce traficul aferent utilizatorilor pe baza de abonament reprezenta 46% din total, din care categoria reprezentata de utilizatorii - persoane fizice - 33%, iar cea a utilizatorilor - persoane juridice - 13%.

In cazul traficului de mesaje SMS, in prima parte a anului 2014 au fost trimise aproximativ 9,7 miliarde de mesaje SMS, cu 19% mai multe fata de semestrul I al anului 2013, 91% dintre acestea fiind trimise in propria retea.

Durata medie a unui apel in semestrul I 2014 a crescut la 2 minute si 27 de secunde, iar traficul de voce mediu realizat de un utilizator activ a fost de 4 ore si 5 de minute pe luna, cu 13 minute mai mult decat in semestrul I 2013. In medie, un utilizator a transmis 71 de mesaje SMS pe luna, cu 11 mai multe decat in aceeasi perioada a anului 2013.

In ceea ce priveste serviciile de roaming, in contextul intrarii intr-o noua etapa de scadere a tarifelor reglementate pentru apelurile efectuate in interiorul UE, traficul de voce a inregistrat o crestere anuala de 32%, pana la 241 milioane de minute (din care 65 milioane au fost apeluri efectuate si 176 milioane apeluri primite), in timp ce traficul de mesaje SMS trimise in roaming a inregistrat o crestere anuala de 7%, pana la 55 milioane de mesaje. Durata medie a unui apel efectuat in roaming a fost de 1 minut si 58 de secunde, in timp ce durata medie a unui apel primit a fost de 2 minute si 57 de secunde.


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Ce-am pierdut? Fericirea. Cantările unei lumi dispărute vin de la formația Trei Parale. Vezi partea a doua și țitera

Am pierdut totul, Fericirea, mai ales. Cred cei de la "Trei parale". O spun ei, cei care sunt în preajma fericirii mereu. Ce-ți trebuie altceva mai mult decât să știi să cânți, de la țițeră la fluier. Să culegi cântece de la țărani. Cu care te împrietenești, fluierând, culegând mere, cosind fân. De ce nu, să ai chef, la nunți și botezuri. VIDEOinterviu cu formația Trei Parale.

1447 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version