UPDATE2 Sedinta de urgenta la Ministerul Afacerilor Interne: Un nou proiect de lege Big Brother si un proiect de lege pentru prelucrarea datelor personale, pe ordinea de zi/ SURSE: Ministerul Comunicatiilor a convocat din nou la ora 13:00 grupul de lucru pentru analiza efectelor respingerii legii Big Brother

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Vineri, 9 ianuarie 2015, 11:06 Economie | Telecom


O sedinta interministeriala a avut loc, vineri dimineata, la sediul Ministerului Afacerilor Interne in contextul atacurilor teroriste din Franta, la care au participat seful SRI, George Maior si ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, informeaza B1TV. Ministrul Gabriel Oprea a convocat Grupul Interministerial Strategic pentru prevenirea si combaterea macrocriminalitatii si Comitetul National pentru Situatii Speciale de Urgenta. Pe ordinea de zi s-au aflat un nou proiect de Lege Big Brother privind retinerea datelor de telefonie si internet, dar si un proiect de lege privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protectia vietii private in sectorul comunicatiilor electronice.
 • UPDATE1 Ministerul Comunicatiilor a convocat din nou pentru vineri, ora 13:00, grupul interinstitutional pentru analiza efectelor respingerii Legii Big Brother, au precizat pentru HotNews.ro surse apropiate discutiilor
 • UPDATE2 Comunicat MAI privind deciziile luate: "S-a convenit asupra necesitatii repunerii pe agenda Guvernului, a Parlamentului si a societatii civile, a pachetului de acte normative absolut indispensabile asigurarii climatului de siguranta publica si securitate nationala, in raport de noile evolutii ale situatiei de securitate, dar si de normele Uniunii Europene si nationale in domeniu.
 • Aceste reglementari vizeaza retentia datelor generate sau prelucrate de furnizorii de retele publice de comunicatii electronice, stabilirea cadrului juridic clar, bine definit, predictibil si previzibil in domeniul utilizarii cartelelor preplatite, dar si necesitatea utilizarii, in conditii legale, a imaginilor obtinute din sistemele publice de monitorizare video".

Comunicat de presa al MAI privind deciziile luate:


 • "Toate institutiile prezente aici, membre ale celor doua structuri - GIS si CNSSU - au atributii specifice, dar impreuna, beneficiind de un cadru normativ si operational bine structurat - pot genera o reactie ferma, rapida, de natura a asigura siguranta publica, prevenirea si contracararea tuturor fenomenelor generatoare de pericol la adresa cetatenilor", a sustinut viceprim-ministrul pentru securitate nationala, ministrul afacerilor interne Gabriel Oprea, in cadrul sedintei comune de lucru.
 • Pornind de la aceste obiective, in cadrul sedintei s-a convenit asupra necesitatii repunerii pe agenda Guvernului, a Parlamentului si a societatii civile, a pachetului de acte normative absolut indispensabile asigurarii climatului de siguranta publica si securitate nationala, in raport de noile evolutii ale situatiei de securitate, dar si de normele Uniunii Europene si nationale in domeniu.
 • Aceste reglementari vizeaza retentia datelor generate sau prelucrate de furnizorii de retele publice de comunicatii electronice, stabilirea cadrului juridic clar, bine definit, predictibil si previzibil in domeniul utilizarii cartelelor preplatite, dar si necesitatea utilizarii, in conditii legale, a imaginilor obtinute din sistemele publice de monitorizare video"

Comunicatul integral - aici.

Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a publicat joi pe site-ul propriu agenda discutiilor:

"Ca urmare a dinamicii situatiei de securitate la nivelul Uniunii Europene si in zonele de interes strategic ale Romaniei, precum si pentru dezvoltarea capabilitatilor pe linia interventiei in situatiile speciale de urgenta, viceprim-ministrul pentru securitate nationala, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, a convocat vineri, 9.01.2015, la ora 9.00, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, o sedinta comuna a Grupului Interministerial Strategic pentru prevenirea si combaterea macrocriminalitatii si a Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta, avand pe ordinea de zi urmatoarele puncte:

 • 1. Prezentarea situatiei de securitate la nivelul Uniunii Europene si in zonele de interes strategic ale Romaniei;
 • 2. Necesitatea asigurarii instrumentarului normativ necesar structurilor din domeniul securitatii nationale, in vederea prevenirii si combaterii terorismului si a criminalitatii de mare anvergura, respectiv proiectul de lege privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de retele publice de comunicatii electronice si de furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului, proiectul de lege privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protectia vietii private in sectorul comunicatiilor electronice, precum si platforma comuna de monitorizare si plata on-line a amenzilor la regimul circulatiei pe drumurile publice.

In conformitate cu competentele Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta, in cadrul sedintei vor fi prezentate masurile de intensificare pe linia cresterii capacitatii operationale a sistemului national integrat de reactie la situatii speciale de urgenta pentru a asigura toate fortele si mijloacele necesare acoperirii intregului spectru de nevoi in aceasta zona.

In acest context, cele doua organisme - Grupul Interministerial Strategic pentru prevenirea si combaterea macrocriminalitatii si Comitetul National pentru Situatii Speciale de Urgenta, vor colabora pentru a asigura mijloacele necesare asigurarii unui climat de securitate si siguranta publica.

 • Societatea civila a acuzat joi autoritatile ca se folosesc de tragedia din Franta pentru aprobarea de urgenta a unor masuri legislative care incalca drepturile omului.

Mai multe organizatii non-guvernamentale si-au exprimat "ingrijorarea cu privire la insistenta cu care institutiile abilitate ale statului re-propun acum, in regim de urgenta, un pachet de masuri de supraveghere generalizata care incalca drepturile omului". Acestea amintesc ca respingerea Legii Big Brother dateaza din iulie 2014 si ca "urgenta" invocata de autoritati pentru analiza in regim de urgenta a efectelor nu reprezinta altceva decat folosirea tragediei franceze drept pretext pentru propulsarea unor agende legislative de securitate care ignora drepturile fundamentale.

"Franta, exemplul invocat care a declansat aceasta 'agitatie' institutionala locala, beneficiaza de numeroase legi de combatere a terorismului (inclusiv pastrarea datelor de trafic sau de inregistrare a cartelelor pre-pay) dar, cu toate acestea, nu a putut preintampina atentatele de la Paris din data de 7 ianuarie 2015. Mai mult, politicieni francezi de marca se dovedesc mai cerebrali, respingand 'ideea unei legislatii dictate de emotie'.

Orice noua lege specifica de pastrare a tuturor datelor de trafic are sanse mari sa fie contrara drepturilor fundamentale, in timp ce furnizorii de comunicatii oricum retin date de trafic in scop comercial. Accesul la acestea se poate face prin simpla clarificare a art. 152 din Codul de procedura penala.

Decizia Curtii Constitutionale de respingere a pachetului 'Big Brother' dateaza din iulie 2014, prin urmare 'urgenta' invocata nu reprezinta altceva decat folosirea tragediei franceze drept pretext pentru propulsarea unor agende legislative de securitate care ignora drepturile fundamentale",
au atentionat joi ONG-urile.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5398 vizualizari

 • +9 (11 voturi)    
  to be or not to be Charlie (Vineri, 9 ianuarie 2015, 12:00)

  U_swamp [utilizator]

  Ipocriti nenorociti! Cu o zi inaintea atacului, unul de la CSM, fata cu Iohannis, predica impotriva libertatii de exprimare in anchete judiciare, vei Doamne ca independenta justitiei ar fi afectata. A treia zi, cin' se duce la plingaceasca la ambasada Frantei in chip de Charlie: Iohannis.
  Nomen odiosum avusese oare dreptate cind a declarat public ca presa (prin libertatea de exprimare) reprezinta o vulnerabilitate la secu-ritatea statului roman? Se pare ca a avut dreptate. Atunci el nu era Charlie deloc.
  Asa ca eu nu sint Charlie fiindca am propriile opinii si nu mi le schimb ca ne chiloti. Si ar fi bine, daca hn este Charlie, sa nu ma cenzureze!
  • +5 (5 voturi)    
   cum procedeaza in Franta (Vineri, 9 ianuarie 2015, 14:19)

   jescu [utilizator] i-a raspuns lui U_swamp

   Desi francezii trec prin momente grele, unul din sefii legislativului de la ei au spus ca nu intentioneaza sa adopte noi legi pentru terorism, mai ales in momentul asta, cand legile ar fi infuentate spre extrema de emotii.

   Nici noi nu cred ca avem noi atatea sute de mii de suspecti de terorism, cat sa nu se treaca aprobarea mandatelor prin judecator.
 • +4 (10 voturi)    
  Si sa nu uitam de perchezitia informatica! (Vineri, 9 ianuarie 2015, 12:04)

  hot news [utilizator]

  Numai retentia datelor si cartele prepay "doar cu buletinul" nu reziolva problema terorismului!
  Neparat trebuiesc votate in regim de urgenta si celelalte legi aferente:
  - " numarul de inmatriculare" si ITP-ul pentru calculatoare si smartpone-uri;
  - "permisul de conducere" pentru cei ce utilizeza calculatoarele;
  - perchezitia informatica fara mandat
  - infiintarea unei Agentii nationale care sa verifice si sa aprobe toate articolele si caricaturile ce se doresc a fi publicate, pentru a preveni tragedii precum ce de la Paris!
  Asa cum superb afirma dl. Tiberiu Nitu, "in fata amenintarii teroriste, orice masura represiva devine acceptabila!"
  • +8 (8 voturi)    
   Cine-l tine in brate pe Nitu asta ? (Vineri, 9 ianuarie 2015, 12:55)

   akanom [utilizator] i-a raspuns lui hot news

   Eu cred ca dupa ce iti sunt rejectate tentativele de lege de 2 ori, si dupa ce scoti magarii d-astea pe gura, cam vine vremea sa-ti dai demisia. Da Nitu, nu, ninja, ninja !


   Demisia, domnule Nitu !
 • +6 (8 voturi)    
  big brother is watching you (Vineri, 9 ianuarie 2015, 12:32)

  Mazeta [utilizator]

  „12.01: Ministrul de Interne Bernard Cazeneuve le-a spus prefectilor ca 3721 de mesaje care au laudat atentatul terorist de la Charlie Hebdo au fost postate pe retelele sociale.”
 • +6 (8 voturi)    
  Stati (Vineri, 9 ianuarie 2015, 12:34)

  Zummm [utilizator]

  in banca voastra penalilor
 • +10 (10 voturi)    
  in Franta (Vineri, 9 ianuarie 2015, 12:54)

  Gh. Vasile [utilizator]

  Nu stiu daca dnul ministru Oprea stie, insa in Franta este obligatorie furnizarea de date personale care sa identifice cumparatorul, in momentul cumpararii unei cartele SIM , chiar si pre-platita.
  Se pare ca degeaba exista la ei regula asta.
  • +8 (8 voturi)    
   Nu stie (Vineri, 9 ianuarie 2015, 13:31)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui Gh. Vasile

   Sl Ministru Oprea se pricepe la izmene si la complicitatea cu hotii din PSD
  • 0 (0 voturi)    
   cel putin in cazul acesta! (Vineri, 9 ianuarie 2015, 16:29)

   hot news [utilizator] i-a raspuns lui Gh. Vasile

   Daca cei doi atacataori sunt intr-adevar frati, este clar ca nu a fost nevoie sa foloseasca mijloacele de COMUNICARE moderne, nu au vorbit despre atentat la mobil, nici pe Skype, nici pe Twitter sau pe e-mail, deci mult-laudata lege nu ar fi fost de folos!
 • +5 (5 voturi)    
  NU, la noi (Vineri, 9 ianuarie 2015, 13:29)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Un stat civilizat trebuie sa aiba o asemenea lege, nu unul condus de goti si mafioti PSD care vor folosi informatii ilegal si in folosul imbuibarii clientelei lor
 • +6 (6 voturi)    
  cenzura comunista readusa pe usa din spate... (Vineri, 9 ianuarie 2015, 13:52)

  stoicadrian [utilizator]

  abia asteapta motive sa ne reduca libertatea. De parca nu suntem deja suficient de inrobiti de sitem.
  Si cauta sa ne convinga ca limitarea libertatii si desfiintarea vietii private e in interesul nostru!
 • +8 (8 voturi)    
  ocazia perfecta de a ne ingradi drepturile (Vineri, 9 ianuarie 2015, 14:06)

  timis79 [anonim]

  Va folositi de panica oamenilor de a ne mai lua din drepturi. Asemenea dezbatere nu se face a doua zi dupa un asemnea atac. Dar ne-am obisnuit, din orice nenorocire clasa politica incearca sa-si creeze un capital. Tocmai cartelele preplatite o sa rezolve problema...
 • +4 (4 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 9 ianuarie 2015, 14:48)

  [anonim]

 • +3 (3 voturi)    
  da (Vineri, 9 ianuarie 2015, 15:00)

  I [utilizator]

  haideti baieti ca acum e momentul sa strecurati soparla!

  Cu ce i-ar fi ajutat pe politistii francezi daca ar fi avut legea asta? cu nimic! ei stiua deja cine sunt indivizii, pe unde se plimba etc. Legea asta big brother este indreptata doar impotriva cetatenilor obisnuiti.
 • +6 (6 voturi)    
  Nu taticule! (Vineri, 9 ianuarie 2015, 15:16)

  Picsius [utilizator]

  Ia faceti-va treaba si fara cadru legislativ tip Big Brother. Si Ceausescu asigura "siguranta nationala".

  Avem drepturi printre care si dreptul la intimitate. Daca cineva abuzeaza de acest drept, draga serviciu albastru, e treaba ta sa il gasesti fara sa mi incalci dreptul meu la intimitate.

  Si asa, ca exemplu simplu. Stiu si eu ca stii si tu ca poti da 100 de lei unui sarman sa ti ia cartela pe buletinul lui. Si iarasi mai stiu ca nu cartela prepay e targetul tau de securitate ci consolidarea serviciilor in structura statului.. mai draga.
 • +4 (4 voturi)    
  tovarasii nostrii... (Vineri, 9 ianuarie 2015, 15:21)

  liviu_ [utilizator]

  folosesc un eveniment tragic pentru a-si indeplini scopurile machiavelice!!!
  jeguri umane ce sunteti!

  nici nu asteptati... repede ordonanta de urgenta ca lumea sa fie atenta la franta, sa fie sub influenta emotiilor...
  macar schimbati-va numele in ministerul pacii sa stim cu totii pe ce drum ne aflam...
 • +2 (2 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 9 ianuarie 2015, 17:16)

  [anonim]Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by