O sedinta interministeriala a avut loc, vineri dimineata, la sediul Ministerului Afacerilor Interne in contextul atacurilor teroriste din Franta, la care au participat seful SRI, George Maior si ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, informeaza B1TV. Ministrul Gabriel Oprea a convocat Grupul Interministerial Strategic pentru prevenirea si combaterea macrocriminalitatii si Comitetul National pentru Situatii Speciale de Urgenta. Pe ordinea de zi s-au aflat un nou proiect de Lege Big Brother privind retinerea datelor de telefonie si internet, dar si un proiect de lege privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protectia vietii private in sectorul comunicatiilor electronice.

  • UPDATE1 Ministerul Comunicatiilor a convocat din nou pentru vineri, ora 13:00, grupul interinstitutional pentru analiza efectelor respingerii Legii Big Brother, au precizat pentru HotNews.ro surse apropiate discutiilor
  • UPDATE2 Comunicat MAI privind deciziile luate: "S-a convenit asupra necesitatii repunerii pe agenda Guvernului, a Parlamentului si a societatii civile, a pachetului de acte normative absolut indispensabile asigurarii climatului de siguranta publica si securitate nationala, in raport de noile evolutii ale situatiei de securitate, dar si de normele Uniunii Europene si nationale in domeniu.
  • Aceste reglementari vizeaza retentia datelor generate sau prelucrate de furnizorii de retele publice de comunicatii electronice, stabilirea cadrului juridic clar, bine definit, predictibil si previzibil in domeniul utilizarii cartelelor preplatite, dar si necesitatea utilizarii, in conditii legale, a imaginilor obtinute din sistemele publice de monitorizare video".

Comunicat de presa al MAI privind deciziile luate:

  • "Toate institutiile prezente aici, membre ale celor doua structuri - GIS si CNSSU - au atributii specifice, dar impreuna, beneficiind de un cadru normativ si operational bine structurat - pot genera o reactie ferma, rapida, de natura a asigura siguranta publica, prevenirea si contracararea tuturor fenomenelor generatoare de pericol la adresa cetatenilor", a sustinut viceprim-ministrul pentru securitate nationala, ministrul afacerilor interne Gabriel Oprea, in cadrul sedintei comune de lucru.
  • Pornind de la aceste obiective, in cadrul sedintei s-a convenit asupra necesitatii repunerii pe agenda Guvernului, a Parlamentului si a societatii civile, a pachetului de acte normative absolut indispensabile asigurarii climatului de siguranta publica si securitate nationala, in raport de noile evolutii ale situatiei de securitate, dar si de normele Uniunii Europene si nationale in domeniu.
  • Aceste reglementari vizeaza retentia datelor generate sau prelucrate de furnizorii de retele publice de comunicatii electronice, stabilirea cadrului juridic clar, bine definit, predictibil si previzibil in domeniul utilizarii cartelelor preplatite, dar si necesitatea utilizarii, in conditii legale, a imaginilor obtinute din sistemele publice de monitorizare video"

Comunicatul integral - aici.

Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a publicat joi pe site-ul propriu agenda discutiilor:

"Ca urmare a dinamicii situatiei de securitate la nivelul Uniunii Europene si in zonele de interes strategic ale Romaniei, precum si pentru dezvoltarea capabilitatilor pe linia interventiei in situatiile speciale de urgenta, viceprim-ministrul pentru securitate nationala, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, a convocat vineri, 9.01.2015, la ora 9.00, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, o sedinta comuna a Grupului Interministerial Strategic pentru prevenirea si combaterea macrocriminalitatii si a Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta, avand pe ordinea de zi urmatoarele puncte:

  • 1. Prezentarea situatiei de securitate la nivelul Uniunii Europene si in zonele de interes strategic ale Romaniei;
  • 2. Necesitatea asigurarii instrumentarului normativ necesar structurilor din domeniul securitatii nationale, in vederea prevenirii si combaterii terorismului si a criminalitatii de mare anvergura, respectiv proiectul de lege privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de retele publice de comunicatii electronice si de furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului, proiectul de lege privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protectia vietii private in sectorul comunicatiilor electronice, precum si platforma comuna de monitorizare si plata on-line a amenzilor la regimul circulatiei pe drumurile publice.

In conformitate cu competentele Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta, in cadrul sedintei vor fi prezentate masurile de intensificare pe linia cresterii capacitatii operationale a sistemului national integrat de reactie la situatii speciale de urgenta pentru a asigura toate fortele si mijloacele necesare acoperirii intregului spectru de nevoi in aceasta zona.

In acest context, cele doua organisme - Grupul Interministerial Strategic pentru prevenirea si combaterea macrocriminalitatii si Comitetul National pentru Situatii Speciale de Urgenta, vor colabora pentru a asigura mijloacele necesare asigurarii unui climat de securitate si siguranta publica.

  • Societatea civila a acuzat joi autoritatile ca se folosesc de tragedia din Franta pentru aprobarea de urgenta a unor masuri legislative care incalca drepturile omului.

Mai multe organizatii non-guvernamentale si-au exprimat "ingrijorarea cu privire la insistenta cu care institutiile abilitate ale statului re-propun acum, in regim de urgenta, un pachet de masuri de supraveghere generalizata care incalca drepturile omului". Acestea amintesc ca respingerea Legii Big Brother dateaza din iulie 2014 si ca "urgenta" invocata de autoritati pentru analiza in regim de urgenta a efectelor nu reprezinta altceva decat folosirea tragediei franceze drept pretext pentru propulsarea unor agende legislative de securitate care ignora drepturile fundamentale.

"Franta, exemplul invocat care a declansat aceasta 'agitatie' institutionala locala, beneficiaza de numeroase legi de combatere a terorismului (inclusiv pastrarea datelor de trafic sau de inregistrare a cartelelor pre-pay) dar, cu toate acestea, nu a putut preintampina atentatele de la Paris din data de 7 ianuarie 2015. Mai mult, politicieni francezi de marca se dovedesc mai cerebrali, respingand 'ideea unei legislatii dictate de emotie'.

Orice noua lege specifica de pastrare a tuturor datelor de trafic are sanse mari sa fie contrara drepturilor fundamentale, in timp ce furnizorii de comunicatii oricum retin date de trafic in scop comercial. Accesul la acestea se poate face prin simpla clarificare a art. 152 din Codul de procedura penala.

Decizia Curtii Constitutionale de respingere a pachetului 'Big Brother' dateaza din iulie 2014, prin urmare 'urgenta' invocata nu reprezinta altceva decat folosirea tragediei franceze drept pretext pentru propulsarea unor agende legislative de securitate care ignora drepturile fundamentale", au atentionat joi ONG-urile.