Blackphone, un smartphone dedicat securitatii datelor personale care ofera o protectie sporita prin criptarea convorbirilor telefonice, a mesajelor, e-mailurilor si navigarii pe net, a inceput sa fie distribuit oficial si in Romania. Blackphone foloseste sistemul de operare PrivatOS, o versiune modificata de Android 4.4 KitKat, care include software de criptare si securitate, este distribuit oficial pe piata locala de firma Ingram Micro, iar in magazinele online a inceput sa fie vandut la preturi intre 2500 lei si 2700 lei.

BlackphoneFoto: Ingram Micro

Blackphone este creat de catre compania SGP Technologies - un parteneriat intre Silent Circle, furnizor recunoscut la nivel international pentru asigurarea securitatii comunicarii, si Geeksphone - un producator spaniol de telefoane mobile. Sediul SGP Technologies este in Geneva, Elvetia, dar compania isi desfasoara activitatea si in Madrid, Washington DC, Silicon Valley si orase din Europa, Asia de Est si America de Nord.

Pe langa sistemul de operare PrivatOS, telefonul dispune de o serie de aplicatii proprietare Silent Circle, ce au ca scop securizarea apelurilor telefonice, a mesajelor si contactelor.

 • "Dezvoltarea fara precedent a terminalelor inteligente, dar si a aplicatiilor ce pot fi instalate, a adus cu sine si riscul de oferi altora, cu interese comerciale sau infractionale, acces la un profil cat mai complet si informatii variate despre utilizatori. Blackphone, in schimb, iti da posibilitatea sa alegi ce doresti sa ramana cu adevarat confidential", a declarat Lucian Georgescu, Regional Sales Manager Ingram Micro, distribuitorul oficial Blackphone in Romania, intr-un comunicat oficial.

La nivel hardware, Blackphone dispune de un display IPS, multitouch, cu diagonala de 4,7 inci si rezolutie HD. Telefonul are un procesor quad-core Nvidia Tegra 4i de 2.0 GHz, 1 GB memorie RAM, 16 GB spatiu intern de stocare, un slot microSD, o camera foto principala de 8 megapixeli cu blit LED si o camera secundara de 5 megapixeli. Blackphone are dimensiunile de 69 x 141 x 9 mm si cantareste 119 grame.

Smartphone-ul este comercializat cu o serie de aplicatii, fie apartinand unor terte parti, fie aplicatii proprietare Blackphone.

Aplicatii proprietare Blackphone:

 • Remote Wipe & Protect - utilizatorii au control asupra datelor de oriunde in lume.
 • Secure File Transfer & Storage - ofera control asupra datelor pe care utilizatorii doresc sa le trasfere sau sa le pastreze private.
 • Blackphone Security Center - ofera controlul total asupra fluxului de date generat de aplicatiile si serviciile de pe dispozitiv. Utilizatorul este cel care decide ce permisiuni ofera aplicatiilor pe care le instaleaza, fara a afecta functionalitatea acestora.

Alte aplicatii preinstalate:

 • Silent Phone - permite utilizatorilor sa intieze si receptioneze apeluri de voce, apeluri video si conferinte telefonice private, in intreaga lume.
 • Silent Text - permite trimiterea si primirea de mesaje si fisiere private. Atunci cand un mesaj este sters, acesta este eliminat permanent din terminalul utilizatorului si al destinatarului, precum si din cloud-ul de stocare.
 • Silent Contacts - utilizatorii au posibilitatea de a-si pastra contactele intr-o forma criptata.
 • Disconnect Private Search - utilizatorii pot face cautari pe net in regim privat, utilizand motorul de cautare preferat. Nu sunt memorate cautarile, adresele IP sau orice alte informatii personale.
 • Disconect Secure Wireless - este o aplicatie care detecteaza automat si protejeaza impotriva interceptarilor asupra retelelor wireless.
 • Private Storage - utilizatorii Blackphone pot sa-si depoziteze, sincronizeze, distribuie si acceseze datele personale de oriunde, folosind SpiderOak. Nici macar serverul nu cunoaste continutul datelor stocate, totul fiind parolat pentru a proteja informatiile atat de intruziunea din exterior, cat si de eventuale amenintari venite din interior.
 • Spaces este unul dintre cele mai recente update-uri ale Blackphone, realizat in parteneriat cu Graphite Software. Cu ajutorul acestei caracteristici, utilizatorii isi pot separa viata personala de cea profesionala creand spatii diferite pentru anumite aplicatii, conturi sau date.

Mai mult, Blackphone a lansat de curand Blackphone app store, unde utilizatorii au acces la aplicatii atent selectate si validate la nivel de securitate.

Despre Ingram Micro

Blackphone este distribuit pe piata din Romania prin intermediul Ingram Micro, cel mai mare distribuitor angro de produse de tehnologie din lume. Ingram Micro distribuie mii de produse (PCs, servere, monitoare, solutii de depozitare, printere, software) catre peste 200.000 clienti din 170 de tari din intreaga lume. De asemenea, Ingram Micro ofera si o paleta larga de servicii catre vanzatori si furnizori precum SCM (Supply Chain Management), business intelligence, finantare, logistica.