Cardurile de sanatate fara de care din acest an nu vor mai putea fi accesate servicii medicale au fost distribuite catre 12,26 milioane de asigurati, a anuntat joi Posta Romana. Mai exact, din cele 13,2 milioane de carduri trimise de CNAS spre distribuire, Posta Romana predat in mana asiguratilor 93% din aceasta cantitate. Persoanele care fie si-au schimbat domiciliul si nu au notificat acest lucru, fie nu s-au prezentat la unitatile Postei Romane pentru a-si ridica documentul de asigurat pot sa o faca, in continuare, asa cum impun regulile CNAS, a mai precizat operatorul postal.

Cardul national de sanatateFoto: CNAS

"Posta Romana, in urma unor eforturi considerabile ale retelei operationale a companiei, a reusit sa se achite cu succes de sarcinile impuse prin contractul cu CNAS. O rata de retur de 7% pe distributia cardurilor de sanatate este una pe care orice operator privat si-ar asuma-o fara ezitare. Iar asta, avand in vedere rigorile impuse prin contract, ce tin atat de modalitatea de predare a cardurilor, cat si de zonele acoperite, in buna parte mediul rural greu accesibil", a declarat Irina Purcaru, Directorul Directiei Operatiuni si Relatii Comerciale din Posta Romana.

  • CNAS: Cardurile nedistribuite inca vor fi trimise medicilor de familie care sa le inmaneze pacientilor

In privinta cardurilor care nu au ajuns inca la asigurati, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a precizat in aceasta luna pentru HotNews.ro ca acestea vor fi trimise medicilor de familie care ar urma sa le inmaneze pacientilor. Dar reprezentantii medicilor de familie anunta ca "resping ferm activitatea de distribuire a cardurilor".

  • "Ideea de a ne pune pe noi sa distribuim cardurile ramase nedistribuite este inacceptabila deoarece creeaza premiza pentru activitati birocratice fara numar", a declarat Rodica Tanasescu, presedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei, pentru HotNews.

De cealalta parte, presedintele CNAS sustine ca efortul ar fi unul minor.

  • "Un numar extrem de mic de carduri au ramas nedistribuite pacientilor, sub 1 milion la nivel national. Asta inseamna sub 100 de carduri de distribuit de catre fiecare medic de familie, ceea ce e foarte putin. Mi se pare inutil sa punem pacientul pe drumuri, sa fie nevoit sa mearga la sediul Casei de Asigurari de Sanatate pentru a-si ridica cardul. Nu sunt ingrijorat de refuzul exprimat oficial de organizatiile medicilor de familie. Sunt convins ca fiecare medic, individual, va avea grija de pacientii lui", a explicat presedintele CNAS, Vasile Ciurchea, pentru HotNews.

Citeste si: Medicii de familie refuza sa distribuie cardurile de sanatate ramase nedistribuite. CNAS: Este vorba de sub un milion de carduri la nivel national, adica mai putin de 100 de carduri per medic de familie

  • Situatia pe judete a cardurilor distribuite de Posta Romana

Situatia pe judete arata ca Bucurestiul detine primul loc in numarul de carduri distribuite, respectiv 1,22 milioane de trimiteri, urmat de Prahova, cu peste 511.000 de trimiteri, si de Timis, cu peste 438.000 de trimiteri ajunse la destinatie. Rata de retur pe cele trei judete, respectiv diferenta dintre cardurile emise de CNAS conform contractului si cardurile returnate Caselor Judetene de Sanatate aferente, este de 12,6%, 3,5%, respectiv 10,12%.

La polul opus, judetele cu cei mai putini asigurati pentru care s-au emis carduri de sanatate sunt: Ialomita (79.900 de carduri emise si o rata de retur de 8%), Ilfov (101.082 carduri emise, la un retur de 9,12%) si Covasna (150.683 de carduri emise, la un retur de 6,6%). Judetele in care s-au inregistrat cele mai mici rate de retur sunt: Harghita (2,6%), Salaj (3%), Prahova (3,5%), Valcea (3,6%) si Olt (3,7%).

Posta Romana a castigat prin licitatie, in vara anului trecut, contractul de distributie a cardurilor de sanatate la nivel national. Acordul-cadru dintre operatorul national de servicii postale si CNAS a fost semnat la 5 septembrie 2014, iar primele carduri au ajuns la asigurati in 19 septembrie. Valoarea totala a contractului este de 37,5 milioane de lei si are o durata de patru ani. Volumul total ce urmeaza a fi livrat, la nivel national, pe durata celor patru ani, este estimat la aproximativ 13,6 milioane de carduri, din care 12,26 milioane au fost deja livrate.