Deutsche Telekom si Orange au ajuns la un acord cu grupul britanic de telecomunicatii BT pentru vanzarea EE - cel mai mare operator mobil din aceasta piata, valoarea tranzactiei fiind de 12,5 miliarde de lire sterline, se arata intr-un comunicat al Deutsche Telekom. Dupa finalizarea tranzactiei, BT va deveni cel mai mare operator de servicii de comunicatii integrate fixe si mobile din Marea Britanie, la care Deutsche Telekom va fi cel mai mare actionar individual cu 12% din actiuni.

EE, cel mai mare operator mobil din UKFoto: www.ee.co.uk
  • "Tranzactia reprezinta mai mult decat crearea celui mai mare operator de servicii de comunicatii integrate fixe si mobile din Marea Britanie, a doua mare economie a Europei. Noi vom fi al doilea mare actionar individual in BT si punem bazele unei colaborari viitoare intre companiile noastre", a declarat Tim Höttges, CEO al grupului german Deutsche Telekom, activ si pe piata din Romania.

In urma achizitiei EE, BT va deveni cel mai mare operator de comunicatii din Marea Britanie, un furnizor de servicii integrate fixe si mobile. In anul financiar incheiat in martie 2014, BT a avut venituri de 18,3 miliarde lire sterline si un EBITDA ajustat de 6,1 miliarde lire sterline.

EE are in prezent peste 30 milioane de clienti, iar in 2014 a avut venituri de 6,3 miliarde lire sterline si un EBITDA ajustat de 1,6 miliarde lire sterline.

Cele doua companii, BT si EE, colaboreaza deja in mai multe segmente de piata. Spre exemplu, EE furnizeaza clientilor sai servicii de internet broadband fix pe baza infrastructurii inchiriate de la BT, in timp ce BT ofera clientilor sai servicii mobile prin reteaua 4G a EE.

Se asteapta ca preluarea EE de catre BT sa creeze sinergii in valoare de 4,6 miliarde lire sterline, la finalul procesului de integrare si a costurilor asociate acestui proces.

Tranzactia are nevoie aprobarea actionarilor BT si a autoritatilor de reglementare. Finalizarea tranzactiei este asteptata inainte de sfarsitul lunii martie 2016.