Vodafone, al doilea mare operator local de telefonie mobila, a anuntat miercuri ca reteaua sa a fost certificata ca avand cele mai bune servicii de date si telefonie mobila pe smartphone-uri, in urma masuratorilor efectuate in toate retele mobile din tara, de catre auditorul independent P3 Communications. Campania de testare a retelelor s-a desfasurat in Arad, Bacau, Braila, Brasov, Bucuresti, Cluj-Napoca, Constanta, Craiova, Galati, Iasi, Oradea, Pitesti, Ploiesti, Sibiu si Timisoara, precum si pe soselele dintre aceste orase in perioada 6 noiembrie 2 decembrie 2014. P3 a facut aceste teste din proprie initiativa si toti operatorii mobili au stiut de perioada acestor teste. Oficialii Vodafone au precizat ca nu au platit nimic pentru aceasta certificare, ci doar pentru a avea acces ulterior la rezultatele complete ale testelor.

Viteze de net in retelele mobile din RomaniaFoto: Hotnews

Conform testelor P3, viteza medie de download in reteaua Vodafone a fost de 43 Mbps in perioada analizata, in timp ce in retelele rivale viteza de descarcare la internet mobil a fost de 41 Mbps si 28 Mbps. La capitolul upload, viteza medie in reteaua Vodafone a fost de 34 Mbps, in timp ce in retelele operatorilor rivali a fost de 27 Mbps si 8 Mbps.

In 90% din teste, viteza medie de download a fost mai mare de 26 Mbps, in timp ce la ceilalti a fost mai mare de 18 Mbps si 6 Mbps. La upload in 90% din cazuri viteza medie de upload a fost de peste 14 Mbps, in timp ce in retelele rivale in peste 90% din cazuri viteza medie de upload a fost de peste 6 Mbps si chiar mai putin.

Metodologia testarii, precum si traseele si zonele fixe au fost selectate independent, de catre P3 communications. Aceasta este cea de-a cincea certificare furnizata companiei Vodafone Romania de catre P3 communications, in urma masuratorilor performantei retelei. Noul certificat este disponibil la http://www.p3-group.com/VFRO_certificate.

In cadrul evenimentului, Giovanni Chiarelli, director tehnic al Vodafone a subliniat ca reteaua 4G va furniza acoperire integrala in 41 de resedinte de judet si in 18 statiuni pana in la sfarsitul lunii martie 2015. De asemenea, Andrea Rossini, Director Consumer Business Unit, Vodafone Romania a declarat ca 57% dintre smartphoneuurile vandute in retea sunt terminale 4G si ca vanzarile de smartphone-uri 4G la sfarsitul anului trecut erau de patru ori mai mari decat in aceeasi perioada a anului anterior.

  • UPDATE Contactati de HotNews.ro in legatura cu informatiile prezentate miercuri de Vodafone, oficialii Orange Romania au facut urmatoarele precizari legate de performanta retelei proprii:

"In afara feedbackului direct de la clienti, Orange analizeaza si masuratori independente si, de asemenea, sustine initiativa ANCOM de a oferi un instrument local de masurare a performantelor retelelor.

Bineinteles, Orange monitorizeaza si indicatori interni si respectarea standardelor de calitate, stabilite de grupul Orange. Indeplinirea acestora este validata prin auditarile facute de terti, ce rezulta in certificari de performanta. Anuntarea auditurilor/certificarilor si efectuarea lor pro-bono nu este o practica uzuala in industria telecom.

Spre exemplu, cea mai recenta certificare a Orange pe partea de retea este obtinuta la finalul anului trecut din partea auditorului independent Lightbridge Communications Corporation (LCC International). In luna decembrie 2014, Orange Romania a fost identificat ca operatorul numarul 1 in ceea ce priveste performanta serviciilor de date pe smartphone-uri compatibile cu retelele 4G+/4G/3G/2G, in zonele metropolitane ale Romaniei, potrivit certificarii emise de LCC International.

LCC este cea mai mare companie independenta ce ofera servicii de consultanta si de retea pentru industria de telecomunicatii din lume, prezenta in peste 50 de tari. LCC a fost ales datorita experientei dobandite pe parcursul celor 30 de ani de expertiza in servicii wireless. LCC a implementat proiecte de design, instalare, interconectare, analize ale retelelor, precum si studii de masuratori pe teren pentru retele care deservesc peste 500 milioane de clienti.

Orange ofera cea mai extinsa retea 4G din Romania, cu o acoperire de 89% din populatia urbana/ 62% din populatia nationala la 31 decembrie 2014 si ofera viteze 4G+ de pana la 300Mbps in 6 orase".

Vodafone Romania a ajuns la un numar de 8,016 milioane utilizatori ai serviciilor mobile (SIM-uri valabile) in trimestrul incheiat in decembrie 2014, in scadere cu aproape 300.000 de clienti fata de trimestrul similar din 2013, in timp ce consumul de date a urcat cu 76,6% in aceeasi perioada de referinta, potrivit rezultatelor financiare anuntate saptamana trecuta de grupul britanic. Numarul total de clienti (care include si clientii de telefonie fixa, internet fix si m2m) a depasit 8,604 milioane de utilizatori la sfarsitul lunii decembrie 2014, in crestere cu 97.130 clienti fata de trimestrul precedent din 2014.