Cele cinci firme care au castigat licente pentru implementarea la nivel regional a mai multor statii TV prin care romanii vor receptiona servicii de televiziune digitala din eter, incepand din 17 iunie 2015, vor trebui sa plateasca catre bugetul de stat taxe de licenta de peste 86.000 euro, in termen de 90 de zile, a anuntat joi autoritatea de reglementare in comunicatii. Serviciile TV vor putea fi furnizate catre locuitorii din Bucuresti, Ploiesti, Iasi, Ramnicu Valcea, Sibiu si Satu Mare dupa data de 17 iunie 2015.

Antena YagiFoto: Electromag.eu

Un multiplex digital reprezinta un grup de servicii de programe radio, TV si alte servicii multimedia transmise de la statii de emisie catre utilizatorii finali pe cale radio terestra.

Licitatia pentru 61 de licente de televiziune digitala terestra (receptionata din eter si nu prin cablu sau satelit) a trezit un interes extrem de scazut in piata. Doar noua licente regionale au fost adjudecate de catre cele cinci firme care au participat la licitatie, cele mai multe fiind castigate de 2K Telecom, firma controlata de familia deputatului Sebatian Ghita, care si-a adjudecat 4 licente in Bucuresti si una in Ploiesti.

Autoritatea de reglementare in Comunicatii a anuntat joi rezultatele finale ale licitatiei si sumele pe care le au de platit castigatorii catre bugetul de stat, astfel:

- Firma 2K Telecom si-a adjudecat 5 multiplexuri regionale (4 in Bucuresti si unul in Ploiesti) pentru care va achita suma de 52.000 euro.

- Firma Radio M Plus a obtinut 1 multiplex regional (Iasi), contra unei sume de 10.000 euro

- Firma Digital Video Broadcast si-a adjudecat 1 multiplex regional (Satu Mare) pentru care va achita suma de 8.000 euro.

- Firma Regal si-a adjudecat 1 multiplex regional (Ramnicu Valcea) pentru care va achita suma de 8.010 euro

- Firma Cargo Sped a castigat 1 multiplex regional (Sibiu) pentru care va achita suma de 8.001 euro.

Toate licentele pentru utilizarea multiplexurilor sunt valabile pentru perioada 17.06.2015 - 17.06.2025.

Taxele de licenta, a caror valoare cumulata se ridica la 86.011 euro, urmeaza a fi achitate catre bugetul de stat in termen de cel mult 90 de zile calendaristice de la data anuntarii rezultatelor.

Castigatorii multiplexurilor regionale vor putea sa furnizeze servicii comerciale de transmisie a programelor de televiziune dupa data de 17 iunie 2015, iar pana la data de 1 mai 2017, acestia trebuie sa puna in functiune cel putin un emitator in fiecare zona de alocare.

Context:

Conform Acordului international semnat in anul 2006 de Romania si de alte aproximativ 100 de tari la conferinta RRC06 de la Geneva, incepand cu data de 17 iunie 2015 statiile de televiziune analogica terestra nu vor mai avea dreptul sa utilizeze banda de frecventa pe care o utilizeaza in prezent, locul acestora urmand sa fie luat de transmisiile digitale de televiziune.

La data de 10 iunie 2014, s-a finalizat licitatia pentru acordarea multiplexurilor digitale nationale in urma careia au fost alocate trei multiplexuri nationale catre Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR/Radiocom), compania castigand multiplexul acordat conditionat 'free to air' si alte doua multiplexuri din banda UHF contra sumei de 1.020.002 euro, reprezentand taxa de licenta.

Pentru mai multe detalii despre televiziunea digitala terestra cititi si:Concurenta pe piata TV va creste de la 17 iunie 2015 in special in Bucuresti, Ploiesti, Iasi, Ramnicu Valcea, Sibiu si Satu Mare