Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a atribuit in 12 ianuarie 2015 un contract IT de peste 31 milioane lei, finantat din fonduri UE, catre Siveco, conform unui anunt publicat vineri in Sistemul Electronic de Achizitii publice. Datele din SEAP arata ca oferta castigatoare a fost depusa de Siveco in asociere cu Expert One Research (fosta XOR IT), o firma cu actionari apropiati deputatului Sebastian Ghita. Sistemul va furniza servicii electronice prin care cetatenii vor putea solicita online informatii consulare, documente de identitate si calatorie, servicii pentru cetatenie, acte de stare civila sau notariale.

Gabriel Gaitanaru, actionar Expert One Research si fost angajat TeamnetFoto: Captura LinkedIn
  • UPDATE Precizari MAE in urma articolului HotNews.ro: "Contractul a fost atribuit prin procedura legala de licitatie (..) Potrivit legislatiei in materia achizitiilor publice, autoritatea contractanta nu poate formula criterii restrictive privind participarea la procedura de achizitii pe considerente cum ar fi numele actionarilor sau relatiile comerciale dintre firmele participante". (Vezi mai jos toate precizarile facute de MAE)

Descrierea contractului:

Contractul atribuit de MAE presupune: achizitia infrastructurii hardware si software de baza, a serviciilor de dezvoltare si implementare a Sistem Informatic pentru Managementul Integrat al Serviciilor pentru Cetateni (SIMISC).

Ce servicii electronice ar urma sa fie furnizate catre cetateni:

  • "Trebuie sa se realizeze implementarea unui set complet de servicii electronice pentru cetatean, nu a catorva servicii izolate, pentru crearea unei experiente comune in utilizare si mai ales pentru a maximiza sansele ca cetateanul sa poata beneficia in mod integral de toate serviciile dorite in mod electronic. Sistemul integrat trebuie sa implementeze minim 8 categorii generale mari de servicii electronice cu functionalitati front-office, adica in mod direct accesibile cetateanului (solicitare serviciu online, solicitare serviciu cetatenie, solicitare documente identitate si de calatorie, solicitare serviciu acte stare civila, solicitare serviciu acte notariale, solicitare serviciu obtinerea de acte din Romania, solicitare serviciu alte servicii, registre etc)", se arata in caietul de sarcini (vezi detalii in documentul atasat).

Data atribuirii contractului: 12.01.2015

Numarul de oferte primite: 5

Numarul de oferte admisibile: 1

Oferta castigatoare: Siveco Romania

Estimarea initiala a valorii contractului:32.678.562 lei (inclusiv TVA)

Valoarea totala finala a contractului:31.001.736 lei (inclusiv TVA)

Termenul de finalizare a proiectului IT este de 12 luni incepand de la data atribuirii contractului

Datele din SEAP (vezi documentul atasat cu toate ofertele depuse) arata ca in oferta depusa Siveco (lider de asociere) a avut ca asociat pe Expert One Research (fosta XOR IT).

  • Cine sunt oamenii din spatele Expert One Research - legatura cu Sebastian Ghita

xor_IT

xor_IT

Foto: Hotnews

HotNews.ro a verificat la Registrul Comertului actionariatul Expert One Research (vezi documentul atasat). Asa am aflat ca Expert One Research este fosta XOR-IT Systems, firma care a castigat in vara anului 2012 procedura de achizitie organizata de Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) pentru softul privind depistarea eventualelor voturi multiple la referendumul de demitere a presedintelui Romaniei, Traian Basescu.

HotNews.ro a mai aratat anterior ca din mai multe inregistrari din Monitorul Oficial din anii 2009 si 2010, reprezentantul legal al celor doua firma cipriote actionare la XOR IT Systems a fost Bogdan Padiu, actionar si director general al Teamnet International, o firma care a facut parte pana in septembrie 2011 din grupul Asessoft, fondat de catre deputatul Sebastian Ghita.

Citeste si: UPDATE 3 Autoritatea Electorala a desemnat firma care ofera softul privind votul multiplu; listele electorale, verificate in 60 de zile/Cine este in spatele XOR IT Systems, firma castigatoare

  • Cine sunt actionarii Expert One Research: Unul dintre actionari este un fost angajat al Teamnet

In prezent Expert One Research este controlata de: RIZEA DAN-IONUT (asociat cu 68,97% cota de participare la beneficii si pierdere) si GAITANARU GABRIEL (asociat cu 31,03% cota de participare la beneficii si pierdere).

  • Ce spune reteaua de socializare LinkedIn despre Dan Rizea si Gabriel Gaitanaru:

Dan Rizea

Dan Rizea

Foto: Captura LinkedIn

Rizea Dan, care in trecut a detinut numai 15% din XOR-IT Systems, si-a trecut pe LinkedIn ca este General Manager la XOR-IT Systems din august 2002 si pana in prezent si ca este Managing Director la firma Elo Digital Office din aprilie 2009 si pana in prezent.

Inainte de anul 2002, a activat timp de 2 ani ca "DMS solution specialist" la firma Star Storage, o alta firma abonata la contracte IT cu statul si un vechi partener de afaceri al Teamnet. Rizea Dan Acesta a mai fost si programator timp de 1 an de zile la ICI - Institutul de Cercetare in Informatica.

Gabriel Gaitanaru

Gabriel Gaitanaru

Foto: Captura LinkedIn

Gabriel Gaitanaru a publicat pe LinkedIn ca este 'Managing Director' la Expert One Research din octombrie 2013 si pana in prezent.

Ce functii a mai detinut anterior:

- ianuarie 2012-septembrie 2013: Project Manager la XOR IT Systems

- octombrie 2010-decembrie 2011: Project Manager la TeamNet

- septembrie 2007-octombrie 2010: IT Support Engineer la TeamNet.

O investigatie HotNews.ro - Rise Project a aratat ca atunci cand Sebastian Ghita a iesit oficial din cele doua afaceri, in februarie 2011, Teamnet si Aseosoft se transformasera deja in corporatii, functionand pe principiul divizarii operatiunilor in firme satelit.

Imediat, Ghita a fost inlocuit in actionariate de un offshore cipriot pe care tot el il detinea, dar, ulterior, structurile de proprietate ale celor doua holdinguri s-au schimbat, fiecare in felul ei: grupul Asesoft a fost preluat de rudele lui Ghita si Teamnet - de prietenii lui Ghita.

UPDATE (20:50) In urma acestui articol, Ministerul Afacerilor Externe a transmis HotNews.ro urmatoarele precizari:

"Contractul respectiv a fost atribuit prin parcurgerea procedurii legale de licitatie publica deschisa, desfasurata prin intermediul SEAP, initiata la data de 30. 05. 2014. In cadrul unei astfel de proceduri poate participa orice operator economic care indeplineste conditiile de participare stabilite de autoritatea contractanta.

Potrivit legislatiei in materia achizitiilor publice, autoritatea contractanta nu poate formula criterii restrictive privind participarea la procedura de achizitii pe considerente cum ar fi numele actionarilor sau relatiile comerciale dintre firmele participante.

Valoarea achizitiei este de 25.001.400 lei la care se adauga TVA (24%) si este finantata integral din fonduri externe nerambursabile.

La licitatia publica respectiva au fost depuse cinci oferte. Criteriul de atribuire a fost oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere tehnico-economic.

Proiectul a fost initiat pornind de la nevoia cetatenilor romani din strainatate de a beneficia de servicii consulare intr-o maniera simplificata, care sa limiteze necesitatea deplasarii la consulate".