Agentia Nationala a Functionarilor Publici (ANFP) a atribuit in data de 24 februarie un contract IT de 14,5 milioane lei, finantat din fonduri UE, catre Certsign, o companie membra a grupului UTI, potrivit unui anunt publicat luni in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP). Datele din SEAP arata ca oferta castigatoare a fost depusa de Certsign in asociere cu UTI Group, Stefadina Comserv si cu Expert One Research (fosta XOR IT), o firma cu actionari apropiati deputatului Sebastian Ghita.

Gabriel Gaitanaru, actionar Expert One Research si fost angajat TeamnetFoto: Captura LinkedIn

Contractul IT vizeaza digitizarea arhivei de documente si implementarea unui sistem IT managerial la nivelul ANFP.

Despre acest contract HotNews.ro a mai scris in luna octombrie 2014, semnaland ca proiectul IT nu are avizul Comitetului Tehnico-Economic (CTE) pentru Societatea Informationala, din care face parte si SRI, care ar trebui sa avizeze toate proiectele IT de peste 2,5 milioane lei finantate din fonduri UE, inainte de depunerea cererii de finantare si a demararii procedurilor de licitatie.

In final, Agentia a atribuit acest contract la o valoare finala de 11.662.986 lei (fara TVA), exact la acelasi nivel cu valoarea initiala estimata a contractului. Anuntul de atribuire din SEAP (nr. 155776/07.03.2015) mentioneaza ca a primit doua oferte, dintre care doar una a fost admisibila, operatorul caruia i-a fost oferit contractul fiind Certsign.

Datele din SEAP (anuntul de participare nr. 154350/02.10.2014) ofera detalii privind firmele care au depus oferte in aceasta licitatie.

Astfel, oferta castigatoare a fost depusa de Asocierea S.C. CERTSIGN S.A. - UTI GROUP SA – S.C. STEFADINA COMSERV S.R.L. – S.C. EXPERT ONE RESEARCH S.R.L.

Cealalta oferta a fost depusa de Asocierea S.C. SISTEC SBSOL S.R.L. şi S.C. PRINTEC GROUP ROMÂNIA S.R.L.

  • Siveco si Expert One Research au castigat un contract IT de peste 31 milioane de lei cu Ministerul Afacerilor Externe

Luna trecuta, HotNews.ro a semnalat ca aceeasi firma Expert One Research a castigat in asociere cu Siveco un contract IT de peste 31 milioane de lei cu Ministerul Afacerilor Externe. HotNews.ro a aratat ca One Research (fosta XOR IT) este o firma cu actionari apropiati deputatului Sebastian Ghita, unul dintre acestia - Gabriel Gaitanaru, fiind ani intregi angajat la Teamnet International, firma infiintata de Sebastian Ghita.

In urma articolului HotNews.ro, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a precizat urmatoarele:

  • "Contractul a fost atribuit prin procedura legala de licitatie (..) Potrivit legislatiei in materia achizitiilor publice, autoritatea contractanta nu poate formula criterii restrictive privind participarea la procedura de achizitii pe considerente cum ar fi numele actionarilor sau relatiile comerciale dintre firmele participante".

Pentru detalii citeste si: UPDATE Siveco si o firma apropiata deputatului Sebastian Ghita au castigat un contract IT de peste 31 milioane de lei cu Ministerul Afacerilor Externe/Reactia MAE: Nu putem restrictiona participarea la achizitii pe considerente cum ar fi numele actionarilor sau relatiile dintre firme