Televiziunea Romana a inaintat Guvernului Romaniei, marti, 17 martie, o propunere de proiect de lege privind acordarea unui ajutor financiar in vederea stimularii achizitionarii de echipamente de receptie a programelor de televiziune in sistem digital, a anuntat miercuri TVR. "Proiectul vizeaza sprijinirea categoriilor defavorizate, stabilite pe criterii sociale, pentru asigurarea dreptului constitutional la informare si dupa data de 16 iunie 2015, cand va fi oprita transmisia analogica terestra in Romania' precizeaza TVR. Aproape 500.000 de gospodarii din Romania risca sa ramana fara servicii TV de la 17 iunie 2015.

Stelian TanaseFoto: Agerpres

Comunicatul de presa al TVR nu da detalii despre proiectul de lege, precizand doar ca "propunerea legislativa prevede, printre altele, categoriile de beneficiari, precum si modalitatea in care vor fi acordate ajutoarele financiare".

  • "Televiziunea Romana are datoria legala si morala de a intreprinde orice actiune in scopul asigurarii dreptului constitutional la informare", declara Stelian Tanase, presedinte director general al TVR.

Potrivit Televiziunii Romane, "aproximativ 90% dintre gospodarii sunt abonate la operatorii de cablu si nu vor fi influentate de trecerea la emisia digitala, insa aproximativ 7% din gospodarii (aproximativ 500.000) sunt dependente de receptia terestra a programelor de televiziune, conform datelor oficiale.

Ziua de 16 iunie 2015 este data limita de functionare a transmisiunilor analogice de televiziune in Europa. Dupa aceasta data, programele de televiziune vor fi receptionate in sistem digital terestru".

Amintim ca, la inceputul acestei luni, TVR si SNR, operatorul national care transmite posturile publice de televiziune, au solicitat Guvernului prelungirea transmisiei analogice, in paralel cu cea terestra digitala, pana la data de 31.12.2016, in ciuda obligatiilor internationale asumate de Romania de a inceta total emisia analogica terestra (receptionata din eter printr-o simpla antena) de la 17 iunie 2015.

"Platitorilor de taxa TV trebuie sa li se garanteze dreptul la programele televiziunii publice si dupa trecerea la transmisia terestra digitala", a spus atunci Stelian Tanase, directorul general al TVR, invocand ca aproape 500.000 de gospodarii sunt dependente de receptia TV terestra.

Apelul vine in contextul in care SNR risca sa nu-si indeplineasca obligatiile de retransmisie TV asumate in baza unei licitatii organizate de ANCOM anul trecut.

TVR a mai anuntat atunci ca impreuna cu SNR vor inainta Executivului si un proiect de lege prin care va fi acordat un ajutor financiar categoriilor defavorizate, pentru achizitionarea de aparatura necesara receptionarii programelor de televiziune.

Pentru detalii citeste si: Aproape 500.000 de gospodarii din Romania risca sa ramana fara servicii TV de la 17 iunie 2015/TVR si SNR cer Guvernului sa prelungeasca transmisia analogica pana la sfarsitul anului 2016

  • Context: Ce este televiziunea digitala terestra si cati romani vor fi afectati de la 17 iunie 2015

Circa 5% din populatia Romaniei, in special din zona rurala, care receptioneaza gratuit posturile TV din eter printr-o simpla antena, fara a fi abonati la cablu, satelit sau IPTV, nu vor mai putea face acest lucru de la 17 iunie 2015, cand emisia TV analogica pe cale radio terestra va inceta conform obligatiilor internationale, aceasta fiind inlocuita cu transmisia digitala terestra a programelor de televiziune si servicii multimedia suplimentare.

Conversia televiziunii terestre de la transmisia analogica la cea digitala permite transmiterea mai multor posturi de televiziune cu o calitate superioara, in acelasi spatiu spectral necesar unui singur program transmis analogic.

Operatorii de cablu si satelit furnizeaza in prezent programe TV in format digital. Momentan, televiziune analogica mai este receptionata din eter in zonele rurale defavorizate, printr-o simpla antena instalata pe acoperisul casei.

Acesta este motivul pentru care ANCOM a organizat in vara anului trecut o licitatie pentru crearea infrastructurii de televiziune digitala terestra, licitand cinci multiplexe digitale.

Un multiplex digital reprezinta un grup de servicii de programe radio, TV si alte servicii multimedia transmise de la statii de emisie catre utilizatorii finali pe cale radio terestra.

Au participat doi operatori - SNR (Societatea Nationala de Radiocomunicatii) si RCS&RDS. A castigat doar SNR, si numai trei din cele cinci multiplexuri digitale licitate, contra sumei de 1.020.002 euro reprezentand taxa de licenta.

  • Respectand strategia Guvernului, ANCOM nu a impus nicio obligatie de acoperire pana in 31 decembrie 2016

Unul dintre cele trei multiplexuri digitale este ¬free to air¬, Societatea Nationala de Radiocomunicatii avand obligatia de transmitere in conditii transparente, concurentiale si nediscriminatorii, a posturilor publice si private de televiziune care se transmit in prezent in sistem analogic terestru, in conformitate cu prevederile Legii audiovizualului.

Acest multiplex viza tocmai procentul de populatie din rural care nu isi permitea sa plateasca un abonament la cablu, satelit sau IPTV si receptionau gratuit si din eter putinele programe TV prin antena montata pe acoperisul casei.

Problema este ca pentru acest multiplex, singura obligatie de acoperire impusa de ANCOM in caietul de sarcini este urmatoarea: acest multiplex va trebui sa asigure o acoperire in receptie fixa de 90% din populatie si 80% din teritoriu pana la 31 decembrie 2016".

Autoritatile nu au prevazut nicaieri ce probleme vor intampina romanii cu serviciile TV de la 17 iunie 2015 pana la sfarsitul anului 2016.

  • Mai mult, SNR risca sa nu-si respecte obligatiile de acoperire TV pentru sfarsitul anului 2016

Si problemele nu se opresc aici. In urma castigarii celor trei multiplexe digitale, SNR a demarat la randul sau in decembrie 2014 o licitatie pentru realizarea la cheie a retelei nationale de televiziune digitala terestra, noua platforma TV care va inlocui emisia TV analogica pe cale radio terestra, care va inceta in 17 iunie 2015, conform obligatiilor internationale.

Valoarea estimata a contractului a fost de 531,3 milioane de lei (peste 120 milioane de euro - inclusiv TVA), care include si costurile de finantare, conform unui anunt publicat marti in Sistemul Electronic de Achizitii publice. Finantarea urma sa se faca printr-un credit furnizor, cu o perioada de rambursare de 10 ani - perioada de valabilitate a licentei.

Numai ca pana la termenele limita de depunere a ofertelor, SNR nu a primit nici o oferta.

  • "SNR nu a primit nicio oferta pana vineri, 20 februarie, cand a expirat termenul de depunere. Interes din partea potentialilor ofertanti a existat, dar au solicitat de mai multe ori prelungirea termenului in vederea obtinerii de la bancii a finantarii necesare achizitionarii echipamentelor pentru reteaua de antene. SNR a prelungit de mai multe ori termenul, dar exista o anumita limita. Din acest motiv, SNR va relua procedura de atribuire in cel mai scurt timp", a declarat pentru Mediafax directorul general al SRN, Gabriel Grecu.

Primul termen de depunere a ofertelor a fost 26 ianuarie, decalat pentru 2 februarie, apoi pentru 9 februarie si, in final, pentru 20 februarie.

  • "Conform anuntului de tip erata 67996/03.02.2015 la anuntul de participare numarul 156011/09.12.2014, disponibil pe www.e-licitatie.ro, in data de 20.02.2015, ora 10.00 a fost termenul de depunere a ofertelor in cadrul licitatiei organizate de SNR pentru realizarea si implementarea la cheie a 3 multiplexe nationale in vederea trecerii la televiziunea digitala terestra. Procedura a trezit interesul operatorilor de profil din piata, iar un numar destul de mare dintre acestia au solicitat prelungirea termenului de depunere a ofertelor peste termenul legal posibil ca autoritatea contractanta sa poata lua aceste masuri", se arata intr-un comunicat al SNR.

In document se precizeaza ca tinand cont de importanta acestui proiect si necesitatea respectarii obligatiilor referitoare la realizarea tranzitiei la serviciile de televiziune terestra in format digital, SNR va relua "cat mai curand posibil" procedura de achizitie.

Intrebat daca reluarea procedurii de atribuire a contractului nu va impidica Romania sa respecte termenul de trecere la televiziunea digitala, 17 iunie 2015, Grecu a afirmat ca intarzierea va fi recuperata.

  • "Vom impune prin caietul de sarcini termene mai scurte de montare a antenelor", a spus seful SNR.

Pentru detalii citeste si: SNR va relua licitatia de 120 milioane de euro pentru trecerea la televiziunea digitala terestra