Televiziunea Publica a trimis Guvernului o propunere de proiect de lege pentru acordarea unui ajutor financiar populatiei defavorizate pentru receptia TVR si dupa incetarea emisiei analogice terestre

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Miercuri, 18 martie 2015, 14:50 Economie | Telecom


Stelian Tanase
Foto: Agerpres
Televiziunea Romana a inaintat Guvernului Romaniei, marti, 17 martie, o propunere de proiect de lege privind acordarea unui ajutor financiar in vederea stimularii achizitionarii de echipamente de receptie a programelor de televiziune in sistem digital, a anuntat miercuri TVR. "Proiectul vizeaza sprijinirea categoriilor defavorizate, stabilite pe criterii sociale, pentru asigurarea dreptului constitutional la informare si dupa data de 16 iunie 2015, cand va fi oprita transmisia analogica terestra in Romania' precizeaza TVR. Aproape 500.000 de gospodarii din Romania risca sa ramana fara servicii TV de la 17 iunie 2015.

Comunicatul de presa al TVR nu da detalii despre proiectul de lege, precizand doar ca "propunerea legislativa prevede, printre altele, categoriile de beneficiari, precum si modalitatea in care vor fi acordate ajutoarele financiare".

 • "Televiziunea Romana are datoria legala si morala de a intreprinde orice actiune in scopul asigurarii dreptului constitutional la informare", declara Stelian Tanase, presedinte director general al TVR.

Potrivit Televiziunii Romane, "aproximativ 90% dintre gospodarii sunt abonate la operatorii de cablu si nu vor fi influentate de trecerea la emisia digitala, insa aproximativ 7% din gospodarii (aproximativ 500.000) sunt  dependente de receptia terestra a programelor de televiziune, conform datelor oficiale.

Ziua de 16 iunie 2015 este data limita de functionare a transmisiunilor analogice de televiziune in Europa. Dupa aceasta data, programele de televiziune vor fi receptionate in sistem digital terestru".

Amintim ca, la inceputul acestei luni, TVR si SNR, operatorul national care transmite posturile publice de televiziune, au solicitat Guvernului prelungirea transmisiei analogice, in paralel cu cea terestra digitala, pana la data de 31.12.2016, in ciuda obligatiilor internationale asumate de Romania de a inceta total emisia analogica terestra (receptionata din eter printr-o simpla antena) de la 17 iunie 2015.

"Platitorilor de taxa TV trebuie sa li se garanteze dreptul la programele televiziunii publice si dupa trecerea la transmisia terestra digitala", a spus atunci Stelian Tanase, directorul general al TVR, invocand ca aproape 500.000 de gospodarii sunt dependente de receptia TV terestra.

Apelul vine in contextul in care SNR risca sa nu-si indeplineasca obligatiile de retransmisie TV asumate in baza unei licitatii organizate de ANCOM anul trecut.

TVR a mai anuntat atunci ca impreuna cu SNR vor inainta Executivului
si un proiect de lege prin care va fi acordat un ajutor financiar categoriilor defavorizate, pentru achizitionarea de aparatura necesara receptionarii programelor de televiziune.

Pentru detalii citeste si: Aproape 500.000 de gospodarii din Romania risca sa ramana fara servicii TV de la 17 iunie 2015/TVR si SNR cer Guvernului sa prelungeasca transmisia analogica pana la sfarsitul anului 2016

 • Context: Ce este televiziunea digitala terestra si cati romani vor fi afectati de la 17 iunie 2015

Circa 5% din populatia Romaniei, in special din zona rurala, care receptioneaza gratuit posturile TV din eter printr-o simpla antena, fara a fi abonati la cablu, satelit sau IPTV, nu vor mai putea face acest lucru de la 17 iunie 2015, cand emisia TV analogica pe cale radio terestra va inceta conform obligatiilor internationale, aceasta fiind inlocuita cu transmisia digitala terestra a programelor de televiziune si servicii multimedia suplimentare.

Conversia televiziunii terestre de la transmisia analogica la cea digitala permite transmiterea mai multor posturi de televiziune cu o calitate superioara, in acelasi spatiu spectral necesar unui singur program transmis analogic.

Operatorii de cablu si satelit furnizeaza in prezent programe TV in format digital. Momentan, televiziune analogica mai este receptionata din eter in zonele rurale defavorizate, printr-o simpla antena instalata pe acoperisul casei.

Acesta este motivul pentru care ANCOM a organizat in vara anului trecut o licitatie pentru crearea infrastructurii de televiziune digitala terestra, licitand cinci multiplexe digitale.

Un multiplex digital reprezinta un grup de servicii de programe radio, TV si alte servicii multimedia transmise de la statii de emisie catre utilizatorii finali pe cale radio terestra.

Au participat doi operatori - SNR (Societatea Nationala de Radiocomunicatii) si RCS&RDS. A castigat doar SNR, si numai trei din cele cinci multiplexuri digitale licitate, contra sumei de 1.020.002 euro reprezentand taxa de licenta.

 • Respectand strategia Guvernului, ANCOM nu a impus nicio obligatie de acoperire pana in 31 decembrie 2016

Unul dintre cele trei multiplexuri digitale este  ¬free to air¬, Societatea Nationala de Radiocomunicatii avand obligatia de transmitere in conditii transparente, concurentiale si nediscriminatorii, a posturilor publice si private de televiziune care se transmit in prezent in sistem analogic terestru, in conformitate cu prevederile Legii audiovizualului.

Acest multiplex viza tocmai procentul de populatie din rural care nu isi permitea sa plateasca un abonament la cablu, satelit sau IPTV si receptionau gratuit si din eter putinele programe TV prin antena montata pe acoperisul casei.

Problema este ca pentru acest multiplex, singura obligatie de acoperire impusa de ANCOM in caietul de sarcini este urmatoarea: acest multiplex va trebui sa asigure o acoperire in receptie fixa de 90% din populatie si 80% din teritoriu pana la 31 decembrie 2016".

Autoritatile nu au prevazut nicaieri ce probleme vor intampina romanii cu serviciile TV de la 17 iunie 2015 pana la sfarsitul anului 2016.

 • Mai mult, SNR risca sa nu-si respecte obligatiile de acoperire TV pentru sfarsitul anului 2016

Si problemele nu se opresc aici. In urma castigarii celor trei multiplexe digitale, SNR a demarat la randul sau in decembrie 2014 o licitatie pentru realizarea la cheie a retelei nationale de televiziune digitala terestra, noua platforma TV care va inlocui emisia TV analogica pe cale radio terestra, care va inceta in 17 iunie 2015, conform obligatiilor internationale.

Valoarea estimata a contractului a fost de 531,3 milioane de lei (peste 120 milioane de euro - inclusiv TVA), care include si costurile de finantare, conform unui anunt publicat marti in Sistemul Electronic de Achizitii publice. Finantarea urma sa se faca printr-un credit furnizor, cu o perioada de rambursare de 10 ani - perioada de valabilitate a licentei.

Numai ca pana la termenele limita de depunere a ofertelor, SNR nu a primit nici o oferta.

 • "SNR nu a primit nicio oferta pana vineri, 20 februarie, cand a expirat termenul de depunere. Interes din partea potentialilor ofertanti a existat, dar au solicitat de mai multe ori prelungirea termenului in vederea obtinerii de la bancii a finantarii necesare achizitionarii echipamentelor pentru reteaua de antene. SNR a prelungit de mai multe ori termenul, dar exista o anumita limita. Din acest motiv, SNR va relua procedura de atribuire in cel mai scurt timp", a declarat pentru Mediafax directorul general al SRN, Gabriel Grecu.

Primul termen de depunere a ofertelor a fost 26 ianuarie, decalat pentru 2 februarie, apoi pentru 9 februarie si, in final, pentru 20 februarie.

 • "Conform anuntului de tip erata 67996/03.02.2015 la anuntul de participare numarul 156011/09.12.2014, disponibil pe www.e-licitatie.ro, in data de 20.02.2015, ora 10.00 a fost termenul de depunere a ofertelor in cadrul licitatiei organizate de SNR pentru realizarea si implementarea la cheie a 3 multiplexe nationale in vederea trecerii la televiziunea digitala terestra. Procedura a trezit interesul operatorilor de profil din piata, iar un numar destul de mare dintre acestia au solicitat prelungirea termenului de depunere a ofertelor peste termenul legal posibil ca autoritatea contractanta sa poata lua aceste masuri", se arata intr-un comunicat al SNR.

In document se precizeaza ca tinand cont de importanta acestui proiect si necesitatea respectarii obligatiilor referitoare la realizarea tranzitiei la serviciile de televiziune terestra in format digital, SNR va relua "cat mai curand posibil" procedura de achizitie.

Intrebat daca reluarea procedurii de atribuire a contractului nu va impidica Romania sa respecte termenul de trecere la televiziunea digitala, 17 iunie 2015, Grecu a afirmat ca intarzierea va fi recuperata.

 • "Vom impune prin caietul de sarcini termene mai scurte de montare a antenelor", a spus seful SNR.

Pentru detalii citeste si: SNR va relua licitatia de 120 milioane de euro pentru trecerea la televiziunea digitala terestra


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2435 vizualizari

 • +5 (9 voturi)    
  mai bine nu (Miercuri, 18 martie 2015, 14:58)

  gigi1 [utilizator]

  Mai bine nu, ca daca se opreste spalarea pe creier poate nu vor mai fi defavorizati.
 • +2 (4 voturi)    
  DEFAVORIZATUL de lemn -Tanase !!! (Miercuri, 18 martie 2015, 15:08)

  andreesanu [utilizator]

  Sarac cu duhul ,ceva mai limbut doar la taclale cu Dinescu pricopsitul amaritul De lemn -Tanase tulbura linistea adormitilor neamului din parlament cu cerind de pomana pentru cei pe care i-a adus in sapa de lemn
  politicienii de ieri si de azi sau mai concret loazele de haimanale politice.
 • +2 (4 voturi)    
  jalnic (Miercuri, 18 martie 2015, 15:13)

  snowflake [utilizator]

  Tvr o institutie subventionata chiar si in conditiile in care populatia este obligata sa ii plateasca taxe lunare cere guvernului sa subventineze populatia doar ca sa mai aiba si ei telespectatori.
  Tvr-ul a ratat multe sanse dar niciodata nu a reusit sa se reformeze.
 • +4 (6 voturi)    
  Nu inteleg un lucru, de fapt mai multe... (Miercuri, 18 martie 2015, 15:21)

  LiviuX [utilizator]

  1. Semnalul tot se va receptiona (in mod normal), doar ca va fi digital. Deci cu un simplu decodor (care ar trebui sa coste vreo 40-60 lei) se rezolva totul. De ce trebuie ajutor pentru asta?
  2. Cum adica "risca sa nu-si respecte obligatiile de acoperire TV pentru sfarsitul anului 2016"? Acoperirea ar trebui sa fie aceeasi. Daca cineva nu poate receptiona, nu e vina nici a SNR, nici a televiziunii.
  • -3 (3 voturi)    
   40-60 lei (Miercuri, 18 martie 2015, 16:22)

   freejack [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

   simplu, nu-i asa? dar sunt oameni in Romania care nu pot nici atat.
   • 0 (0 voturi)    
    @freejack (Miercuri, 18 martie 2015, 16:19)

    adrian_rolland [utilizator] i-a raspuns lui freejack

    Nu-ti permiti, nu ai. Simplu, nu-i asa? De ce ar trebui EU sa sponsorizez pe cineva ?Stii, ala nu da din banii lui ci din ai nostrii. Vor informatie... radioul inca se prinde gratuit, inclusiv in creierii muntilor.
    • 0 (0 voturi)    
     In plus (Miercuri, 18 martie 2015, 16:46)

     LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui adrian_rolland

     Daca ai (avut) bani de televizor si sa platesti taxa lunara, cred ca nu e o problema pentru acei bani, sunt platiti doar o data, nu lunar. Plus ca privitul la televizor nu e obligatoriu.
    • 0 (0 voturi)    
     si nici macar decodor nu ii trebuie radioului (Miercuri, 18 martie 2015, 17:07)

     snowflake [utilizator] i-a raspuns lui adrian_rolland

     .
 • +1 (3 voturi)    
  Numai idei de decontat bani publici. (Miercuri, 18 martie 2015, 15:31)

  ouyang [utilizator]

  Cam asta e toata munca acestui guvern pus pe hotie si complet incompetent in rest. Cum sa mai dam o exceptie, cum mai putem deconta niste banuti. Mai hai cu niste asociatii de “artisti” de casa, de premieri/decorari/pupatinfund reciproc, mai hai cu niste festivaluri fictive. Rusinos. Hai sa ajutam defavorizatii sa ce? Sa-si ia cablu daca nu exista cablu in zona? Tu te auzi bai Steliane? Cu justificarea ca TVRu oricum ii ia banii de taxa. Pai ia nu mai lua tu nici banii de taxa fratica ca de-aici e problema. Si mai ales nu-mi mai scoate alti bani din jeb sa-i imparti tu alandala. A venit surpriza televiziunea terestra si stelica e cu chilotii in vine. Chestia asta tot vine de vreo 6-7 ani. Se vede cat de competent esti.
 • +2 (2 voturi)    
  dA (Miercuri, 18 martie 2015, 16:07)

  Babilou [utilizator]

  Asa s-a procedat si in SUA, s-au distribuit un fel de bonuri cu care s-a putut achizitiona un convertor digital-analogic, pt a putea receptiona programele digitale OTA. Cava in jur de 50 $ parca. Aici in Canada insa nu s-a facut asa ceva. Oricum, trecerea la digital merita....
  • 0 (0 voturi)    
   saracie mare (Miercuri, 18 martie 2015, 16:28)

   freejack [utilizator] i-a raspuns lui Babilou

   si in SUA. Este o realitate. Canada este totusi altceva. Dar daca in SUA s-a putut oferi un astfel de ajutor, in Romania, in care oamenii nu sunt asa de saraci ca amaritii aia de americani, nu se poate. E rusine mare.
  • 0 (0 voturi)    
   De unde ai scos asta??? (Miercuri, 18 martie 2015, 21:37)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Babilou

   Nu s-a acordat nici un ajutor guvernamental in SUA. Nu am auzit de asa ceva... Dar daca totusi s-a dat ceva, presupun ca au fost ajutoare particulare, de la firme de televiziune sau altii interesati. In nici un caz Guvernul!!
   • 0 (0 voturi)    
    dA (Duminică, 22 martie 2015, 13:46)

    Babilou [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

    Daca nu stii, asta nu inseamna ca nu exista: "TV converter box - Coupon program" : http://en.wikipedia.org/wiki/Coupon-eligible_converter_box"
    S-au alocat 1.5 miliarde $.
    Traiesti in SUA?
 • +1 (3 voturi)    
  Ajutor pentru (Miercuri, 18 martie 2015, 16:15)

  CititorulComentator [utilizator]

  Spalarea creierelor...
  • 0 (0 voturi)    
   si la ce posturi TV (Miercuri, 18 martie 2015, 16:25)

   freejack [utilizator] i-a raspuns lui CititorulComentator

   ar trebui sa ma uit, ca ca sa nu ma spele careva pe creier?
   • 0 (0 voturi)    
    Pai sunt o multime (Miercuri, 18 martie 2015, 16:50)

    LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui freejack

    Discovery, Animal Planet... Pe vremuri era unul care transmitea acea mira de reglaj non stop. Ala e iar foarte bun ca nu trebuie sa-ti pui creierul la munca. Dar cred ca acum nu mai exista...
 • +2 (2 voturi)    
  Tanase arendasul TVR, la cersit taxa tvr ? (Miercuri, 18 martie 2015, 16:53)

  Plagarus [utilizator]

  Mars acasa si plangi pe la alte mese,bey mos Tanase si doar pt. închiderea TVR Cultural, un post ale cărui cheltuieli însumau 1% (da, unu la sută!) din total!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  TVR 3300 de angajaţi (mai mult decât dublu faţă de personalul PRO TV şi Antena la un loc!!!), din care 98 in funcţii de conducere. 6 posturi de televiziune plus studiourile teritoriale. 7 direcţii şi peste 40 de departamente, compartimente şi servicii. Trei surse de finanţare: taxa radio-TV, alocări bugerate şi publicitate.
  Numai teleshopingul le mai umplu sarsanalele milogilor tvristi?
  Dar, mai este si "siluirea " persoanelor juridice cu taxa tvr.
  Persoanele juridice trebuie sa achite aceste taxe pentru sediul social, conform HG nr. 977/2003 si HG nr. 978/2003.
  Taxele pentru serviciile publice de radiodifuziune si televiziune trebuie platite de toate persoanele juridice, indiferent daca detin sau nu calitatea de beneficiar !?
  Persoanele juridice sunt nemultumite de obligativitatea de a plati taxa radio-TV, pentru ca este un serviciu pe care nu il doresc si de care nu se folosesc.
  Pentru neplata taxei radio si a celei TV, persoanele juridice pot fi amendate cu sume de la 100 la 500 de lei. La aceasta amenda se adauga despagubiri civile a caror valoare este egala cu dublul taxei pe care o au de achitat, pe o perioada de 1 an, respectiv intre 60 si 720 de lei.

  In plus, pentru neplata la termen a taxei lunare pentru serviciul public de radio si a celui de TV, contribuabilii trebuie sa achite penalitati pentru fiecare zi de intarziere.
 • 0 (0 voturi)    
  TVR- club de retrograzi paraziti (Miercuri, 25 martie 2015, 20:52)

  Daniel [anonim]

  TVR trebuie desfiintat naibii odata, dupa ca ca se baga in factura ENEL, acum vor sa franeze si progresul tehnologiilor, dupa mintea screzolazilor ar trebui sa ramanem la TV-ul CRT cu rezolutie SD.
  Eu as inchide instant toate posturile TV care nu au capabilitatea pana la 1 ianuarie 2020 sa treaca la HD.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by