Ce vei citi in continuare nu este un pamflet. Este o situatie de tot rasul care se intampla in Sistemul Electronic de Achizitii publice (SEAP). Sa zicem ca vreodata vei dori sa stii ce licitatii a demarat/atribuit Complexul Energetic Oltenia. Ce termeni de cautare ai introduce in sistem? "Complexul Energetic Oltenia"? Gresit. Nici un rezultat afisat. 'Oltenia'? Nop. Ar fi prea simplu. 'Complexul Energetic?' Mai incearca o data. 'CEN Oltenia', asa cum apare pe pagina web proprie? Buna incercare, dar nu. Atunci poate denumirea exacta a autoritatii asa cum este afisata in SEAP la o alta licitatie: 'Societatea Comerciala COMPLEXUL ENERGETIC OLTENIA SA'? Da, asta in mod cert ar trebui sa mearga, insa in cazul asta nu. Pai si atunci? Sunam la autoritatile responsabile sa cautam o explicatie, scrie jurnalistul Adrian Vasilache pe blogul sau.

Complexul Energetic Oltenia in SEAPFoto: Hotnews

Explicatia primita de jurnalist de la Agentia Agenda Digitala a Romaniei (A.A.D.R.), care gestioneaza Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP), este inedita:

"Cand si-a creat contul in SEAP, Autoritatea a trecut Societatea Comerciala ( 2 spatii) Complexul Energetic Oltenia. Asa apare in baza de date SEAP: cu 2 spatii intre cele 2 cuvinte ("comerciala" si "complexul").

Cand se afiseaza in interfata web, acolo spatiile, indiferent de numarul lor, sunt corectate automat si limitate la un singur spatiu, astfel denumirea se corecteaza artificial prin stergerea unui spatiu dintre cuvantul "comerciala" si "complexul".

Acesta este motivul pentru care, prin copierea textului vizualizat in interfata web, nu se regaseste asocierea corecta din baza de date.

O sa luam legatura cu autoritatea contractanta pentru a valida impreuna cu acestia posibilitatea modificarii in denumirea acestora.

Pentru o acuratete mai mare, cautarea in SEAP se face utilizand semnele de %, adica %comp%ener%olt sau orice alta combinatie. In acest fel, se pot identifica cu usurinta informatiile necesare."