​Consortiul care asigura consultanta statului roman in procesul vanzarii actiunilor detinute la Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) va prezenta o strategie in acest sens in perioada urmatoare si cred ca cel tarziu la finalul lunii mai vom putea merge in Guvern sa prezentam aceasta strategie si sa se ia o decizie cu cu ce va face statul cu cele 45,99% din actiuni, a declarat joi, 2 aprilie, pentru HotNews.ro Sorin Grindeanu, ministrul pentru Societatea Informationala. Telekom Romania Communications (Romtelecom) este detinuta de grupul elen OTE (54,01% din actiuni) si de statul roman (45,99% din actiuni). Actionarul majoritar al OTE este grupul german Deutsche Telekom.

Sorin GrindeanuFoto: AGERPRES

In luna noiembrie a anului trecut, fostul ministru al Societatii Informationale, Razvan Cotovelea, a declarat ca reprezentantii consortiului format din SSIF Swiss Capital S.A. (lider de consortiu), UBS Limited, Musat si Asociatii SPARL si BT Securities care asigura consultanta statului roman in procesul vanzarii actiunilor detinute la Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) au cerut prelungirea perioadei de analiza, datorita volumului si complexitatii informatiilor (87.000 de pagini).

La acel moment, ministrul Cotovelea a mai spus ca spera ca analiza finala a acestora sa vina in februarie 2015 si sa stabileasca daca se merge pe listare la bursa, negociere directa sau amanarea privatizarii.

In data de 28 februarie 2014, Ministerul pentru Societatea informationala (MSI), condus la acea vreme de Dan Nica (PSD), a semnat impreuna cu reprezentantii consortiului format din SSIF Swiss Capital S.A. (lider de consortiu), UBS Limited, Musat si Asociatii SPARL si BT Securities contractul pentru servicii de consultanta in procesul de finalizare a privatizarii Romtelecom, unde statul detine 45,99% din actiuni.

Obligatiile consultantului constau in furnizarea de servicii de consultanta, elaborarea si implementarea strategiei de privatizare si propunerea metodei de privatizare, iar termenul stabilit pentru realizarea acestor servicii este 11 august 2014, cu precizarea ca acest termen poate fi prelungit, in functie de circumstante. Consultantul va castiga 2,085% din profitul brut obtinut din vanzarea tuturor sau a unei parti a actiunilor Romtelecom, iar daca tranzactia actiunilor detinute de stat nu se realizeaza consultantul nu primeste nimic.

In data de 6 martie 2014, Dan Nica a declarat in conferinta de final de mandat la Ministerul pentru Societatea Informationala ca se asteapta ca pana la sfarsitul lui 2014 sa fie listate pe bursa actiunile detinute de stat la Romtelecom.