Doi mari producatori europeni de echipamente telecom - Nokia si Alcatel-Lucent - au confirmat ca sunt in discutii avansate pentru o eventuala tranzactie prin care grupul finlandez ar putea cumpara Alcatel-Lucent, daca toate partile vor fi de acord. Nokia valoreaza 29 miliarde euro, iar Alcatel-Lucent este evaluata la 11 miliarde euro, cele doua companii avand impreuna peste 110.000 de angajati. Mai sunt insa obstacole de depasit fiindca sunt segmente pe care cele doua companii concureaza si in eventualitatea unei tranzactii ar urma concedieri. In plus, statul francez s-ar putea opune tranzactiei pentru a salva locuri de munca.

Logo Alcatel-LucentFoto: -

Cele doua companii au confirmat ca sunt in discutii avansate, insa au spus ca aceste discutii pot esua. Ambele grupuri au avut ani grei in lupta cu Ericsson si Huawei, insa exista multe puncte in care cele doua companii producatoare de echipamente telecom s-ar putea cmpleta reciproc (spre exemplu Nokia ar avea acces extins pe piata americana).

Sefii celor doua grupuri telecom s-au intalnit cu autoritatile franceze care vor sa cunoasca insa mai multe despre planurile post-tranzactie, stiut fiind ca francezii vor sa proteje job-uri si au blocat si in trecut tranzactii importante. Punctul sensibil tine de divizia de cercetare-dezvoltare Alcatel-Lucent din Franta la care sunt angajati peste 6.000 de oameni si care concureaza cu divizia R&D a Nokia. In cazul unei preluari, e posibil sa urmeze concedieri.

Nokia are 62.000 de angajati, iar Alcatel-Lucent are peste 52.000 (din care peste 1.000 in Romania). Nokia valoreaza aproximativ 29 miliarde euro, iar Alcatel-Lucent, 11 miliarde euro. Vanzarile combinate ale celor doua grupuri ar fi de peste 26 miliarde euro/an.

Ambele companii sunt considerate vulnerabile si o preluare nu ar crea neaparat un jucator puternic pe piata, insa ar crea noi teritorii de crestere pe diverse domenii.