In 6358 de localitati din tara, in care traiesc peste 2,75 milioane de romani, nu exista la sfarsitul anului trecut nici o retea de acces sau de distributie pentru internet fix de mare viteza, care sa asigure viteze de transfer de minim 30 Mbps, potrivit unui studiu realizat de Autoritatea de reglementare in comunicatii si supus miercuri dezbaterii publice. Studiul a fost realizat pentru a veni in sprijinul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), institutie care coordoneaza implementarea unor programe de dezvoltare a infrastructurii in banda larga (broadband) in zonele rurale. Autoritatile romane si-au propus in Strategia privind Agenda Digitala ca 80% dintre gospodarii sa poata avea acces la internet de minim 30 Mbps pana in anul 2020.

Localitati fara internet de mare vitezaFoto: Freeimages.com

Lista localitatilor rezultata din studiul ANCOM este publicata spre consultare pe pagina de internet a Autoritatii, aici. Potrivit acestui document, la sfarsitul anului trecut in Romania situatia localitatilor fara internet de minim 30 Mbps era urmatoarea:

  • 1. In 6457 de localitati (peste 2,85 milioane locuitori) nu existau retele de acces (bucla locala) la internet de mare viteza
  • 2. In 6610 localitati (peste 3,03 milioane locuitori) - nu existau retele de distributie (backhaul) pentru internet de mare viteza
  • 3. In 6358 de localitati (peste 2,75 milioane locuitori) - nu existau nici retele de acces si nici de distributie pentru internet de mare viteza
  • 4. Lista publicata de ANCOM mai cuprinde o sectiune cu 6709 localitati, in care sunt incluse atat acele localitati in care nu exista nici o retea de acces sau distributie la internet de mare viteza, precum si acele localitati in care exista cel putin o retea de acces la internet (252 localitati) sau cel putin o retea de distributie de internet de mare viteza (99 de localitati).

Pentru a realiza aceasta lista, ANCOM a transmis un chestionar catre operatorii de comunicatii electronice din Romania, primind raspunsuri din partea a 1.006 dintre acestia.

In lista rezultata din studiul ANCOM nu au fost incluse localitatile care fac obiectul altor proiecte finantate din fonduri publice al caror scop este realizarea de retele de comunicatii electronice, fiind previzibil ca in viitorul apropiat aceste localitati vor avea acces la serviciile de comunicatii electronice in banda larga de mare viteza.

Rezultatele studiului efectuat de catre ANCOM vor putea fi utilizate si de catre alte autoritati sau institutii publice care implementeaza sau coordoneaza implementarea de proiecte finantate din fonduri publice al caror obiectiv il constituie construirea unor retele de comunicatii electronice in banda larga de mare viteza pe teritoriul Romaniei.

De ce a fost supus dezbaterii publice acest studiu

Daca detin informatii privind situatia de fapt existenta la data de 31 decembrie 2014 contrare celor rezultate din studiul ANCOM, persoanele interesate sunt invitate sa le puna la dispozitia Autoritatii pana la data de 21 iunie 2015.

In plus, pentru a evita finantarea din fonduri publice a unor retele paralele in localitatile care nu mai necesita aceasta interventie, Autoritatea recomanda operatorilor de comunicatii electronice sa transmita periodic informatii privind realizarea de retele de comunicatii electronice/furnizarea de servicii de comunicatii electronice in banda larga de mare viteza, la punct fix, in localitatile identificate ca fiind neacoperite, potrivit studiului ANCOM.